English muffins to płaskie, drożdżowe bułeczki pszenne, niezwykle popularne w Wielkiej Brytanii, ale i nie tylko. To klasyka śniadaniowa w najlepszym wydaniu, a na dodatek niewymagająca użycia piekarnika! Idealne do przygotowania zarówno królewskiego śniadania, jak i oryginalnego burgera! Stanowią także doskonałą bazę dla wykwintnej kanapki z jajkiem po benedyktyńsku, jak i grillowanych kanapek na ciepło z bekonem i ulubionymi dodatkami. Posmarowane masłem i domową konfiturą smakują również wyjątkowo. Delikatne i mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz. Świeże, dopiero co zdjęte z patelni smakują wspaniale, ale zapewniam Was, że opieczone w tosterze lub grillowane smakują jeszcze lepiej!
Porcje: 10
Rozczyn
- 7 g drożdży suchych
- 50 ml mleka
- 2 łyżki mąki pszennej, chlebowej
- ½ łyżeczka cukru
Ciasto właściwe
- 450 g mąki pszennej, chlebowej *
- 250 ml mleka
- 30 g masła
- 1 płaska łyżeczka soli
Dodatkowo
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej **
Rozczyn
- Do ciepłego mleka dodajemy cukier, drożdże oraz mąkę. Mieszamy i odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Ciasto właściwe
- Do miski przesiewamy mąkę razem z solą, dodajemy rozczyn drożdżowy i stopniowo dodajemy ciepłe mleko, mieszając ciasto. Wyrabiamy energicznie ciasto przez 5-10 minut, aż będzie elastyczne, gładkie, ale wciąż lepkie. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45-60 minut. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką ziemniaczaną. Wałkujemy na grubość około 1,5 cm. Okrągłą foremką o średnicy 10-12 cm wykrawamy bułeczki. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.
- Patelnię z grubym dnem dobrze rozgrzewamy i układamy na niej wyrośnięte bułeczki. Opiekamy około 8 minut z każdej strony na średnim ogniu. Nie należy sugerować się podanym czasem, ponieważ może on się skrócić lub wydłużyć. Wpływ na to ma patelnia, jak i moc palnika. Należy kontrolować, czy bułeczki się nie przypalają. Gotowe bułeczki powinny być z obu stron rumiane. Enjoy!
Odnośniki
- * można użyć mąki tortowej** można użyć również semoliny, kaszki kukurydzianej lub krupczatki
Uwagi dodatkowe
- kluczowe jest tu opiekanie bułeczek, które z obu stron powinny być zrumienione. Jeśli z jakiegoś powodu bułeczki nie dopiekły się w środku, śmiało można zrobić to dokończyć w piekarniku (180'C około 5-5 minut)
- czas wyrastania ciasta zależy od temperatury w pomieszczeniu
- do tego przepisu można użyć drożdży instant lub świeżych. Przelicznik drożdży znajdziecie tu
- muffiny można jeść zaraz po upieczeniu. Na drugi dzień są jeszcze lepsze. Wystarczy przekroić je wzdłuż na pół i wrzucić do tostera lub na patelnię grillową
- muffiny po upieczeniu i wystudzeniu można zamrozić
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Świetna są te bułeczki. Bardzo sprytny sposób na przygotowanie.
Wyglądają bardzo apetycznie, chociaż u nas ostatnio króluje chleb na zakwasie 🙂
Ależ super, że nie piecze się ich w piekarniku, bardzo fajny pomysł na śniadaniowe urozmaicenie.
Oj dawno nie jadłam bułek ani chleba na śniadanie 🙂 Wyglądają fajnie, tylko czy można użyć innej mąki?
Można, ale będzie wtedy inna hydratacja
Wróciłam, bo chciałam się podzielić swoim entuzjazmem. Wyszły mega, a to mega pyszne! Mam nadzieję, że skusi się na nie wielu. Będę polecać Twój przepis !
Cieszę się, że smakowały 🙂
Chętnie sprobowalabym takich bułeczek, bo ich opis brzmi bardzo zachęcająco!
Bardzo polecam 🙂
Jest się czym inspirować jeśli chodzi o propozycje śniadaniowe, super.
moje pierwsze spotkanie z bułkami nie było udane, ale ten przepis wydaje się odpowiedniejszy dla moich umiejętności 🙂
Nie jest skomplikowany, więc może się uda 🙂
Genialnie wyglądają, będę musiała wypróbować ten przepis <3
Musze koniecznie spróbować zrobić takie bułeczki. Wyglądają naprawdę pysznie!
Bardzo lubię drożdżowe wypieki, więc te bułeczki pszenne też mi zasmakują.
Chętnie bym je widziała z dodatkiem marmolady pomarańczowej z imbirem, przynajmniej na dzisiejsze śniadanie. 🙂
Zestaw idealny 🙂
oj takie świeżutkie bułeczki cieszą zapachem i smakiem, po takim śniadanku napewno lepszy będzie dzień
Skuszę się je zrobić w ten weekend, bułeczek jeszcze w życiu…nie smażyłam 😀
Już widzę, jak ślinka mi cieknie, kiedy wyciągam takie bułeczki z piekarnika. 🙂
Właśnie skończyłam zdalne lekcje, a nie mam takich bułeczek przy sobie, choć trzeba przyznać, ze wyglądają niezwykle smakowicie. Idę coś wszamać i to niestety nie będą te bułeczki..ech
Wyglądają jak rasowe buły a są z patelni 😀 Super 😀
Dziękuję 🙂
Ja na razie robiłam sama tylko chleb. Super są te bułeczki.
Mój syn lubi bułeczki pod każdą postacią, jestem pewna, że i te mu zasmakują 🙂
Musze koniecznie wypróbować ten przepis, brzmi bardzo smakowicie…
Ooo – muszę spróbować!
Bułeczki wyglądają przepysznie pozdrawiam
Dziś pewnie skusiłabym się na nie z morelowym dżemem, a do tego kubek kakao. 🙂