Eskalopki z indyka

Mięso z indyka często uważane jest za niezbyt dobre, suche i mało aromatyczne. Jednak odpowiednio przygotowany indyk jest na prawdę smaczny i apetyczny. Indycze mięso daje wielkie pole do popisu. Przyrządza się go łatwo i szybko, bowiem można je smażyć, piec i dusić. Jest świetnym wyjściem dla osób na diecie, sprawdza się zwłaszcza podczas letniego grillowania. W porównaniu z wieprzowiną czy wołowiną, odznacza się lepszymi właściwościami smakowo-zapachowymi i dietetycznymi. Dlatego zachęcam, aby na Waszych stołach mięso z indyka gościło częściej. Dziś polecam Wam eskalopki z indyka w pysznym, kremowym sosie.
Przygotowanie15 min.
Gotowanie25 min.
Czas całkowity40 min.
Porcje: 6
Autor: Małgorzata Hert

Skladniki

  • 6 sznycli z indyka
  • 150 g mini pieczarek
  • 250 ml słodkiej śmietanki
  • 110 ml bulionu
  • 5-7 gałązek świeżego tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • pieprz biały
  • sól

Przygotowanie

  • Filety doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym kawałku mięsa układamy gałązkę tymianku. Przykrywamy filety pergaminem i delikatnie rozbijamy. Gałązki tymianku powinny się przykleić do mięsa. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy obrane ząbki czosnku. Następnie każdy kawałek mięsa obsmażamy z obydwu stron na złoty kolor. Tymianek powinien pozostać przyklejony do mięsa. Tak przygotowane mięso przekładamy na talerz.
  • Na patelnię wrzucamy pieczarki i chwilę podsmażamy. Nie dodajemy oliwy. Pieczarki wchłoną wszystkie smaki z patelni. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy śmietankę i mięso, które układamy stroną z tymiankiem do góry. Dusimy na małym ogniu, aż sos odpowiednio zredukuje się. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą. Eskalopki podajemy z ziemniakami.
    Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Kurczaka w sosie z białego wina z pieczarkami

20 komentarze do “Eskalopki z indyka

  1. Blog niezdecydowanej

    Uwielbiam ten przepis, u nas zamiast indyka to kurczak. Do tego ryż. Mam już smaka i dzięki za przypomnienie. Na dniach z pewnością zrobię. Niestety indyka u mnie nikt nie tknie, ledwo kurczaka. Chcieliby tylko schab, albo mielone…
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Marta

    Moim zdanien indyk jest lepszy od kurczaka 🙂 choć z królikiem, wołowiną i cielęciną nie wygra dla mnie zaden drób 😉

    Odpowiedz
  3. Agnieszka Dec | Dekozdrowia

    Ja też nie jestem w stanie przełknąć kurczaka, ale indyka jeszcze tak. I rzeczywiście cenię indyki za ich właściwości dietetyczne. Eskalopki na zdjęciu wyglądają bardzo apetycznie, lubię indyka w połączeniu z sosem i pieczarkami. Dziś co prawda robię fasolkę po bretońsku, ale niebawem kupię filet z indyka i jutro będą eskalopki!

    Odpowiedz
  4. Klaudia / Ja Zwykła Matkaa

    Bardzo przyjemny przepis, musi być smaczny ;). Kurczaka nie jem, z wiadomych powodów ( chyba że z własnej lib sprawdzonej hodowli :). Indyka bardzo lubię.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *