Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z warzyw  /  3 sierpnia, 2021

Domowe ogórki kiszone

Wędrówki po kuchni
Domowe ogórki kiszone to nasze dobro narodowe i nieodłączny element kuchni polskiej. Uwielbiam je od dziecka. Pamiętam te ogromne ilości słoików, po brzegi wypełnionych ogórkami, które robiła mama. Ja przeważnie zbierałam pachnące liście czarnej porzeczki i wiśni, aromatyczne kwiaty kopru i świeży czosnek. Tata kopał grube korzenie chrzanu. Jakże rozkosznie było zimową porą zajadać chrupiącego ogórka do kanapki z najlepszym pasztetem z królika - to był mój ulubiony duet. Jeśli lubicie kiszone ogórki, łapcie sprawdzony, rodzinny przepis na najlepsze ogórki. Tych przepysznych ogórków nie może zabraknąć w Waszej spiżarni!
Przygotowanie30 min., min.
Czas kiszenia14 days d
Czas całkowity14 days d 30 min., min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 8
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki:

  • 4 kg małych ogórków gruntowych
  • 20 cm korzenia chrzanu
  • 16 liści czarnej porzeczki
  • 16 liści wiśni
  • 16 ząbków czosnku
  • 2-3 liście chrzanu
  • 1 duży pęczek kopru z baldachami

Zalewa

  • 4 litry wody
  • 8 płaskich łyżek soli kamiennej *

Przygotowanie

  • Przygotowanie ogórków zaczynamy od dokładnego umycia ogórków. Następnie myjemy i wyparzamy wszystkie słoiki oraz zakrętki. Zakrętki dodatkowo osuszamy. Najlepiej sprawdzą się tu słoiki o pojemności 1 litra. Do każdego słoika wrzucamy mały kawałek chrzanu oraz ząbki czosnku przekrojone na pół. Każdy słoik wypełniamy ciasno ogórkami, układając je pionowo jasną częścią do góry.
  • Na wierzch każdego słoika wkładamy liście wiśni oraz czarnej porzeczki. Na koniec zawijamy w koło koper oraz liście chrzanu.

Zalewa

  • Do zimnej wody dodajemy sól i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się soli. Używam wody kranowej.
  • Każdy słoik uzupełniamy zalewą, która powinna przykryć ogórki w całości. Słoiki mocno zakręcamy i odstawiamy na 2-3 dni w miejsce, gdzie temperatura nie przekracza 20'C. Warto pod słoiki podłożyć ściereczkę, ponieważ w pierwszych dniach kiszenia możemy zaobserwować, że zalewa trochę wycieka ze słoików. Nie ma się czym martwić, to normalny proces kiszenia. Po 3 dniach słoiki z ogórkami przenosimy do spiżarni.

Odnośniki

  • * można użyć zwykłej soli jodowanej, choć polecam jednak sól kamienną, która ma najwięcej cennych minerałów i pierwiastków śladowych
    1 łyżka soli = 20 g

Uwagi dodatkowe

  • ogórki na przetwory powinny być wąskie i długie. Świeże, jędrne bez przebarwień i uszkodzeń. Najlepsze są oczywiście takie nienawożone
  • przed rozpoczęciem przygotowywania przetworów z ogórków, dobrze jest je namoczyć w zimnej wodzie przez całą noc
  • jeśli nie posiadacie liści porzeczki oraz wiśni, możecie śmiało je pominąć. Najważniejszy jest koper, czosnek oraz chrzan
  • z podanej ilości składników otrzymujemy 8 słoików ogórków o pojemności 1 litra
  • proces kiszenia trwa około 14 dni. Po tym czasie ogórki nadają się do jedzenia
  • po otwarciu słoik przechowujemy w lodówce. Może stać otwarty nawet kilka tygodni
  • porady dotyczące udanych przetworów znajdziecie tu

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4.9 9 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Ogórki

Nawigacja wpisu

Dżem jabłkowo – jeżynowy
Tartaletki z brzoskwiniami

Podobne wpisy

Grecka sałatka z ogórków
Dodatki do obiadu, Grill, Kuchnia grecka, Okazje, Przepisy, Surówki i warzywa, Wędrówki kulinarne, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  21 czerwca, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 42

Grecka sałatka z ogórków

Ogórki konserwowe
Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z warzyw  /  27 lipca, 2021
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 36

Ogórki konserwowe

Chłodnik ogórkowy
Bezmięsne, Klasyczne, Przepisy, Wytrawnie, Zdrowo i Fit, Zupy  /  7 sierpnia, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 34

Chłodnik ogórkowy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
25 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Sylwia
Sylwia
4 lata temu

Jakże jestem Ci wdzięczna za ten przepis. Uwielbiam ogórki i ostatnio zastanawiałam się, jak sobie samej je ukisić. 😀

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
23 dni temu
Odpowiedź do  Sylwia

Ciesze się, że mogę pomóc 🙂

0
Odpowiedz
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
4 lata temu

Kiszone ogórki królują u mnie w spiżarni, nie ma to jak swojskiej roboty ogóreczki 😀

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
23 dni temu
Odpowiedź do  Pieprzyć z Fantazją

Obowiązkowo i u mnie 🙂

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
4 lata temu

Jedne z moich ulubionych ogórków! Są przepyszne

1
Odpowiedz
Koralina
Koralina
4 lata temu

5 stars
nie dalej jak dzisiaj miała miejsce straszna awantura, kto zje ostatniego ogórka kiszonego, także jak najbardziej zapisuję przepis 🙂

1
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
23 dni temu
Odpowiedź do  Koralina

Super

0
Odpowiedz
Martyna
Martyna
4 lata temu

Uwielbiam takie domowe zwyczajne ogórki kiszone. Bardzo mi smakują. Pycha.

1
Odpowiedz
Paulina
Paulina
4 lata temu

Uwielbiam te ogórki, a domowa zupa ogórkowa z ich udziałem jest przepyszna!

0
Odpowiedz
P. Kwiatkowska
P. Kwiatkowska
4 lata temu

Nigdy nie robiłam w domu ogórków z liśćmi owoców, u nas się tego nie praktykuje.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lata temu
Odpowiedź do  P. Kwiatkowska

Dodają głebi smaku, zdecydowanie warto je dodać, tak robiły nasze babcie, a one się na tym naprawdę znały. 🙂

0
Odpowiedz
Lifetimelovebooks
Lifetimelovebooks
4 lata temu

Uwielbiam ogórki kiszone ale w tym roku mam lenia i nie robię. Może przyjdą te magiczne krasnoludki co robią bałagan i zakiszą za mnie 😀

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Lifetimelovebooks

Postaram się je zagonić do Ciebie 😀

0
Odpowiedz
pojedztam.pl
pojedztam.pl
4 lata temu

Na pewno są o wiele pyszniejsze niż ich gotowi kumple ze sklepu.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lata temu
Odpowiedź do  pojedztam.pl

Nie ma porównania, tym bardziej, że sami możemy dostosować dodatki, które najbardziej nam pasują. 🙂

0
Odpowiedz
www.odkesudosensu.com
www.odkesudosensu.com
4 lata temu

Kocham w każdej ilości. Im dziwniejsze warzywo ukiszone tym większy mój zachwyt, choć klasyk to klasyk

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
23 dni temu
Odpowiedź do  www.odkesudosensu.com

Klasyk zawsze sie obroni 🙂

0
Odpowiedz
Maria Kasperczak
Maria Kasperczak
4 lata temu

Uwielbiam ogórki kiszone. Robię je według troszkę innego przepisu, nie dodaję liści owoców.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
23 dni temu
Odpowiedź do  Maria Kasperczak

Ja robię według rodzinnego przepisu 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lata temu

Zdrowe są ogórasy w polskim wydaniu, czy kiszone, czy konserwowe, smakują wyśmienicie. 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Bookendorfina

Zgadza się 🙂

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
4 lata temu

5 stars
czarną porzeczką mnie zaskoczyłaś, chętnie wypróbuję przepis 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
23 dni temu
Odpowiedź do  Koralina

Polecam

0
Odpowiedz
Parabloguje
Parabloguje
4 lata temu

Tak samo jak konserwowe, również kisimy ogórki. Pozdrawiam

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lata temu
Odpowiedź do  Parabloguje

Samo zdrowie, pasują do tak wielu dań, że zawsze warto mieć je pod ręką. 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
25
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz