Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z owoców  /  9 września, 2020

Dżem brzoskwiniowy z wanilią

Wędrówki po kuchni

 

Brzoskwinie, ach brzoskwinie - smak pełni lata! Słodkie, soczyste, pełne słońca. Kuszą intensywnym kolorem, wyjątkowym smakiem i uwodzącym zapachem. A co najlepsze – są nie tylko pyszne, ale i niezwykle zdrowe, dlatego warto korzystać z sezonu i zajadać się nimi do woli. Gdy już nasycimy się świeżymi owocami prosto z drzewa, warto pomyśleć o zapasach na chłodniejsze dni. Kilka słoiczków domowego dżemu to prawdziwy skarb w zimowej spiżarni. Bo czy jest coś lepszego niż naleśniki lub chrupiąca bułka z własnoręcznie przygotowanym dżemem brzoskwiniowym w mroźny poranek? Słodycz brzoskwiń z nutą wanilii przywołuje wspomnienia ciepłego lata, beztroskich wakacji i promieni słońca na twarzy. Każda łyżeczka to mała porcja letniego szczęścia. Macie ochotę na słoiczek rozkosznego dżemu?
Przygotowanie20 min., min.
Gotowanie1 hour godz.
Czas całkowity1 hour godz. 20 min., min.
Drukuj
5 from 4 votes
Porcje: 20
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 3 kg dojrzałych brzoskwiń *
  • 350 g cukru
  • 1 cytryna
  • 2 laski wanilii

Przygotowanie

  • Brzoskwinie obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier, sok z cytryny oraz ziarenka z wanilii. Laski wanilii również wrzucamy do garnka z brzoskwiniami. Całość gotujemy na małym ogniu, pamiętając, aby od czasu do czasu dżem mieszać, aby nie przywarł do garnka. Dżem gotujemy do momentu, aż wyraźnie zgęstnieje. Im dłużej gotujemy, tym dżem będzie gęstszy.
  • Podczas gotowania za pomocą testu zimnego talerzyka, można sprawdzić jaką konsystencję będzie miał nasz dżem po wystudzeniu. W tym celu należy talerzyk włożyć na 10-20 minut do zamrażarki. Na schłodzony talerzyk nakładamy łyżeczkę dżemu i pozostawiamy chwilę do wystudzenia. Jeśli konsystencja dżemu Wam odpowiada, można zakończyć gotowanie. Gotowy dżem przekładamy do słoików i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180'C. Po wyjęciu z piekarnika słoiki odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.

Odnośniki

  • * waga po obraniu

Uwagi dodatkowe

  • czas pasteryzacji zależy od wielkości słoików
  • możemy pozostawić dżem z widocznymi kawałkami owoców, całość rozdrobnić blenderem na mus (lub przetrzeć przez sitko) lub tak jak ja - część owoców rozdrobnić, a część pozostawić w kawałkach
  • dżem nie jest bardzo gęsty, ponieważ zawiera małą ilość cukru. Jeżeli chcecie otrzymać gęsty dżem, należy zwiększyć ilość cukru lub dodać pektyny
  • porady dotyczące udanych przetworów oraz różnych metod pasteryzacji znajdziecie tu

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

3.8 5 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Brzoskwinie

Nawigacja wpisu

Sałatka cukiniowa z kurkumą
Jak wybrać najlepszą patelnię do kuchni?

Podobne wpisy

Sałatka z grillowaną brzoskwinią, prosciutto, kozim serem i dressingiem brzoskwiniowym
Przekąski i przystawki, Przepisy, Sałatki, Zdrowo i Fit  /  5 września, 2021
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 40

Sałatka z grillowaną brzoskwinią, prosciutto, kozim serem i dressingiem brzoskwiniowym

Delicja brzoskwiniowa
Ciasta, Przepisy, Wypieki  /  24 lipca, 2017
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 35

Delicja brzoskwiniowa

Letnia sałatka z dressingiem brzoskwiniowym
Przekąski i przystawki, Przepisy, Sałatki, Zdrowo i Fit  /  3 sierpnia, 2022
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 32

Letnia sałatka z dressingiem brzoskwiniowym

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
53 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Olka
Olka
5 lata temu

Tak się tylko zastanawiam, czy brzoskwinia + wanilia nie będą odrobinę za mdłe? Owoce te mają fajny aromat, ale wydaje mi się, że lepiej podkręca się go czymś mocniejszym niż wanilia.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Olka

Dżem wyszedł fantastyczny w smaku i absolutnie nie jest mdły

0
Odpowiedz
Aga
Aga
5 lata temu

Podoba mi się to połączenie wanilii i brzoskwini. Brzoskwinie w formie dżemu uwielbiam!

0
Odpowiedz
Natalia
Natalia
5 lata temu

Już któryś rok się zbieram do zrobienia dżemów na zimę, ale zawsze przerażają mnie te ilości: kilka kg owoców i ja juz jestem ugotowana 😉 Ale spróbuję, już wiem, że w tym roku spróbuję na pewno, z tym że zamiast brzoskwini kusi mnie… dynia 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
17 dni temu
Odpowiedź do  Natalia

Zawsze mozna zrobić z mniejszej ilości 🙂

0
Odpowiedz
Beata punktsiedzenia.pl
Beata punktsiedzenia.pl
5 lata temu

Brzoskwiniowy to zdecydowanie jeden z moich ulubionych dżemów.

0
Odpowiedz
English 4 work Angielski biznesowy
English 4 work Angielski biznesowy
5 lata temu

Brzmi dobrze, a wygląda jeszcze lepiej. Te smaki przypominają mi o dżemach i konfiturach, które robiła moja kochana babcia:)

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
17 dni temu
Odpowiedź do  English 4 work Angielski biznesowy

Smaki dzieciństwa są niezastapione 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
5 lata temu

Jeszcze nigdy nie robiłam domowego dżemu, więc chętnie spróbuję 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
17 dni temu
Odpowiedź do  Aleksandra

Świetnie 🙂

0
Odpowiedz
Dorota Kpener
Dorota Kpener
5 lata temu

Ohh jak to przepysznie wygląda 😉

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
5 lata temu

Ja do robienia dżemów zabieram się jak pies do jeża… Kompletnie nie mam weny… 🙁

0
Odpowiedz
Aleksander
Aleksander
5 lata temu

Ta wanilia na pewno doda dodatkowego smaczku. Piękny wygląd i wierzę, że smak też. 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Aleksander

Dziękuję. Smakuje wybornie 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
5 lata temu

Brzoskwinia i wanilia to doskonale połączenie! Chętnie spróbuję. Pozdrawiam!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Anna

Bardzo polecam 🙂

0
Odpowiedz
Koza donowa
Koza donowa
5 lata temu

Wow wygląda obłędnie, koniecznie muszę zrobić! Kasia

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
5 lata temu

nie przepadam za brzoskwiniami, ale ta wanilia mnie zaintrygowała – chętnie bym spróbowała 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
17 dni temu
Odpowiedź do  Joanna

🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
5 lata temu

5 stars
Piękne zdjęcie, motywacja by zrobić samemu taki dżem 🙂

0
Odpowiedz
Słodko Słodka
Słodko Słodka
5 lata temu

Taki dżem to dopiero musi smakować 🙂 Poezja

0
Odpowiedz
Anna
Anna
5 lata temu

Mmmmmmm…..Cudowny. I koniecznie z wanilią!

0
Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska
Paulina Kwiatkowska
5 lata temu

5 stars
Jestem przekonana, że ten dżem by mi zasmakował.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
17 dni temu
Odpowiedź do  Paulina Kwiatkowska

🙂

0
Odpowiedz
Gusia
Gusia
5 lata temu

Brzmi naprawdę przepysznie 🙂

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
5 lata temu

Taki dżem idealnie się sprawdzi na gofrach

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Ciekawska Magdalena

O tak! Właśnie kupiłam gofrownicę 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
5 lata temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

5 stars
Też się zgadzam, dodałby gofrom jeszcze lepszego smaku, a ja lubię gofry 🙂

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
5 lata temu

Oo, to musi być smakować obłędnie! <3

0
Odpowiedz
Bożena
Bożena
5 lata temu

5 stars
Ostatnio robiłam śliwkowy dżem ,a na brzoskwinie jakoś nie trafiłam a szkoda…

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
17 dni temu
Odpowiedź do  Bożena

Może się uda w przyszłym roku 🙂

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
5 lata temu

5 stars
ale on musi smakować z naleśnikami! daaaawno nie jadłam dżemu o takim smaku, czas zrobić 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Koralina

Bardzo polecam, nie tylko do naleśników 🙂

0
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
5 lata temu

Nigdy nie dodawałyśmy wanilii do dżemów ale koniecznie musimy spróbować takiego połączenia 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Candy Pandas

Polecam, wyszło bardzo smacznie 🙂

0
Odpowiedz
Anna Rosińska
Anna Rosińska
5 lata temu

4 stars
Nie będę ukrywać , że czuję lekki niepokój, gdy myślę o dżemie brzoskwiniowym, bo kiedyś jadłam taki sklepowy i był … Z drugiej jednak strony taki domowy jest o niebo lepszy 😉 I jeszcze moja ukochana wanilia 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Anna Rosińska

Nie ma co porównywać ze sklepowym 🙂

0
Odpowiedz
MangoMania
MangoMania
5 lata temu

Brzoskwiniowe dżemy robiłam, ale nie wpadłam na pomysł, aby połączyć je z jakimś dodatkiem:)

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
17 dni temu
Odpowiedź do  MangoMania

Może następnym razem będzie okazja 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
5 lata temu

Uwielbiam smak brzoskwini, zwłaszcza w wydaniu marmolady lub dżemu. 🙂

0
Odpowiedz
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
5 lata temu

Bardzo lubię dżem z brzoskwiń, kolorek Twojego jest piękny. Motywujesz mnie do jego zrobienia ❤️

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Pieprzyć z Fantazją

Zrób, koniecznie zrób 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
5 lata temu

Zapowiada się bardzo ciekawie, z brzoskwiń nie robiłam nigdy konfitury

0
Odpowiedz
Agnieszka
Agnieszka
5 lata temu

5 stars
A ja ci się pochwalę drzewem pełnym brzoskwiń, co prawda są mniejsze niż te że sklepu ale równie słodkie. W tym roku niestety moja brzoskwinia odpoczywa, ale przepis wklejam do notatnika, dobry pomysł osładzać sobie zimę.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Agnieszka

No to Ci zazdroszczę tego drzewa 🙂

0
Odpowiedz
Martyna
Martyna
5 lata temu

Nie jadłam jeszcze takiego dżemu, na pewno jest pyszny:)

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
17 dni temu
Odpowiedź do  Martyna

Bardzo 🙂

0
Odpowiedz
edyta
edyta
5 lata temu

test talerzyka mnie zaskoczył. nie miałam o tym pojęcia.

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
5 lata temu

Dżemu z brzoskwiń jeszcze nie robiłam, najwyższa pora spróbować 🙂

0
Odpowiedz
Pojedztam.pl
Pojedztam.pl
5 lata temu

5 stars
Lubię dżem brzoskwiniowy, ale z wanilią nigdy nie robiłam.

0
Odpowiedz
Anna
Anna
5 lata temu

5 stars
Dżemy z naleśnikami uwielbiam. Te domowej roboty są wspaniałe. Niestety ja nie robię, bo mi się zwyczajnie nie chce. Wolę kupić od kogoś, kto je zrobił

0
Odpowiedz
Irena -Hooltaye w podróży
Irena -Hooltaye w podróży
5 lata temu

5 stars
Ach, żeby mi się chciało, tak jak mi się nie chce.Nie lubię stać przy garach.
Dżemiki lubię, a ten pachnie aż tutaj świeżymi brzoskwiniami i wanilią.
Cudownie wygląda 🙂
Fajnie tak pozamykać lato w słoikach i wypuścić go zimą.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
17 dni temu
Odpowiedź do  Irena -Hooltaye w podróży

Zdecydowanie taki smak lata zimową porą jest przyjemny 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
53
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz