• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Szybkie dania
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Słodkie bułki  /  23 lipca, 2014

Drożdżówki z truskawkami

Wędrówki po kuchni
Ciasto drożdżowe to niewątpliwie jeden z najsmaczniejszych wypieków - z owocami, kruszonką bądź też sauté . Pod postacią bułeczek, ciast, rogalików czy bab. Puszyste, mięciutkie, maślane i pachnące. Często kojarzone z czasami beztroskiego dzieciństwa i szklanką zimnego mleka. Do takich wspomnień warto powracać. Moje wspomnienia przywołują drożdżówki z truskawkami i chrupiącą, waniliową kruszonką.
Przygotowanie25 min.
Gotowanie20 min.
Czas całkowity45 min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 10
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Ciasto

    • 500 g mąki pszennej
    • 185 ml mleka
    • 60 g miękkiego masła
    • 7 g drożdży suchych
    • 3 duże łyżki cukru
    • 1 duże jajko
    • 1 żółtko

    Kruszonka

    • 85 g mąki pszennej
    • 60 g roztopionego masła
    • 5 łyżek cukru
    • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

    Dodatkowo

    • 400 g truskawek
    • 2 łyżki bułki tartej
    • 1 białko

    Przygotowanie

      Kruszonka

      • Wszystkie składniki kruszonki łączymy ze sobą i rozcieramy między palcami, tworząc kruszonkę.

      Ciasto

      • Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże i kawałki miękkiego masła. Do ciepłego mleka dodajemy cukier, jajko i żółtko. Mieszamy i dodajemy do mąki. Zagniatamy miękkie i gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
      • Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na około 10 części. Z każdej części formujemy zgrabne bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
      • Po wyrośnięciu w każdej bułeczce przy pomocy dna szklanki robimy na środku wgłębienie. Dociskamy dość mocno, aby ciasto w tym miejscu było cienkie. Na dno wgłębienia sypiemy odrobinę bułki tartej, co zapobiegnie wchłanianiu przez ciasto soku z truskawek. Układamy truskawki pokrojone na ćwiartki.
      • Wierzch bułeczek obficie posypujemy kruszonką. Brzegi bułeczek smarujemy roztrzepanym białkiem. Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy około 20 minut. Gotowe bułeczki studzimy na kratce. Podajemy oczywiście ze szklanką schłodzonego mleka.
        Smacznego!

      Uwagi dodatkowe

      • czas wyrastania ciasta zależy od temperatury w pomieszczeniu
      • wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową
      • do tego przepisu można użyć drożdży instant lub suszonych. Przelicznik drożdży znajdziecie tu

      Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Drożdżówki z serem i jeżynami

      Adapted from Słodkie zapomnienie

      0 0 vote
      Article Rating

      Tagi

      • Ciasta drożdżowe
      • Słodkie bułki
      • Truskawki

      Zobacz wpisy

      Serowa tarta z morelami
      Wątróbka w sosie słodko-ostrym

      Podobne wpisy

      Tort waniliowo-malinowy
      Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

      Tort waniliowo-malinowy

      Tort Rafaello
      Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 68

      Tort Rafaello

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
      Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 62

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

      Subscribe
      Powiadom o
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      34 komentarzy
      Newest
      Oldest Most Voted
      Inline Feedbacks
      View all comments
      Gulosus
      Gulosus
      7 miesięcy temu

      Bardzo przyjemny przepis! Z pewnością jutro go wykorzystam.

      0
      Odpowiedz
      krystynabozenna
      krystynabozenna
      7 miesięcy temu

      5 stars
      Takie bułeczki to pycha, bardzo lubię ciasto drożdżowej,
      ale tylko własnej roboty, nie lubię kupowanego.

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      7 miesięcy temu
      Reply to  krystynabozenna

      Ja też tylko domowe 🙂

      0
      Odpowiedz
      Monika Kilijańska
      Monika Kilijańska
      7 miesięcy temu

      Ja tylko zbieram przepisy na truskawki i tylko pojawiają się u mnie w ogrodzie, a będzie wyżerka. Dzięki za te drożdżówki!

      0
      Odpowiedz
      Ciekawska Magdalena
      Ciekawska Magdalena
      7 miesięcy temu

      Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam truskawki

      0
      Odpowiedz
      Świat Toli
      Świat Toli
      1 rok temu

      Uwielbiam drożdżowe domowej roboty.

      0
      Odpowiedz
      Wredotek.pl
      Wredotek.pl
      1 rok temu

      Wyglądają smacznie! <3
      Będę musiała kiedyś spróbować zrobić 🙂

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  Wredotek.pl

      Polecam, bo są pyszne 🙂

      0
      Odpowiedz
      Bogumiła
      Bogumiła
      1 rok temu

      Zapisane, będę robić! Kocham drożdżówki <3

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  Bogumiła

      Świetnie 🙂

      0
      Odpowiedz
      Paulina
      Paulina
      1 rok temu

      Uwielbiam 🙂 Szkoda, że jestem na diecie 🙂

      0
      Odpowiedz
      Marlena H.
      Marlena H.
      1 rok temu

      Uwielbiam i z przyjemnością takie bym zjadła do kawy lub herbaty. Przynajmniej jedną. ?

      0
      Odpowiedz
      Aleksandra Załęska
      Aleksandra Załęska
      1 rok temu

      Domowe drożdżówki są najlepsze, a te z truskawkami to już w ogóle mistrzostwo świata ?

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  Aleksandra Załęska

      Dzięki, drożdżówki są super 🙂

      0
      Odpowiedz
      Anszpi
      Anszpi
      1 rok temu

      Z trskawkami jeszcze nie jadłam drożdżówek, ale chętnie bym spróbowała

      0
      Odpowiedz
      opowiemci
      opowiemci
      1 rok temu

      O jak cudownie ta drożdżówka wygląda! Koniecznie muszę skorzystać z tego przepisu, moja rodzina będzie zachwycona 🙂

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  opowiemci

      Dziękuję i polecam 🙂

      0
      Odpowiedz
      Basia
      Basia
      2 lat temu

      Wyglądaja znakomicie. Musze wypróbować przepis

      0
      Odpowiedz
      Altruistka
      Altruistka
      2 lat temu

      Zawsze myślałam, że to bardziej pracochłonne, a tutaj widzę, że się myliłam 😉

      0
      Odpowiedz
      krystynabozenna
      krystynabozenna
      2 lat temu

      Dróżdżówki z truskawkami 🙂 Pycha 🙂
      Latem ciasto drozdżowe zawsze mi lepieej rosło 🙂

      0
      Odpowiedz
      Aleksandra
      Aleksandra
      2 lat temu

      Mam tryskawki w ogrodzie! Będzie deser

      0
      Odpowiedz
      green goodies
      green goodies
      2 lat temu

      Nie ma nic lepszego niż zapach upieczonych drożdżówek 🙂 wyglądają cudownie!

      0
      Odpowiedz
      Danka
      Danka
      2 lat temu

      Twój przepis przypomniał mi, ze obiecała drożdżówke męzowi. Może z truskawkami zrobie tym razem.

      0
      Odpowiedz
      Karolina / Nasze Babelkowo
      Karolina / Nasze Babelkowo
      1 rok temu
      Reply to  Danka

      Z dzieciństwa pamiętam, ze najchetniej wyjadalam kruszonke i nadzienie – a reszte zostawialam 😉

      0
      Odpowiedz
      Ola
      Ola
      2 lat temu

      Wyglądają przepięknie i pewnie tak też smakują ?

      0
      Odpowiedz
      Marta
      Marta
      2 lat temu

      Koniecznie muszę zrobić! Jutro lecę po truskawki i szaleję 😀

      0
      Odpowiedz
      Monika
      Monika
      2 lat temu

      Gdyby nie to ze jestem na diecie to wciagnelabym takie ze trzy 😀

      0
      Odpowiedz
      toksyczna kosmetyczka
      toksyczna kosmetyczka
      2 lat temu

      Koniecznie muszę ich spróbować 🙂

      0
      Odpowiedz
      Pat
      Pat
      2 lat temu

      Cudowne !;)

      0
      Odpowiedz
      Marlena
      Marlena
      3 lat temu

      Truskawki zawsze i wszędzie. Spróbowałabym tych bułeczek, szczególnie z kruszonką ?

      0
      Odpowiedz
      SYLWIA
      SYLWIA
      3 lat temu

      Piękne te drożdżówki 🙂

      0
      Odpowiedz
      Sabina Fabian
      Sabina Fabian
      3 lat temu

      Szkoda, że jestem takim leniem, że nie chciałoby mi się ich piec, a wyglądają cudnie! 😉

      0
      Odpowiedz
      Zielona Karuzela
      Zielona Karuzela
      4 lat temu

      O mamusiu <3 Genialne, po prostu genialne połączenie smaków 🙂 Cudo!

      0
      Odpowiedz
      Smakołyki Asi
      Smakołyki Asi
      4 lat temu

      Uwielbiam drożdżówki z truskawkami i kruszonką! :)))

      0
      Odpowiedz

      wedrowkipokuchni

      wedrowkipokuchni
      Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
      Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
      Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
      Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny! Tort League of Legends pienikowo-malinowy https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-league-of-legends-pienikowo-malinowy/ #tort #birthdaycakes #rasberry #speculaas #jestpysznie #omnomnom #formyson #leagueoflegends
      Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

      Tagi

      • Babki
      • Boże Narodzenie
      • Ciasta biszkoptowe
      • Ciasta kruche
      • Ciasta ucierane
      • Ciasta z owocami
      • Ciasteczka
      • Ciasto francuskie
      • Cukinia
      • Czosnek niedźwiedzi
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania z ryżem
      • Desery
      • Drób
      • Jajka
      • Jeżyny
      • Kapusta
      • Kokos
      • Kuchnia azjatycka
      • Kuchnia polska
      • Kuchnia włoska
      • Makarony
      • Maliny
      • Mięso mielone
      • Mleko kokosowe
      • Orzechy
      • Pieczarki
      • Pieczywo
      • Pierogi kluski naleśniki
      • Przetwory z warzyw
      • Rabarbar
      • Ryby i owoce morza
      • Sałatki
      • Serniki na zimno
      • Serniki pieczone
      • Szpinak
      • Torty
      • Truskawki
      • Wielkanoc
      • Wieprzowina
      • Wołowina
      • Zdrowo i Fit
      • Zupy klasyczne
      • Zupy kremy

      Archiwum

      • LIFESTYLE
      • ABC kuchni
      • Podróże
      • Autorka
      • Współpraca
      • Kontakt
      • Polityka prywatności i cookies
      • Elara Pro by LyraThemes.com
      • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
      Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
      Polityka prywatności i cookies

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled

      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

      Non-necessary

      Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

      wpDiscuz
      34
      0
      Would love your thoughts, please comment.x
      ()
      x
      | Reply