Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Sery, Śniadania, Swojskie wyroby  /  3 marca, 2020

Domowy ser koryciński z czosnkiem niedźwiedzim

Wędrówki po kuchni
Ser koryciński to lokalny ser podpuszczkowy, tradycyjnie wyrabiany w gminie Korycin, na Podlasiu. Od 2012 roku ma unijny certyfikat „Chronione Odznaczenie Geograficzne”. Jest to prosty ser, który można samodzielnie przygotować w domu. I wcale nie potrzebny jest do tego specjalny sprzęt i wyszukane składniki. Wystarczy dobre mleko, trochę cierpliwości i możemy cieszyć się wspaniałym, domowym serem! Jego smak jest niepowtarzalny- łagodny, delikatny i śmietankowy z lekkim posmakiem soli. Gdy poleżakuje zmienia swoją barwę, staje się nieco twardszy, a smak ewoluuje w kierunku pikantnego. Pojawiają się nutki orzechowe. Prawdziwa eksplozja smaku! Pajda świeżego i chrupiącego chleba, dobre masło, a do tego wspaniały, domowy ser pachnący świeżym czosnkiem niedźwiedzim -brzmi pysznie, prawda?
Przygotowanie10 min., min.
Gotowanie20 min., min.
Czas całkowity30 min., min.
Drukuj
5 from 6 votes
Porcje: 6
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 5 litrów mleka niepasteryzowanego *
  • 100 ml naturalnego kefiru z bakteriami bez zagęszczaczy
  • podpuszczka w ilości podanej przez producenta **
  • świeże liście czosnku niedźwiedziego

Solanka

  • 1 litr zimnej wody
  • 6 łyżek soli niejodowanej

Przygotowanie

  • W ½ szklanki mleka rozpuszczamy podpuszczkę. Kefir bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. Pozostałe mleko podgrzewamy do temperatury 38-40'C cały czas mieszając, aby mleko równomiernie się podgrzewało. Temperatura mleka jest bardzo ważna, gdyż podpuszczka nie zadziała w wyższej temperaturze. Kiedy mleko osiągnie odpowiednią temperaturę, dodajemy mleko z podpuszczką, kefir i dokładnie mieszamy przez minutę. Garnek przykrywamy pokrywką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie powinien utworzyć się skrzep, który kroimy nożem na małe, jednocentymetrowe kawałki. Nóż przy pierwszych cięciach w kratkę trzymamy pionowo, następnie tniemy skrzep ukośnie - tak, by powstały kawałki, a nie słupki.
  • Na tym etapie możemy dodać posiekany czosnek niedźwiedzi. Odstawiamy na kolejne 30 minut, aby oddzieliła się serwatka. Duże sito, bądź durszlak wykładamy gazą. W tej roli świetnie sprawdza się również nowa, tetrowa pielucha. Na sito przy pomocy łyżki cedzakowej bardzo powoli przenosimy skrzep, odsączając serwatkę. Pozostawiamy tak na około 2-3 godziny. Po tym czasie ser delikatnie przekładamy na drugą stronę i odstawiamy na kolejne 2 godziny. Ser na tym etapie będzie jeszcze miękki. Pozostawiamy go na durszlaku najlepiej na całą noc.
  • Na drugi dzień przygotowujemy solankę z wody i soli. Do solanki wkładamy ser i pozostawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie ser wyjmujemy z solanki. Pozostawiamy go w temperaturze pokojowej na kilka godzin, aż ocieknie. Tak przygotowany ser przechowujemy w lodówce bez przykrycia. Ser będzie dojrzewał i z każdym dniem będzie twardszy i lepszy. Wierzch sera będzie nabierał żółtawego koloru.

Odnośniki

  • * użyłam mleka 4%
  • ** użyłam 5 kropli podpuszczki

Uwagi dodatkowe

- Mleko UHT (z kartonu) nie nadaje się do przygotowania sera. Jest wyjałowione – bakterie mlekowe działają słabo i mleko nie zsiada się, a zaczyna robić gorzkie
- kefir powinien zawierać tylko mleko i żywe kultury bakterii. Przy zakupie zwróćcie uwagę czy nie zawiera konserwantów, zagęszczaczy czy mleka w proszku
- jeżeli wolicie bardziej słony ser możecie dłużej przytrzymać go w solance
- z tej porcji otrzymamy 500-600 g sera (wszystko zależy od jakości mleka)
- na zdjęciu widoczny świeży ser, po wyjęciu z solanki

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

 

 

5 2 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Czosnek niedźwiedzi
  • Zdrowo i Fit

Nawigacja wpisu

Mrożone warzywa a utrata witamin
Masło czy margaryna – co wybrać na smarowanie?

Podobne wpisy

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem
Dania bezmięsne, Fusion, Kuchnia polska, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Wędrówki kulinarne  /  15 kwietnia, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 64

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem

Czosnek niedźwiedzi – prawdziwy cud natury!
ABC kuchni, Sekrety zdrowia  /  5 marca, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 58

Czosnek niedźwiedzi – prawdziwy cud natury!

Fit ciasto dyniowe
Ciasta ucierane, Na słodko, Przepisy, Wypieki, Zdrowo i Fit  /  2 maja, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 55

Fit ciasto dyniowe

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
38 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Paula
Paula
2 lata temu

5 stars
Jestem przekonana, że to bardzo smaczna propozycja. Dziękuję za ten przepis.

0
Odpowiedz
M. Kwiatkowska
M. Kwiatkowska
2 lata temu

Takiego sera jeszcze nie miałam okazji robić, więc mam co nadrabiać.

0
Odpowiedz
Kiti
Kiti
2 lata temu

5 stars
Bez wątpienia wiele osób niebawem skusi się na tę propozycję.

0
Odpowiedz
Pojedztam
Pojedztam
2 lata temu

Z największą przyjemnością będę rozkoszować się smakiem tego sera.

0
Odpowiedz
Paula
Paula
2 lata temu

Na pewno warto skusić się na wykonanie w domu tego sera.

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
5 lata temu

5 stars
Uwielbiam ser koryciński, a jest bardzo drogi. Chętnie więc zrobię go sama. Tylko jeszcze muszę znaleźć podpuszczkę.

0
Odpowiedz
Asia/Lemur Podróżnik
Asia/Lemur Podróżnik
5 lata temu

Wygląda fenomenalnie! Od razu przychodzi mi na myśl wspomnienie letniego wakacyjnego poranku na Podlasiu: świeża chałka, masło, ser koryciński (my mieliśmy z czarnuszką) i pachnące pomidory! Ach co za magia!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Asia/Lemur Podróżnik

No brzmi pysznie i tak jak lubię 🙂

0
Odpowiedz
Zołza z kitką
Zołza z kitką
5 lata temu

Tego sera jeszcze nie próbowałam – ale wygląda tak smakowicie, że aż mi ślinka pociekła! 😀

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Zołza z kitką

Zachęcam do spróbowania 🙂

0
Odpowiedz
Karolina
Karolina
5 lata temu

Może i ja kiedyś spróbuje zrobić taki serek 🙂

0
Odpowiedz
Aga
Aga
5 lata temu

Piękna propozycja podania wygląda pysznie chętnie bym spróbowała

0
Odpowiedz
alexxia_pe
alexxia_pe
5 lata temu

Uwielbiam ser i czosnek,muszę spróbować takiego połączenia.Od czytania tego wpisu zrobiłam się głodna 😉

0
Odpowiedz
Beata punktsiedzenia.pl
Beata punktsiedzenia.pl
5 lata temu

5 litrów mleka? Ile z tego wychodzi sera?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Beata punktsiedzenia.pl

Jest napisane na dole, ile wychodzi 🙂

0
Odpowiedz
Kamil
Kamil
5 lata temu

Nie znałem tego rodzaju sera 🙂 coś nowego do spróbowania 🙂

0
Odpowiedz
Paulina Wu
Paulina Wu
5 lata temu

5 stars
Robię swoje serki bardzo często, są o wiele smaczniejsze niż w domu. Muszę spóbować Twojego przepisu z czosnkiem niedźwiedzim <3

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Paulina Wu

Super, że robisz sama serki 🙂 Koniecznie spróbuj tej wersji 🙂

0
Odpowiedz
RenataZaniczka
RenataZaniczka
5 lata temu

Jadłam, jest bardzo dobry i polecam serdecznie.

0
Odpowiedz
TosiMama
TosiMama
5 lata temu

Oj tak! To zdecydowanie moje smaki! Nie wiem tylko czy wystarczy mi odwagi, żeby wypróbować Twój przepis.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  TosiMama

To nie takie trudne, warto spróbować 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
5 lata temu

I już wiem, co w weekend zaproponuję rodzinie na śniadanie. 🙂

0
Odpowiedz
Bielecki.es
Bielecki.es
5 lata temu

Czasami pewne kulinarne akcje wydają się dużo prostsze niż się wydaje 😉

0
Odpowiedz
Asia
Asia
5 lata temu

Uwielbiam takie serki.

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
5 lata temu

5 stars
Ależ apetycznie wygląda, a przepis wygląda na nieskomplikowany.
I ten czosnek niedźwiedzi, chyba nigdy go nie zjem…

0
Odpowiedz
Ewelina
Ewelina
5 lata temu

O tym serze jeszcze nie słyszałam, przepis wydaje się prosty, aż mam ochotę zrobić bo uwielbiam sery. 🙂

0
Odpowiedz
Niebieska Niezapominajka
Niebieska Niezapominajka
5 lata temu

Uwielbiam jeść sery, ale o takim jeszcze nie słyszałam! 🙂

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
5 lata temu

U mnie właśnie ogrzewa się kozie mleko na ser. Robię go co tydzień w różnych wariantach.

0
Odpowiedz
Marta
Marta
5 lata temu

Nigdy nie próbowałam robić sera samodzielnie, ale i ciężko u mnie dostać dobre i prawdziwe mleko 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
5 lata temu
Odpowiedź do  Marta

Na rynku u nas można kupić, chociaż ja jeżdżę najczęściej latem po mleko…

0
Odpowiedz
Sawka
Sawka
5 lata temu

jak to: w domu?! Będąc na Mazurach, warto odwiedzić także pobliską Suwalszczyznę, a w szczególności okolice Wigierskiego Parku Narodowego oraz były klasztor Kamedułów – i tam kupujemy taki ser. Pyszny 😛

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Sawka

No to długa wycieczka by mnie czekała 🙂 Wolę zrobić w domu 🙂

0
Odpowiedz
Sawka
Sawka
5 lata temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

W domu, w domu to już nie ma tego uroku. Gdybym ja tak zaczęła sobie robić taki serek – nie miałby już takiego uroku wakacyjnego. A gdy zobaczyłam tytuł, to od samych słów ślinka zaczęła mi lecieć. I wieże klasztoru w Wigrach wyłaniające się zza horyzontu i klasztorna kuchnia…
Tak więc – kto lubi ten robi 🙂 a ja już planuję spotkanie z serem na Mazurach 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
5 lata temu
Odpowiedź do  Sawka

Masz rację, pewne potrawy kojarzą mi się też wakcynie i w określonym miejscu 🙂

0
Odpowiedz
Karolina Kosek
Karolina Kosek
5 lata temu

5 stars
z chęcią zrobię, myślę że przypadnie do gustu mojej rodzinie 🙂 dam znać 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Karolina Kosek

Ok, to czekam na wiadomość czy posmakował 🙂

0
Odpowiedz
agaman
agaman
5 lata temu

cóż, pierwsze słyszę p serze korycińskim, ale wygląda na to, że będzie smaczny 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  agaman

Jest bardzo smaczny 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
38
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz