Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Alkohole, Napoje i alkohole, Ponadczasowe przepisy  /  2 stycznia, 2024

Domowy koniak podlaski

Wędrówki po kuchni
Podlasie od wieków słynie z wyrabiania własnego alkoholu. Oczywiście jest to nielegalny proces, choć użycie słowa nielegalne daje negatywny podtekst na tą normalną tradycję. Jednak w dawnych czasach ludzie musieli sobie jakoś radzić. Przed wybuchem wojny często formą zapłaty za pracę była butelka alkoholu. W czasie wojny mocno rozwinął się handel wymienny. Czarny rynek i szara strefa był często jedyną szansą na przeżycie polskich obywateli. Koniak był trunkiem wyższych i bogatszych sfer. Mało kogo więc było stać na butelkę takiego rarytasu, więc ludzie zaczęli sami przygotowywać domowym sumptem koniak. Z koniakiem oczywiście ma nie wiele wspólnego, poza podobnym smakiem i bursztynowym kolorem. Czasy się zmieniły. Koniak jest alkoholem dostępnym od ręki i dla każdego. Mimo to, przepis na domową wersję tego alkoholu nadal cieszy się dużą popularnością. Koniak według tego przepisu przygotowywał w ubiegłym wieku mój dziadek. Przepis ten krążył w mojej rodziie przez kolejne lata. Sentymentalnie i ja postanowiłam przygotować ten domowy alkohol. Muszę przyznać, że to zacny trunek o bardzo ciekawym i wyjątkowym smaku, który warto mieć w domowym barku.
Drukuj
5 from 2 votes
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 500 ml spirytusu
  • 500 ml wódki 40%
  • 2-3 suszone śliwki
  • 2 goździki
  • ½ laski wanilii
  • 1 łyżka rodzynek
  • 2 duże kulki ziela angielskiego
  • 1 średni liść laurowy

Karmel

  • 250 g cukru białego
  • 250 ml wody źródlanej

Przygotowanie

  • Wszystkie przyprawy przekładamy do czystego, wyparzonego słoja i zalewamy wódką. Odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie dodajemy spirytus i odstawiamy na kolejne 7 dni. Po upływie 7 dni przyprawy odcedzamy przez sito.

Karmel

  • Na suchą patelnię wsypujemy cukier i zaczynamy powoli podgrzewać. Niezwykle istotna jest tu temperatura. W zależności od posiadanej płyty grzewczej płomień lub moc palnika należy ustawić na najmniejszą moc grzania. Dzięki temu cały cukier zdąży się rozpuścić.
  • Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, bardzo powoli dodajemy wodę. Pamiętajmy, aby zachować ostrożność. Karmel ze względu na swoją konsystencję oraz temperaturę po ugotowaniu jest bardzo niebezpieczny i może nas dotkliwie poparzyć. Mieszamy do połączenia się składników. Gotowy karmel powinien mieć jasny, bursztynowy kolor. Nie spuszczaj go z oka nawet na chwilę, żeby się nie przypalił i zrobił ciemniejszy. Przypalony karmel jest bardzo gorzki i nie nadaje się do wykorzystania.
  • Tak przygotowany karmel bardzo szybko twardnieje, dlatego od razu należy go przelać do czystego, litrowego słoja. Słoik z karmelem uzupełniamy wodą źródlaną do uzyskania 500 ml płynu. Na tym etapie karmel z pewnością zamieni się w twardą bryłę. Aby całkowicie rozpuścić karmel, należy zamknąć słoik i potrząsać nim do momentu, aż całkowicie się rozpuści. Trwa to niestety dość długo. Wodę karmelową łączymy z alkoholem w słoiku.

Filtracja

  • Istnieje kilka sposobów filtracji. Filtry do kawy, gaza, specjalne worki filtracyjne itp. Wypróbowałam wszystkie metody i uważam, że najlepszym sposobem filtracji tego typu alkoholi są płatki kosmetyczne.

Maturacja

  • Gotowy koniak rozlewamy do szklanych butelek i odstawiamy w ciemne miejsce. Czas leżakowania to minimum 3 miesiące, choć zachęcam Was, aby pozostawić koniak do maturacji na dłuższy okres. Czas działa na jego korzyść, uzyskuje wtedy pełnię smaku i aromatu.

Odnośniki

  • * śliwki nie mogą być natłuszczane olejem

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4.8 6 głosy
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Pierożki z nadzieniem śledziowym i śliwką
Cheese ball – imprezowa kula serowa
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
25 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
1 rok temu

Zaskoczył mnie bardzo dodatek ziela angielskiego i to jeszcze w towarzystwie wanilii i śliwki

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  czerwonafilizanka

Typowe składniki koniaku 🙂

0
Odpowiedz
Hubert
Hubert
1 rok temu

Przepis brzmi… apetycznie 😉 Ale muszę przyznać, że same zdjęcia również zrobione są ze smakiem 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Hubert

Bardzo dziękuję, staram się jak mogę 🙂

0
Odpowiedz
KonfabulaPL
KonfabulaPL
1 rok temu

Nie spodziewałam się tu liścia laurowego i ziela angielskiego. Warto spróbować!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  KonfabulaPL

Zdecydowanie polecam 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
1 rok temu

Wygląda na to ,że przepis nie jest trudny, warto spróbować i zrobić 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  krystynabozenna

Tak, przygotowanie jest łatwe, więc polecam 🙂

0
Odpowiedz
gosia B
gosia B
1 rok temu

Napitek wymagający sporo zachodu, ale warto taki przygotować na specjalne okazje lub na prezent.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  gosia B

CXzy ja wiem, czy sporo? Całkiem łatwy i szybki przepis 🙂

0
Odpowiedz
Miye
Miye
1 rok temu
Odpowiedź do  gosia B

Jak coś wymaga zachodu, to potem jest dodatkowo smaczniejsze 🙂

0
Odpowiedz
Kinga
Kinga
1 rok temu

Nie przepadam za koniakami, nie odpowiada mi ten za, pach. Ale myślę, że ten może by mi przypadł do gustu.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Kinga

Też nie przepadam, ale ten własnie polubiłam 🙂

0
Odpowiedz
Miye
Miye
1 rok temu

Brzmi bardzo ciekawie, na pewno podrzucę mężowi.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Miye

Super 🙂

0
Odpowiedz
Paula
Paula
1 rok temu

5 stars
Przepis będę polecać dalej, gdyż ja nie jestem miłośniczką alkoholu.

0
Odpowiedz
Pojedztam
Pojedztam
1 rok temu

5 stars
Jestem przekonana, że nie zabraknie osób zainteresowanych zainteresowanych przepisem.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
24 dni temu
Odpowiedź do  Pojedztam

🙂

0
Odpowiedz
Kinga
Kinga
1 rok temu

Osobiście nie przepadam za koniakami. Jakoś mi zapach nie podchodzi, ale tego chętnie bym spróbowała.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Kinga

Powiem Ci szczerze, że również nie prxzepadałam zxa koniakiem, ale ten jest boski

0
Odpowiedz
Miye
Miye
1 rok temu
Odpowiedź do  Kinga

Domowy zawsze smakuje inaczej 🙂

0
Odpowiedz
Marcin Nowakowski
Marcin Nowakowski
1 rok temu

Zaciewawił mnie ten przepis i chyba się skuszę. Dam znać za jakiś czas jak smakuje 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Marcin Nowakowski

Bardzo sie cieszę i czekam z niecierpliwością na opinię 🙂

0
Odpowiedz
Maria Koneczna
Maria Koneczna
1 rok temu

Nie wiedziałam, że można taki alkohol przygotowac w domu. Ciekawy przepis 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Maria Koneczna

A można i bardzo polecam 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
25
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz