Ciasto drożdżowe to niewątpliwie jeden z najsmaczniejszych wypieków - z owocami, kruszonką bądź też sauté . Pod postacią bułeczek, ciast, rogalików czy bab. Puszyste, mięciutkie, maślane i pachnące. Często kojarzone z czasami beztroskiego dzieciństwa i szklanką zimnego mleka. Do takich wspomnień warto powracać. Moje wspomnienia przywołują drożdżówki z truskawkami i chrupiącą, waniliową kruszonką.
Porcje: 10
Składniki
Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 185 ml mleka
- 60 g miękkiego masła
- 7 g drożdży suchych
- 3 duże łyżki cukru
- 1 duże jajko
- 1 żółtko
Kruszonka
- 85 g mąki pszennej
- 60 g roztopionego masła
- 5 łyżek cukru
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
Dodatkowo
- 400 g truskawek
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 białko
Przygotowanie
Kruszonka
- Wszystkie składniki kruszonki łączymy ze sobą i rozcieramy między palcami, tworząc kruszonkę.
Ciasto
- Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże i kawałki miękkiego masła. Do ciepłego mleka dodajemy cukier, jajko i żółtko. Mieszamy i dodajemy do mąki. Zagniatamy miękkie i gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na około 10 części. Z każdej części formujemy zgrabne bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Po wyrośnięciu w każdej bułeczce przy pomocy dna szklanki robimy na środku wgłębienie. Dociskamy dość mocno, aby ciasto w tym miejscu było cienkie. Na dno wgłębienia sypiemy odrobinę bułki tartej, co zapobiegnie wchłanianiu przez ciasto soku z truskawek. Układamy truskawki pokrojone na ćwiartki.
- Wierzch bułeczek obficie posypujemy kruszonką. Brzegi bułeczek smarujemy roztrzepanym białkiem. Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy około 20 minut. Gotowe bułeczki studzimy na kratce. Podajemy oczywiście ze szklanką schłodzonego mleka.Smacznego!
Uwagi dodatkowe
- czas wyrastania ciasta zależy od temperatury w pomieszczeniu
- wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową
- do tego przepisu można użyć drożdży instant lub suszonych. Przelicznik drożdży znajdziecie tu
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Słodkie zapomnienie
Bułeczki wyszły super, mięciutkie i pyszne, syn zachwycony. Polecam
Dziękuję, cieszę się, że Puiotrusiowi smakowały 🙂
Bardzo przyjemny przepis! Z pewnością jutro go wykorzystam.
Takie bułeczki to pycha, bardzo lubię ciasto drożdżowej,
ale tylko własnej roboty, nie lubię kupowanego.
Ja też tylko domowe 🙂
Ja tylko zbieram przepisy na truskawki i tylko pojawiają się u mnie w ogrodzie, a będzie wyżerka. Dzięki za te drożdżówki!
Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam truskawki
Uwielbiam drożdżowe domowej roboty.
Wyglądają smacznie! <3
Będę musiała kiedyś spróbować zrobić 🙂
Polecam, bo są pyszne 🙂
Zapisane, będę robić! Kocham drożdżówki <3
Świetnie 🙂
Uwielbiam 🙂 Szkoda, że jestem na diecie 🙂
Uwielbiam i z przyjemnością takie bym zjadła do kawy lub herbaty. Przynajmniej jedną. ?
Domowe drożdżówki są najlepsze, a te z truskawkami to już w ogóle mistrzostwo świata ?
Dzięki, drożdżówki są super 🙂
Z trskawkami jeszcze nie jadłam drożdżówek, ale chętnie bym spróbowała
O jak cudownie ta drożdżówka wygląda! Koniecznie muszę skorzystać z tego przepisu, moja rodzina będzie zachwycona 🙂
Dziękuję i polecam 🙂
Wyglądaja znakomicie. Musze wypróbować przepis
Zawsze myślałam, że to bardziej pracochłonne, a tutaj widzę, że się myliłam 😉
Dróżdżówki z truskawkami 🙂 Pycha 🙂
Latem ciasto drozdżowe zawsze mi lepieej rosło 🙂
Mam tryskawki w ogrodzie! Będzie deser
Nie ma nic lepszego niż zapach upieczonych drożdżówek 🙂 wyglądają cudownie!
Twój przepis przypomniał mi, ze obiecała drożdżówke męzowi. Może z truskawkami zrobie tym razem.
Z dzieciństwa pamiętam, ze najchetniej wyjadalam kruszonke i nadzienie – a reszte zostawialam 😉
Wyglądają przepięknie i pewnie tak też smakują ?
Koniecznie muszę zrobić! Jutro lecę po truskawki i szaleję 😀
Gdyby nie to ze jestem na diecie to wciagnelabym takie ze trzy 😀
Koniecznie muszę ich spróbować 🙂
Cudowne !;)
Truskawki zawsze i wszędzie. Spróbowałabym tych bułeczek, szczególnie z kruszonką ?
Piękne te drożdżówki 🙂
Szkoda, że jestem takim leniem, że nie chciałoby mi się ich piec, a wyglądają cudnie! 😉
O mamusiu <3 Genialne, po prostu genialne połączenie smaków 🙂 Cudo!
Uwielbiam drożdżówki z truskawkami i kruszonką! :)))