Mięso z indyka często uważane jest za niezbyt dobre, suche i mało aromatyczne. Jednak odpowiednio przygotowany indyk jest na prawdę smaczny i apetyczny. Indycze mięso daje wielkie pole do popisu. Przyrządza się go łatwo i szybko, bowiem można je smażyć, piec i dusić. Jest świetne dla osób na diecie, sprawdza się zwłaszcza podczas letniego grillowania. W porównaniu z wieprzowiną czy wołowiną, odznacza się lepszymi właściwościami smakowo-zapachowymi i dietetycznymi. Dlatego zachęcam, aby na Waszych stołach mięso z indyka gościło częściej. Dziś polecam Wam eskalopki z indyka w pysznym, kremowym sosie.
Porcje: 6
Skladniki
- 6 sznycli z indyka
- 150 g małych pieczarek
- 250 ml słodkiej śmietanki
- 110 ml domowego bulionu drobiowego *
- 5-7 gałązek świeżego tymianku
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- pieprz biały
- sól
Przygotowanie
- Filety doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym kawałku mięsa układamy gałązkę tymianku. Przykrywamy filety pergaminem i delikatnie rozbijamy. Gałązki tymianku powinny się przykleić do mięsa. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy obrane ząbki czosnku. Następnie każdy kawałek mięsa obsmażamy z obydwu stron na złoty kolor. Tymianek powinien pozostać przyklejony do mięsa. Tak przygotowane mięso przekładamy na talerz.
- Na patelnię wrzucamy pieczarki i chwilę podsmażamy. Nie dodajemy oliwy. Pieczarki wchłoną wszystkie smaki z patelni. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy śmietankę i mięso, które układamy stroną z tymiankiem do góry. Dusimy na małym ogniu, aż sos odpowiednio zredukuje się. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą. Eskalopki podajemy z ziemniakami.Smacznego!
Odnośniki
- * można użyć buliony warzywnego
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Właśnie jestem na diecie i myśle, ze wypróbuje to danie. Nie powinno być kaloryczne.
Już dawno nie jadłam indyka w takiej wersji. Świeży tymianek uwielbiam i ten jego aromat 🙂
Świetny przepis. Wydaje się być bardzo prosty, więc mam zamiar go wykorzystać w swojej kuchni 🙂 Dziękuję za pomysł na obiad.
Jest prosty i jakże pyszny 🙂
Nie spotkałam się jeszcze z tym daniem. Może pora spróbować czegoś nowego.
Muszę zrobić coś z indyka w tym tygodniu, zachęciłaś mnie 🙂
Ja lubię mięso z indyka, często po nie sięgam. Przepis na eskalopki wypróbuję. Pieczarki mnie zachęciły.
Przygotowuję podobne danie, dodaję do niego jedynie o kilka ziół/przypraw więcej – bardzo samcznie zawsze wychodzi.
Chodz nie jestem fanką indyka , pysznie to wygląda. Pozdrawiam
Mięso i sporo sosu, to dla mnie najlepsze rozwiązanie, bardzo lubimy indyka, jak dobrze się nad nim popracuje, co wcale nie jest takie trudne, pysznie wyśmienicie. 🙂
mi indyk nie przeszkadza, ani go nie lubię, ani lubię, zjem, ale tak ja piszesz, nie jadłam go dobrze przyprawionego, dlatego jestem obojętna, ale ten przepis wydaje się bardzo aromatyczny, więc spróbuję odkryć to mięso na nowo 🙂
A ja akurat jadam bardzo chętnie mięso z indyka, chociaż rzadko…może być suche 🙂
Nie jem mięsa, ale ten sos z ziemniakami na pewno świetnie pasowałby do jaja sadzonego:)
Przepis zapisuje. Poszukuję nowych smaków, a tych jeszcze nie jadłam choć już indyk gościł na moim stole, ale nie tak przygotowany.
Pozdrawiam
Bardzo polecam, pozdrawiam 🙂
Uwielbiam ten przepis, u nas zamiast indyka to kurczak. Do tego ryż. Mam już smaka i dzięki za przypomnienie. Na dniach z pewnością zrobię. Niestety indyka u mnie nikt nie tknie, ledwo kurczaka. Chcieliby tylko schab, albo mielone…
Pozdrawiam
Bardzo lubię mięso z indyka, jest delikatne i kruche. A w rakim wydaniu na pewno jeszcze pyszniejsze 🙂
Uwielbiam indyka pod wszystkimi postaciami( a mozliwosci przygotowania jest bez liku.Nie wiem komu przyszlo do glowy, ze moze byc niezbyt dobry
Lubię takie zraziki w sosie?
Może dam mu druga szanse 😉 podczas pierwszej mięso niekoniecznie przypadło mi do gustu 😉
Moim zdanien indyk jest lepszy od kurczaka 🙂 choć z królikiem, wołowiną i cielęciną nie wygra dla mnie zaden drób 😉
Słyszałam o tym daniu, a nigdy go w sumie nie przygotowywałam:) Skusze się:)
Polecam 🙂
Wyglądają pysznie. Chętnie wypróbuję na niedzielny obiad 🙂
Super przepis, gratuluje pomyslu! Robilam podobnie tylko z tymiankiem cytrynowym tez jest smaczny, polecam.
Ja uwielbiam indyka! Zawsze udaje mi się go przygotować tak, by nie był suchy. Ta propozycja jest idealna dla mojego Lubego, który też jest fanem dań z indyka. 🙂
Bardzo smaczne to danie i prosty przepis 🙂 może kiedyś wykorzystam, chociaż rzadko jem mięso ale rodzinka uwielbia.
eskalopki! ta nazwa jest eskcytująca 🙂
Mięso z indyka, jak każde inne zależy o wieku – jeśli z indyczki znoszącej jajka przez kilka lat to jest twardawe
Pycha, lubię indyka i od czasu do czasu jak jest u nas w sklepie osiedlowym kupuję i robię.
Przepis w sumie prosty, tylko tymianek muszę kupić 🙂
Zabrzmiało bardzo smacznie 🙂
Polecam 🙂
Wyglądają przepysznie, wręcz idealnie na niedzielny obiad 🙂
Ja też nie jestem w stanie przełknąć kurczaka, ale indyka jeszcze tak. I rzeczywiście cenię indyki za ich właściwości dietetyczne. Eskalopki na zdjęciu wyglądają bardzo apetycznie, lubię indyka w połączeniu z sosem i pieczarkami. Dziś co prawda robię fasolkę po bretońsku, ale niebawem kupię filet z indyka i jutro będą eskalopki!
Wygląda przepysznie! A pewnie i nie tylko wygląda. 🙂
Taka pycha a ja na diecie 🙁 ale zamienie smietane na jogurt i bedzie 🙂
Bardzo przyjemny przepis, musi być smaczny ;). Kurczaka nie jem, z wiadomych powodów ( chyba że z własnej lib sprawdzonej hodowli :). Indyka bardzo lubię.
Osobiście nie rozumiem czemu indyk jest dużo droższy niż kurczak.