Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Mięsa i wędliny, Przepisy, Swojskie wyroby  /  31 stycznia, 2023

Domowy smalec

Wędrówki po kuchni
Domowy smalec pełen pysznych i chrupiących skwarek to jest to! I choć jest dość kaloryczny, to jedzony z umiarem od czasu do czasu z pewnością nikomu nie zaszkodzi. Podstawą dobrego smalcu jest oczywiście świeża słonina bądź podgardle, z którego powstają wspaniałe skwarki. Dodatek kilku prostych przypraw takich jak majeranek, czosnek i sól sprawia, że smalec nabiera niebywałego smaku. To proste, ponadczasowe smarowidło podane na pajdzie świeżego, wiejskiego chleba z kiszonym ogórkiem to prawdziwy rarytas, któremu trudno się oprzeć!
Przygotowanie15 min., min.
Gotowanie30 min., min.
Czas całkowity45 min., min.
Drukuj
5 from 3 votes
Porcje: 8
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 500 g surowej słoniny bez skóry *
  • 300 g podgardla **
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

  • Słoninę oraz podgardle kroimy w drobną kostkę. Im drobniejsza będzie kostka, tym lepiej. Słoninę można także zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Ja jednak preferuję własnie taką drobno krojoną. Cebule oraz czosnek obieramy. Cebulę kroimy w drobniutką kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
  • Pokrojoną słoninę oraz podgardle przekładamy do garnka/rondelka. Najlepiej użyć takiego z grubym dnem, ponieważ wytapianie smalcu trochę czasu zajmuje. Na małej mocy palnika powoli wytapiamy tłuszcz. Podczas wytapiania tłuszczu należy pamiętać, aby co jakieś 5 minut zamieszać zawartość garnka. Skwarki będą się równomiernie wytapiały. Do mieszania najlepiej sprawdzi się drewniana łyżka, odporna na nagrzewanie i wysokie temperatury.
  • Po jakimś czasie większość tłuszczu się wytopi, a skwarki zrobią się miękkie i lekko przeźroczyste. Stale mieszamy słoninę od dna, żeby nie pozwolić jeszcze skwarkom się zrumienić. Na tym etapie słonina zacznie się lekko pienić. Mieszamy i wytapiamy dalej, co jakiś czas sprawdzając stopień wysmażenia skwarek. Uważajcie na ręce, słonina będzie coraz mocniej się pienić! Gdy skwarki zmniejszą już swoją objętość i zaczną nabierać ładnego, złotego koloru dodajemy cebulę, czosnek oraz pozostałe przyprawy. Całość ostrożnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze około 2 minut, aby cebulka lekko się zeszkliła.
  • Garnek z gotowym smalcem zestawiamy z palnika i dajemy mu ostygnąć. Następnie przekładamy go do naczynia kamionkowego lub czystych, wyparzonych słoików. Kiedy całkowicie ostygnie, wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
    Pajda świeżego, domowego chleba na zakwasie z solidną porcją smalcu z chrupiącymi skwarkami. Do tego obowiązkowo kiszony ogórek no i może kieliszek czystej na trawienie. W prostocie siła!
    Smacznego!

Odnośniki

  • * do takiego smarowidła świetnie sprawdzi się słonina z części grzbietowej tuszy
    ** można użyć także podgardla wędzonego, surowego lub wędzonego boczku

Uwagi dodatkowe

  • do smalcu pod koniec gotowania można dodać łyżkę mleka. Smalec będzie miał ładny, biały kolor
  • warstwa czystego tłuszczu na wierzchu chroni nasz smalec przed zepsuciem i konserwuje. Taki smalec można przechowywać w lodówce przez 2-3 tygodnie
  • jeśli przeprowadzimy pasteryzację, bez problemu możemy przechowywać go nawet rok

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.

4.2 9 votes
Article Rating

Nawigacja wpisu

Dlaczego i kiedy warto zrobić detoks organizmu?
Kuchnia molekularna. Sferyfikacja w domowych warunkach
Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
28 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Karolina
Karolina
2 lat temu

Lubię smalec ale bez skwarek 😀

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
2 lat temu

Robię domowy smalec dla gości. Dodaję jabłko. Ale muszę wypróbować ten myk z mlekiem.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lat temu
Reply to  Akacja

A ja spróbuję z jabłkiem 🙂

0
Odpowiedz
Bielecki.es
Bielecki.es
2 lat temu

Ja doskonale z dzieciństwa pamiętam ten robiony przez moją babcię, do którego dodawała solidną porcję posiekanej w talarki cebuli. Na kanapce z kawałkiem kiszonego ogórka smakowało to genialnie.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lat temu
Reply to  Bielecki.es

Oj tak z ogórkiem to bajka 🙂

0
Odpowiedz
Malwina
Malwina
2 lat temu

Moi rodzice uwielbiają smalec, podsunę im ten przepis 🙂

0
Odpowiedz
Angela
Angela
2 lat temu

Nie przepadam za smalcem, ale mam w domu osoby które go lubią, także przepis na pewno się nie zmarnuje.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lat temu
Reply to  Angela

Świetnie 🙂

0
Odpowiedz
Anszpi
Anszpi
2 lat temu

Pamiętam, że gdy byłam dzieckiem i u dziadków było świno bicie to potem był robiony taki smalec

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
2 lat temu

Nie wiedziałam że czosnek dodaje sie do smalcu o jabłku słyszałam, ładnie pachnie jak sie topi ale jeść nie lubię smalcu.

0
Odpowiedz
Angela
Angela
2 lat temu

Podrzucę przepis mamie. Osobiście nienawidzę smalcu, ale mam w domu smakoszy tegoż to przysmaku. Także nic straconego.

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
2 lat temu

Przypomniało mi się dzieciństwo. W kuchennej szafce zawsze był słoik takiego domowego smalcu i niejeden raz zajadałam się nim na chlebie i z ogórkiem kiszonym.

0
Odpowiedz
Marysia K
Marysia K
2 lat temu

5 stars
Pysznie! Takie proste, swojskie jedzenie ma swój urok.

0
Odpowiedz
Katarzyna
Katarzyna
2 lat temu

Uwielbiam! Sama robię, jednak najlepszy robi moja znajoma. Nie do zastąpienia 🙂

0
Odpowiedz
Miye
Miye
2 lat temu

Jestem bardzo ciekawa czy masz może gdzieś przepis na smalczyk wegański? Bywają pyszne!

0
Odpowiedz
Edyta
Edyta
2 lat temu

Uwielbiam smalec domowy. Dodaje też trochę podgardla

0
Odpowiedz
Żyć nie umierać
Żyć nie umierać
2 lat temu

Szczerze, to objadłam się smalcem w dzieciństwie i jakoś nie przepadam za tym smakołykiem. Jednak jak już to zjadłabym czysty, bez skwarek. Za to mój maż ze skwarkami 🙂 Moja mama i teściowa kiedyś często robiły smalec.

0
Odpowiedz
Majka
Majka
2 lat temu

Świetny przepis, na pewno go wypróbuje!

0
Odpowiedz
Radosna - Książki jak narkotyk
Radosna - Książki jak narkotyk
2 lat temu

U mnie smalec w kuchni rzadko gości,ale ten przepis to ciekawa sprawa.

0
Odpowiedz
Zołza z kitką
Zołza z kitką
2 lat temu

Smalec nigdy nie należał do moich ulubionych smaków – chociaż skwarki mogłabym jeść wiadrami! 😉

0
Odpowiedz
Skucińska
Skucińska
2 lat temu

Uwielbiam smaluszek , uwielbiam jeść z ogórkiem kiszonym i pajdą chleba .

0
Odpowiedz
Kiti
Kiti
2 lat temu

Taki swojski smalec to przypomnienie sobie dawnych lat.

0
Odpowiedz
Aldona
Aldona
2 lat temu

Cudowny przepis na mój przysmak! Szkoda, że smalec jest taki niezdrowy… Inaczej jadłabym go łyżkami, mniam mniam. Ale na pocieszenie muszę Ci powiedzieć, że koleżanka zrobiła kiedyś smalec wegetariański, który smakował tak, jak ten zwyczajny. I miał „skwarki” z wędzonych śliwek. Pychotka!

0
Odpowiedz
Karolina/Nasze Bąbelkowo
Karolina/Nasze Bąbelkowo
2 lat temu

Za każdym razem kiedy jesteśmy na jakimś jarmarku czy festynie w pierwszej kolejności rozglądam się za pajdą ze smalcem 😉

0
Odpowiedz
Mangomania
Mangomania
2 lat temu

U nas w domu nie jemy takiego smalcu, ale wiem, że ma on wielu smakoszy.

0
Odpowiedz
P. Kwiatkowska
P. Kwiatkowska
2 lat temu

Domowy ma zupełnie inny smak niż ten kupny i wiadomo co się je.

0
Odpowiedz
Pojedztam
Pojedztam
2 lat temu

5 stars
Domowy smalec to super sprawa, u nas dodatkowo robi się z pieczarkami.

0
Odpowiedz
Karolina/Nasze Bąbelkowo
Karolina/Nasze Bąbelkowo
2 lat temu

5 stars
Domowy smalec, pajda chleba i ogórek kiszony – nic więcej mi nie trzeba do pełni kulinarnego szczęścia 😉

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
28
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Odpowiedz