• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Kremy, Przepisy, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  5 grudnia, 2013

Delikatny krem z selera

Wędrówki po kuchni
Kremowe zupy to świetny pomysł na pożywne i eleganckie danie! Można się cieszyć nimi przez cały rok, gdyż taką zupę przygotować można niemalże z każdego warzywa. Są lekkie, zdrowe i pełne witamin. Dziś zapraszam Was na pyszny krem z selera. Delikatny w smaku o aksamitnej konsystencji, pożywny i wyjątkowo szybki w przygotowaniu. Subtelny smak potrawy znakomicie podkreśla dodatek sera pleśniowego. Całość tworzy na prawdę wyjątkowo smaczne danie. Spróbujcie koniecznie!
Przygotowanie15 min.
Gotowanie25 min.
Czas całkowity40 min.
Drukuj
Porcje: 4
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 1 średni seler korzeniowy
  • 8 łodyg selera naciowego
  • 1 średnia cebula
  • 1 średni ziemniak
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 50 g serka topionego emmentaler
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz czarny
  • sól

Dodatkowo

  • 100 g sera z niebieską pleśnią

Przygotowanie

  • Wszystkie warzywa obieramy. Ziemniaki i selera korzeniowego kroimy w kostkę, seler naciowy w centymetrowe kawałki, cebulę drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i smażymy. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy oba rodzaje selera i ziemniaki. Mieszamy i chwilę podsmażamy.
  • Następnie wszystko zalewamy bulionem, dodajemy serek topiony i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę i doprawiamy zupę przyprawami. Gotujemy jeszcze około 5 minut, aby smaki się połączyły. Zupę blendujemy na gładki i jednolity krem. Przelewamy do miseczek. Każdą miseczkę dekorujemy listkami selera naciowego i posypujemy pokruszonym serem pleśniowym. Krem podajemy z groszkiem ptysiowym.
    Smacznego!

Uwagi dodatkowe

  • zupę można wzbogacić posypując dodatkowo posiekanymi orzechami włoskimi lub dekorując odrobiną oleju z orzechów

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Krem z kalafiora

0 0 vote
Article Rating

Tagi

  • Seler
  • Zupy kremy

Zobacz wpisy

Mumie
Eskalopki z indyka

Podobne wpisy

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 72

Tort Rafaello

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 66

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
27 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Magda M blog
Magda M blog
2 lat temu

Nigdy nie jadłam zupy z selera! Super propozycja na zimę

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Magda M blog

Polecam spróbować, jest bardzo pyszna 🙂

0
Odpowiedz
Ewa
Ewa
2 lat temu

Zupka wygląda apetycznie,chciałabym ją zrobić ,ale nie mogę jeść serów i śmietany ,czy moźna zagęścić tą zupę białymi warzywami z dodatkiem jogurtu naturalnego,nie wiem czy nie zmieni za duźo smaku.

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Ewa

Zagęszczać jej zupełnie nie trzeba. Można dodać ewentualnie mleka bądź trochę jogurtu greckiego. Smak z pewnością będzie troszkę inny.

0
Odpowiedz
Rozmyślania Yasminelli
Rozmyślania Yasminelli
2 lat temu

Nigdy nie robiłam zupy z selara ani tym bardziej nie dodawałam naci, ale ten przepis wydaje się być prosty a co najważniejsze wydaje mi się że misiowi by posmakowała taka zupka

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Rozmyślania Yasminelli

Tak, jest prosta i bardzo smaczna 🙂

0
Odpowiedz
Edi i Marco Voyager
Edi i Marco Voyager
2 lat temu

To musi być pyszne. W końcu coś innego niż rosół czy pomidorowa. Koniecznie muszę wypróbować.

1
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Edi i Marco Voyager

Zachęcam do wypróbowania 🙂

0
Odpowiedz
Agata
Agata
2 lat temu

Uwielbiam takie zupki. Musze kiedyś się odważyć i zrobić taką samodzielnie.

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
2 lat temu

Z selera? Nigdy nie jadłam. Koniecznie muszę spróbować. Nie jest intesywnie selerowa?

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Paulina

Smak selera jest wyczuwalny, bowiem to zupa z selera. Aczkolwiek smak nie jest przytłaczający 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
2 lat temu

Zupa jest na pewno świetna,
ale zawsze też masz takie apetyczne zdjęcia.
Wyobraźni działa i człowiek chciałby skosztować 🙂

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  krystynabozenna

No cóż w końcu jemy tez oczami 🙂 Pozdrawiam

0
Odpowiedz
Marta
Marta
2 lat temu

Kremu z selera nie jadłam jeszcze, ale muszę wypróbować, zwłaszcza, że mogę dodać ser z błękitna pleśnia, który kocham ?

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Marta

To zachęcam do spróbowania 🙂

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
2 lat temu

Uwielbiam takie kremy jeść

0
Odpowiedz
Monika Kilijańska
Monika Kilijańska
2 lat temu

Niestety nie trawię dobrze selera. A szkoda, bo zupka wygląda obłędnie.

0
Odpowiedz
koza domowa
koza domowa
2 lat temu

Brzmi i wygląda pyyyysznie! Kasia

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
2 lat temu

Uwielbiam zupy krem!

0
Odpowiedz
Marta Flak
Marta Flak
2 lat temu

Kocham seler. W ogóle przez te przepisy u Ciebie, mam wrażenie, że zjem dosłownie wszystko z tych przepisów! 😀

0
Odpowiedz
Bookendorfina Izabela Pycio
Bookendorfina Izabela Pycio
2 lat temu

Kiedyś w restauracji miałam okazję spróbować, zachwyciłam się wówczas smakiem, zatem przepis już przygarniam. 🙂

0
Odpowiedz
Wiola
Wiola
2 lat temu

Czy wspominałam już, ze uwielbiam Twój blog? KaDy przepis jest smaczny … zdjęcia potraw wyglądają obłędnie!!!

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Wiola

Dziękuję Wiolu za tak miłe słowa i zapraszam do odwiedzania bloga 🙂

0
Odpowiedz
Sandra
Sandra
2 lat temu

Jeżeli chodzi o seler to jest to coś dla mojego męża ?

0
Odpowiedz
Bartusiowy Blog / Dorota Ziołkowska
Bartusiowy Blog / Dorota Ziołkowska
2 lat temu

Nigdy jeszcze nie jadłam takiej zupy, muszę spróbować 🙂

0
Odpowiedz
Kasia | Wysmakowane
Kasia | Wysmakowane
2 lat temu

Super! Akurat mi zalega masa serka topionych!

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Kasia | Wysmakowane

Strzał w dziesiątkę 🙂

0
Odpowiedz

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
"Byłaś moim ulubionym Dzień dobry i najtrudniej "Byłaś moim ulubionym Dzień dobry i najtrudniejszym Do widzenia" 💔
"You were my favorite Hello and my hardest Goodbye" 💔
Kolejny rok za mną. Dopadła mnie przemijalność Kolejny rok za mną. Dopadła mnie przemijalność i ogólny urodzinowy weltschmerz. Jednak mimo to, czuję ekscytację na to wszystko, co się może jeszcze wydarzyć i głęboko wierzę w to, że sporo jeszcze przede mną. Ten urodzinowy czas spędziłam w gronie najbliższych mi osób, bliskich mojemu sercu. Nie mogło oczywiście zabraknąć najważniejszego elementu uroczystości, czyli tortu. Skromny, mały i kobiecy, ale za to jaki pyszny! Inspirowany smakiem moich ulubionych batoników. Pod delikatnym i puszystym biszkoptem , solidnie nasączony alkoholowym ponczem skrywają się wspaniałe smaki. Aksamitna słodycz czekolady, orzeźwiająca mięta oraz subtelna, kokosowa nuta. Fantastyczne trio smakowe, które smakuje wyjątkowo!Tort Ruffles https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-ruffles/ #kokos #coconut
#czekolada #mint #ruffles #chocolate #mięta #birthdaycake #omnomnomnom
Znajdą się tu fani pierogów ruskich? Ja je uwie Znajdą się tu fani pierogów ruskich? Ja je uwielbiam ❤️ Muszą jednak spełniać tylko dwa warunki: ciasto mysi być delikatne i cienkie, a farsz dobrze doprawiony!  https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/pierogi-ruskie/ #pierogi #kuchniapolska #jestpysznie #omnomnom #deluciouse #ser
Dania jednogarnkowe, Kuchnia meksykańska, Mięs Dania jednogarnkowe, Kuchnia meksykańska, Mięso mielone, Przepisy, Wołownina  /  4 września, 2015

Chili con carne

WĘDRÓWKI PO KUCHNI

Przystanek: Meksyk ! Majańskie i azteckie miasta, skąpane w słońcu piramidy, kaktusy, wyśmienita tortilla, ostre papryczki i słynna czerwona fasola. Kuchnia meksykańska jest tak różnorodna jak przyroda i kultura tego kraju, przesycona intensywnymi barwami, bogactwem smaków i aromatów. U nas też jest dziś gorąco - gęste i rozgrzewające chili con carne, pełne smaku i aromatu. Jego pochodzenie budzi wiele sporów, gdyż spore grono osób twierdzi, że jest to typowe danie meksykańskie. Chili con carne zarejestrowane jest jako oficjalna potrawa stanu Teksas i stanowi tym samym jeden z elementów kuchni Tex-Mex. Oczywiście jego korzenie wywodzą się z Meksyku, gdyż należy pamiętać że Teksas był kiedyś jego częścią. Bez względu na swoje pochodzenie jest to wspaniałe danie, idealne na jesienno - zimowe wieczory.
Chili con carne

https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/chili-con-carne/ #chili #kuchnieświata #kuchniameksykańska #jestpysznie #deliciouse
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Tagi

  • Babki
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
27
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply