Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Kulinarne ciekawostki i porady  /  20 grudnia, 2021

Do czego podawać wina wytrawne

Wędrówki po kuchni

Wytrawne wino kojarzy nam się z elegancją, bogatymi aromatami i po prostu dobrym smakiem. Taki trunek też świetnie wypada w parze z dobrym posiłkiem. Zgrabne połączenie wina z daniem pozwoli nam nie tylko nacieszyć się smakiem, ale również zrobić dobre wrażenie na znajomych i lepiej zapamiętać spotkanie. Jak podawać wytrawne wino? I do czego? Tego się dowiesz z niniejszego artykułu.

Skąd pochodzą dobre wina wytrawne?

Pierwszym skojarzeniem na jakie wpadniemy, jeśli myślimy o dobrych wytrawnych winach, to z pewnością francuskie regiony winiarskie. Jest to z pewnością słuszna idea, jednak takie trunki mogą pochodzić z wielu miejsc, a ich cena wcale nie musi nadwyrężać naszego budżetu. Wytrawne wina wywodzić się mogą chociażby Chile, RPA, Włoch, Niemiec czy Hiszpanii. A jeśli nie wiemy gdzie szukać odpowiednich szczepów wina lub zwyczajnie nie znamy się na butelkach, to dobrze będzie skorzystać z oferty renomowanych sklepów winiarskich. Przykładem mogą być chociażby specjaliści z zielonebutelki.pl, którzy oferują różnorodne wina wytrawne pochodzące z całego świata.

Wina białe wytrawne

W przypadku wytrawnych win białych musimy pamiętać, że pasują one najlepiej do lżejszych potraw. Mogą to być zarówno lekkie mięsa (jak chociażby drób), jak i ryby. Taki trunek będzie też odpowiednim uzupełnieniem dla sałatek, owoców morza czy lekkich nabiałów. Wytrawne wina białe podajemy zazwyczaj schłodzone, w przedziale od 8 do 12 stopni. Niska temperatura świetnie uwypukli aromat naszego trunku, przez co sam napój będzie mógł nas ożywić i pobudzić w cieplejszy dzień.

Wina czerwone wytrawne

Czerwone wina wytrawne najlepiej jest podawać do mięs i wędlin, w szczególności tych cięższych. Czyli będą to wszelkie potrawy z wieprzowiny, wołowiny, dziczyzny czy baraniny. Poza tym świetnie sprawdzają się również sery, np. pleśniowe lub dojrzewające. Praktycznie każde tłuste danie będzie również świetnie łączyło się z czerwonym winem. Taki rodzaj trunku wypada też najlepiej na obiadokolacjach czy biesiadach. Samo wino najlepiej będzie podać w temperaturze od 15 do 18 stopni, w przezroczystych i dedykowanych kieliszkach. Możemy również serwować wino w samych lampkach bez konkretnego dania, gdyż wytrawny smak pozwoli nam cieszyć się bogatymi w aromaty trunkiem.

5 1 głos
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Izolaty białek serwatkowych – kiedy liczy się szybka przyswajalność
Śledzie w sosie musztardowym
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
25 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Bielecki.es
Bielecki.es
3 lata temu

Polecam także wytrawne piwa, te również potrafią zaskoczyć, choć winu nie odmówię zwłaszcza do uroczystego obiadu 🙂

0
Odpowiedz
Ewa
Ewa
3 lata temu

ja robię wina sama, może nie luksusowe, ale znajomi lubią

0
Odpowiedz
Viola z MBJ
Viola z MBJ
3 lata temu

Nie mogę nazwać siebie znawczynią win a jednak czasem lubię kupić coś nie tylko na specjalną okazję. Na szczęście żyjemy teraz niemal w epoce globalnej wioski a dzięki temu można kosztować win z różnych szczepów i krain na świecie. Ostatnio znajomi z pracy mojego męża przysłali mu na święta kilka butelek z Francji. Wśród nich znalazły się wina czerwone jak i białe. Jedno białe już zniknęło, wypiliśmy je do dania z rybą. Masz rację smakowało wyśmienicie z tym lekkim daniem. Jak widać ryba lubi pływać i to w dobrym winie jak najbardziej 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Viola z MBJ

Francuskie wina są pyszne 🙂 Białe do ryby idealne 🙂

0
Odpowiedz
Marysia K
Marysia K
3 lata temu

Po wino sięgam w wyjątkowych okolicznościach, a wtedy zdaję się na ekspertów

1
Odpowiedz
Martyna
Martyna
3 lata temu
Odpowiedź do  Marysia K

Ja z kolei raczej od nich stronię, ale dodatkowej wiedzy nigdy dość.

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
3 lata temu

Ja dopiero uczę się jak dobre jest takie wino

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
3 lata temu

Dzieki za cenne info – jestem laikiem w temacie 🙂

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
3 lata temu

Przydatne wskazówki, zwłaszcza teraz przed Sylwestrem i karnawałem.

0
Odpowiedz
Pojedztam.pl
Pojedztam.pl
3 lata temu
Odpowiedź do  Joanna

Też tak sądzę, że przydadzą się w różnych okresach.

0
Odpowiedz
Patrycja Czubak
Patrycja Czubak
3 lata temu

Zdecydowanie wolę czerwone, bardziej słodkie i półsłodkie, ale wytrawne też od czasu do czasu. 🙂

0
Odpowiedz
Sowi świat Emi
Sowi świat Emi
3 lata temu

U nas w domu nie pijani win do obiadu , jedynie tak czasem lampkę dla posmaki . Ja ogólnie wolę wino słodkie .

0
Odpowiedz
Paula
Paula
3 lata temu

Wino idealnie sprawdza się w niektórych sytuacjach, dobrze wiedzieć w jakich.

0
Odpowiedz
retromoderna
retromoderna
3 lata temu

Przyznam, że nie przepadam za winem, a jeśli już to wybieram te słodkie. 😉

0
Odpowiedz
Aga
Aga
3 lata temu

Świetne podsumowanie, bardzo przydatny tekst. Ja wiecznie mam problem, do czego jakie wino pasuje.

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
3 lata temu

Uwielbiam temat wina ♡ konkretne szczepy do dan, połączenia smakow, istna magia ♡♡

0
Odpowiedz
Pojedztam.pl
Pojedztam.pl
3 lata temu

Nie jestem wielką miłośniczką win, ale przydatnej wiedzy nigdy dość.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Pojedztam.pl

Zgadza się 🙂

0
Odpowiedz
Martyna i Paulina
Martyna i Paulina
3 lata temu

Dziękuję za ten wartościowy wpis. Na pewno wielu osobom przyda się ta wiedza.

0
Odpowiedz
Ireneusz
Ireneusz
3 lata temu

Dużo tu uogólnienia, ale rozumiem konieczności pewnego uproszczenia. Temat paringu to dość złożona sprawa. Przy okazji polecam spojrzeć na tak zwane romańskie szaleństwo czyli ciężkie beczkowane furminty podawane do cienkich czerwonych mięs

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
3 lata temu

Wolę raczej słodsze wina, ale chętnie spróbowałabym takiego wytrawnego podanego w jakichs pięknych okolicznościach 😉 bardzo fajny post!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Joanna

Dobrze dobrane wino do potrawy to połowa sukcesu 🙂

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
3 lata temu

Ja młośniczką wina nie jestem, ale czerwone winko i czekoladki to miły pomysł na wieczór. Pamiętam kiedys piłam solo takie pyszne czerwone, mniam.

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
3 lata temu

Bardzo często w swojej kuchni używam wina do różnych potraw 😍

0
Odpowiedz
Skucińska
Skucińska
3 lata temu

Niestety nie przepad za winem wytrawnym wolę słodkie . Ale bardzo fajny i ciekawy post.

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
25
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz