Domowy dżem to idealny sposób, aby zachować smak soczystych owoców na dłużej. Zimową porą nie ma nic przyjemniejszego niż chrupiąca, jeszcze ciepła grzanka, z odrobiną masła i porcją słodkiego, cudownie owocowego dżemu. A gdyby tak dorzucić do tego ciut egzotycznego smaku? Ten tropikalny, ananasowy smak z pewnością przeniesie Was na słoneczne wyspy i ociepli każdy, zimowy poranek. Przygotowanie go zajmuje tylko kilka chwil, a smak jest wprost obłędny! Dżem idealny do świeżej bułki, chrupiących gofrów, naleśników, czy wyjadania wprost ze słoiczka! Gorąco Wam polecam.
Składniki
- 2 kg dojrzałych ananasów *
- 450 g cukru
Wersja z pektyną
- 2 kg dojrzałych ananasów *
- 250 g cukru
- 20 g pektyny
Przygotowanie
- Ananasa obieramy, usuwamy twardy środek i kroimy w małą kostkę. Przekładamy do garnka, najlepiej z grubym dnem. Dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, co chwilę mieszając. Kiedy ananas puści sok, zwiększamy nie co gaz i gotujemy ananasa przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie połowę owoców przekładamy do drugiego garnka i blendujemy. Łączymy ze sobą owoce razem.
Wersja z pektyną
- Pektynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody o temperaturze 60'C. Dodajemy do dżemu i dokładnie mieszamy.
- Słoiki oraz nakrętki dokładnie myjemy, wyparzamy i osuszamy. Gotowy dżem przekładamy do słoików i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180'C. Po wyjęciu z piekarnika słoiki odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.
Odnośniki
- * po obraniu ananasów otrzymamy około 1700 g czystego ananasa
Uwagi dodatkowe
- opcjonalnie można dodać pod koniec gotowania ⅓ łyżeczki kurkumy. To fajny i naturalny sposób na podkręcenie koloru dżemu
- czas pasteryzacji zależy od wielkości słoików. Moje słoiki miały pojemność 300 g
- z tej porcji otrzymałam 8 słoiczków dżemu, każdy po 300 g
- porady dotyczące udanych przetworów oraz różnych metod pasteryzacji znajdziecie tu
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
chyba znowu wyciągnę słoiki
Nigdy takiego nie robiłam, a to błąd 😉
No muszę zrobić :). Mam w domu fanów ananasa :). A ten dżem wygląda smakowicie 😉 …
Bardzo polecam, jest niezwykle pyszny 🙂
mmmm dżemik wygląda pycha!
Kocham dżem ananasowy a najbardziej ten domowej roboty.
Ja jakoś nigdy nie bawiłam się w przetwory, ale może, skoro ma przywołać smaki lata, to spróbuję 🙂
Dwa składniki, a mamy swój dżem! Super 🙂 Warto spróbować 🙂
Robię dżem ananasowy dla córci, ponieważ uwielbia, ale robię z pektyną. Twój wygląda zniewalająco, piękny kolor 🙂
Dziękuję. Ja właśnie następnym razem będę próbować z pektyną 🙂
Nigdy nie jadłem, a lubię dżemy, I t o dziwo bardziej zimą niż latem
Bardzo fajny i prosty przepis. Dżem posłuży doskonale do wypieków drożdżowych i nie tylko. 🙂
Bardzo ciekawi mnie smak tego dżemu. Zwłaszcza jak zawiera ananas.
Nigdy nie robiłyśmy, a mógłby nam zasmakować.
W moim przypadku jest tak samo. Same ananasy bardzo lubię.
Spróbowałabym chętnie ze swoją drożdżówką. Ananas smakuje mi bardzo dobrze zwłaszcza na świeżo…
I pomyśleć, że kiedyś nie przepadałam za tym owocem, ale jak już się do niego przekonałam, to na całego. 🙂
To piękne jak proste przepisy potrafią oslodzic zycie:) ja dżemy wekuje,wkładam do garnka i zagotowywuje słoiki.
Wspanialy pomysl, nigdy takiego dzemu nie jadlam. Chetnie sprobuje! Dziekuje za przepis 🙂 Pozdrawiam!
Dziękuję i polecam 🙂
wygląda pysznie 🙂 kiedyś jadłam domowe konfitury robione przez moją babcię,. na tapecie były raczej owoce leśne – jeżyny, czarna porzeczka itp.
Dżem z ananasów to dla mnie nowość 🙂 jestem ciekawa jak smakuje!
Warto spróbować 🙂
Przepiękny żółty odcień i z pewnością doskonały smak.
Często zrobię kilka słoiczków ananasowego dżemu, lubię zimą cieszyć się jego smakiem, zwłaszcza z bułką z masłem i makiem. 🙂
I smaczny i ładny ten dżem, ale jest też chyba bardzo wydajny ten ananas. Sporo go wyszło z tej ilości. Jestem zaskoczona…
Bardzo lubię dżemy owocowe, a ananasów ego jeszcze nie jadłam. Wygląda bardzo apetycznie. 😉
Nigdy nie jadałam dżemu z ananasów. Coś odmiennego od śliwkowego,czy truskawkowego.
Wygląda obłędnie. Zdjęcie piękne.
Poczekam, aż przyślesz mi słoiczek 🙂
Ma dobry odświeżający smak, a jednocześnie intensywnie słodki. 🙂
W życiu takiego dżemu nie robiłam, ale przepis wydaje się łatwy 🙂
Bardzo łatwy i bardzo pyszny 🙂
Właśnie dlatego na pewno go wypróbuję, niech no tylko na ananasy trafię 🙂
Uwielbiam ananasy! Ten dżem musi być pyszny, chętnie wypróbuje przepis 🙂
Z ananasem mam love-hate relationship 😉 Lubię go np. w potrawce z mleczka kokosowego, kurczaka, ananasa i ostrych przypraw, ale już jeśli chodzi o dżem, to wolę z ciemnych owoców 😉
P.S. Bardzo podobają mi się zdjęcia na tym blogu, wszystko jest tak apetycznie pokazane 🙂
Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Osobiście nie przepadam za dżemami, ale ten wygląda tak pysznie 🙂
Znam różne dżemy, ale nigdy nie robiłam ananasowego 🙂 Fajny pomysł
Robiłyśmy do tej pory mnóstwo różnych dżemów ale ananasowego jeszcze nie 😀 Tropikalne smaki bardzo lubimy i jeszcze chętnie byśmy dołożyły np. mango 🙂
Dżemu ananosowego jeszcze nie robiła. W sumie nawet nie jadłam.
Uwielbiam dżemy – chyba każde. Szczególnie lubię właśnie wszelkiego rodzaju tropikalne przysmaki. W sercu jednak zawsze brzoskwinia! 😉