Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z warzyw  /  29 lipca, 2024

Domowe pomidory krojone – jak z puszki!

Wędrówki po kuchni
Pomidory, ach pomidory - prawdziwy smak lata. Każdy soczysty kęs pełen jest naturalnej słodyczy, orzeźwienia i esencji słońca. Zerwane prosto z krzaka mają magiczną moc zmieniania zwykłej kanapki w superfood. To jedyne owoce (tak, owoce!), które po przetworzeniu są równie, a nawet bardziej wartościowe niż świeże. Warto więc zapakować w słoiki ile się da! Krojone pomidory to jeden z prostszych sposobów na wykorzystanie tych darów lata. Zimową porą, otwierając słoik, można niemal poczuć letnie słońce, świeżość ogrodu i słodycz pomidorów. Dzięki nim nawet najprostsze danie nabiera głębi smaku i przywołuje wspomnienia ciepłych, letnich dni. Pomidorowe love!
Przygotowanie1 hour godz.
Gotowanie40 min., min.
Pasteryzacja20 min., min.
Czas całkowity2 hours godz.
Drukuj
5 from 1 vote
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 5 kg dojrzałych pomidorów *
  • 5 łyżeczek soli kamiennej

Przygotowanie

  • Pomidory dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Nacinamy skórkę na krzyż i odkrawamy twardą końcówkę wraz z szypułką. W dużym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia. Pomidory wrzucamy do wrzątku na około 1-2 minuty. Pomidory bezpośrednio z wrzątku przekładamy na chwilę do miski z zimną wodą. Następnie wylewamy wodę, a z pomidorów zdejmujemy skórkę.
  • Pomidory kroimy w kostkę średniej wielkości. Przekładamy do garnka z grubym dnem, doprawiamy solą i podgrzewamy. Gdy pomidory zaczną się gotować, zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez około 15-20 minut. Co 5 minut mieszamy pomidory delikatnie, aby nie rozdrobnić kawałków.
  • Do czystych i wyparzonych słoików przekładamy pomidory wraz z powstałym sokiem, pamiętając, aby zostawić około 2 cm wolnej przestrzeni przy górnym rancie słoików. Każdy słoik mocno zakręcamy.

Pasteryzacja

  • Dno szerokiego garnka wkładamy ściereczką. Układamy słoiki z pomidorami tak, aby się nie stykały ze sobą. Garnek uzupełniamy wodą do 3/4 wysokości słoików. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i pasteryzujemy około 15-20 minut. Po tym czasie słoiki ostrożnie wyjmujemy na blat i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Pomidory przechowujemy w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
    Smacznego!

Odnośniki

  • * najlepiej użyć mięsistych pomidorów jak Lima, San Marzano czy Krakus

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 2 głosy
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Od plantacji do filiżanki: Odkryj sekret doskonałej kawy
Sałatka z burratą i grillowaną nektarynką
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
16 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Michalina
Michalina
10 miesiące temu

Domowe z pewnością o niebo lepsze od tych sklepowych. Pyszny przepis!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
10 miesiące temu
Odpowiedź do  Michalina

Nie da sie ukryć 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
10 miesiące temu

Robię duże ilości pomidorów, zajrzę i do tego przepisu 🙂

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
11 miesiące temu

Na pewno są bardzo wyborne i przepyszne!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
10 miesiące temu
Odpowiedź do  Ciekawska Magdalena

Oj tak!

0
Odpowiedz
Adriana
Adriana
11 miesiące temu

Na pewno są o niebo lepsze niż z puszki! Muszę wypróbować ❤️❣️

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
10 miesiące temu
Odpowiedź do  Adriana

O tak! I nie ma w nich tych denerwujących skórek, jak w tych sklepowych, które często się w nich zdarzają

0
Odpowiedz
Anna
Anna
11 miesiące temu

Domowych pomidorów z puszkowymi bym nie porównywała. Moje są sto razy lepsze !

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
11 miesiące temu
Odpowiedź do  Anna

Moje też są niczego sobie 😉

0
Odpowiedz
Edyta
Edyta
11 miesiące temu

Zawsze w sierpniu robię z pomidorów paprykowycj z 50 kg
Wystarczą na cały rok
Zupa pyszna naturalna i szybka

0
Odpowiedz
KonfabulaPL
KonfabulaPL
11 miesiące temu

5 stars
Proty przepis, a jak potrzebny. Ja robię podobne, tylko bardziej miksowane przetwory jak mam klęskę urodzaju pomidorów.

0
Odpowiedz
Anna
Anna
11 miesiące temu

Dziekuje za przepis, pamietam domowe pomidory z dziecinstwa, chetnie sprobuje 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
11 miesiące temu
Odpowiedź do  Anna

Polecam 🙂

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
11 miesiące temu

Przepis na czasie bo warto zamykać w słoikach to czego w chłodniejsze dni nie będzie a miło sięgnąć

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
11 miesiące temu
Odpowiedź do  czerwonafilizanka

Dokładnie tak!

0
Odpowiedz
Anna
Anna
11 miesiące temu
Odpowiedź do  czerwonafilizanka

Tak, dzieki temu za jakis czas bedziemy mieli doslowny smak lata 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
16
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz