Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Bułki, Kuchnia angielska, Przepisy, Śniadania, Wędrówki kulinarne, Weekendowa piekarnia  /  20 kwietnia, 2021

English Muffins – angielskie bułeczki śniadaniowe

Wędrówki po kuchni
English muffins to płaskie, drożdżowe bułeczki pszenne, niezwykle popularne w Wielkiej Brytanii, ale i nie tylko. To klasyka śniadaniowa w najlepszym wydaniu, a na dodatek niewymagająca użycia piekarnika! Idealne do przygotowania zarówno królewskiego śniadania, jak i oryginalnego burgera! Stanowią także doskonałą bazę dla wykwintnej kanapki z jajkiem po benedyktyńsku, jak i grillowanych kanapek na ciepło z bekonem i ulubionymi dodatkami. Posmarowane masłem i domową konfiturą smakują również wyjątkowo. Delikatne i mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz. Świeże, dopiero co zdjęte z patelni smakują wspaniale, ale zapewniam Was, że opieczone w tosterze lub grillowane smakują jeszcze lepiej!
Przygotowanie15 min., min.
Gotowanie15 min., min.
Wyrastanie ciasta1 hour godz. 20 min., min.
Czas całkowity1 hour godz. 50 min., min.
Drukuj
5 from 3 votes
Rodzaj: Śniadanie
Porcje: 10
Author: Wędrówki po kuchni

Rozczyn

  • 7 g drożdży suchych
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej, chlebowej
  • ½ łyżeczka cukru

Ciasto właściwe

  • 450 g mąki pszennej, chlebowej *
  • 250 ml mleka
  • 30 g masła
  • 1 płaska łyżeczka soli

Dodatkowo

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej **

Rozczyn

  • Do ciepłego mleka dodajemy cukier, drożdże oraz mąkę. Mieszamy i odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.

Ciasto właściwe

  • Do miski przesiewamy mąkę razem z solą, dodajemy rozczyn drożdżowy i stopniowo dodajemy ciepłe mleko, mieszając ciasto. Wyrabiamy energicznie ciasto przez 5-10 minut, aż będzie elastyczne, gładkie, ale wciąż lepkie. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45-60 minut. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
  • Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką ziemniaczaną. Wałkujemy na grubość około 1,5 cm. Okrągłą foremką o średnicy 10-12 cm wykrawamy bułeczki. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.
  • Patelnię z grubym dnem dobrze rozgrzewamy i układamy na niej wyrośnięte bułeczki. Opiekamy około 8 minut z każdej strony na średnim ogniu. Nie należy sugerować się podanym czasem, ponieważ może on się skrócić lub wydłużyć. Wpływ na to ma patelnia, jak i moc palnika. Należy kontrolować, czy bułeczki się nie przypalają. Gotowe bułeczki powinny być z obu stron rumiane.
    Enjoy!

Odnośniki

  • * można użyć mąki tortowej
    ** można użyć również semoliny, kaszki kukurydzianej lub krupczatki

Uwagi dodatkowe

  • kluczowe jest tu opiekanie bułeczek, które z obu stron powinny być zrumienione. Jeśli z jakiegoś powodu bułeczki nie dopiekły się w środku, śmiało można zrobić to dokończyć w piekarniku (180'C około 5-5 minut)
  • czas wyrastania ciasta zależy od temperatury w pomieszczeniu
  • do tego przepisu można użyć drożdży instant lub świeżych. Przelicznik drożdży znajdziecie tu
  • muffiny można jeść zaraz po upieczeniu. Na drugi dzień są jeszcze lepsze. Wystarczy przekroić je wzdłuż na pół i wrzucić do tostera lub na patelnię grillową
  • muffiny po upieczeniu i wystudzeniu można zamrozić

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4.3 6 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Pieczywo

Nawigacja wpisu

Makaron z łososiem w sosie cytrynowym z czosnkiem niedźwiedzim
Hurtownia gastronomiczna HYBRYDA

Podobne wpisy

Szybki chleb bez wyrastania
Chleby, Przepisy, Weekendowa piekarnia  /  28 kwietnia, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 67

Szybki chleb bez wyrastania

Zakwas żytni
Bułki, Chleby, Przepisy, Weekendowa piekarnia  /  6 maja, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

Zakwas żytni

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami konopi siewnej
Chleby, Przepisy, Weekendowa piekarnia  /  14 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 39

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami konopi siewnej

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
38 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Szlak za Szlakiem
Szlak za Szlakiem
4 lata temu

5 stars
Świetna są te bułeczki. Bardzo sprytny sposób na przygotowanie.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
20 dni temu
Odpowiedź do  Szlak za Szlakiem

Dziękuję

0
Odpowiedz
Miye
Miye
4 lata temu

Wyglądają bardzo apetycznie, chociaż u nas ostatnio króluje chleb na zakwasie 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
20 dni temu
Odpowiedź do  Miye

Chleb na zakwasie uwielbiam i też często robię 🙂

0
Odpowiedz
Aga
Aga
4 lata temu

Ależ super, że nie piecze się ich w piekarniku, bardzo fajny pomysł na śniadaniowe urozmaicenie.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
20 dni temu
Odpowiedź do  Aga

Może się skusisz?

0
Odpowiedz
Kamila
Kamila
4 lata temu

Oj dawno nie jadłam bułek ani chleba na śniadanie 🙂 Wyglądają fajnie, tylko czy można użyć innej mąki?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Kamila

Można, ale będzie wtedy inna hydratacja

0
Odpowiedz
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
4 lata temu

Wróciłam, bo chciałam się podzielić swoim entuzjazmem. Wyszły mega, a to mega pyszne! Mam nadzieję, że skusi się na nie wielu. Będę polecać Twój przepis !

1
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Pieprzyć z Fantazją

Cieszę się, że smakowały 🙂

0
Odpowiedz
Joanba
Joanba
4 lata temu

Chętnie sprobowalabym takich bułeczek, bo ich opis brzmi bardzo zachęcająco!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Joanba

Bardzo polecam 🙂

0
Odpowiedz
Kiti
Kiti
4 lata temu

Jest się czym inspirować jeśli chodzi o propozycje śniadaniowe, super.

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
4 lata temu

5 stars
moje pierwsze spotkanie z bułkami nie było udane, ale ten przepis wydaje się odpowiedniejszy dla moich umiejętności 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Koralina

Nie jest skomplikowany, więc może się uda 🙂

0
Odpowiedz
Bogumiła
Bogumiła
4 lata temu

Genialnie wyglądają, będę musiała wypróbować ten przepis <3

0
Odpowiedz
Stacja Książka
Stacja Książka
4 lata temu

Musze koniecznie spróbować zrobić takie bułeczki. Wyglądają naprawdę pysznie!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
20 dni temu
Odpowiedź do  Stacja Książka

Dziękuję

0
Odpowiedz
Pojedztam.pl
Pojedztam.pl
4 lata temu

Bardzo lubię drożdżowe wypieki, więc te bułeczki pszenne też mi zasmakują.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lata temu

Chętnie bym je widziała z dodatkiem marmolady pomarańczowej z imbirem, przynajmniej na dzisiejsze śniadanie. 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Bookendorfina

Zestaw idealny 🙂

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
4 lata temu

oj takie świeżutkie bułeczki cieszą zapachem i smakiem, po takim śniadanku napewno lepszy będzie dzień

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
20 dni temu
Odpowiedź do  czerwonafilizanka

Z pewnością 🙂

0
Odpowiedz
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
4 lata temu

Skuszę się je zrobić w ten weekend, bułeczek jeszcze w życiu…nie smażyłam 😀

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
20 dni temu
Odpowiedź do  Pieprzyć z Fantazją

Polecam 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lata temu

Już widzę, jak ślinka mi cieknie, kiedy wyciągam takie bułeczki z piekarnika. 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
20 dni temu
Odpowiedź do  Bookendorfina

🙂

0
Odpowiedz
Kinga
Kinga
4 lata temu

Właśnie skończyłam zdalne lekcje, a nie mam takich bułeczek przy sobie, choć trzeba przyznać, ze wyglądają niezwykle smakowicie. Idę coś wszamać i to niestety nie będą te bułeczki..ech

0
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
4 lata temu

Wyglądają jak rasowe buły a są z patelni 😀 Super 😀

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Candy Pandas

Dziękuję 🙂

0
Odpowiedz
Radosna - Książki jak narkotyk
Radosna - Książki jak narkotyk
4 lata temu

Ja na razie robiłam sama tylko chleb. Super są te bułeczki.

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
4 lata temu

Mój syn lubi bułeczki pod każdą postacią, jestem pewna, że i te mu zasmakują 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
20 dni temu
Odpowiedź do  Aleksandra Załęska

🙂

0
Odpowiedz
Bożena
Bożena
4 lata temu

5 stars
Musze koniecznie wypróbować ten przepis, brzmi bardzo smakowicie…

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
20 dni temu
Odpowiedź do  Bożena

Bardzo polecam

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
4 lata temu

Ooo – muszę spróbować!

0
Odpowiedz
Skucinskaart
Skucinskaart
4 lata temu

Bułeczki wyglądają przepysznie pozdrawiam

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lata temu
Odpowiedź do  Skucinskaart

Dziś pewnie skusiłabym się na nie z morelowym dżemem, a do tego kubek kakao. 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
38
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz