Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z warzyw  /  7 sierpnia, 2024

Domowa passata pomidorowa

Wędrówki po kuchni
Sierpniowe pomidory mają w sobie tyle soczystej słodyczy! Zachwycają naturalnym, pysznym i orzeźwiającym smakiem - lekko kwaskowym, słodkim, umamicznym. O tej porze roku wyciskam z nich to, co najlepsze, aż do ostatniej kropli, by zimową porą cieszyć się ich cudownym smakiem. Jeśli tak jak ja, kochacie smak letnich pomidorów, koniecznie przygotujcie passatę! Passata ze względu na podobny wygląd jak i zastosowanie, często mylona jest z przecierem pomidorowym. Różnica jednak jest w konsystencji i sposobie przygotowania. Passata to coś pomiędzy przecierem, a koncentratem. Ma jednolitą, aksamitną i gęstą konsystencję - nie znajdziecie w niej pestek czy kawałków skórek. To czysta esencja pomidorowego smaku. Jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw, świetnie je urozmaica i dodaje charakteru. Przepis na passatę pomidorową jest bardzo prosty. Zatem – do dzieła!
Drukuj
5 from 1 vote
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 5 kg pomidorów *
  • 25 g soli

Przygotowanie

  • Pomidory dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na mniejsze kawałki, usuwając przy tym szypułkę. Przekładamy do garnka z grubym dnem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 30 minut. Pomidory powinny się rozgotować, a większość płynu odparować. Zdejmujemy z palika i odstawiamy na 20 -30 minut, aby przestygły.
  • Rozgotowane pomidory przecieremy przez przecierak do pomidorów. Otrzymamy sam miąższ z pomidorów bez pestek i skórek. Następnie przy użyciu blendera dokładnie blendujemy przetarte pomidory, aby uzyskać idealnie gładką konsystencję.
  • Przecier przekładamy do garnka o grubym dnie, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i gotujemy do momentu, aż objętość zostanie znacznie zredukowana, a passata zgęstnieje i odparuje sok. U mnie trwało to około 2 godzin. Czas gotowania w dużej mierze uzależniony jest od gatunku użytych pomidorów. Pod koniec trzeba dość często mieszać, aby przecier pomidorowy się nie przypalił. Dodajemy sól i mieszamy. Gorącą passatę przelewamy do czystych, wyparzonych słoików i mocno zakręcamy.

Pasteryzacja

  • Dno szerokiego garnka wkładamy ściereczką. Układamy słoiki z pomidorami tak, aby nie stykały się ze sobą. Garnek uzupełniamy wodą do 3/4 wysokości słoików. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i pasteryzujemy około 15-20 minut. Po tym czasie słoiki ostrożnie wyjmujemy na blat i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Pomidory przechowujemy w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
    Smacznego!

Odnośniki

  • * do przygotowania passaty najlepiej użyć mięsistych pomidorów jak: Lima, Malinowe, San Marzano czy Krakus

Uwagi dodatkowe

  • pomidory powinny być świeże bez oznak nadpsucia
  • porady dotyczące udanych przetworów oraz różnych metod pasteryzacji znajdziecie tu

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 2 głosy
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Ogórki w zalewie Gyros
Nalewka z jarzębiny
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
18 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Izabela
Izabela
10 miesiące temu

ja uwielbiam pomidory, choć czasem mam dość i jem coś innego

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
10 miesiące temu
Odpowiedź do  Izabela

Ja chyba nigdy ich nie mam dość 🙂

0
Odpowiedz
Angela
Angela
10 miesiące temu

Oj, będę musiała wypróbować. Ostatnio sporo u mnie pomidorów i nie miałam na nie pomysłu.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
10 miesiące temu
Odpowiedź do  Angela

Taka passata z pewnością się przyda na zimę 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
10 miesiące temu
Odpowiedź do  Angela

To tym bardziej polecam 🙂

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
10 miesiące temu

Jak banalnie prosty skład, moja mama robi przetwory z pomorów, mniam.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
10 miesiące temu
Odpowiedź do  czerwonafilizanka

Tak, skład prosty, a smak nieziemski 🙂

0
Odpowiedz
Miye
Miye
10 miesiące temu

Brzmi świetnie! Bardzo lubię sosy na takiej bazie.

0
Odpowiedz
Malwina
Malwina
10 miesiące temu

Muszę koniecznie zrobić 😀 Tym bardziej, że rodzice mają dużo pomidorów na ogrodzie.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
10 miesiące temu
Odpowiedź do  Malwina

To tym bardziej polecam, ajk masz swoje pomidory 🙂

0
Odpowiedz
Miye
Miye
10 miesiące temu
Odpowiedź do  Malwina

Swoje pomidory najlepsze do wszystkiego! 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
10 miesiące temu

5 stars
Przyznam, że o passacie usłyszałam dopiero od Ciebie, muszę spróbować, bo jestem bardzo ciekawa smaku i tekstury.

0
Odpowiedz
Miye
Miye
10 miesiące temu
Odpowiedź do  Anna

Bo u nas przyjęło się po prostu używanie koncentratu pomidorowego 🙂

0
Odpowiedz
Agata M.
Agata M.
11 miesiące temu

U mnie w ogrodzie pomidorów jest mnóstwo, podrzucę przepis mamie

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
11 miesiące temu
Odpowiedź do  Agata M.

Dobry pomysł 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
10 miesiące temu
Odpowiedź do  Agata M.

Zazdroszczę ogrodowych pomidorów, starałam się wychodować kilka na balkonie, ale nic z tego nie wyszło …

0
Odpowiedz
Ania
Ania
11 miesiące temu

Rzeczywiście prostu przepis, ja także kocham smak letnich pomidorów !

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
11 miesiące temu
Odpowiedź do  Ania

Tak, to jeden z lepszych smaków! 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
18
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz