Pomidory, ach pomidory - prawdziwy smak lata. Każdy soczysty kęs pełen jest naturalnej słodyczy, orzeźwienia i esencji słońca. Zerwane prosto z krzaka mają magiczną moc zmieniania zwykłej kanapki w superfood. To jedyne owoce (tak, owoce!), które po przetworzeniu są równie, a nawet bardziej wartościowe niż świeże. Warto więc zapakować w słoiki ile się da! Krojone pomidory to jeden z prostszych sposobów na wykorzystanie tych darów lata. Zimową porą, otwierając słoik, można niemal poczuć letnie słońce, świeżość ogrodu i słodycz pomidorów. Dzięki nim nawet najprostsze danie nabiera głębi smaku i przywołuje wspomnienia ciepłych, letnich dni. Pomidorowe love!
Składniki
- 5 kg dojrzałych pomidorów *
- 5 łyżeczek soli kamiennej
Przygotowanie
- Pomidory dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Nacinamy skórkę na krzyż i odkrawamy twardą końcówkę wraz z szypułką. W dużym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia. Pomidory wrzucamy do wrzątku na około 1-2 minuty. Pomidory bezpośrednio z wrzątku przekładamy na chwilę do miski z zimną wodą. Następnie wylewamy wodę, a z pomidorów zdejmujemy skórkę.
- Pomidory kroimy w kostkę średniej wielkości. Przekładamy do garnka z grubym dnem, doprawiamy solą i podgrzewamy. Gdy pomidory zaczną się gotować, zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez około 15-20 minut. Co 5 minut mieszamy pomidory delikatnie, aby nie rozdrobnić kawałków.
- Do czystych i wyparzonych słoików przekładamy pomidory wraz z powstałym sokiem, pamiętając, aby zostawić około 2 cm wolnej przestrzeni przy górnym rancie słoików. Każdy słoik mocno zakręcamy.
Pasteryzacja
- Dno szerokiego garnka wkładamy ściereczką. Układamy słoiki z pomidorami tak, aby się nie stykały ze sobą. Garnek uzupełniamy wodą do 3/4 wysokości słoików. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i pasteryzujemy około 15-20 minut. Po tym czasie słoiki ostrożnie wyjmujemy na blat i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Pomidory przechowujemy w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.Smacznego!
Odnośniki
- * najlepiej użyć mięsistych pomidorów jak Lima, San Marzano czy Krakus
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Domowe z pewnością o niebo lepsze od tych sklepowych. Pyszny przepis!
Nie da sie ukryć 🙂
Robię duże ilości pomidorów, zajrzę i do tego przepisu 🙂
Na pewno są bardzo wyborne i przepyszne!
Oj tak!
Na pewno są o niebo lepsze niż z puszki! Muszę wypróbować ❤️❣️
O tak! I nie ma w nich tych denerwujących skórek, jak w tych sklepowych, które często się w nich zdarzają
Domowych pomidorów z puszkowymi bym nie porównywała. Moje są sto razy lepsze !
Moje też są niczego sobie 😉
Zawsze w sierpniu robię z pomidorów paprykowycj z 50 kg
Wystarczą na cały rok
Zupa pyszna naturalna i szybka
Proty przepis, a jak potrzebny. Ja robię podobne, tylko bardziej miksowane przetwory jak mam klęskę urodzaju pomidorów.
Dziekuje za przepis, pamietam domowe pomidory z dziecinstwa, chetnie sprobuje 🙂
Polecam 🙂
Przepis na czasie bo warto zamykać w słoikach to czego w chłodniejsze dni nie będzie a miło sięgnąć
Dokładnie tak!
Tak, dzieki temu za jakis czas bedziemy mieli doslowny smak lata 🙂