Drób jest bardzo wdzięcznym mięsem, smacznym i szybkim w przygotowaniu. Ze względu na właściwie nieograniczone możliwości eksperymentowania z tym rodzajem mięsa jest bezkonkurencyjny. Wystarczy szczypta kulinarnej wyobraźni, aby powstało zaskakujące i ciekawe danie. I na takie danie dziś Was zapraszam. Delikatne mięso kurczaka, duszony por i aromatyczne chorizo. Prostota zamknięta w niebywałym smaku!
Porcje: 4
Składniki
- 4 filety z kurczaka
- pieprz czarny
- sól
Nadzienie
- 100 g chorizo
- 2 średnie pory
- 1 szalotka
- 2-3 łyżki masła
- pieprz biały
Panierka
- 1 jajko
- 1/2 szklanki bułki tartej
Dodatkowo
- oliwa do smażenia
Przygotowanie
- Filety kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przy pomocy ostrego noża nacinamy każdy filet wzdłuż, tak aby powstała kieszonka.
Nadzienie
- Pory kroimy w cienkie półplasterki, a chorizo i szalotkę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy chorizo i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pory, szalotkę i dalej podsmażamy na małym ogniu do momentu, aż pory zmiękną. Doprawiamy do smaku pieprzem. Soli nie używałam, ponieważ chorizo jest dość intensywne w smaku.
- Tak przygotowanym farszem nadziewamy każdy filet kurczaka. Wierzch posypujemy świeżo mielonym pieprzem i solą z obu stron. Filety obtaczamy w rozkłóconym jajku. Jajkiem smarujemy również nacięte brzegi i dociskamy, aby się nie otworzyły podczas smażenia. Obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy filety na złoty kolor z obu stron. Tak przygotowane filety pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 200'C. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Brzmi bardzo,o smacznie, wygląda tez apetycznie i na pewno takie jest
Nie wiem jak to się dzieje ale ja nie potrafię zrobić tych kieszonek 🙂
Wczoraj udało mi się jeszcze zjeść to, co zaplanowałam, ale dzisiaj to już koniecznie te kieszonki, lecę do sklepu ?
Polecam 🙂
Jeszcze nie próbowałam takiego połączenia, chętnie wypróbuję. 🙂
Super przepis, muszę spróbować
Bardzo fajny przepis 🙂 Lubię chorizo i tu na pewno też mi zasmakuje 🙂
Kolejny przepis, który idealnie spasuje mojemu narzeczonemu. Czyżby sobotnia kolacja?
Czemu nie 🙂
uwielbiam nadziewane mięsa, a ten przepis jest świetny, muszę spróbować!
Myślę, że taki obiadek kupiłby moją drugą połówkę 🙂
O ja Cię, aż mi ślinka cieknie! I akurat szukam pomysłu na obiad 😀
Takiej opcji nie próbowałam jeszcze. Czas to zmienić 🙂 Mąż będzie zachwycony!
Ale to musi być pyszne!
Ja zazwyczaj nadziewam pieczarkami, albo suszonymi pomidorami a chorizo , to dla mnie nowość 😉
Coś czuję że wypróbuję ten przepis ☺️
Świetne połączenie.
wygląda świetnie, nie nadążam próbować tych Twoich przepisów!
Muszę coś podobnego zrobić, bo nie mam chorizo 🙂
Pyszny przepis 🙂
może salami zamiast chorizo?
Uwielbiam potrawy z porem! 🙂 Kiedyś zdarzyło mi sie jeść roladki drobiowe z porem i serem żółtym – tez pychota 🙂
Wyglądają pysznie 🙂 Bardzo lubię kurczaka i wszelkie nadzienia kieszonkowe, więc myślę, że pojawi się u mnie to danie 🙂
Wyglądają cudownie! Oj, coś mi się wydaje, że będę Cię często odwiedzać. Twoje przepisy super wpasowują się w mój gust kulinarny. 😀
Dziękuję i zapraszam 🙂