• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Szybkie dania
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Sery, Śniadania  /  3 marca, 2020

Domowy ser koryciński z czosnkiem niedźwiedzim

Wędrówki po kuchni
Ser koryciński to lokalny ser podpuszczkowy, tradycyjnie wyrabiany w gminie Korycin, na Podlasiu. Od 2012 roku ma unijny certyfikat „Chronione Odznaczenie Geograficzne”. Jest to prosty ser, który można samodzielnie przygotować w domu. I wcale nie potrzebny jest do tego specjalny sprzęt i wyszukane składniki. Wystarczy dobre mleko, trochę cierpliwości i możemy cieszyć się wspaniałym, domowym serem! Jego smak jest niepowtarzalny- łagodny, delikatny i śmietankowy z lekkim posmakiem soli. Gdy poleżakuje zmienia swoją barwę, staje się nieco twardszy, a smak ewoluuje w kierunku pikantnego. Pojawiają się nutki orzechowe. Prawdziwa eksplozja smaku! Pajda świeżego i chrupiącego chleba, dobre masło, a do tego wspaniały, domowy ser pachnący świeżym czosnkiem niedźwiedzim -brzmi pysznie, prawda?
Przygotowanie10 min.
Gotowanie20 min.
Czas całkowity30 min.
Drukuj
5 from 4 votes
Porcje: 6
Autor: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 5 litrów mleka niepasteryzowanego *
  • 100 ml naturalnego kefiru z bakteriami bez zagęszczaczy
  • podpuszczka w ilości podanej przez producenta **
  • świeże liście czosnku niedźwiedziego

Solanka

  • 1 litr zimnej wody
  • 6 łyżek soli niejodowanej

Przygotowanie

  • W ½ szklanki mleka rozpuszczamy podpuszczkę. Kefir bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. Pozostałe mleko podgrzewamy do temperatury 38-40'C cały czas mieszając, aby mleko równomiernie się podgrzewało. Temperatura mleka jest bardzo ważna, gdyż podpuszczka nie zadziała w wyższej temperaturze. Kiedy mleko osiągnie odpowiednią temperaturę, dodajemy mleko z podpuszczką, kefir i dokładnie mieszamy przez minutę. Garnek przykrywamy pokrywką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie powinien utworzyć się skrzep, który kroimy nożem na małe, jednocentymetrowe kawałki. Nóż przy pierwszych cięciach w kratkę trzymamy pionowo, następnie tniemy skrzep ukośnie - tak, by powstały kawałki, a nie słupki.
  • Na tym etapie możemy dodać posiekany czosnek niedźwiedzi. Odstawiamy na kolejne 30 minut, aby oddzieliła się serwatka. Duże sito, bądź durszlak wykładamy gazą. W tej roli świetnie sprawdza się również nowa, tetrowa pielucha. Na sito przy pomocy łyżki cedzakowej bardzo powoli przenosimy skrzep, odsączając serwatkę. Pozostawiamy tak na około 2-3 godziny. Po tym czasie ser delikatnie przekładamy na drugą stronę i odstawiamy na kolejne 2 godziny. Ser na tym etapie będzie jeszcze miękki. Pozostawiamy go na durszlaku najlepiej na całą noc.
  • Na drugi dzień przygotowujemy solankę z wody i soli. Do solanki wkładamy ser i pozostawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie ser wyjmujemy z solanki. Pozostawiamy go w temperaturze pokojowej na kilka godzin, aż ocieknie. Tak przygotowany ser przechowujemy w lodówce bez przykrycia. Ser będzie dojrzewał i z każdym dniem będzie twardszy i lepszy. Wierzch sera będzie nabierał żółtawego koloru.

Odnośniki

  • * użyłam mleka 4%
  • ** użyłam 5 kropli podpuszczki

Uwagi dodatkowe

- Mleko UHT (z kartonu) nie nadaje się do przygotowania sera. Jest wyjałowione – bakterie mlekowe działają słabo i mleko nie zsiada się, a zaczyna robić gorzkie
- kefir powinien zawierać tylko mleko i żywe kultury bakterii. Przy zakupie zwróćcie uwagę czy nie zawiera konserwantów, zagęszczaczy czy mleka w proszku
- jeżeli wolicie bardziej słony ser możecie dłużej przytrzymać go w solance
- z tej porcji otrzymamy 500-600 g sera (wszystko zależy od jakości mleka)
- na zdjęciu widoczny świeży ser, po wyjęciu z solanki

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

 

 

5 1 vote
Article Rating

Tagi

  • Czosnek niedźwiedzi
  • Zdrowo i Fit

Zobacz wpisy

Mrożone warzywa a utrata witamin
Masło czy margaryna – co wybrać na smarowanie?

Podobne wpisy

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 68

Tort Rafaello

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 62

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
33 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia
Kasia
9 miesięcy temu

5 stars
Uwielbiam ser koryciński, a jest bardzo drogi. Chętnie więc zrobię go sama. Tylko jeszcze muszę znaleźć podpuszczkę.

0
Odpowiedz
Asia/Lemur Podróżnik
Asia/Lemur Podróżnik
10 miesięcy temu

Wygląda fenomenalnie! Od razu przychodzi mi na myśl wspomnienie letniego wakacyjnego poranku na Podlasiu: świeża chałka, masło, ser koryciński (my mieliśmy z czarnuszką) i pachnące pomidory! Ach co za magia!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
10 miesięcy temu
Reply to  Asia/Lemur Podróżnik

No brzmi pysznie i tak jak lubię 🙂

0
Odpowiedz
Zołza z kitką
Zołza z kitką
10 miesięcy temu

Tego sera jeszcze nie próbowałam – ale wygląda tak smakowicie, że aż mi ślinka pociekła! 😀

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
10 miesięcy temu
Reply to  Zołza z kitką

Zachęcam do spróbowania 🙂

0
Odpowiedz
Karolina
Karolina
10 miesięcy temu

Może i ja kiedyś spróbuje zrobić taki serek 🙂

0
Odpowiedz
Aga
Aga
10 miesięcy temu

Piękna propozycja podania wygląda pysznie chętnie bym spróbowała

0
Odpowiedz
alexxia_pe
alexxia_pe
10 miesięcy temu

Uwielbiam ser i czosnek,muszę spróbować takiego połączenia.Od czytania tego wpisu zrobiłam się głodna 😉

0
Odpowiedz
Beata punktsiedzenia.pl
Beata punktsiedzenia.pl
10 miesięcy temu

5 litrów mleka? Ile z tego wychodzi sera?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
10 miesięcy temu
Reply to  Beata punktsiedzenia.pl

Jest napisane na dole, ile wychodzi 🙂

0
Odpowiedz
Kamil
Kamil
10 miesięcy temu

Nie znałem tego rodzaju sera 🙂 coś nowego do spróbowania 🙂

0
Odpowiedz
Paulina Wu
Paulina Wu
10 miesięcy temu

5 stars
Robię swoje serki bardzo często, są o wiele smaczniejsze niż w domu. Muszę spóbować Twojego przepisu z czosnkiem niedźwiedzim <3

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
10 miesięcy temu
Reply to  Paulina Wu

Super, że robisz sama serki 🙂 Koniecznie spróbuj tej wersji 🙂

0
Odpowiedz
RenataZaniczka
RenataZaniczka
10 miesięcy temu

Jadłam, jest bardzo dobry i polecam serdecznie.

0
Odpowiedz
TosiMama
TosiMama
10 miesięcy temu

Oj tak! To zdecydowanie moje smaki! Nie wiem tylko czy wystarczy mi odwagi, żeby wypróbować Twój przepis.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
10 miesięcy temu
Reply to  TosiMama

To nie takie trudne, warto spróbować 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
10 miesięcy temu

I już wiem, co w weekend zaproponuję rodzinie na śniadanie. 🙂

0
Odpowiedz
Bielecki.es
Bielecki.es
10 miesięcy temu

Czasami pewne kulinarne akcje wydają się dużo prostsze niż się wydaje 😉

0
Odpowiedz
Asia
Asia
10 miesięcy temu

Uwielbiam takie serki.

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
10 miesięcy temu

5 stars
Ależ apetycznie wygląda, a przepis wygląda na nieskomplikowany.
I ten czosnek niedźwiedzi, chyba nigdy go nie zjem…

0
Odpowiedz
Ewelina
Ewelina
10 miesięcy temu

O tym serze jeszcze nie słyszałam, przepis wydaje się prosty, aż mam ochotę zrobić bo uwielbiam sery. 🙂

0
Odpowiedz
Niebieska Niezapominajka
Niebieska Niezapominajka
10 miesięcy temu

Uwielbiam jeść sery, ale o takim jeszcze nie słyszałam! 🙂

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
10 miesięcy temu

U mnie właśnie ogrzewa się kozie mleko na ser. Robię go co tydzień w różnych wariantach.

0
Odpowiedz
Marta
Marta
10 miesięcy temu

Nigdy nie próbowałam robić sera samodzielnie, ale i ciężko u mnie dostać dobre i prawdziwe mleko 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
10 miesięcy temu
Reply to  Marta

Na rynku u nas można kupić, chociaż ja jeżdżę najczęściej latem po mleko…

0
Odpowiedz
Sawka
Sawka
10 miesięcy temu

jak to: w domu?! Będąc na Mazurach, warto odwiedzić także pobliską Suwalszczyznę, a w szczególności okolice Wigierskiego Parku Narodowego oraz były klasztor Kamedułów – i tam kupujemy taki ser. Pyszny 😛

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
10 miesięcy temu
Reply to  Sawka

No to długa wycieczka by mnie czekała 🙂 Wolę zrobić w domu 🙂

0
Odpowiedz
Sawka
Sawka
10 miesięcy temu
Reply to  Wędrówki po kuchni

W domu, w domu to już nie ma tego uroku. Gdybym ja tak zaczęła sobie robić taki serek – nie miałby już takiego uroku wakacyjnego. A gdy zobaczyłam tytuł, to od samych słów ślinka zaczęła mi lecieć. I wieże klasztoru w Wigrach wyłaniające się zza horyzontu i klasztorna kuchnia…
Tak więc – kto lubi ten robi 🙂 a ja już planuję spotkanie z serem na Mazurach 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
10 miesięcy temu
Reply to  Sawka

Masz rację, pewne potrawy kojarzą mi się też wakcynie i w określonym miejscu 🙂

0
Odpowiedz
Karolina Kosek
Karolina Kosek
10 miesięcy temu

5 stars
z chęcią zrobię, myślę że przypadnie do gustu mojej rodzinie 🙂 dam znać 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
10 miesięcy temu
Reply to  Karolina Kosek

Ok, to czekam na wiadomość czy posmakował 🙂

0
Odpowiedz
agaman
agaman
10 miesięcy temu

cóż, pierwsze słyszę p serze korycińskim, ale wygląda na to, że będzie smaczny 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
10 miesięcy temu
Reply to  agaman

Jest bardzo smaczny 🙂

0
Odpowiedz

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny! Tort League of Legends pienikowo-malinowy https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-league-of-legends-pienikowo-malinowy/ #tort #birthdaycakes #rasberry #speculaas #jestpysznie #omnomnom #formyson #leagueoflegends
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Tagi

  • Babki
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

wpDiscuz
33
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply