Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Mięsa i wędliny, Przepisy, Swojskie wyroby  /  16 kwietnia, 2020

Domowa mielonka z papryką

Wędrówki po kuchni
Domowe wędliny nie mają sobie równych. To najtańszy i najpewniejszy sposób na wspaniały smak. Są zdrowsze i o wiele smaczniejsze od tych dostępnych w sklepach. Przy pomocy szynkowaru jest to jeszcze łatwiejsze, niż Wam się wydaje! Wystarczy odrobina chęci, dobrej jakości mięso i garść aromatycznych przypraw, by w domowym zaciszu wyczarować pyszne i aromatyczne wędliny. Zapraszam Was na wspaniałą mielonkę o wiele chudszą od klasycznej, bo przygotowaną z szynki. Jest soczysta, mięciutka, bardzo aromatyczna i zwarta, dzięki czemu bez problemu można ją kroić w cienkie plasterki. Pozytywnie zaskoczyła mnie smakiem, gdyż nigdy nie przepadałam za sklepowymi mielonkami. To doskonała propozycja dla osób, które cenią sobie znakomite, domowe smaki.
Przygotowanie20 min., min.
Gotowanie1 hour godz. 30 min., min.
Czas całkowity1 hour godz. 50 min., min.
Drukuj
5 from 6 votes
Porcje: 22
Author: Wędrówki po kuchni

Składnik

  • 600 g szynki *
  • 2 duże czerwone papryki
  • 4 łyżki żelatyny w proszku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka soli peklowej **
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • 150 ml zimnej wody

Przygotowanie

  • Mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa z sitkiem średniej lub mniejszej wielkości. Dodajemy do mięsa wszystkie przyprawy, żelatynę, sól peklową oraz wodę. Wyrabiamy dokładnie mięso przez 10 minut. To bardzo ważny etap, więc nie należy skracać czasu.
  • Woreczek foliowy wkładamy do szynkowaru i partiami przekładamy mięso, dokładnie ugniatając każdą warstwę dodanego mięsa. Dzięki temu pozbędziemy się powietrza. Koniec woreczka mocno zakręcamy i dociskamy sprężyną, zamykając szynkowar. Wstawiamy do lodówki na 12-24 godziny.
  • Po tym czasie szynkowar wkładamy do wysokiego garnka, zalewamy wodą tak, aby sięgała do około 2 cm ponad poziom mięsa znajdującego się w szynkwarze. W garnku umieszczamy termometr i na najwyższej mocy palnika podgrzewamy garnek. Kiedy woda osiągnie temperaturę 75-80'C zmniejszamy gaz i parzymy mięso do osiągnięcia temperatury 68'C wewnątrz wsadu.
  • Szynkowar wyjmujemy ostrożnie z wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie wstawiamy go do lodówki na 24 -48 godzin. Po tym czasie szynkowar otwieramy i wyjmujemy mielonkę. Jeżeli jest problem z wyjęciem, należy zanurzyć na chwilę dno szynkowaru w ciepłej wodzie.
    Smacznego!

Odnośniki

  • * można użyć łopatki wieprzowej
  • ** soli pekolowej używamy według zaleceń na opakowaniu

Uwagi dodatkowe

-użyłam szynkowaru o pojemności 1,5 kg

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 1 głos
Ocena artykułu

Tagi

  • Swojskie wyroby
  • Wieprzowina

Nawigacja wpisu

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem
Marynowane pąki czosnku niedźwiedziego

Podobne wpisy

Schab w sosie morelowym z kaszą kuskus
Dania z kaszą, Obiady, Przepisy, Wieprzowina, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  22 lipca, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 37

Schab w sosie morelowym z kaszą kuskus

Polędwiczki w sosie Whiskey
Obiady, Przepisy, Szybkie dania, Wieprzowina  /  29 lipca, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 35

Polędwiczki w sosie Whiskey

Pasztet z jelenia
Dziczyzna, Mięsa i wędliny, Okazje, Przepisy, Swojskie wyroby  /  23 marca, 2017
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 33

Pasztet z jelenia

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
36 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Katarzyna
Katarzyna
5 lata temu

5 stars
Wiesz co? Muszę zrobić taką mielonkę. Mam szynkowar, ale do tej pory szły raczej kiełbachy 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Katarzyna

No zdecydowanie polecam 🙂

0
Odpowiedz
Miłość mamy
Miłość mamy
5 lata temu

Domowe i z dobrych składników – jestem na tak!

0
Odpowiedz
koza domowa
koza domowa
5 lata temu

Domowe wersje takich potraw są świetną alternatywą dla tych sklepowych – dokładnie wiemy, co włożylismy do środka i czego się spodziewać. 😉 Bardzo fajny pomysł! KAsia

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
15 dni temu
Odpowiedź do  koza domowa

Zdecydowanie tak 🙂

0
Odpowiedz
Sikorkowe Pasje
Sikorkowe Pasje
5 lata temu

Domowa szyneczka zawsze najlepsza. Nie robimy co prawda takich wyrobów, lecz raz czasem dwa razy w roku mamy po świniobiciu domowy salceson i kaszankę.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
15 dni temu
Odpowiedź do  Sikorkowe Pasje

Fantastycznie 🙂

0
Odpowiedz
wielopokoleniowo
wielopokoleniowo
5 lata temu

COś dla mojego męża, niestety raczej nie dla mnie.

0
Odpowiedz
Anszpi
Anszpi
5 lata temu

Nigdy nie robiłam sama takiej wędliny, ale chętnie bym spróbowała

0
Odpowiedz
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
5 lata temu

5 stars
To coś dla mnie, uwielbiam wędliny swojskiej roboty. Wygląda pysznie ta wędlinka 😋

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Pieprzyć z Fantazją

Dziękuję 🙂

0
Odpowiedz
Irena - Hooltaye w podróży
Irena - Hooltaye w podróży
5 lata temu

5 stars
Nie kupuję w sklepach wędlin i praktycznie nie jadam.
Szynkowar by mi się przydał. Ale bym poszalała.
Twoja mielonka wygląda pięknie, o ile można o mielonce tak powiedzieć 😀
Jeszcze z papryką, tylko jeść 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Irena - Hooltaye w podróży

No ja nie sądziłam, że kiedyś o mielonce dobrze powiem, a jednak!

0
Odpowiedz
Słodko Słodka
Słodko Słodka
5 lata temu

Domowa wędlina najlepsza 🙂

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
5 lata temu

Świetne są te Wasze przepisy z szynkowaru.

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
5 lata temu

Z chęcią skorzystam z przepisu 🙂 wygląda bardzo smakowicie i widać że wiele roboty z tym nie ma 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Aleksandra Załęska

Tak, jest dość prosta do zrobienia i szybka (po za czekaniem i parzeniem)

0
Odpowiedz
Angela
Angela
5 lata temu

Przepis jest mega ciekawym. Nie spotkałam się jeszcze z czymś takim. Z chęcią wypróbuję go u siebie w kuchni.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
15 dni temu
Odpowiedź do  Angela

Wspaniale 🙂

0
Odpowiedz
Krystyna Bożenna
Krystyna Bożenna
5 lata temu

5 stars
Na poważnie zastanawiam się czy nie kupić sobie szynkowaru,
takie wędliny są super…

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
15 dni temu
Odpowiedź do  Krystyna Bożenna

Fajna sprawa więc polecam

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
5 lata temu

Najpierw muszę zakupić szynkowar, jak wiele rodzajów wędlin można dzięki niemu zrobić?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Bookendorfina

Z każdego mięsa można zrobić wspaniałą, domową wędlinę 🙂

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
5 lata temu
Odpowiedź do  Bookendorfina

I mnie tak zaciekawiły przepisy, że nad szgnkowarem zaczęłam się zastanawiać.

0
Odpowiedz
Ania
Ania
5 lata temu

Wygląda bardzo smakowicie, mój mąż robi różne wędliny, może i to zrobi

0
Odpowiedz
Wiewiórka w okularach
Wiewiórka w okularach
5 lata temu

Jak już dorobię się szynkowaru, to wypróbuję przepis na 100%! 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
15 dni temu
Odpowiedź do  Wiewiórka w okularach

Super

0
Odpowiedz
Świat Toli
Świat Toli
5 lata temu

Ty to potrafisz robić pyszności. Ja nie mam takiego talentu kulinanrego.

0
Odpowiedz
Weronika Ska
Weronika Ska
5 lata temu

5 stars
Nigdy nie jadałam domowej mielonki, podeśle mamie przepis to może spróbuje hah.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
15 dni temu
Odpowiedź do  Weronika Ska

Super

0
Odpowiedz
Marta
Marta
5 lata temu

Może bez papryki, ale taką mielonkę to bym zjadła 🙂

0
Odpowiedz
Dominika D.
Dominika D.
5 lata temu

Mielonka to jakoś nie moja bajka. I trochę źle mi się kojarzy.

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
5 lata temu

Kiedyś nawet myślałam o zakupie szynkowaru:) Domowe wyroby to pewność: „wiem co jem”.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  czerwonafilizanka

Zgadza się 🙂

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
5 lata temu

5 stars
kolejna rzecz, którą jadłabym codziennie. Wygląda bardzo apetycznie, a jaki musi mieć zapach!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
15 dni temu
Odpowiedź do  Koralina

Dziękuję

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
36
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz