• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
ABC kuchni  /  31 października, 2020

Drożdże w kuchni – czyli co warto wiedzieć o drożdżach plus szczegółowy przelicznik drożdży

Wędrówki po kuchni

Drożdże są niezbędnym składnikiem wielu domowych wypieków. Dzięki nim możemy upiec wspaniałe pieczywo, słodkie bułki, pączki, pachnące ciasto drożdżowe z owocami czy tak lubianą przez wszystkich domową pizzę. Tyle wspaniałości dzięki zwykłym drożdżom! Są one kulinarny dodatkiem o szczególnie wysokiej zawartości witamin z grupy B., aminokwasów i składników mineralnych. Dzięki temu ich spożywanie może mieć bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego oraz kondycję włosów, skóry i paznokci.

Jak działają drożdże?

Sekret pracy z drożdżami polega na zrozumieniu procesu. Cukier dodany do ciasta jest metabolizowany przez drożdże, w wyniku czego do ciasta uwalnia się dwutlenek węgla, który powoduje, że ciasto przybiera charakterystyczną, napowietrzoną strukturę. Gluten pochodzący z mąki jest napełniany tym gazem i w wyniku tego ciasto rośnie. Jednak nie tylko drożdże są odpowiedzialne za rośnięcie ciasta. Bardzo ważną rolę, pełni tu również mąka, gdyż zawiera ona wiele białek. Dwa najważniejsze to gliadyna i glutelina. Po zmieszaniu, podczas ugniatania stają się glutenem. Gluten działa jak sieć, która jest następnie napełniana dwutlenkiem węgla ze wspomnianego wcześniej procesu fermentacji drożdży, co powoduje wzrost ciasta.

Rodzaje drożdży

Istnieje wiele gatunków drożdży, z czego dobrze poznano około trzydziestu. Najczęściej jednak dzieli się je na grupy pod względem sposobu zastosowania.
Wyróżnia się m.in.:

  • drożdże piekarnicze (piekarskie)
  • drożdże piwowarskie (piwne) – oprócz S. cerevisiae stosuje się także szczepy Saccharomyces pastorianus, dawniej. S. carlsbergensis, przeznaczone do piwa typu lager
  • drożdże winne – oprócz S. cerevisiae to również Saccharomyces bayanus,
  • drożdże gorzelnicze,
  • drożdże kefirowe (Kluyveromyces marxianus),
  • drożdże probiotyczne – Saccharomyces boulardii, które są odmianą S. cerevisiae,
  • drożdże odżywcze (nieaktywne lub dezaktywowane).

My jednak skupimy się na drożdżach spożywczych z gatunku Saccharomyces cerevisiae, które są najbardziej popularnym rodzajem drożdży wykorzystywanym do wypieku ciast i chleba. Na półce sklepowej dostępne są trzy warianty tych drożdży.

Świeże drożdże

Zazwyczaj występują w postaci kostki o różnej gramaturze i mają jasnobeżową barwę i dość zbitą konsystencją. Łatwo się kruszą w rękach, nie pozostawiając śladów. Ze względu na krótki termin ważności przechowuje się je w lodówce. Przed użyciem należy je wyjąć z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Przeważnie stosuje się je w formie uaktywnionej (jako rozczyn) poprzez dodanie do nich ciepłego płynu (mleka lub wody) oraz odrobiny cukru. Świeże drożdże najlepiej sprawdzą się przy przygotowywaniu cięższych ciast, które zawierają dużo jajek, masła czy bakalii.

Drożdże instant

Występują w postaci granulek i są bardzo łatwe w użyciu. Nie wymagają wykonania rozczynu, co jest dużym ułatwieniem i oszczędnością czasu. Wystarczy wymieszać je z mąką i innymi suchymi składnikami, a następnie połączyć z pozostałymi składnikami i gotowe! Kluczowa jest tutaj jednak temperatura płynu, która powinna wynosić około 45 stopni. Prawdopodobnie najczęstszą przyczyną nieudanych wypieków drożdżowych przygotowywanych na drożdżach instant jest właśnie zbyt niska temperatura płynu.

Drożdże suszone

Występują również w postaci granulek i dlatego bardzo często mylone są z drożdżami instant. Drożdże suszone są jednak mniej skoncentrowane od drożdży instant, dlatego nie należy ich ze sobą mylić. Przed użyciem wymagają uaktywnienia poprzez wykonanie rozczynu z odrobiny mąki, drożdży oraz płynu (mleka lub wody), którego temperatura powinna wynosić przynajmniej 40 ‘C. Drożdże suszone, jak i instant przeznaczone są do pieczenia ciast, których zawartość cukru nie przekracza 5%, jak również ciast lekkich i nie tłustych.

Przelicznik drożdży

Często w komentarzach do przepisów pytacie o to, jaka ilość drożdży świeżych odpowiada np. łyżeczce drożdży instant lub na odwrót.

25 g drożdży świeżych odpowiada 7 g suszonych drożdży instant/suszonych

Poniżej znajduje się szczegółowy przelicznik.

Jak przeliczyć drożdże suszone na drożdże świeże

  • przemnóż liczbę gramów drożdży suszone przez 2,42 – otrzymasz liczbę gramów drożdży świeżych. Dla przykładu, w przepisie jest napisane, aby użyć 5 gramów drożdży suszonych, co daje ok. 12 gramów drożdży świeżych.

Jak przeliczyć drożdże świeże na drożdże suszone

  • przemnóż liczbę gramów drożdży świeżych razy 0,41 – otrzymasz liczbę gramów drożdży suszonych. Dla przykładu, w przepisie jest napisane, aby użyć 10 gramów drożdży świeżych, co daje ok. 4 gramów drożdży suszonych.

Jak przeliczyć drożdże instant na drożdże świeże

  • przemnóż liczbę gramów drożdży instant razy 3,20 – otrzymasz liczbę gramów drożdży świeżych. Dla przykładu, w przepisie jest napisane, aby użyć 9 gramów drożdży instant, co daje ok. 29 gramów drożdży świeżych.

Jak przeliczyć drożdże świeże na drożdże instant

  • przemnóż liczbę gramów drożdży świeżych razy 0,31 – otrzymasz liczbę gramów drożdży instant. Dla przykładu, w przepisie jest napisane, aby użyć 40 gramów drożdży świeżych, co daje ok. 12 gramów drożdży instant.

Jak przeliczyć drożdże instant na drożdże suszone

  • przemnóż liczbę gramów drożdży instant razy 1,33 – otrzymasz liczbę gramów drożdży suszonych. Dla przykładu, w przepisie jest napisane, aby użyć 10 gramów drożdży instant, co daje ok. 13 gramów drożdży suszonych.

Jak przeliczyć drożdże suszone na drożdże instant

  • przemnóż liczbę gramów drożdży suszonych razy 0,75 – otrzymasz liczbę gramów drożdży instant. Dla przykładu, w przepisie jest napisane, aby użyć 20 gramów drożdży suszonych, co daje ok. 15 gramów drożdży instant.

Można również użyć tabeli, która dokładnie opisuje stosunki wagowe drożdży świeżych, suszonych i instant

Jak sprawdzić, czy drożdże są świeże?

Mamy na to trzy sprawdzone metody!

Sprawdzenie, czy nasze drożdże są świeże, powinnyśmy zacząć od ich obejrzenia. Nieodpowiednio przechowywane lub stare drożdże łatwo wysychają lub pokrywają się pleśnią, natomiast świeże drożdże są miękkie, mają brązowawy kolor z domieszką różu. Po przełamaniu powinny z łatwością odchodzić od siebie płatkami.

Drugim sposobem, który bardzo szybko pomoże nam sprawdzić, w jakim stanie są drożdże, jest ich powąchanie. Świeże drożdże będą miały przyjemny zapach i smak. Jeżeli będą kwaśne lub gorzkie to niestety drożdże nie nadają się do użycia.

Jeżeli dalej nie będziemy mieć pewności czy nasze drożdże są świeże, możemy przeprowadzić szybki eksperyment. Do szklanki nalewamy gorącej wody. Odłamujemy kawałek drożdży i wrzucamy go do wody. Jeżeli szybko wypłyną, to znaczy, że są dobre. Jeżeli utoną, to nie nadają się do spożycia.

Przechowywanie drożdży

Świeże drożdże można przechowywać w lodówce do 10 dni, najlepiej owinięte w papier, folię lub wilgotną gazę. Sposobem na przechowywanie drożdży przez dłuższy czas jest mrożenie. Jeśli w najbliższym czasie nie planujemy pieczenia, warto je zamrozić, aby zachowały świeżość. Drożdże najlepiej przechowywać w zamrażarce podzielone na porcje po 25 g i zapakowane w folię lub woreczek strunowy. W ten sposób możemy przechowywać produkt nawet przez rok.

Drożdże suszone można przechowywać znacznie dłużej, bo nawet przez kilka miesięcy, bez obawy, że ich jakość ulegnie pogorszeniu. Przechowujemy je w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu. Po otwarciu opakowania jakość tych drożdży pogarsza się z każdym kolejnym dniem, więc należy je zużyć w ciągu dwóch tygodni.

Na blogu znajdziecie sporo słodkich wypieków z dodatkiem drożdży, jak i tych wytrawnych. Dla tych, którzy wciąż mają obawy przed drożdżowym ciastem polecam poradnik Sekrety udanego ciasta drożdżowego

Udanych wypieków!

 

 

 

5 1 vote
Article Rating

Tagi

  • Ciasta drożdżowe

Zobacz wpisy

Sernik bananowy
Tabletki na odchudzanie – dlaczego są tak skuteczne?

Podobne wpisy

Sorgo-prozdrowotna kasza z Afryki
ABC kuchni  /  4 lipca, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 42

Sorgo-prozdrowotna kasza z Afryki

Jak upiec idealny sernik
ABC kuchni, Serniki pieczone, W kuchni  /  3 stycznia, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 38

Jak upiec idealny sernik

Babciny rosół
ABC kuchni, W kuchni  /  3 marca, 2016
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 29

Babciny rosół

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
38 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Wiewiórka w okularach
Wiewiórka w okularach
2 miesięcy temu

Mam trochę zamrożonych drożdży i zawsze są pod ręką, jak np. zapomnę kupić chleb. 😉

0
Odpowiedz
Irena -Hooltaye w podróży
Irena -Hooltaye w podróży
3 miesięcy temu

No super, nic nie wiem o drożdżach, tylko, że rosną.
Mama robiła pączki i ciasto było w całej kuchni.
Ja nie jestem od pieczenia, a od podziwiania takich jak Ty.
Podziwiam i dziękuję za tyle informacji 🙂

0
Odpowiedz
Iwona
Iwona
3 miesięcy temu

Trzeba przyznać, że wiedza na temat drożdży warta pozazdroszczenia. Ja używam różnych, w ogóle właściwie to wszystko prawie robię sama, chleby kiszonki i wszelkie inne cuda, nie umiem za bardzo piec, ale widzę, że tu znajdę coś dla siebie.

0
Odpowiedz
Dominika
Dominika
3 miesięcy temu

oj, wolę te suche 😀 te mokre, zwykłe – nie są dla mnie 😀

0
Odpowiedz
English 4 work
English 4 work
3 miesięcy temu

Podajesz bardzo dużo merytorycznej wiedzy. Dzięki!

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
3 miesięcy temu

Mnie niestety drożdże nie lubią, bo jeszcze nigdy nic mi się z nich nie udało zrobić xD

0
Odpowiedz
Joanna | Organiczni
Joanna | Organiczni
3 miesięcy temu

Akurat trafiłaś tym wpisem w moje poszukiwania informacji o drożdżach suchych. Chyba wolę tradycyjne świeże 🙂

0
Odpowiedz
toksyczna kosmetyczka
toksyczna kosmetyczka
3 miesięcy temu

Dziękuję Ci za ten wpis. Wiele rzeczy nie wiedziałam.

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
3 miesięcy temu

Wielu ciekawych rzeczy się dowiedziałam o drożdżaxh. Mnie zdażało się suszyć nadmiar drożdży.

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
3 miesięcy temu

to jest właśnie mój duży problem, że nie umiem używać drożdży, jeszcze mi się nie zdarzyło żeby było dobrze 😉

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
3 miesięcy temu

Bardzo wyczerpujący wpis. Nie sądziłam, że jest aż tyle rodzajów drożdży. Cenne porady dla wszystkich lubiących piec 🙂

0
Odpowiedz
Piotr
Piotr
3 miesięcy temu

Bardzo fajnie wyjasnione czym tak naprawde sa drozdze i jak powinno sie ich uzywac w kuchni 🙂

0
Odpowiedz
Radosna - Książki jak narkotyk
Radosna - Książki jak narkotyk
3 miesięcy temu

Drożdże nawet często towarzyszą mi w kuchni, więc trochę o nich wiedziałam przed twoim postem. Jednak dowiedziałam się dużo nowych rzeczy.

0
Odpowiedz
Kasia Tórz Chic by Kate
Kasia Tórz Chic by Kate
3 miesięcy temu

Zajrzę do Twoich przepisów, choć mam uczulenie na drożdże, ale znam dobre zamienniki drożdży, więc chętnie z czegoś skorzystam.

0
Odpowiedz
Skucinskaart
Skucinskaart
3 miesięcy temu

Można je stosować nie tylko w kuchni ale w kosmetyce pozdrawiam

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
3 miesięcy temu

Mój tata uwielbia drożdżowe wypieki, nigdy nie mógł się doczekać, kiedy wystygną, tylko jadł ciepłe. Jak przynosił do domu drożdże wiedziałam, że to niema prośba do mamy i mnie o pyszne ciasto. 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
3 miesięcy temu

Bardzo fajny wpis. Od siebie dodam, że warto używać drożdży bio – świeżych i instatnt. Do takich najbardziej popularnych nie mam zaufania – myślę o ich składzie.

0
Odpowiedz
Beata Herbata
Beata Herbata
3 miesięcy temu

Wyczerpująco ujęty temat 🙂 Nie wiedziałam, że jest tyle rodzai drożdży. Robię bułeczki maślane i pizzę, Nic innego mi już nie wychodzi od kiedy wyszłam za mąż haha Jakby koniec z pieczeniem placków drożdżowych bo już nie rosną xd

0
Odpowiedz
Milena
Milena
3 miesięcy temu

Ja uwielbiam gotować, a taka wiedza o drożdżach bardzo mi się przyda 😀

0
Odpowiedz
Karolina z Rudeiczarne.pl
Karolina z Rudeiczarne.pl
3 miesięcy temu

Świat bez drożdży byłby straszny! A dzisiaj w radio słyszałam, że we Włoszech własnie znowu masowo wykupuja drozdze!

0
Odpowiedz
Marta
Marta
3 miesięcy temu

Bardzo ciekawy artykuł, nie wiedziałam o tym wszystkim.

0
Odpowiedz
Sawka
Sawka
3 miesięcy temu

Niewiele osób traktuje drożdże jako podstawowy produkt spożywczy. Na co dzień ich przecież nie jemy, a jedynie traktujemy jako niezbędny składnik wypieków. Kto więc nie piecze własnego chleba czy ciast drożdżowych, może nie mieć drożdży pod ręką. Warto to zmienić! Drożdże to przebogate źródło składników mineralnych i witamin niezbędnych m.in. do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego

0
Odpowiedz
Aga
Aga
3 miesięcy temu

Przez długi czas próbowałam mamę namówić na droższe sypkie, a teraz świata poza nimi nie widzi. Ja sama mało piekę, ale jej ułatwiły robotę.

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
3 miesięcy temu

Podoba mi się ostatni sposób sprawdzenia drożdży, przy najbliższej okazji go wypróbuję 🙂

0
Odpowiedz
Ewa
Ewa
3 miesięcy temu

Bardzo cenne porady dla osób, które robią wypieki.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
3 miesięcy temu

Wykorzystuję tylko świeże drożdże, po inne nie sięgam, przechowuję je w małym zamykanym pojemniczku, jeszcze nie próbowałam zamrażać.

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
3 miesięcy temu

Bardzo ciekawy poradnik, niby wiem czym są drożdże, ale miałam kłopot z przeliczaniem świeżych drożdży na suche drożdże

0
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
3 miesięcy temu

Nie przepadam za zapachem surowego ciasta drożdżowego ale upieczone to bajka <3

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
3 miesięcy temu

Tego od dawna potrzebowałam 😀 Nawet nie wiem, jak trudno czasem znaleźć taki przelicznik. Dziękuję, że o tym napisałaś!

0
Odpowiedz
Mokka
Mokka
3 miesięcy temu

Zaskoczyło mnie tyle informacji o drożdżach! nie miałam pojęcia, że tak długo można je przechowywać, są żywotne…

0
Odpowiedz
Sawka
Sawka
3 miesięcy temu

uwielbiam drożdżowe ciasta

0
Odpowiedz
edyta
edyta
3 miesięcy temu

Ja zawsze przechowują w woreczku – dłużej się trzymają. Ale porad tutaj udzieliłas. Nie wiedziałam ze jest tyle rodzajów

0
Odpowiedz
MangoMania
MangoMania
3 miesięcy temu

Ja właśnie porcjuję drożdże i mrożę, tym sposobem mam je zawsze w zapasie kiedy chcę upiec chleb.

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
3 miesięcy temu

Zawsze wolalam świeże drożdże, jakos te suche czy instant w ogole do.mniw niw przemawiają:)

0
Odpowiedz
Szlak Za Szlakiem
Szlak Za Szlakiem
3 miesięcy temu

Świetny wpis. Duża dawka przydatnych informacji. Przeliczniki to już w ogóle rewelacja, sama zawsze się nad tym długo zastanawiam.

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
3 miesięcy temu

Bardzo dużo informacji. Nie wiedziałam, ze tyle treści mozna napisać o drożdżach. Wspaniale 👍

0
Odpowiedz
Krystyna
Krystyna
3 miesięcy temu

Bez drożdży nie byłoby tyle pysznych ciast i chlebów 🙂
Bardzo ciekawy artykuł, warto się dokształcać 🙂

0
Odpowiedz
Krystyna
Krystyna
3 miesięcy temu

A nie wiedziałam, że są drożdże suszone, zawsze kojarzyły mi się z tymi instant, dzięki za wytłumaczenie 🙂

0
Odpowiedz

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
"Byłaś moim ulubionym Dzień dobry i najtrudniej "Byłaś moim ulubionym Dzień dobry i najtrudniejszym Do widzenia" 💔
"You were my favorite Hello and my hardest Goodbye" 💔
Kolejny rok za mną. Dopadła mnie przemijalność Kolejny rok za mną. Dopadła mnie przemijalność i ogólny urodzinowy weltschmerz. Jednak mimo to, czuję ekscytację na to wszystko, co się może jeszcze wydarzyć i głęboko wierzę w to, że sporo jeszcze przede mną. Ten urodzinowy czas spędziłam w gronie najbliższych mi osób, bliskich mojemu sercu. Nie mogło oczywiście zabraknąć najważniejszego elementu uroczystości, czyli tortu. Skromny, mały i kobiecy, ale za to jaki pyszny! Inspirowany smakiem moich ulubionych batoników. Pod delikatnym i puszystym biszkoptem , solidnie nasączony alkoholowym ponczem skrywają się wspaniałe smaki. Aksamitna słodycz czekolady, orzeźwiająca mięta oraz subtelna, kokosowa nuta. Fantastyczne trio smakowe, które smakuje wyjątkowo!Tort Ruffles https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-ruffles/ #kokos #coconut
#czekolada #mint #ruffles #chocolate #mięta #birthdaycake #omnomnomnom
Znajdą się tu fani pierogów ruskich? Ja je uwie Znajdą się tu fani pierogów ruskich? Ja je uwielbiam ❤️ Muszą jednak spełniać tylko dwa warunki: ciasto mysi być delikatne i cienkie, a farsz dobrze doprawiony!  https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/pierogi-ruskie/ #pierogi #kuchniapolska #jestpysznie #omnomnom #deluciouse #ser
Dania jednogarnkowe, Kuchnia meksykańska, Mięs Dania jednogarnkowe, Kuchnia meksykańska, Mięso mielone, Przepisy, Wołownina  /  4 września, 2015

Chili con carne

WĘDRÓWKI PO KUCHNI

Przystanek: Meksyk ! Majańskie i azteckie miasta, skąpane w słońcu piramidy, kaktusy, wyśmienita tortilla, ostre papryczki i słynna czerwona fasola. Kuchnia meksykańska jest tak różnorodna jak przyroda i kultura tego kraju, przesycona intensywnymi barwami, bogactwem smaków i aromatów. U nas też jest dziś gorąco - gęste i rozgrzewające chili con carne, pełne smaku i aromatu. Jego pochodzenie budzi wiele sporów, gdyż spore grono osób twierdzi, że jest to typowe danie meksykańskie. Chili con carne zarejestrowane jest jako oficjalna potrawa stanu Teksas i stanowi tym samym jeden z elementów kuchni Tex-Mex. Oczywiście jego korzenie wywodzą się z Meksyku, gdyż należy pamiętać że Teksas był kiedyś jego częścią. Bez względu na swoje pochodzenie jest to wspaniałe danie, idealne na jesienno - zimowe wieczory.
Chili con carne

https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/chili-con-carne/ #chili #kuchnieświata #kuchniameksykańska #jestpysznie #deliciouse
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Tagi

  • Babki
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
38
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply