Smak ciasta drożdżowego przenosi wielu z nas do czasów dzieciństwa. Zapach świeżego, ledwie wyciągniętego ciasta z piekarnika unosił się w naszych domach i kusił swoim zapachem wszystkich domowników. Wyczekiwanie na moment w którym ciasto ostygnie trwało w nieskończoność ... To smaki i zapachy do których często powracam. Tym razem ciasto drożdżowe połączyłam ze skąpanymi w jesiennym słońcu jeżynami. Bułeczki są puszyste i mięciutkie, obficie nadziane jeżynami. Zwieńczone dużą ilością chrupiącej, waniliowej kruszonki.
Porcje: 12
Składniki
Rozczyn drożdżowy
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka cukru
Ciasto drożdżowe
- 500 g mąki pszennej
- 40 g roztopionego masła
- 100 g jogurtu naturalnego *
- 100 ml mleka
- 4 łyżki drobnego cukru
- 1 jajko
Nadzienie
- 2 szklanki jeżyn
- 1 łyżka budyniu waniliowego
Kruszonka
- 80 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
Dodatkowo
- 1 małe jajko
- 50 g masła
Odnośniki
- * można użyć maślanki
Przygotowanie
Rozczyn drożdżowy
- Do mąki dodajemy pokruszone drożdże, ciepłe mleko, mąkę i cukier. Rozcieramy składniki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Ciasto drożdżowe
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozczyn drożdżowy, ciepłe mleko, roztopione masło i pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kruszonka
- Wszystkie składniki kruszonki łączymy ze sobą. Rozcieramy między palcami składniki do uzyskania kruszonki.
- Jeżyny mieszamy z budyniem (proszek). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części. Każdy kawałek ciasta formujemy w kulkę i delikatnie spłaszczamy. Nakładamy porcję jeżyn i zlepiamy, tworząc zgrabną bułeczkę. Formę o wymiarach 33 x 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Na dno wylewamy rozpuszczone masło. Każdą bułeczkę obtaczamy w maśle i układamy równo na blaszce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy obficie kruszonką. Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy 20-25 minut. Bułeczki powinny być lekko rumiane. Po upieczeniu bułeczki studzimy, choć najlepiej smakują jeszcze ciepłe.Smacznego!
Uwagi dodatkowe
- do tego przepisu można użyć drożdży instant lub suszonych. Przelicznik drożdży znajdziecie tu
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Super bułeczki. Ostatnio piekłam z jagodami. Dzieci do tej pory proszą żebym zrobiła je znowu.
O kurcze ale mi teraz smaka zrobiłaś na taką pyszność!
jak się na to patrzę to aż mi ślinka cieknie i robię się straaasznie głodna!
Uwielbiam ciasto drożdżowe. Smakowicie wyglada
Oderwałybyśmy i to nie jedną taką bułeczkę 😀
Cudowne masz przepisy i takie kuszące,
nic tylko jeśc i jeść 🙂
Takie domowe bułeczki są najlepsze 🙂
Mmm, pyszne! Uwielbiam jerzyny i drożdżowe ciasto 🙂
Z jeżynami nigdy nic jeszcze nie próbowałam piec, nadszedł czas, bo prezentują się smakowicie 🙂
Koniecznie muszę wypróbować!
Takich jeszcze nie jadłam, ale Twój przepis jest super, bo można go łączyć z innymi owocami. Grunt to dobra baza 🙂
Sama przygotowuje podobne. Cała moja rodzina się nimi zajada;)
Ale pysznie wyglądają takie bułeczki 🙂 Uwielbiam takie domowe wypieki 🙂
Odrywane bułeczki wciąż przede mną. Może właśnie Twój przepis wypróbuję?
Polecam 🙂
Pycha takie bułki,
jadłam różne, ale z jeżynami to nie.
Przepis do wypróbowania 🙂
Takie drożdżowe lubimy najbardziej i chętnie spróbujemy
Wyladają pysznie przepis prosty dzis robie co prawda sernik ale wypróbuje przepis.
Idealne na przekąskę do szkoły
moja mama takie robiła, były przepyszne
Muszę spróbować zrobić takie bułeczki, mój syn uwielbia takie. Bez owoców w środku też powinny wyjść, prawda?
Pewnie, że tak. Można włożyć nawet kawałek czekolady!
Moja teściowa ostatnio robiła podobne, tylko ze z jagodami. Pyszne były!
Maślanka ? Muszę wypróbować ten przepis,
nie robiłam jeszczecista drożdżowego z maślanką.
Pycha Ci wyszła na pewno
i takie piękne zdjęcie,
aż chce się zjeść te Twoje bułeczki 🙂
Ciasto z maślanką długo zachowuje świeżość i jest delikatne 🙂
W wolnej chwili na pewno sięgnę po ten przepis! Ten smak zawsze kojarzę ze spotkaniami u babci 🙂
W życiu żadnego ciasta drożdżowego nie robiłam, bo mi w ogóle mało co w kuchni wychodzi :/ ale… ten przepis tak mnie kusi, tak bym chciała ten zapach, ten klimat sielskiej kuchni u siebie stworzyć, że normalnie porwę się na niego 😀
Świetne te bułeczki! Cudowanie wyglądają. Ostatnio robiłam typową drożdżówkę wyszła znakomicie.
Uwielbiam 🙂 Smak dzieciństwa;)
Ja to bez odrywania bym zjadła 😀 Po co się rozdrabiać.
Jak zawsze pysznie 🙂 bułeczki wyglądają na mega puszyste. Nie wpadłabym na nadzienie z jeżyn, musi smakować wybornie!
Świetny przepis! Wczoraj sie zastanawiałam na co przeznaczyć jeżyny?
U Ciebie jak zawsze pysznie i apetycznie
Dziękuję 🙂