• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Przetwory z owoców  /  9 września, 2020

Dżem brzoskwiniowy z wanilią

Wędrówki po kuchni
Brzoskwinie, ach brzoskwinie - smak pełnego lata! Słodkie, soczyste, pełne słońca. Kuszą swoim pięknym kolorem, wyjątkowym smakiem i zapachem. Co więcej, są także niezwykle zdrowe, więc trzeba do woli zajadać się nimi w sezonie. A gdy już nasycimy się świeżymi owocami, zerwanymi prosto z drzewa, warto przygotować kilka słoiczków na zimę. W chłodny, zimowy poranek niewiele rzeczy potrafi bardziej poprawić humor niż naleśniki czy chrupiąca bułka z domowym dżemem brzoskwiniowym. Słodycz brzoskwiń z odrobiną nuty wanilii budzi przyjemne skojarzenia z ciepłym latem, wakacjami i promieniami słońca. Chętni na słoiczek rozkosznego dżemu?
Przygotowanie20 min.
Gotowanie1 godz.
Czas całkowity1 godz. 20 min.
Drukuj
5 from 4 votes
Porcje: 20
Calories:
Autor: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 3 kg dojrzałych brzoskwiń *
  • 350 g cukru
  • 1 cytryna
  • 2 laski wanilii

Przygotowanie

  • Brzoskwinie obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier, sok z cytryny oraz ziarenka z wanilii. Laski wanilii również wrzucamy do garnka z brzoskwiniami. Całość gotujemy na małym ogniu, pamiętając, aby od czasu do czasu dżem mieszać, aby nie przywarł do garnka. Dżem gotujemy do momentu, aż wyraźnie zgęstnieje. Im dłużej gotujemy, tym dżem będzie gęstszy.
  • Podczas gotowania za pomocą testu zimnego talerzyka, można sprawdzić jaką konsystencję będzie miał nasz dżem po wystudzeniu. W tym celu należy talerzyk włożyć na 10-20 minut do zamrażarki. Na schłodzony talerzyk nakładamy łyżeczkę dżemu i pozostawiamy chwilę do wystudzenia. Jeśli konsystencja dżemu Wam odpowiada, można zakończyć gotowanie. Gotowy dżem przekładamy do słoików i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180'C. Po wyjęciu z piekarnika słoiki odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.

Odnośniki

  • * waga po obraniu

Uwagi dodatkowe

  • czas pasteryzacji zależy od wielkości słoików
  • możemy pozostawić dżem z widocznymi kawałkami owoców, całość rozdrobnić blenderem na mus (lub przetrzeć przez sitko) lub tak jak ja - część owoców rozdrobnić, a część pozostawić w kawałkach
  • dżem nie jest bardzo gęsty, ponieważ zawiera małą ilość cukru. Jeżeli chcecie otrzymać gęsty dżem, należy zwiększyć ilość cukru lub dodać pektyny
  • porady dotyczące udanych przetworów, pasteryzacji znajdziecie tu

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 1 vote
Article Rating

Tagi

  • Brzoskwinie

Zobacz wpisy

Sałatka cukiniowa z kurkumą
Jak wybrać najlepszą patelnię do kuchni?

Podobne wpisy

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 80

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 72

Tort Rafaello

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 68

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
44 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Olka
Olka
5 miesięcy temu

Tak się tylko zastanawiam, czy brzoskwinia + wanilia nie będą odrobinę za mdłe? Owoce te mają fajny aromat, ale wydaje mi się, że lepiej podkręca się go czymś mocniejszym niż wanilia.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 miesięcy temu
Reply to  Olka

Dżem wyszedł fantastyczny w smaku i absolutnie nie jest mdły

0
Odpowiedz
Aga
Aga
6 miesięcy temu

Podoba mi się to połączenie wanilii i brzoskwini. Brzoskwinie w formie dżemu uwielbiam!

0
Odpowiedz
Natalia
Natalia
6 miesięcy temu

Już któryś rok się zbieram do zrobienia dżemów na zimę, ale zawsze przerażają mnie te ilości: kilka kg owoców i ja juz jestem ugotowana 😉 Ale spróbuję, już wiem, że w tym roku spróbuję na pewno, z tym że zamiast brzoskwini kusi mnie… dynia 🙂

0
Odpowiedz
Beata punktsiedzenia.pl
Beata punktsiedzenia.pl
6 miesięcy temu

Brzoskwiniowy to zdecydowanie jeden z moich ulubionych dżemów.

0
Odpowiedz
English 4 work Angielski biznesowy
English 4 work Angielski biznesowy
7 miesięcy temu

Brzmi dobrze, a wygląda jeszcze lepiej. Te smaki przypominają mi o dżemach i konfiturach, które robiła moja kochana babcia:)

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
7 miesięcy temu

Jeszcze nigdy nie robiłam domowego dżemu, więc chętnie spróbuję 🙂

0
Odpowiedz
Dorota Kpener
Dorota Kpener
7 miesięcy temu

Ohh jak to przepysznie wygląda 😉

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
7 miesięcy temu

Ja do robienia dżemów zabieram się jak pies do jeża… Kompletnie nie mam weny… 🙁

0
Odpowiedz
Aleksander
Aleksander
7 miesięcy temu

Ta wanilia na pewno doda dodatkowego smaczku. Piękny wygląd i wierzę, że smak też. 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 miesięcy temu
Reply to  Aleksander

Dziękuję. Smakuje wybornie 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
7 miesięcy temu

Brzoskwinia i wanilia to doskonale połączenie! Chętnie spróbuję. Pozdrawiam!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 miesięcy temu
Reply to  Anna

Bardzo polecam 🙂

0
Odpowiedz
Koza donowa
Koza donowa
7 miesięcy temu

Wow wygląda obłędnie, koniecznie muszę zrobić! Kasia

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
7 miesięcy temu

nie przepadam za brzoskwiniami, ale ta wanilia mnie zaintrygowała – chętnie bym spróbowała 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
7 miesięcy temu

5 stars
Piękne zdjęcie, motywacja by zrobić samemu taki dżem 🙂

0
Odpowiedz
Słodko Słodka
Słodko Słodka
7 miesięcy temu

Taki dżem to dopiero musi smakować 🙂 Poezja

0
Odpowiedz
Anna
Anna
7 miesięcy temu

Mmmmmmm…..Cudowny. I koniecznie z wanilią!

0
Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska
Paulina Kwiatkowska
7 miesięcy temu

5 stars
Jestem przekonana, że ten dżem by mi zasmakował.

0
Odpowiedz
Gusia
Gusia
7 miesięcy temu

Brzmi naprawdę przepysznie 🙂

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
7 miesięcy temu

Taki dżem idealnie się sprawdzi na gofrach

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 miesięcy temu
Reply to  Ciekawska Magdalena

O tak! Właśnie kupiłam gofrownicę 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
7 miesięcy temu
Reply to  Wędrówki po kuchni

5 stars
Też się zgadzam, dodałby gofrom jeszcze lepszego smaku, a ja lubię gofry 🙂

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
7 miesięcy temu

Oo, to musi być smakować obłędnie! <3

0
Odpowiedz
Bożena
Bożena
7 miesięcy temu

5 stars
Ostatnio robiłam śliwkowy dżem ,a na brzoskwinie jakoś nie trafiłam a szkoda…

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
7 miesięcy temu

5 stars
ale on musi smakować z naleśnikami! daaaawno nie jadłam dżemu o takim smaku, czas zrobić 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 miesięcy temu
Reply to  Koralina

Bardzo polecam, nie tylko do naleśników 🙂

0
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
7 miesięcy temu

Nigdy nie dodawałyśmy wanilii do dżemów ale koniecznie musimy spróbować takiego połączenia 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 miesięcy temu
Reply to  Candy Pandas

Polecam, wyszło bardzo smacznie 🙂

0
Odpowiedz
Anna Rosińska
Anna Rosińska
7 miesięcy temu

4 stars
Nie będę ukrywać , że czuję lekki niepokój, gdy myślę o dżemie brzoskwiniowym, bo kiedyś jadłam taki sklepowy i był … Z drugiej jednak strony taki domowy jest o niebo lepszy 😉 I jeszcze moja ukochana wanilia 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 miesięcy temu
Reply to  Anna Rosińska

Nie ma co porównywać ze sklepowym 🙂

0
Odpowiedz
MangoMania
MangoMania
7 miesięcy temu

Brzoskwiniowe dżemy robiłam, ale nie wpadłam na pomysł, aby połączyć je z jakimś dodatkiem:)

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
7 miesięcy temu

Uwielbiam smak brzoskwini, zwłaszcza w wydaniu marmolady lub dżemu. 🙂

0
Odpowiedz
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
7 miesięcy temu

Bardzo lubię dżem z brzoskwiń, kolorek Twojego jest piękny. Motywujesz mnie do jego zrobienia ❤️

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 miesięcy temu
Reply to  Pieprzyć z Fantazją

Zrób, koniecznie zrób 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
7 miesięcy temu

Zapowiada się bardzo ciekawie, z brzoskwiń nie robiłam nigdy konfitury

0
Odpowiedz
Agnieszka
Agnieszka
7 miesięcy temu

5 stars
A ja ci się pochwalę drzewem pełnym brzoskwiń, co prawda są mniejsze niż te że sklepu ale równie słodkie. W tym roku niestety moja brzoskwinia odpoczywa, ale przepis wklejam do notatnika, dobry pomysł osładzać sobie zimę.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 miesięcy temu
Reply to  Agnieszka

No to Ci zazdroszczę tego drzewa 🙂

0
Odpowiedz
Martyna
Martyna
7 miesięcy temu

Nie jadłam jeszcze takiego dżemu, na pewno jest pyszny:)

0
Odpowiedz
edyta
edyta
7 miesięcy temu

test talerzyka mnie zaskoczył. nie miałam o tym pojęcia.

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
7 miesięcy temu

Dżemu z brzoskwiń jeszcze nie robiłam, najwyższa pora spróbować 🙂

0
Odpowiedz
Pojedztam.pl
Pojedztam.pl
7 miesięcy temu

5 stars
Lubię dżem brzoskwiniowy, ale z wanilią nigdy nie robiłam.

0
Odpowiedz
Anna
Anna
7 miesięcy temu

5 stars
Dżemy z naleśnikami uwielbiam. Te domowej roboty są wspaniałe. Niestety ja nie robię, bo mi się zwyczajnie nie chce. Wolę kupić od kogoś, kto je zrobił

0
Odpowiedz
Irena -Hooltaye w podróży
Irena -Hooltaye w podróży
7 miesięcy temu

5 stars
Ach, żeby mi się chciało, tak jak mi się nie chce.Nie lubię stać przy garach.
Dżemiki lubię, a ten pachnie aż tutaj świeżymi brzoskwiniami i wanilią.
Cudownie wygląda 🙂
Fajnie tak pozamykać lato w słoikach i wypuścić go zimą.

0
Odpowiedz

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szparagi
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś

Facebook

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
#FB9072 Włochy to kraj, który kojarzy mi się z #FB9072 Włochy to kraj, który kojarzy mi się z hałasującymi cykadami, dobrym winem i wspaniałą kuchnią, która zachwyca różnorodnością smaków, dbałością o każdy składnik, a przede wszystkim prostotą. I właśnie tę prostotę uwielbiam. Dzisiejsze danie to kompozycja kilku prostych składników, z których powstało niebywale pyszne danie. Aromatyczny, maślany sos cytrynowy, solidnie doprawiony świeżo mielonym pieprzem, cudownie otula makaron, który w połączeniu z delikatnym mięsem łososia wynosi danie w inny wymiar pyszności. Dodatek świeżych liści czosnku niedźwiedziego nadaje daniu niezwykłej lekkości i świeżości. Zaskakujący smak, który z pewnością poczujecie w każdym kęsie! 
Makaron z łososiem w sosie cytrynowym z czosnkiem niedźwiedzim

Link w bio 😍 #salomon
#łosoś #wildgarlic #pasta #makaron #czosnekniedźwiedzi #lemonpasta #lemon #cytryna🍋 #omnomnom #jestpysznie #deliciouse
Prozdrowotne właściwości orkiszu były znane od Prozdrowotne właściwości orkiszu były znane od dawna, jednak przez ostatnie 20 lat ten gatunek zboża był raczej zapomniany. Wiele zmieniło się stosunkowo niedawno. Zdrowa żywność stała się popularna, a z nią orkisz. W rezultacie w sklepach pojawił się chleb orkiszowy, płatki orkiszowe, a nawet ciastka orkiszowe. Jednak nie spotkałam w sklepach chleba wypiekanego w 100% z mąki orkiszowej. Przeważnie są to wypieki z mieszanki mąki orkiszowej i pszennej, ze znaczną przewagą mąki zwykłej pszennej. Dlatego warto w domu upiec prawdziwy, orkiszowy bochenek chleba - pięknie pachnący, z chrupiącą skórką i niesamowitą strukturą.  Chleb orkiszowy 
https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/chleb-orkiszowy/ #bread
#homemadebread #chleb #domowychleb #chleborkiszowy
Jajka to przystawka, bez której Święta Wielkano Jajka to przystawka, bez której Święta Wielkanocne nie istnieją! Są ozdobą wielkanocnego stołu i w różnych odsłonach goszczą w każdym polskim domu. Wraz z pierwszym tchnieniem wiosny w lasach pojawia się czosnek niedźwiedzi, zwany również czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic. To roślina, której właściwości były już cenione w średniowieczu. Wierzono, że był on pierwszym posiłkiem niedźwiedzi budzących się ze snu zimowego - stąd nazwa rośliny. Drzemie w niej potężna moc lecznicza. Substancje zawarte w jej zielonych liściach posiadają fenomenalne korzyści zdrowotne. W Polsce roślina ta jest pod ochroną, można pozyskać czosnek jedynie z własnej hodowli. W Irlandii Północnej na szczęście można korzystać z tych dobrodziejstw do woli. O tej porze roku ogromne łany czosnku pokrywają niemalże całą powierzchnię ściółki leśnej. Spacerując po lesie unosi się delikatny zapach czosnku. Nasz ostatni spacer zaowocował właśnie pomysłem na tą przystawkę. Jeśli tylko uda Wam się zdobyć tą niebywale zdrową i smaczną roślinę - koniecznie spróbujcie. Jajka faszerowane czosnkiem niedźwiedzim

Link w bio #jajka #wildgarlic #czosnekniedzwiedzi #wielkanoc #easter #deliciouse
Hot Cross Buns – brytyjskie bułeczki wielkanocn Hot Cross Buns – brytyjskie bułeczki wielkanocne

Link do przepisu znajdziecie w bio  #bułeczki #jestpysznie #kuchniabrytyjska #wielkanoc #easter
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
44
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply