Już starożytni Egipcjanie i Rzymianie doceniali wyrafinowany smak i właściwości lecznicze pora. Przez długie wieki był traktowany jako pokarm dla ubogich. Dopiero na początku XX wieku trafił do wykwintnej kuchni francuskiej i zyskał szerokie grono wielbicieli. W mojej kuchni por zajmuje wysokie miejsce, jeśli chodzi o jego spożywanie. Jest składnikiem wielu zup, surówek, sałatek czy zapiekanek. Dziś zapraszam Was na lekką i niezwykle smaczną zupę. W roli głównej por - lekkostrawny, oczyszczający, zasadotwórczy i bardzo zdrowy.
Porcje: 4
Składniki
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 150 g szynki
- 100 g serka topionego
- 3 pory
- 2 średnie cebule
- 4 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki śmietany 18%
- gałka muszkatołowa
- pieprz czarny
- sól
Dodatkowo
- 3 łyżki cheddara
- natka pietruszki
Przygotowanie
- Białą część pora kroimy w cienkie półplasterki. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebulę, pory. Podsmażamy na małym ogniu przez 5 minut. Następnie zalewamy bulionem, dodajemy serek topiony i pokrojoną w paseczki szynkę. Gotujemy na średnim ogniu przez 15-20 minut.
- Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i gałka muszkatołową. Na koniec dodajemy wcześniej zahartowaną śmietanę. Przed podaniem zupę posypujemy startym serem i posiekaną natką pietruszki. Podajemy z grzankami lub świeżą bagietką.Smacznego!
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Mniam mniam