Bardzo lubię przygotowywać domowe przetwory, a w szczególności dżemy. Jest w tym jakaś magia, bo przecież każdy słoiczek zawiera mnóstwo owocowego smaku, zapachu lata i słońca. Jakże przyjemnie jest rozkoszować się zimową porą, świeżą i chrupiącą bułką posmarowaną dżemem pełnym owocowej słodyczy i słońca. Od razu dzień staje piękniejszy. Dziś soczyste i rumiane jabłka zbierane w dziko rosnącym sadzie w duecie z czarnymi jeżynami, zbieranymi skoro świt - również dziko rosnące. Dżem jest banalnie prosty w przygotowaniu, a jaki pyszny! Ma piękny fioletowy kolor i wspaniały smak.
Składniki
- 1 kg jabłek
- 500 g jeżyn
- 200 -300 g cukru *
Przygotowanie
- Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki, usuwając również gniazda nasienne. Kroimy je w większą kostkę i przekładamy do dużego garnka najlepiej takiego z grubym dnem. Jabłka prażymy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Jeżyny płuczemy na sicie pod bieżącą wodą. Gdy jabłka zaczynają się rozpadać, dodajemy jeżyny, mieszamy i dalej prażymy, aż wszystkie owoce całkowicie się rozpadną. Czas prażenia jabłek zależy od ich odmiany. Pod koniec prażenia dodajemy cukier, dokładnie mieszamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Pestki zostawiam, to znaczy nie przecieram dżemu na koniec - niech chrupią!
- Słoiki i nakrętki myjemy, wyparzamy i osuszamy. Gorący dżem przekładamy do słoików. Brzegi słoików dokładnie wycieramy jeśli zabrudziły się przy nakładaniu i mocno zakręcamy.
Pasteryzacja
- Na dno szerokiego garnka wkładamy ściereczkę. Układamy słoiki tak, aby się nie stykały ze sobą. Garnek uzupełniamy wodą do 3/4 wysokości słoików. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i pasteryzujemy słoiki z dżemem 15-20 minut. Po tym czasie słoiki ostrożnie wyjmujemy z garnka i pozostawiamy je tak do całkowitego wystudzenia. Dżem przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Odnośniki
- * ilość cukru zależy od tego, jak kwaśne są owoce. Najlepiej dodawać cukier stopniowo i kontrolować smak
Uwagi dodatkowe
- z podanej ilości składników otrzymujemy 7 słoików o pojemności 200 ml
- porady dotyczące udanych przetworów oraz różnych metod pasteryzacji znajdziecie tu
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Takiego połączenia to ja nie jadłam, a brzmi bardzo pysznie!
Dziękuję
Bardzo fajne połączenie smaków 😉 A takie jeżyny prosto z ogródka najlepsze 😀
Hmm, a mialam ostatnio sporo jezyn i zastanawialam sie co z nich zrobic 😉
Dżem sam w sobie jest pyszny, ale ja mając takie cudo ( gotowe) uwielbiam to przerabiać na pikantne sosy do mięs. Jak jest jeżyna to sie nada, np do piersi z kaczki. Bo ciemny drób lubi tez jabłko.
Wystarczy zmieszać z chrzanem ze słoiczka w proporcjach 1 łyżka chrzanu, 3 łyżki dżemu. |
Wiem, brzmi absurdalnie ale to jest petarda!
Robię chutney z jeżyn i czerwonej cebuli, do mięs idealny 🙂
A co byś zrobił z jeżyn wyjętych z nalewki? Mam cały słoik i zastanawiam się
Do słoika i można przechowywać długo. Fajne do deserów i lodów
Połączenie jabłek z jeżynami na pewno jest bardzo smakowite i z chęcią je przetestuję.
Uwielbiam domowe dżemy!
Taki własnoręcznie robiony dżemor to musi być coś!
lubię kiedy jest tak mało składników, wtedy mam pewność, że o niczym nie zapomnę 😉
Mnie do robienia dżemów długo nie trzeba namawiać. Fajny przepis.
Dziękuję
Zawsze robię dżemy z jednego rodzaju owoców. I jeżyny i jabłka mam w swoim sadzie i chętnie wypróbuję Twój przepis 🙂
Polecam to połączenie, jest świetne 🙂
Jabłka i jeżyny to pyszne owoce. Teraz jest sezon na jeżyny, więc trzeba korzystać.
Lubimy takie niebanalne pomysły kulinarne i domowe dżemy, więc dla nas super.
oj tak, miło zimą otworzyć słoiczek i poczuć zapach lata, słońce, wspomnienia… Ja jednak nie jadam dżemów, no chyba że jako dodatek do jogurtu ale to rzadko. Moja mama lubuje sie w dżemach.
Często robimy różne domowe dżemy, więc z chęcią skorzystam z Twojego polecenia.
Bardzo dawno nie jadłam jeżyn, a je uwielbiam. Nie widziałam, żeby gdzieś dało się je kupić.
Jabłko fenomenalnie podkreśla smak innych owoców. 🙂 Dżemy jem tylko własnej roboty, smakują najlepiej, zatem przepis wykorzystam. 🙂
U mnie też tylko domowe. Bardzo polecam ten pyszny dżem
Tylko co kupię jeżyny, bo zbierać nie mam gdzie, to zaraz znikają w naszych brzuszkach, ale jak młodzież wyjedzie na wakacje, to z pewnością uda mi się przygotować kilka słoiczków dżemu. 😉
Mega proste i z pewnością smaczne! Bo tylko to co ma najmniej składników jest pyszne 😀
Jeżymy i jabłka to na pewno smaczne połączenie, które chętnie przetestuję.
Ooo, tak! Muszę zrobić w tym roku, takich rzeczy zimą brakuje jak niczego <3
Jeżeli jeżyny w tym roku dopiszą na działce to skuszę się na ten dżem.
Uwielbiam domowe dżemy *.* Smakują sto razy lepiej niż te sklepowe