Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Desery, Przepisy, Wypieki  /  12 maja, 2012

Deser truskawkowo – rabarbarowy

Wędrówki po kuchni
Wiosna to czas, kiedy pojawiają się pierwsze smaczne owoce i warzywa. Królują szparagi, rabarbar i pojawiają się pierwsze truskawki. Czas na wspaniały, lekki deser! Delikatny mus owocowy i gęsty, kremowy jogurt - to naprawdę zgrany duet, który warto spróbować.
Przygotowanie25 min., min.
Drukuj
Porcje: 4
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Mus owocowy

  • 200 g rabarbaru
  • 200 g truskawek
  • 2 łyżki dżemu truskawkowego
  • 100 ml wody
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Jogurt

  • 500 g gęstego jogurtu greckiego
  • 4 łyżki płynnego miodu

Przygotowanie

    Mus owocowy

    • Rabarbar oczyszczamy, myjemy i kroimy na centymetrowe kawałki. Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i kroimy na ćwiartki. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy rabarbar, truskawki, dżem, cukier i sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż owoce się rozpadną.
    • Żelatynę rozpuszczamy w kilku 4 łyżkach gorącej wody. Mus blendujemy na gładką masę, dodajemy żelatynę i mieszamy. Tak przygotowany mus przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki w pozycji półleżącej.

    Jogurt

    • Do jogurtu dodajemy miód i mieszamy. Wykładamy na mus owocowy. Przed podaniem dekorujemy świeżymi truskawkami.
      Smacznego!

    Uwagi dodatkowe

    • do deseru najlepiej użyć tylko czerwonej części rabarbaru

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    5 1 głos
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Truskawki

    Nawigacja wpisu

    Zrazy po prowansalsku
    Lemoniada z arbuza

    Podobne wpisy

    Sernik z sera warzonego z truskawkami
    Ponadczasowe przepisy, Przepisy, Serniki na zimno, Serniki pieczone, Wypieki  /  30 lipca, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 44

    Sernik z sera warzonego z truskawkami

    Sernik cytrynowy z musem truskawkowym
    Przepisy, Serniki pieczone, Wypieki  /  26 maja, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 40

    Sernik cytrynowy z musem truskawkowym

    Scones z truskawkami
    Kuchnia angielska, Przepisy, Słodkie bułki, Śniadania, Wędrówki kulinarne, Wypieki  /  22 maja, 2020
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 39

    Scones z truskawkami

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    8 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    P. Kwiatkowska
    P. Kwiatkowska
    3 lata temu

    Mam nadzieję, że już niebawem będę mogła rozkoszować się jego smakiem.

    0
    Odpowiedz
    Zołza z kitką
    Zołza z kitką
    6 lata temu

    Nareszcie przepis na coś, co nie jest super-hiper-fit! Uwielbiam rabarbar i truskawki – więc to coś zdecydowanie dla mnie 🙂

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    6 lata temu

    Deser tak pięknie wygląda, że aż ślinka cieknie -)

    0
    Odpowiedz
    Lazyweekend.pl
    Lazyweekend.pl
    6 lata temu

    Rabarbar i truskawki, plus wspomniane w artykule szparagi to obecnie podstawa mojej diety;)) uwielbiam!

    0
    Odpowiedz
    Monika-BlogMama.pl
    Monika-BlogMama.pl
    6 lata temu

    Deser wygląda pięknie i smacznie. Uwielbiam truskawki!;-)

    0
    Odpowiedz
    Monika
    Monika
    6 lata temu

    mniammmmm…. aż ślinka cieknie od samego patrzenia 🙂

    0
    Odpowiedz
    naszlakusmaku
    naszlakusmaku
    9 lata temu

    ależ kuszący jest ten deser! 🙂 wygląda przepysznie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Patryk Korbel
    Patryk Korbel
    6 lata temu
    Odpowiedź do  naszlakusmaku

    Aleś narobiła smaka! ☺

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śledzie

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    8
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz