Domowe ogórki kiszone to nasze dobro narodowe i nieodłączny element kuchni polskiej. Uwielbiam je od dziecka. Pamiętam te ogromne ilości słoików, po brzegi wypełnionych ogórkami, które robiła mama. Ja przeważnie zbierałam pachnące liście czarnej porzeczki i wiśni, aromatyczne kwiaty kopru i świeży czosnek. Tata kopał grube korzenie chrzanu. Jakże rozkosznie było zimową porą zajadać chrupiącego ogórka do kanapki z najlepszym pasztetem z królika - to był mój ulubiony duet. Jeśli lubicie kiszone ogórki, łapcie sprawdzony, rodzinny przepis na najlepsze ogórki. Tych przepysznych ogórków nie może zabraknąć w Waszej spiżarni!
Porcje: 8
Składniki:
- 4 kg małych ogórków gruntowych
- 20 cm korzenia chrzanu
- 16 liści czarnej porzeczki
- 16 liści wiśni
- 16 ząbków czosnku
- 2-3 liście chrzanu
- 1 duży pęczek kopru z baldachami
Zalewa
- 4 litry wody
- 8 płaskich łyżek soli kamiennej *
Przygotowanie
- Przygotowanie ogórków zaczynamy od dokładnego umycia ogórków. Następnie myjemy i wyparzamy wszystkie słoiki oraz zakrętki. Zakrętki dodatkowo osuszamy. Najlepiej sprawdzą się tu słoiki o pojemności 1 litra. Do każdego słoika wrzucamy mały kawałek chrzanu oraz ząbki czosnku przekrojone na pół. Każdy słoik wypełniamy ciasno ogórkami, układając je pionowo jasną częścią do góry.
- Na wierzch każdego słoika wkładamy liście wiśni oraz czarnej porzeczki. Na koniec zawijamy w koło koper oraz liście chrzanu.
Zalewa
- Do zimnej wody dodajemy sól i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się soli. Używam wody kranowej.
- Każdy słoik uzupełniamy zalewą, która powinna przykryć ogórki w całości. Słoiki mocno zakręcamy i odstawiamy na 2-3 dni w miejsce, gdzie temperatura nie przekracza 20'C. Warto pod słoiki podłożyć ściereczkę, ponieważ w pierwszych dniach kiszenia możemy zaobserwować, że zalewa trochę wycieka ze słoików. Nie ma się czym martwić, to normalny proces kiszenia. Po 3 dniach słoiki z ogórkami przenosimy do spiżarni.
Odnośniki
- * można użyć zwykłej soli jodowanej, choć polecam jednak sól kamienną, która ma najwięcej cennych minerałów i pierwiastków śladowych.
Uwagi dodatkowe
- ogórki na przetwory powinny być wąskie i długie. Świeże, jędrne bez przebarwień i uszkodzeń. Najlepsze są oczywiście takie nienawożone
- przed rozpoczęciem przygotowywania przetworów z ogórków, dobrze jest je namoczyć w zimnej wodzie przez całą noc
- jeśli nie posiadacie liści porzeczki oraz wiśni, możecie śmiało je pominąć. Najważniejszy jest koper, czosnek oraz chrzan
- z podanej ilości składników otrzymujemy 8 słoików ogórków o pojemności 1 litra
- proces kiszenia trwa około 14 dni. Po tym czasie ogórki nadają się do jedzenia
- po otwarciu słoik przechowujemy w lodówce. Może stać otwarty nawet kilka tygodni
- porady dotyczące udanych przetworów znajdziecie tu
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Jakże jestem Ci wdzięczna za ten przepis. Uwielbiam ogórki i ostatnio zastanawiałam się, jak sobie samej je ukisić. 😀
Kiszone ogórki królują u mnie w spiżarni, nie ma to jak swojskiej roboty ogóreczki 😀
Jedne z moich ulubionych ogórków! Są przepyszne
nie dalej jak dzisiaj miała miejsce straszna awantura, kto zje ostatniego ogórka kiszonego, także jak najbardziej zapisuję przepis 🙂
Uwielbiam takie domowe zwyczajne ogórki kiszone. Bardzo mi smakują. Pycha.
Uwielbiam te ogórki, a domowa zupa ogórkowa z ich udziałem jest przepyszna!
Nigdy nie robiłam w domu ogórków z liśćmi owoców, u nas się tego nie praktykuje.
Dodają głebi smaku, zdecydowanie warto je dodać, tak robiły nasze babcie, a one się na tym naprawdę znały. 🙂
Uwielbiam ogórki kiszone ale w tym roku mam lenia i nie robię. Może przyjdą te magiczne krasnoludki co robią bałagan i zakiszą za mnie 😀
Postaram się je zagonić do Ciebie 😀
Na pewno są o wiele pyszniejsze niż ich gotowi kumple ze sklepu.
Nie ma porównania, tym bardziej, że sami możemy dostosować dodatki, które najbardziej nam pasują. 🙂
Kocham w każdej ilości. Im dziwniejsze warzywo ukiszone tym większy mój zachwyt, choć klasyk to klasyk
Uwielbiam ogórki kiszone. Robię je według troszkę innego przepisu, nie dodaję liści owoców.
Zdrowe są ogórasy w polskim wydaniu, czy kiszone, czy konserwowe, smakują wyśmienicie. 🙂
Zgadza się 🙂
czarną porzeczką mnie zaskoczyłaś, chętnie wypróbuję przepis 😉
Tak samo jak konserwowe, również kisimy ogórki. Pozdrawiam
Samo zdrowie, pasują do tak wielu dań, że zawsze warto mieć je pod ręką. 🙂