Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z owoców  /  21 lipca, 2022

Dżem z czarnej porzeczki

Wędrówki po kuchni
Pełnia sezonu owocowego trwa w najlepsze. Mamy tyle pyszności, że aż nie wiadomo co wybrać! W ciepłych promieniach słońca dojrzewa agrest, maliny oraz czarne porzeczki, jedne z najzdrowszych owoców. Pełne flawonoidów pod postacią antocyjanów, rutyny i kwercetyny o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Dżem z tych owoców jest przepyszny, o czystym porzeczkowym smaku, przyjemnej konsystencji z umiarkowaną ilością cukru z dodatkiem pektyny. Zachwyca swoim cudownym kolorem, słodkim smakiem z lekką nutą kwasowości. Ten porzeczkowy przysmak już teraz cieszy smakiem na chrupiącym pieczywie, a co dopiero zimą! Obowiązkowa pozycja na długie zimowe wieczory dla wszystkich miłośników dżemów.
Przygotowanie5 min., min.
Gotowanie17 min., min.
Dżem z cukrem2 hours godz.
Czas całkowity2 hours godz. 22 min., min.
Drukuj
Porcje: 12
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

Dżem z cukrem

  • 2 kg czarnej porzeczki
  • 700 g cukru

Dżem niskosłodzony

  • 2 kg czarnej porzeczki
  • 300 g erytrytolu
  • 200 g cukru
  • 60 ml ciepłej wody
  • 20 g pektyny*

Przygotowanie

    Dżem niskosłodzony

    • Porzeczki myjemy pod bieżącą wodą, obieramy z gałązek i przekładamy do garnka lub rondla z grubym dnem. Dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut.
    • W ciepłej wodzie nieprzekraczającej 60'C rozprowadzamy pektynę i dodajemy do owoców. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Gorący dżem przekładamy do czystych i wyparzonych słoików. Mocno zakręcamy i odwracamy słoiki do góry dnem. Dżem nie wymaga pasteryzacji. Jeśli jednak macie obawy poniżej podaję proces pasteryzacji.

    Dżem z cukrem

    • Porzeczki myjemy pod bieżącą wodą, obieramy z gałązek i przekładamy do garnka lub rondla z grubym dnem. Dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy owoce około 2 godzin na najmniejszej mocy palnika, aż woda odparuje, a dżem wyraźnie zgęstnieje. Podczas gotowania należy co jakiś czas mieszać owoce, aby uniknąć przypalenia.
    • Za pomocą testu zimnego talerzyka, można sprawdzić jaką konsystencję będzie miał nasz dżem po wystudzeniu. W tym celu należy włożyć na 10-20 minut do zamrażarki mały talerzyk. Na schłodzony talerzyk nakładamy łyżeczkę dżemu i pozostawiamy chwilę do wystudzenia. Jeśli konsystencja dżemu Wam odpowiada, można zakończyć gotowanie.
    • Gorący dżem przekładamy do czystych i wyparzonych słoików pozostawiając minimum 1 cm wolnej przestrzeni w słoiku. Mocno zakręcamy i odwracamy słoiki do góry dnem. Dżem nie wymaga pasteryzacji. Jeśli jednak macie obawy poniżej podaję proces pasteryzacji.

    Pasteryzacja

    • Słoiki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 120'C i pasteryzujemy przez 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Słoiczki z dżemem przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

    Odnośniki

    • * pektyny należy użyć według zaleceń producenta

    Uwagi dodatkowe

    • czas pasteryzacji zależy od wielkości słoików
    • porady dotyczące udanych przetworów, pasteryzacji znajdziecie tu

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.

    4 3 głosy
    Ocena artykułu

    Nawigacja wpisu

    Śródziemnomorskie rollsy z cukinii
    Dobrze zbilansowania dieta sukcesem do zdrowia
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    29 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Barbara
    Barbara
    2 lata temu

    U Nas mozn cos na rynku dostac,ale ja wtedy spie. u nas niestety deficyt na owoce.Porzeczki ,jagody, (tylko amerykanskie.)no i straszna ddozyzna.Poczekam na figi.dzem wyglada rewwelacyjnie, az slinka leci.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    24 dni temu
    Odpowiedź do  Barbara

    Dziękuję

    0
    Odpowiedz
    Marysia K
    Marysia K
    2 lata temu

    Najczęściej z czarnej porzeczki robimy sok, idealny do kaszki i budyniu zdecydowanie są to smaki dzieciństwa. Może w tym roku zrobiłabym partię dżemu? Dzięki za inspirację

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    24 dni temu
    Odpowiedź do  Marysia K

    Zrób, zrób 🙂 Jest pyszny!

    0
    Odpowiedz
    Sylwia Maciejewska
    Sylwia Maciejewska
    3 lata temu

    Dżemy bardzo lubię, moja babcia zawsze robiła ogromne ilości przetworów

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    24 dni temu
    Odpowiedź do  Sylwia Maciejewska

    Tak, nasze babcie przerabiały wszystko 🙂

    0
    Odpowiedz
    czerwonafilizanka
    czerwonafilizanka
    3 lata temu

    Ja rzadko jadam drzemy, praktycznie wcale. Jednak taki swojski produkt fajnie nadaje sie na prezent

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    24 dni temu
    Odpowiedź do  czerwonafilizanka

    Takie jadalne prezenty są fantastyczne

    0
    Odpowiedz
    M. K.
    M. K.
    3 lata temu

    Domowe dżemy za każdym razem smakują wyśmienicie.

    0
    Odpowiedz
    Karolina
    Karolina
    3 lata temu

    To coś dla mnie, bo uwielbiam porzeczki! Dziękuje za przepis, wypróbuje na pewno

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    24 dni temu
    Odpowiedź do  Karolina

    Świetnie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Kinga
    Kinga
    3 lata temu

    Dżemy wszystkie, ze wszystkich możliwych owoców. Nie ma nic lepszego jak zimą sięgnąć po taki swojski słoiczek

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    24 dni temu
    Odpowiedź do  Kinga

    Tak, to takie wygodne i pyszne!

    0
    Odpowiedz
    Donna
    Donna
    3 lata temu

    Bardzo lubię jeść dżem z czarnej porzeczki 🙂 sezon na przetwory trwa.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    24 dni temu
    Odpowiedź do  Donna

    Tak i warto go dobrze wykorzystać

    0
    Odpowiedz
    Marysia K
    Marysia K
    3 lata temu

    Dżemy robię z truskawek i malin, czarną porzeczkę przerabiam na sok – zimą smakuje najlepiej

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    24 dni temu
    Odpowiedź do  Marysia K

    Sok też jest boski 🙂

    0
    Odpowiedz
    Adrianna
    Adrianna
    3 lata temu

    Uwielbiam! Chętnie spróbuje ten przepis

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    3 lata temu

    Pyszność porzeczkowa, która fantastycznie jesienią i zimą sprawia radość zapachem i smakiem. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Bookendorfina

    O tak! Wtedy smakuje najlepiej 🙂

    0
    Odpowiedz
    Paula
    Paula
    3 lata temu

    Domowe dżemy bez wątpienia nie mają sobie równych.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    24 dni temu
    Odpowiedź do  Paula

    zdecydowanie

    0
    Odpowiedz
    Pojedztam
    Pojedztam
    3 lata temu

    Czarne porzeczki to przesmaczne owoce, uwielbiam je.

    0
    Odpowiedz
    Recenzje Kiti
    Recenzje Kiti
    3 lata temu

    Czarne porzeczki uwielbiam jeść w różnej postaci. Są przepyszne!

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Recenzje Kiti

    Również bardzoooo je lubię 🙂

    0
    Odpowiedz
    Paulina
    Paulina
    3 lata temu

    Domowy jest o wiele pyszniejszy niż kupny ze sklepu.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Paulina

    Zdecydowanie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Martyna K
    Martyna K
    3 lata temu

    Swego czasu robiliśmy dżem z czarnej porzeczki, jest pyszny.

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Martyna K

    Jesienią i zimą nie można mu się oprzeć. 🙂

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śliwki

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    29
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz