Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Ciasta, Przepisy, Słodkie bułki, Wypieki  /  23 lipca, 2014

Drożdżówki z truskawkami

Wędrówki po kuchni

 

Od zawsze uwielbiałam drożdżowe wypieki. Jest w nich coś magicznego — chwila, gdy ciasto zaczyna rosnąć, zapach piekących się bułeczek i ten pierwszy kęs jeszcze ciepłej, puszystej drożdżówki. Dziś mam dla Was przepis na moje ukochane drożdżówki z truskawkami, które co roku piekę, gdy tylko pojawiają się pierwsze słodkie, czerwone owoce. Są mięciutkie, delikatne i pełne letniego smaku. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i następnego dnia, chociaż prawdę mówiąc… rzadko kiedy zostają na później. Jeśli szukacie prostego i sprawdzonego przepisu, który sprawi, że cała kuchnia wypełni się cudownym aromatem — koniecznie wypróbujcie ten!
Przygotowanie25 min., min.
Gotowanie20 min., min.
Czas całkowity45 min., min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 10
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 185 ml mleka
  • 60 g miękkiego masła
  • 7 g drożdży suchych
  • 3 duże łyżki cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko

Kruszonka

  • 85 g mąki pszennej
  • 60 g roztopionego masła
  • 5 łyżek cukru
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

Dodatkowo

  • 400 g truskawek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 białko

Przygotowanie

    Kruszonka

    • Wszystkie składniki kruszonki łączymy ze sobą i rozcieramy między palcami, tworząc kruszonkę.

    Ciasto

    • Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże i kawałki miękkiego masła. Do ciepłego mleka dodajemy cukier, jajko i żółtko. Mieszamy i dodajemy do mąki. Zagniatamy miękkie i gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
    • Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na około 10 części. Z każdej części formujemy zgrabne bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    • Po wyrośnięciu w każdej bułeczce przy pomocy dna szklanki robimy na środku wgłębienie. Dociskamy dość mocno, aby ciasto w tym miejscu było cienkie. Na dno wgłębienia sypiemy odrobinę bułki tartej, co zapobiegnie wchłanianiu przez ciasto soku z truskawek. Układamy truskawki pokrojone na ćwiartki.
    • Wierzch bułeczek obficie posypujemy kruszonką. Brzegi bułeczek smarujemy roztrzepanym białkiem. Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy około 20 minut. Gotowe bułeczki studzimy na kratce. Podajemy oczywiście ze szklanką schłodzonego mleka.
      Smacznego!

    Uwagi dodatkowe

    • czas wyrastania ciasta zależy od temperatury w pomieszczeniu
    • wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową
    • do tego przepisu można użyć drożdży instant lub suszonych. Przelicznik drożdży znajdziecie tu

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    3 2 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Ciasta drożdżowe
    • Słodkie bułki
    • Truskawki

    Nawigacja wpisu

    Serowa tarta z morelami
    Wątróbka w sosie słodko-ostrym

    Podobne wpisy

    Drożdże w kuchni – czyli co warto wiedzieć o drożdżach plus szczegółowy przelicznik drożdży
    ABC kuchni  /  31 października, 2020
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 65

    Drożdże w kuchni – czyli co warto wiedzieć o drożdżach plus szczegółowy przelicznik drożdży

    Hot Cross Buns – brytyjskie bułeczki wielkanocne
    Kuchnia angielska, Okazje, Słodkie bułki, Wędrówki kulinarne, Wielkanoc, Wypieki  /  24 marca, 2021
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 51

    Hot Cross Buns – brytyjskie bułeczki wielkanocne

    Scones z truskawkami
    Ciasta, Kuchnia angielska, Przepisy, Śniadania, Wędrówki kulinarne, Wypieki  /  22 maja, 2020
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 47

    Scones z truskawkami

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    36 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Aga
    Aga
    2 lata temu

    5 stars
    Bułeczki wyszły super, mięciutkie i pyszne, syn zachwycony. Polecam

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    2 lata temu
    Odpowiedź do  Aga

    Dziękuję, cieszę się, że Puiotrusiowi smakowały 🙂

    0
    Odpowiedz
    Gulosus
    Gulosus
    5 lata temu

    Bardzo przyjemny przepis! Z pewnością jutro go wykorzystam.

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    5 lata temu

    5 stars
    Takie bułeczki to pycha, bardzo lubię ciasto drożdżowej,
    ale tylko własnej roboty, nie lubię kupowanego.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  krystynabozenna

    Ja też tylko domowe 🙂

    0
    Odpowiedz
    Monika Kilijańska
    Monika Kilijańska
    5 lata temu

    Ja tylko zbieram przepisy na truskawki i tylko pojawiają się u mnie w ogrodzie, a będzie wyżerka. Dzięki za te drożdżówki!

    0
    Odpowiedz
    Ciekawska Magdalena
    Ciekawska Magdalena
    5 lata temu

    Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam truskawki

    0
    Odpowiedz
    Świat Toli
    Świat Toli
    6 lata temu

    Uwielbiam drożdżowe domowej roboty.

    0
    Odpowiedz
    Wredotek.pl
    Wredotek.pl
    6 lata temu

    Wyglądają smacznie! <3
    Będę musiała kiedyś spróbować zrobić 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Wredotek.pl

    Polecam, bo są pyszne 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bogumiła
    Bogumiła
    6 lata temu

    Zapisane, będę robić! Kocham drożdżówki <3

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Bogumiła

    Świetnie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Paulina
    Paulina
    6 lata temu

    Uwielbiam 🙂 Szkoda, że jestem na diecie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Marlena H.
    Marlena H.
    6 lata temu

    Uwielbiam i z przyjemnością takie bym zjadła do kawy lub herbaty. Przynajmniej jedną. ?

    0
    Odpowiedz
    Aleksandra Załęska
    Aleksandra Załęska
    6 lata temu

    Domowe drożdżówki są najlepsze, a te z truskawkami to już w ogóle mistrzostwo świata ?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Aleksandra Załęska

    Dzięki, drożdżówki są super 🙂

    0
    Odpowiedz
    Anszpi
    Anszpi
    6 lata temu

    Z trskawkami jeszcze nie jadłam drożdżówek, ale chętnie bym spróbowała

    0
    Odpowiedz
    opowiemci
    opowiemci
    6 lata temu

    O jak cudownie ta drożdżówka wygląda! Koniecznie muszę skorzystać z tego przepisu, moja rodzina będzie zachwycona 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  opowiemci

    Dziękuję i polecam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Basia
    Basia
    7 lata temu

    Wyglądaja znakomicie. Musze wypróbować przepis

    0
    Odpowiedz
    Altruistka
    Altruistka
    7 lata temu

    Zawsze myślałam, że to bardziej pracochłonne, a tutaj widzę, że się myliłam 😉

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    7 lata temu

    Dróżdżówki z truskawkami 🙂 Pycha 🙂
    Latem ciasto drozdżowe zawsze mi lepieej rosło 🙂

    0
    Odpowiedz
    Aleksandra
    Aleksandra
    7 lata temu

    Mam tryskawki w ogrodzie! Będzie deser

    0
    Odpowiedz
    green goodies
    green goodies
    7 lata temu

    Nie ma nic lepszego niż zapach upieczonych drożdżówek 🙂 wyglądają cudownie!

    0
    Odpowiedz
    Danka
    Danka
    7 lata temu

    Twój przepis przypomniał mi, ze obiecała drożdżówke męzowi. Może z truskawkami zrobie tym razem.

    0
    Odpowiedz
    Karolina / Nasze Babelkowo
    Karolina / Nasze Babelkowo
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Danka

    Z dzieciństwa pamiętam, ze najchetniej wyjadalam kruszonke i nadzienie – a reszte zostawialam 😉

    0
    Odpowiedz
    Ola
    Ola
    7 lata temu

    Wyglądają przepięknie i pewnie tak też smakują ?

    0
    Odpowiedz
    Marta
    Marta
    7 lata temu

    Koniecznie muszę zrobić! Jutro lecę po truskawki i szaleję 😀

    0
    Odpowiedz
    Monika
    Monika
    7 lata temu

    Gdyby nie to ze jestem na diecie to wciagnelabym takie ze trzy 😀

    0
    Odpowiedz
    toksyczna kosmetyczka
    toksyczna kosmetyczka
    7 lata temu

    Koniecznie muszę ich spróbować 🙂

    0
    Odpowiedz
    Pat
    Pat
    7 lata temu

    Cudowne !;)

    0
    Odpowiedz
    Marlena
    Marlena
    8 lata temu

    Truskawki zawsze i wszędzie. Spróbowałabym tych bułeczek, szczególnie z kruszonką ?

    0
    Odpowiedz
    SYLWIA
    SYLWIA
    8 lata temu

    Piękne te drożdżówki 🙂

    0
    Odpowiedz
    Sabina Fabian
    Sabina Fabian
    8 lata temu

    Szkoda, że jestem takim leniem, że nie chciałoby mi się ich piec, a wyglądają cudnie! 😉

    0
    Odpowiedz
    Zielona Karuzela
    Zielona Karuzela
    9 lata temu

    O mamusiu <3 Genialne, po prostu genialne połączenie smaków 🙂 Cudo!

    0
    Odpowiedz
    Smakołyki Asi
    Smakołyki Asi
    9 lata temu

    Uwielbiam drożdżówki z truskawkami i kruszonką! :)))

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śliwki

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    36
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz