• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Szybkie dania
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Ciasta drożdżowe, Ciasta z owocami, Przepisy, Słodkie bułki  /  19 września, 2013

Drożdżowe odrywane bułeczki z jeżynami

Wędrówki po kuchni
Smak ciasta drożdżowego przenosi wielu z nas do czasów dzieciństwa. Zapach świeżego, ledwie wyciągniętego ciasta z piekarnika unosił się w naszych domach i kusił swoim zapachem wszystkich domowników. Wyczekiwanie na moment w którym ciasto ostygnie trwało w nieskończoność ... To smaki i zapachy do których często powracam. Tym razem ciasto drożdżowe połączyłam ze skąpanymi w jesiennym słońcu jeżynami. Bułeczki są puszyste i mięciutkie, obficie nadziane jeżynami. Zwieńczone dużą ilością chrupiącej, waniliowej kruszonki.
Przygotowanie30 min.
Gotowanie25 min.
Czas całkowity55 min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 12
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Zaczyn drożdżowy

    • 30 g świeżych drożdży
    • 1 łyżeczka mąki pszennej
    • 3 łyżki mleka
    • 1 łyżeczka cukru

    Ciasto drożdżowe

    • 500 g mąki pszennej
    • 40 g roztopionego masła
    • 100 g jogurtu naturalnego *
    • 100 ml mleka
    • 4 łyżki drobnego cukru
    • 1 jajko

    Nadzienie

    • 2 szklanki jeżyn
    • 1 łyżka budyniu waniliowego

    Kruszonka

    • 80 g mąki pszennej
    • 50 g masła
    • 4 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka pasty waniliowej

    Dodatkowo

    • 1 małe jajko
    • 50 g masła

    Odnośniki

    • * można użyć maślanki

    Przygotowanie

      Zaczyn drożdżowy

      • Do mąki dodajemy pokruszone drożdże, ciepłe mleko, mąkę i cukier. Rozcieramy składniki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

      Ciasto drożdżowe

      • Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn drożdżowy, ciepłe mleko, roztopione masło i pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

      Kruszonka

      • Wszystkie składniki kruszonki łączymy ze sobą. Rozcieramy między palcami składniki do uzyskania kruszonki.
      • Jeżyny mieszamy z budyniem (proszek). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części. Każdy kawałek ciasta formujemy w kulkę i delikatnie spłaszczamy. Nakładamy porcję jeżyn i zlepiamy, tworząc zgrabną bułeczkę. Formę o wymiarach 33 x 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
      • Na dno wylewamy rozpuszczone masło. Każdą bułeczkę obtaczamy w maśle i układamy równo na blaszce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy obficie kruszonką. Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy 20-25 minut. Bułeczki powinny być lekko rumiane. Po upieczeniu bułeczki studzimy, choć najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
        Smacznego!

      Uwagi dodatkowe

      • do tego przepisu można użyć drożdży instant lub suszonych. Przelicznik drożdży znajdziecie tu

      Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Bułeczki odrywane z rabarbarem i waniliową kruszonką

      5 1 vote
      Article Rating

      Tagi

      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta z owocami
      • Jeżyny
      • Słodkie bułki

      Zobacz wpisy

      Pulpety z ryżem
      Pieczone jabłka pod cynamonową kruszonką

      Podobne wpisy

      Tort waniliowo-malinowy
      Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

      Tort waniliowo-malinowy

      Tort Rafaello
      Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 68

      Tort Rafaello

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
      Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 62

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

      Subscribe
      Powiadom o
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      34 komentarzy
      Newest
      Oldest Most Voted
      Inline Feedbacks
      View all comments
      Agnieszka Niedźwiedzka
      Agnieszka Niedźwiedzka
      3 miesięcy temu

      5 stars
      Super bułeczki. Ostatnio piekłam z jagodami. Dzieci do tej pory proszą żebym zrobiła je znowu.

      0
      Odpowiedz
      Milena Górska Ilustrator
      Milena Górska Ilustrator
      3 miesięcy temu

      O kurcze ale mi teraz smaka zrobiłaś na taką pyszność!

      0
      Odpowiedz
      Koralina
      Koralina
      3 miesięcy temu

      5 stars
      jak się na to patrzę to aż mi ślinka cieknie i robię się straaasznie głodna!

      0
      Odpowiedz
      Ewelina
      Ewelina
      3 miesięcy temu

      Uwielbiam ciasto drożdżowe. Smakowicie wyglada

      0
      Odpowiedz
      Candy Pandas
      Candy Pandas
      1 rok temu

      Oderwałybyśmy i to nie jedną taką bułeczkę 😀

      0
      Odpowiedz
      Juliusz Cesar
      Juliusz Cesar
      1 rok temu

      Cudowne masz przepisy i takie kuszące,
      nic tylko jeśc i jeść 🙂

      0
      Odpowiedz
      alleve
      alleve
      1 rok temu

      Takie domowe bułeczki są najlepsze 🙂

      0
      Odpowiedz
      Marta
      Marta
      1 rok temu

      Mmm, pyszne! Uwielbiam jerzyny i drożdżowe ciasto 🙂

      0
      Odpowiedz
      monikabloguje
      monikabloguje
      1 rok temu

      Z jeżynami nigdy nic jeszcze nie próbowałam piec, nadszedł czas, bo prezentują się smakowicie 🙂

      0
      Odpowiedz
      Dagmara
      Dagmara
      1 rok temu

      Koniecznie muszę wypróbować!

      0
      Odpowiedz
      stella
      stella
      1 rok temu

      Takich jeszcze nie jadłam, ale Twój przepis jest super, bo można go łączyć z innymi owocami. Grunt to dobra baza 🙂

      0
      Odpowiedz
      Miłość mamy
      Miłość mamy
      1 rok temu

      Sama przygotowuje podobne. Cała moja rodzina się nimi zajada;)

      0
      Odpowiedz
      Ewelina
      Ewelina
      1 rok temu

      Ale pysznie wyglądają takie bułeczki 🙂 Uwielbiam takie domowe wypieki 🙂

      0
      Odpowiedz
      Akacja
      Akacja
      1 rok temu

      Odrywane bułeczki wciąż przede mną. Może właśnie Twój przepis wypróbuję?

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  Akacja

      Polecam 🙂

      0
      Odpowiedz
      Krystyna
      Krystyna
      1 rok temu

      Pycha takie bułki,
      jadłam różne, ale z jeżynami to nie.
      Przepis do wypróbowania 🙂

      0
      Odpowiedz
      Atrakcyjne wakacje
      Atrakcyjne wakacje
      1 rok temu

      Takie drożdżowe lubimy najbardziej i chętnie spróbujemy

      0
      Odpowiedz
      Gosia
      Gosia
      1 rok temu
      Reply to  Atrakcyjne wakacje

      Wyladają pysznie przepis prosty dzis robie co prawda sernik ale wypróbuje przepis.

      0
      Odpowiedz
      Ciekawska Magdalena
      Ciekawska Magdalena
      1 rok temu

      Idealne na przekąskę do szkoły

      0
      Odpowiedz
      ania
      ania
      1 rok temu

      moja mama takie robiła, były przepyszne

      0
      Odpowiedz
      Aleksandra Załęska
      Aleksandra Załęska
      1 rok temu

      Muszę spróbować zrobić takie bułeczki, mój syn uwielbia takie. Bez owoców w środku też powinny wyjść, prawda?

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  Aleksandra Załęska

      Pewnie, że tak. Można włożyć nawet kawałek czekolady!

      0
      Odpowiedz
      Olga
      Olga
      1 rok temu

      Moja teściowa ostatnio robiła podobne, tylko ze z jagodami. Pyszne były!

      0
      Odpowiedz
      krystynabozenna
      krystynabozenna
      1 rok temu

      Maślanka ? Muszę wypróbować ten przepis,
      nie robiłam jeszczecista drożdżowego z maślanką.
      Pycha Ci wyszła na pewno
      i takie piękne zdjęcie,
      aż chce się zjeść te Twoje bułeczki 🙂

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  krystynabozenna

      Ciasto z maślanką długo zachowuje świeżość i jest delikatne 🙂

      0
      Odpowiedz
      Ewa
      Ewa
      1 rok temu

      W wolnej chwili na pewno sięgnę po ten przepis! Ten smak zawsze kojarzę ze spotkaniami u babci 🙂

      0
      Odpowiedz
      Mondro
      Mondro
      3 lat temu

      W życiu żadnego ciasta drożdżowego nie robiłam, bo mi w ogóle mało co w kuchni wychodzi :/ ale… ten przepis tak mnie kusi, tak bym chciała ten zapach, ten klimat sielskiej kuchni u siebie stworzyć, że normalnie porwę się na niego 😀

      0
      Odpowiedz
      Serduszkowa Mama
      Serduszkowa Mama
      3 lat temu

      Świetne te bułeczki! Cudowanie wyglądają. Ostatnio robiłam typową drożdżówkę wyszła znakomicie.

      0
      Odpowiedz
      Angelika
      Angelika
      3 lat temu

      Uwielbiam 🙂 Smak dzieciństwa;)

      0
      Odpowiedz
      KuchennaIgnorantka
      KuchennaIgnorantka
      3 lat temu

      Ja to bez odrywania bym zjadła 😀 Po co się rozdrabiać.

      0
      Odpowiedz
      Aleksandra - Cooking Monster
      Aleksandra - Cooking Monster
      4 lat temu

      Jak zawsze pysznie 🙂 bułeczki wyglądają na mega puszyste. Nie wpadłabym na nadzienie z jeżyn, musi smakować wybornie!

      0
      Odpowiedz
      PAULA LUDWICZUK
      PAULA LUDWICZUK
      4 lat temu

      Świetny przepis! Wczoraj sie zastanawiałam na co przeznaczyć jeżyny?

      0
      Odpowiedz
      Ewelina
      Ewelina
      4 lat temu

      U Ciebie jak zawsze pysznie i apetycznie

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      4 lat temu
      Reply to  Ewelina

      Dziękuję 🙂

      0
      Odpowiedz

      wedrowkipokuchni

      wedrowkipokuchni
      Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
      Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
      Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
      Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny! Tort League of Legends pienikowo-malinowy https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-league-of-legends-pienikowo-malinowy/ #tort #birthdaycakes #rasberry #speculaas #jestpysznie #omnomnom #formyson #leagueoflegends
      Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

      Tagi

      • Babki
      • Boże Narodzenie
      • Ciasta biszkoptowe
      • Ciasta kruche
      • Ciasta ucierane
      • Ciasta z owocami
      • Ciasteczka
      • Ciasto francuskie
      • Cukinia
      • Czosnek niedźwiedzi
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania z ryżem
      • Desery
      • Drób
      • Jajka
      • Jeżyny
      • Kapusta
      • Kokos
      • Kuchnia azjatycka
      • Kuchnia polska
      • Kuchnia włoska
      • Makarony
      • Maliny
      • Mięso mielone
      • Mleko kokosowe
      • Orzechy
      • Pieczarki
      • Pieczywo
      • Pierogi kluski naleśniki
      • Przetwory z warzyw
      • Rabarbar
      • Ryby i owoce morza
      • Sałatki
      • Serniki na zimno
      • Serniki pieczone
      • Szpinak
      • Torty
      • Truskawki
      • Wielkanoc
      • Wieprzowina
      • Wołowina
      • Zdrowo i Fit
      • Zupy klasyczne
      • Zupy kremy

      Archiwum

      • LIFESTYLE
      • ABC kuchni
      • Podróże
      • Autorka
      • Współpraca
      • Kontakt
      • Polityka prywatności i cookies
      • Elara Pro by LyraThemes.com
      • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
      Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
      Polityka prywatności i cookies

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled

      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

      Non-necessary

      Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

      wpDiscuz
      34
      0
      Would love your thoughts, please comment.x
      ()
      x
      | Reply