Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z owoców  /  11 sierpnia, 2020

Dżem ananasowy

Wędrówki po kuchni
Domowy dżem to idealny sposób, aby zachować smak soczystych owoców na dłużej. Zimową porą nie ma nic przyjemniejszego niż chrupiąca, jeszcze ciepła grzanka, z odrobiną masła i porcją słodkiego, cudownie owocowego dżemu. A gdyby tak dorzucić do tego ciut egzotycznego smaku? Ten tropikalny, ananasowy smak z pewnością przeniesie Was na słoneczne wyspy i ociepli każdy, zimowy poranek. Przygotowanie go zajmuje tylko kilka chwil, a smak jest wprost obłędny! Dżem idealny do świeżej bułki, chrupiących gofrów, naleśników, czy wyjadania wprost ze słoiczka! Gorąco Wam polecam.
Przygotowanie15 min., min.
Gotowanie30 min., min.
Czas całkowity45 min., min.
Drukuj
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 2 kg dojrzałych ananasów *
  • 450 g cukru

Wersja z pektyną

  • 2 kg dojrzałych ananasów *
  • 250 g cukru
  • 20 g pektyny

Przygotowanie

  • Ananasa obieramy, usuwamy twardy środek i kroimy w małą kostkę. Przekładamy do garnka, najlepiej z grubym dnem. Dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, co chwilę mieszając. Kiedy ananas puści sok, zwiększamy nie co gaz i gotujemy ananasa przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie połowę owoców przekładamy do drugiego garnka i blendujemy. Łączymy ze sobą owoce razem.

Wersja z pektyną

  • Pektynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody o temperaturze 60'C. Dodajemy do dżemu i dokładnie mieszamy.
  • Słoiki oraz nakrętki dokładnie myjemy, wyparzamy i osuszamy. Gotowy dżem przekładamy do słoików i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180'C. Po wyjęciu z piekarnika słoiki odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.

Odnośniki

  • * po obraniu ananasów otrzymamy około 1700 g czystego ananasa

Uwagi dodatkowe

  • opcjonalnie można dodać pod koniec gotowania ⅓ łyżeczki kurkumy. To fajny i naturalny sposób na podkręcenie koloru dżemu
  • czas pasteryzacji zależy od wielkości słoików. Moje słoiki miały pojemność 300 g
  • z tej porcji otrzymałam 8 słoiczków dżemu, każdy po 300 g
  • porady dotyczące udanych przetworów oraz różnych metod pasteryzacji znajdziecie tu
 

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

3.4 7 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Przetwory z owoców

Nawigacja wpisu

Grillowane kofty jagnięce
Zdrowie w szklance – czyli dlaczego warto sięgać po koktajle owocowe i warzywne?

Podobne wpisy

Nutella biała z jabłek
Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z owoców  /  7 lipca, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 32

Nutella biała z jabłek

Konfitura z jarzębiny do mięs
Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z owoców  /  1 października, 2021
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 29

Konfitura z jarzębiny do mięs

Tradycyjne powidła śliwkowe
Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z owoców  /  9 września, 2021
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 24

Tradycyjne powidła śliwkowe

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
40 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
edyta
edyta
4 lata temu

chyba znowu wyciągnę słoiki

0
Odpowiedz
Słodko Słodka
Słodko Słodka
4 lata temu

Nigdy takiego nie robiłam, a to błąd 😉

0
Odpowiedz
Kudłata
Kudłata
4 lata temu

No muszę zrobić :). Mam w domu fanów ananasa :). A ten dżem wygląda smakowicie 😉 …

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Kudłata

Bardzo polecam, jest niezwykle pyszny 🙂

0
Odpowiedz
Ewa
Ewa
4 lata temu

5 stars
mmmm dżemik wygląda pycha!

0
Odpowiedz
toksyczna kosmetyczka
toksyczna kosmetyczka
4 lata temu

Kocham dżem ananasowy a najbardziej ten domowej roboty.

0
Odpowiedz
Olga
Olga
4 lata temu

Ja jakoś nigdy nie bawiłam się w przetwory, ale może, skoro ma przywołać smaki lata, to spróbuję 🙂

0
Odpowiedz
Agnieszka Szczygieł
Agnieszka Szczygieł
4 lata temu

Dwa składniki, a mamy swój dżem! Super 🙂 Warto spróbować 🙂

0
Odpowiedz
Ewa
Ewa
4 lata temu

Robię dżem ananasowy dla córci, ponieważ uwielbia, ale robię z pektyną. Twój wygląda zniewalająco, piękny kolor 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Ewa

Dziękuję. Ja właśnie następnym razem będę próbować z pektyną 🙂

0
Odpowiedz
Irek
Irek
4 lata temu

Nigdy nie jadłem, a lubię dżemy, I t o dziwo bardziej zimą niż latem

0
Odpowiedz
Annastylefashion
Annastylefashion
4 lata temu

Bardzo fajny i prosty przepis. Dżem posłuży doskonale do wypieków drożdżowych i nie tylko. 🙂

0
Odpowiedz
Pielęgnacyjny Zakątek
Pielęgnacyjny Zakątek
4 lata temu

Bardzo ciekawi mnie smak tego dżemu. Zwłaszcza jak zawiera ananas.

0
Odpowiedz
pojedztam.pl
pojedztam.pl
4 lata temu

5 stars
Nigdy nie robiłyśmy, a mógłby nam zasmakować.

0
Odpowiedz
Radosna - Książki jak narkotyk
Radosna - Książki jak narkotyk
4 lata temu
Odpowiedź do  pojedztam.pl

W moim przypadku jest tak samo. Same ananasy bardzo lubię.

0
Odpowiedz
Anna
Anna
4 lata temu

Spróbowałabym chętnie ze swoją drożdżówką. Ananas smakuje mi bardzo dobrze zwłaszcza na świeżo…

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lata temu
Odpowiedź do  Anna

I pomyśleć, że kiedyś nie przepadałam za tym owocem, ale jak już się do niego przekonałam, to na całego. 🙂

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
4 lata temu

To piękne jak proste przepisy potrafią oslodzic zycie:) ja dżemy wekuje,wkładam do garnka i zagotowywuje słoiki.

0
Odpowiedz
Anna
Anna
4 lata temu

Wspanialy pomysl, nigdy takiego dzemu nie jadlam. Chetnie sprobuje! Dziekuje za przepis 🙂 Pozdrawiam!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Anna

Dziękuję i polecam 🙂

0
Odpowiedz
marcjanna
marcjanna
4 lata temu

wygląda pysznie 🙂 kiedyś jadłam domowe konfitury robione przez moją babcię,. na tapecie były raczej owoce leśne – jeżyny, czarna porzeczka itp.

0
Odpowiedz
Donna
Donna
4 lata temu

Dżem z ananasów to dla mnie nowość 🙂 jestem ciekawa jak smakuje!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Donna

Warto spróbować 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
4 lata temu

Przepiękny żółty odcień i z pewnością doskonały smak.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lata temu

Często zrobię kilka słoiczków ananasowego dżemu, lubię zimą cieszyć się jego smakiem, zwłaszcza z bułką z masłem i makiem. 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
4 lata temu

5 stars
I smaczny i ładny ten dżem, ale jest też chyba bardzo wydajny ten ananas. Sporo go wyszło z tej ilości. Jestem zaskoczona…

0
Odpowiedz
Marlena H.
Marlena H.
4 lata temu

Bardzo lubię dżemy owocowe, a ananasów ego jeszcze nie jadłam. Wygląda bardzo apetycznie. 😉

0
Odpowiedz
Irena -Hooltaye w podróży
Irena -Hooltaye w podróży
4 lata temu

5 stars
Nigdy nie jadałam dżemu z ananasów. Coś odmiennego od śliwkowego,czy truskawkowego.
Wygląda obłędnie. Zdjęcie piękne.
Poczekam, aż przyślesz mi słoiczek 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lata temu
Odpowiedź do  Irena -Hooltaye w podróży

Ma dobry odświeżający smak, a jednocześnie intensywnie słodki. 🙂

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
4 lata temu

W życiu takiego dżemu nie robiłam, ale przepis wydaje się łatwy 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  blogierka

Bardzo łatwy i bardzo pyszny 🙂

1
Odpowiedz
Bożena
Bożena
4 lata temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

5 stars
Właśnie dlatego na pewno go wypróbuję, niech no tylko na ananasy trafię 🙂

0
Odpowiedz
Maria
Maria
4 lata temu

Uwielbiam ananasy! Ten dżem musi być pyszny, chętnie wypróbuje przepis 🙂

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
4 lata temu

Z ananasem mam love-hate relationship 😉 Lubię go np. w potrawce z mleczka kokosowego, kurczaka, ananasa i ostrych przypraw, ale już jeśli chodzi o dżem, to wolę z ciemnych owoców 😉
P.S. Bardzo podobają mi się zdjęcia na tym blogu, wszystko jest tak apetycznie pokazane 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Joanna

Dziękuję i pozdrawiam 🙂

0
Odpowiedz
Angelika
Angelika
4 lata temu

Osobiście nie przepadam za dżemami, ale ten wygląda tak pysznie 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
4 lata temu

Znam różne dżemy, ale nigdy nie robiłam ananasowego 🙂 Fajny pomysł

0
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
4 lata temu

Robiłyśmy do tej pory mnóstwo różnych dżemów ale ananasowego jeszcze nie 😀 Tropikalne smaki bardzo lubimy i jeszcze chętnie byśmy dołożyły np. mango 🙂

0
Odpowiedz
Radosna - Książki jak narkotyk
Radosna - Książki jak narkotyk
4 lata temu

Dżemu ananosowego jeszcze nie robiła. W sumie nawet nie jadłam.

0
Odpowiedz
Patryk
Patryk
4 lata temu

Uwielbiam dżemy – chyba każde. Szczególnie lubię właśnie wszelkiego rodzaju tropikalne przysmaki. W sercu jednak zawsze brzoskwinia! 😉

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
40
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz