Domowe wędliny nie mają sobie równych. To najtańszy i najpewniejszy sposób na wspaniały smak. Są zdrowsze i o wiele smaczniejsze od tych dostępnych w sklepach. Przy pomocy szynkowaru jest to jeszcze łatwiejsze, niż Wam się wydaje! Wystarczy odrobina chęci, dobrej jakości mięso i garść aromatycznych przypraw, by w domowym zaciszu wyczarować pyszne i aromatyczne wędliny. Zapraszam Was na wspaniałą mielonkę o wiele chudszą od klasycznej, bo przygotowaną z szynki. Jest soczysta, mięciutka, bardzo aromatyczna i zwarta, dzięki czemu bez problemu można ją kroić w cienkie plasterki. Pozytywnie zaskoczyła mnie smakiem, gdyż nigdy nie przepadałam za sklepowymi mielonkami. To doskonała propozycja dla osób, które cenią sobie znakomite, domowe smaki.
Porcje: 22
Składnik
- 600 g szynki *
- 2 duże czerwone papryki
- 4 łyżki żelatyny w proszku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka soli peklowej **
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- 150 ml zimnej wody
Przygotowanie
- Mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa z sitkiem średniej lub mniejszej wielkości. Dodajemy do mięsa wszystkie przyprawy, żelatynę, sól peklową oraz wodę. Wyrabiamy dokładnie mięso przez 10 minut. To bardzo ważny etap, więc nie należy skracać czasu.
- Woreczek foliowy wkładamy do szynkowaru i partiami przekładamy mięso, dokładnie ugniatając każdą warstwę dodanego mięsa. Dzięki temu pozbędziemy się powietrza. Koniec woreczka mocno zakręcamy i dociskamy sprężyną, zamykając szynkowar. Wstawiamy do lodówki na 12-24 godziny.
- Po tym czasie szynkowar wkładamy do wysokiego garnka, zalewamy wodą tak, aby sięgała do około 2 cm ponad poziom mięsa znajdującego się w szynkwarze. W garnku umieszczamy termometr i na najwyższej mocy palnika podgrzewamy garnek. Kiedy woda osiągnie temperaturę 75-80'C zmniejszamy gaz i parzymy mięso do osiągnięcia temperatury 68'C wewnątrz wsadu.
- Szynkowar wyjmujemy ostrożnie z wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie wstawiamy go do lodówki na 24 -48 godzin. Po tym czasie szynkowar otwieramy i wyjmujemy mielonkę. Jeżeli jest problem z wyjęciem, należy zanurzyć na chwilę dno szynkowaru w ciepłej wodzie.Smacznego!
Odnośniki
- * można użyć łopatki wieprzowej
- ** soli pekolowej używamy według zaleceń na opakowaniu
Uwagi dodatkowe
-użyłam szynkowaru o pojemności 1,5 kg
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Wiesz co? Muszę zrobić taką mielonkę. Mam szynkowar, ale do tej pory szły raczej kiełbachy 🙂
No zdecydowanie polecam 🙂
Domowe i z dobrych składników – jestem na tak!
Domowe wersje takich potraw są świetną alternatywą dla tych sklepowych – dokładnie wiemy, co włożylismy do środka i czego się spodziewać. 😉 Bardzo fajny pomysł! KAsia
Domowa szyneczka zawsze najlepsza. Nie robimy co prawda takich wyrobów, lecz raz czasem dwa razy w roku mamy po świniobiciu domowy salceson i kaszankę.
COś dla mojego męża, niestety raczej nie dla mnie.
Nigdy nie robiłam sama takiej wędliny, ale chętnie bym spróbowała
To coś dla mnie, uwielbiam wędliny swojskiej roboty. Wygląda pysznie ta wędlinka 😋
Dziękuję 🙂
Nie kupuję w sklepach wędlin i praktycznie nie jadam.
Szynkowar by mi się przydał. Ale bym poszalała.
Twoja mielonka wygląda pięknie, o ile można o mielonce tak powiedzieć 😀
Jeszcze z papryką, tylko jeść 🙂
No ja nie sądziłam, że kiedyś o mielonce dobrze powiem, a jednak!
Domowa wędlina najlepsza 🙂
Świetne są te Wasze przepisy z szynkowaru.
Z chęcią skorzystam z przepisu 🙂 wygląda bardzo smakowicie i widać że wiele roboty z tym nie ma 🙂
Tak, jest dość prosta do zrobienia i szybka (po za czekaniem i parzeniem)
Przepis jest mega ciekawym. Nie spotkałam się jeszcze z czymś takim. Z chęcią wypróbuję go u siebie w kuchni.
Na poważnie zastanawiam się czy nie kupić sobie szynkowaru,
takie wędliny są super…
Najpierw muszę zakupić szynkowar, jak wiele rodzajów wędlin można dzięki niemu zrobić?
Z każdego mięsa można zrobić wspaniałą, domową wędlinę 🙂
I mnie tak zaciekawiły przepisy, że nad szgnkowarem zaczęłam się zastanawiać.
Wygląda bardzo smakowicie, mój mąż robi różne wędliny, może i to zrobi
Jak już dorobię się szynkowaru, to wypróbuję przepis na 100%! 🙂
Ty to potrafisz robić pyszności. Ja nie mam takiego talentu kulinanrego.
Nigdy nie jadałam domowej mielonki, podeśle mamie przepis to może spróbuje hah.
Może bez papryki, ale taką mielonkę to bym zjadła 🙂
Mielonka to jakoś nie moja bajka. I trochę źle mi się kojarzy.
Kiedyś nawet myślałam o zakupie szynkowaru:) Domowe wyroby to pewność: „wiem co jem”.
Zgadza się 🙂
kolejna rzecz, którą jadłabym codziennie. Wygląda bardzo apetycznie, a jaki musi mieć zapach!