Brzoskwinie, ach brzoskwinie - smak pełnego lata! Słodkie, soczyste, pełne słońca. Kuszą swoim pięknym kolorem, wyjątkowym smakiem i zapachem. Co więcej, są także niezwykle zdrowe, więc trzeba do woli zajadać się nimi w sezonie. A gdy już nasycimy się świeżymi owocami, zerwanymi prosto z drzewa, warto przygotować kilka słoiczków na zimę. W chłodny, zimowy poranek niewiele rzeczy potrafi bardziej poprawić humor niż naleśniki czy chrupiąca bułka z domowym dżemem brzoskwiniowym. Słodycz brzoskwiń z odrobiną nuty wanilii budzi przyjemne skojarzenia z ciepłym latem, wakacjami i promieniami słońca. Chętni na słoiczek rozkosznego dżemu?
Porcje: 20
Składniki
- 3 kg dojrzałych brzoskwiń *
- 350 g cukru
- 1 cytryna
- 2 laski wanilii
Przygotowanie
- Brzoskwinie obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier, sok z cytryny oraz ziarenka z wanilii. Laski wanilii również wrzucamy do garnka z brzoskwiniami. Całość gotujemy na małym ogniu, pamiętając, aby od czasu do czasu dżem mieszać, aby nie przywarł do garnka. Dżem gotujemy do momentu, aż wyraźnie zgęstnieje. Im dłużej gotujemy, tym dżem będzie gęstszy.
- Podczas gotowania za pomocą testu zimnego talerzyka, można sprawdzić jaką konsystencję będzie miał nasz dżem po wystudzeniu. W tym celu należy talerzyk włożyć na 10-20 minut do zamrażarki. Na schłodzony talerzyk nakładamy łyżeczkę dżemu i pozostawiamy chwilę do wystudzenia. Jeśli konsystencja dżemu Wam odpowiada, można zakończyć gotowanie. Gotowy dżem przekładamy do słoików i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180'C. Po wyjęciu z piekarnika słoiki odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.
Odnośniki
- * waga po obraniu
Uwagi dodatkowe
- czas pasteryzacji zależy od wielkości słoików
- możemy pozostawić dżem z widocznymi kawałkami owoców, całość rozdrobnić blenderem na mus (lub przetrzeć przez sitko) lub tak jak ja - część owoców rozdrobnić, a część pozostawić w kawałkach
- dżem nie jest bardzo gęsty, ponieważ zawiera małą ilość cukru. Jeżeli chcecie otrzymać gęsty dżem, należy zwiększyć ilość cukru lub dodać pektyny
- porady dotyczące udanych przetworów oraz różnych metod pasteryzacji znajdziecie tu
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Tak się tylko zastanawiam, czy brzoskwinia + wanilia nie będą odrobinę za mdłe? Owoce te mają fajny aromat, ale wydaje mi się, że lepiej podkręca się go czymś mocniejszym niż wanilia.
Dżem wyszedł fantastyczny w smaku i absolutnie nie jest mdły
Podoba mi się to połączenie wanilii i brzoskwini. Brzoskwinie w formie dżemu uwielbiam!
Już któryś rok się zbieram do zrobienia dżemów na zimę, ale zawsze przerażają mnie te ilości: kilka kg owoców i ja juz jestem ugotowana 😉 Ale spróbuję, już wiem, że w tym roku spróbuję na pewno, z tym że zamiast brzoskwini kusi mnie… dynia 🙂
Brzoskwiniowy to zdecydowanie jeden z moich ulubionych dżemów.
Brzmi dobrze, a wygląda jeszcze lepiej. Te smaki przypominają mi o dżemach i konfiturach, które robiła moja kochana babcia:)
Jeszcze nigdy nie robiłam domowego dżemu, więc chętnie spróbuję 🙂
Ohh jak to przepysznie wygląda 😉
Ja do robienia dżemów zabieram się jak pies do jeża… Kompletnie nie mam weny… 🙁
Ta wanilia na pewno doda dodatkowego smaczku. Piękny wygląd i wierzę, że smak też. 😉
Dziękuję. Smakuje wybornie 🙂
Brzoskwinia i wanilia to doskonale połączenie! Chętnie spróbuję. Pozdrawiam!
Bardzo polecam 🙂
Wow wygląda obłędnie, koniecznie muszę zrobić! Kasia
nie przepadam za brzoskwiniami, ale ta wanilia mnie zaintrygowała – chętnie bym spróbowała 🙂
Piękne zdjęcie, motywacja by zrobić samemu taki dżem 🙂
Taki dżem to dopiero musi smakować 🙂 Poezja
Mmmmmmm…..Cudowny. I koniecznie z wanilią!
Jestem przekonana, że ten dżem by mi zasmakował.
Brzmi naprawdę przepysznie 🙂
Taki dżem idealnie się sprawdzi na gofrach
O tak! Właśnie kupiłam gofrownicę 🙂
Też się zgadzam, dodałby gofrom jeszcze lepszego smaku, a ja lubię gofry 🙂
Oo, to musi być smakować obłędnie! <3
Ostatnio robiłam śliwkowy dżem ,a na brzoskwinie jakoś nie trafiłam a szkoda…
ale on musi smakować z naleśnikami! daaaawno nie jadłam dżemu o takim smaku, czas zrobić 😉
Bardzo polecam, nie tylko do naleśników 🙂
Nigdy nie dodawałyśmy wanilii do dżemów ale koniecznie musimy spróbować takiego połączenia 😉
Polecam, wyszło bardzo smacznie 🙂
Nie będę ukrywać , że czuję lekki niepokój, gdy myślę o dżemie brzoskwiniowym, bo kiedyś jadłam taki sklepowy i był … Z drugiej jednak strony taki domowy jest o niebo lepszy 😉 I jeszcze moja ukochana wanilia 😉
Nie ma co porównywać ze sklepowym 🙂
Brzoskwiniowe dżemy robiłam, ale nie wpadłam na pomysł, aby połączyć je z jakimś dodatkiem:)
Uwielbiam smak brzoskwini, zwłaszcza w wydaniu marmolady lub dżemu. 🙂
Bardzo lubię dżem z brzoskwiń, kolorek Twojego jest piękny. Motywujesz mnie do jego zrobienia ❤️
Zrób, koniecznie zrób 🙂
Zapowiada się bardzo ciekawie, z brzoskwiń nie robiłam nigdy konfitury
A ja ci się pochwalę drzewem pełnym brzoskwiń, co prawda są mniejsze niż te że sklepu ale równie słodkie. W tym roku niestety moja brzoskwinia odpoczywa, ale przepis wklejam do notatnika, dobry pomysł osładzać sobie zimę.
No to Ci zazdroszczę tego drzewa 🙂
Nie jadłam jeszcze takiego dżemu, na pewno jest pyszny:)
test talerzyka mnie zaskoczył. nie miałam o tym pojęcia.
Dżemu z brzoskwiń jeszcze nie robiłam, najwyższa pora spróbować 🙂
Lubię dżem brzoskwiniowy, ale z wanilią nigdy nie robiłam.
Dżemy z naleśnikami uwielbiam. Te domowej roboty są wspaniałe. Niestety ja nie robię, bo mi się zwyczajnie nie chce. Wolę kupić od kogoś, kto je zrobił
Ach, żeby mi się chciało, tak jak mi się nie chce.Nie lubię stać przy garach.
Dżemiki lubię, a ten pachnie aż tutaj świeżymi brzoskwiniami i wanilią.
Cudownie wygląda 🙂
Fajnie tak pozamykać lato w słoikach i wypuścić go zimą.