Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Drób, Obiady, Szybkie dania  /  8 grudnia, 2013

Eskalopki z indyka

Wędrówki po kuchni
Mięso z indyka często uważane jest za niezbyt dobre, suche i mało aromatyczne. Jednak odpowiednio przygotowany indyk jest na prawdę smaczny i apetyczny. Indycze mięso daje wielkie pole do popisu. Przyrządza się go łatwo i szybko, bowiem można je smażyć, piec i dusić. Jest świetne dla osób na diecie, sprawdza się zwłaszcza podczas letniego grillowania. W porównaniu z wieprzowiną czy wołowiną, odznacza się lepszymi właściwościami smakowo-zapachowymi i dietetycznymi. Dlatego zachęcam, aby na Waszych stołach mięso z indyka gościło częściej. Dziś polecam Wam eskalopki z indyka w pysznym, kremowym sosie.
Przygotowanie15 min., min.
Gotowanie25 min., min.
Czas całkowity40 min., min.
Drukuj
4.80 from 5 votes
Porcje: 6
Author: Małgorzata Hert

Skladniki

  • 6 sznycli z indyka
  • 150 g małych pieczarek
  • 250 ml słodkiej śmietanki
  • 110 ml domowego bulionu drobiowego *
  • 5-7 gałązek świeżego tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • pieprz biały
  • sól

Przygotowanie

  • Filety doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym kawałku mięsa układamy gałązkę tymianku. Przykrywamy filety pergaminem i delikatnie rozbijamy. Gałązki tymianku powinny się przykleić do mięsa. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy obrane ząbki czosnku. Następnie każdy kawałek mięsa obsmażamy z obydwu stron na złoty kolor. Tymianek powinien pozostać przyklejony do mięsa. Tak przygotowane mięso przekładamy na talerz.
  • Na patelnię wrzucamy pieczarki i chwilę podsmażamy. Nie dodajemy oliwy. Pieczarki wchłoną wszystkie smaki z patelni. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy śmietankę i mięso, które układamy stroną z tymiankiem do góry. Dusimy na małym ogniu, aż sos odpowiednio zredukuje się. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą. Eskalopki podajemy z ziemniakami.
    Smacznego!

Odnośniki

  • * można użyć buliony warzywnego

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

3.5 11 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Drób
  • Indyk

Nawigacja wpisu

Delikatny krem z selera
Monkey butter

Podobne wpisy

Tortille z kurczakiem cajun i sosem ranczerskim
Drób, Obiady, Przepisy  /  30 lipca, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

Tortille z kurczakiem cajun i sosem ranczerskim

Kurczak w sosie barbecue pieczony w folii
Drób, Grill, Obiady, Okazje, Przepisy, Szybkie dania, Zdrowo i Fit  /  16 września, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 45

Kurczak w sosie barbecue pieczony w folii

Tajska zupa dyniowa z kurczakiem
Klasyczne, Kuchnia azjatycka, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Wytrawnie, Zdrowo i Fit, Zupy  /  28 października, 2016
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 38

Tajska zupa dyniowa z kurczakiem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
36 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
NaturalnieAndzia.pl
NaturalnieAndzia.pl
4 lata temu

Właśnie jestem na diecie i myśle, ze wypróbuje to danie. Nie powinno być kaloryczne.

0
Odpowiedz
Donna
Donna
4 lata temu

Już dawno nie jadłam indyka w takiej wersji. Świeży tymianek uwielbiam i ten jego aromat 🙂

0
Odpowiedz
Szlak Za Szlakiem
Szlak Za Szlakiem
4 lata temu

5 stars
Świetny przepis. Wydaje się być bardzo prosty, więc mam zamiar go wykorzystać w swojej kuchni 🙂 Dziękuję za pomysł na obiad.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Szlak Za Szlakiem

Jest prosty i jakże pyszny 🙂

0
Odpowiedz
Radosna - Książki jak narkotyk
Radosna - Książki jak narkotyk
4 lata temu

Nie spotkałam się jeszcze z tym daniem. Może pora spróbować czegoś nowego.

0
Odpowiedz
Bożena
Bożena
4 lata temu

5 stars
Muszę zrobić coś z indyka w tym tygodniu, zachęciłaś mnie 🙂

0
Odpowiedz
Mokka
Mokka
4 lata temu

Ja lubię mięso z indyka, często po nie sięgam. Przepis na eskalopki wypróbuję. Pieczarki mnie zachęciły.

0
Odpowiedz
MangoMania
MangoMania
4 lata temu

Przygotowuję podobne danie, dodaję do niego jedynie o kilka ziół/przypraw więcej – bardzo samcznie zawsze wychodzi.

0
Odpowiedz
Darkowlemi
Darkowlemi
4 lata temu

Chodz nie jestem fanką indyka , pysznie to wygląda. Pozdrawiam

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lata temu

Mięso i sporo sosu, to dla mnie najlepsze rozwiązanie, bardzo lubimy indyka, jak dobrze się nad nim popracuje, co wcale nie jest takie trudne, pysznie wyśmienicie. 🙂

0
Odpowiedz
Karolina
Karolina
4 lata temu

5 stars
mi indyk nie przeszkadza, ani go nie lubię, ani lubię, zjem, ale tak ja piszesz, nie jadłam go dobrze przyprawionego, dlatego jestem obojętna, ale ten przepis wydaje się bardzo aromatyczny, więc spróbuję odkryć to mięso na nowo 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
4 lata temu

5 stars
A ja akurat jadam bardzo chętnie mięso z indyka, chociaż rzadko…może być suche 🙂

0
Odpowiedz
Iga
Iga
4 lata temu

Nie jem mięsa, ale ten sos z ziemniakami na pewno świetnie pasowałby do jaja sadzonego:)

0
Odpowiedz
Elurka
Elurka
4 lata temu

Przepis zapisuje. Poszukuję nowych smaków, a tych jeszcze nie jadłam choć już indyk gościł na moim stole, ale nie tak przygotowany.

Pozdrawiam

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Elurka

Bardzo polecam, pozdrawiam 🙂

0
Odpowiedz
Blog niezdecydowanej
Blog niezdecydowanej
6 lata temu

Uwielbiam ten przepis, u nas zamiast indyka to kurczak. Do tego ryż. Mam już smaka i dzięki za przypomnienie. Na dniach z pewnością zrobię. Niestety indyka u mnie nikt nie tknie, ledwo kurczaka. Chcieliby tylko schab, albo mielone…
Pozdrawiam

0
Odpowiedz
Karolina / Nasze Bąbelkowo
Karolina / Nasze Bąbelkowo
6 lata temu

Bardzo lubię mięso z indyka, jest delikatne i kruche. A w rakim wydaniu na pewno jeszcze pyszniejsze 🙂

0
Odpowiedz
Barbara
Barbara
2 lata temu
Odpowiedź do  Karolina / Nasze Bąbelkowo

4 stars
Uwielbiam indyka pod wszystkimi postaciami( a mozliwosci przygotowania jest bez liku.Nie wiem komu przyszlo do glowy, ze moze byc niezbyt dobry

0
Odpowiedz
Holly
Holly
6 lata temu

Lubię takie zraziki w sosie?

0
Odpowiedz
Gosia
Gosia
6 lata temu

Może dam mu druga szanse 😉 podczas pierwszej mięso niekoniecznie przypadło mi do gustu 😉

0
Odpowiedz
Marta
Marta
6 lata temu

Moim zdanien indyk jest lepszy od kurczaka 🙂 choć z królikiem, wołowiną i cielęciną nie wygra dla mnie zaden drób 😉

0
Odpowiedz
MangoMania
MangoMania
6 lata temu

Słyszałam o tym daniu, a nigdy go w sumie nie przygotowywałam:) Skusze się:)

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  MangoMania

Polecam 🙂

0
Odpowiedz
pożeram strony
pożeram strony
6 lata temu

Wyglądają pysznie. Chętnie wypróbuję na niedzielny obiad 🙂

0
Odpowiedz
Ewa Szpilczynska
Ewa Szpilczynska
6 lata temu

Super przepis, gratuluje pomyslu! Robilam podobnie tylko z tymiankiem cytrynowym tez jest smaczny, polecam.

0
Odpowiedz
Pani Górecka
Pani Górecka
6 lata temu

Ja uwielbiam indyka! Zawsze udaje mi się go przygotować tak, by nie był suchy. Ta propozycja jest idealna dla mojego Lubego, który też jest fanem dań z indyka. 🙂

0
Odpowiedz
Donna
Donna
6 lata temu

Bardzo smaczne to danie i prosty przepis 🙂 może kiedyś wykorzystam, chociaż rzadko jem mięso ale rodzinka uwielbia.

0
Odpowiedz
erepetitio
erepetitio
6 lata temu

eskalopki! ta nazwa jest eskcytująca 🙂
Mięso z indyka, jak każde inne zależy o wieku – jeśli z indyczki znoszącej jajka przez kilka lat to jest twardawe

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
6 lata temu

Pycha, lubię indyka i od czasu do czasu jak jest u nas w sklepie osiedlowym kupuję i robię.
Przepis w sumie prosty, tylko tymianek muszę kupić 🙂
Zabrzmiało bardzo smacznie 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  krystynabozenna

Polecam 🙂

0
Odpowiedz
Olga
Olga
6 lata temu

Wyglądają przepysznie, wręcz idealnie na niedzielny obiad 🙂

0
Odpowiedz
Agnieszka Dec | Dekozdrowia
Agnieszka Dec | Dekozdrowia
8 lata temu

Ja też nie jestem w stanie przełknąć kurczaka, ale indyka jeszcze tak. I rzeczywiście cenię indyki za ich właściwości dietetyczne. Eskalopki na zdjęciu wyglądają bardzo apetycznie, lubię indyka w połączeniu z sosem i pieczarkami. Dziś co prawda robię fasolkę po bretońsku, ale niebawem kupię filet z indyka i jutro będą eskalopki!

0
Odpowiedz
Konceptualnik
Konceptualnik
8 lata temu

Wygląda przepysznie! A pewnie i nie tylko wygląda. 🙂

0
Odpowiedz
Monika
Monika
8 lata temu

Taka pycha a ja na diecie 🙁 ale zamienie smietane na jogurt i bedzie 🙂

0
Odpowiedz
Klaudia / Ja Zwykła Matkaa
Klaudia / Ja Zwykła Matkaa
8 lata temu

Bardzo przyjemny przepis, musi być smaczny ;). Kurczaka nie jem, z wiadomych powodów ( chyba że z własnej lib sprawdzonej hodowli :). Indyka bardzo lubię.

0
Odpowiedz
super dzieciaczki
super dzieciaczki
8 lata temu

Osobiście nie rozumiem czemu indyk jest dużo droższy niż kurczak.

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
36
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz