Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Na ciepło, Przekąski i przystawki, Przepisy, Śniadania, Wytrawnie  /  9 maja, 2020

Faszerowane pieczarki portobello z jajkiem przepiórczym

Wędrówki po kuchni
Portobello! Za tą wdzięczną i melodyjną nazwą kryją się pieczarki. Od tych klasycznych różnią się przede wszystkim kolorem i smakiem. Są bardziej aromatyczne, mięsiste i dużo większe, dzięki czemu świetnie nadają się do faszerowania. Zachwycają swoim wyglądem jak i smakiem. Dziś prezentuję Wam pyszne danie w roli głównej z tą wspaniałą, ciemną pieczarką o głębokim smaku. Wypełnioną po brzegi delikatnym, serowym nadzieniem z przepiórczym jajkiem. To lekkie, ale sycące i aromatyczne danie, znakomicie sprawdzi się na przystawkę, uroczysty obiad czy śniadanie, czy elegancką kolację. Wspaniale smakują zarówno na ciepło, jak i zimno. Gorąco Wam polecam!
Przygotowanie10 min., min.
Gotowanie25 min., min.
Czas całkowity35 min., min.
Drukuj
5 from 7 votes
Porcje: 4
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 4 pieczarki portobello
  • 4 jajka przepiórcze
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki wody

Nadzienie

  • 180 g ricotty
  • 1 średnia cukinia
  • 30 g parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko M
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • pieprz biały
  • sól

Dodatkowo

  • 4 kromki chleba tostowego
  • 2 garście rukoli

Przygotowanie

  • Pieczarki oczyszczamy i odcinamy nóżki, które kroimy w małą kostkę. Cukinie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Usuwamy ze środka gniazdo nasienne i kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy warzywa i podsmażamy do momentu, aż nadmiar płynu odparuje.
    Do ricotty dodajemy starty parmezan, czosnek przeciśnięty przez praskę, przesmażone warzywa, posiekaną natkę oraz pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy. Pamiętajmy, że pieczarki są mdłe, więc farsz należy dobrze doprawić solą.
  • Tak przygotowanym farszem nadziewamy każdą pieczarkę. Na dno naczynia wlewamy wodę z oliwą i układamy pieczarki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy góra - dół przez 15 minut. Po tym czasie na każdą pieczarkę wybijamy jajko i wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut. Jajko powinno być ścięte, ale żółtko płynne. Gotowe pieczarki podajemy z rukolą i grzankami z chleba tostowego.
    Smacznego!

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 3 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Cukinia
  • Jajka
  • Pieczarki
  • Ricotta

Nawigacja wpisu

Zakwas żytni
Sałatka ze szparagami, wędzonym twarogiem i dressingiem truskawkowym

Podobne wpisy

Sos z cukinii i papryki na zimę
Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z warzyw  /  20 sierpnia, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

Sos z cukinii i papryki na zimę

Fit placuszki z cukinii i kaszy
Dania bezmięsne, Dania z kaszą, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Szybkie dania, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  6 sierpnia, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 43

Fit placuszki z cukinii i kaszy

Tortellini w kremowym sosie z pieczarkami i karmelizowaną cebulą
Dania bezmięsne, Dania z makaronem, Kuchnia włoska, Obiady, Wędrówki kulinarne  /  1 sierpnia, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 43

Tortellini w kremowym sosie z pieczarkami i karmelizowaną cebulą

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
42 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Ewelina
Ewelina
4 lata temu

Chętnie skorzystam z przepisu. Pieczarki w różnej formie mogłabym jeść codziennie. 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Ewelina

Bardzo polecam, są pyszne 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
4 lata temu

Zjadłabym teraz na śniadanie!
Ale… muszę wykorzystać kurki. Będzie jajecznica z kurkami…

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
5 lata temu

Myślę że temu nie da się oprzeć

0
Odpowiedz
Katarzyna
Katarzyna
5 lata temu

5 stars
U Ciebie zawsze jest ciekawie. Nawet pieczarki mają piękne nazwy 🙂 A samo danie super! Lubię takie połączenia

1
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Katarzyna

Dziękuję 🙂

0
Odpowiedz
Paula
Paula
2 lata temu
Odpowiedź do  Katarzyna

5 stars
Też jestem pewna, że mi zasmakują.

0
Odpowiedz
Olga
Olga
5 lata temu

Zrobiłam się bardzo głodna 🙂

0
Odpowiedz
toukie
toukie
5 lata temu

Wolałabym ze zwykłym, kurzym jajkiem 🙂

1
Odpowiedz
Sawka
Sawka
5 lata temu

PORTOBELLO to pieczarki?! aż sprawdzę zaraz w słowniku

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Sawka

Oczywiście, że tak 🙂

0
Odpowiedz
Sikorkowe Pasje
Sikorkowe Pasje
5 lata temu

Małgosiu u Ciebie zawsze apetycznie i smacznie na blogu. Faszerowane pieczarki bardzo smakowicie wyglądają – muszę spróbować zrobić.

0
Odpowiedz
CzteryFajery.pl - blog kulinarny
CzteryFajery.pl - blog kulinarny
5 lata temu

Ależ mi narobiliście apetytu. Dawno nie przygotowywałam nic z pieczarek, tym chętniej skorzystam z przepisu.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  CzteryFajery.pl - blog kulinarny

Bardzo proszę 🙂

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
5 lata temu

U Ciebie to tak apetycznie wygląda, a u mnie różnie wychodzą takie rzeczy 🙂

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
5 lata temu

Bardzo lubie tego typu dania

0
Odpowiedz
Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
5 lata temu

Jeszcze nigdy nie mieliśmy okazji próbować jaja przepiórki

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
5 lata temu

Bardzo ciekawe danie – niby proste a jednak coś ma w sobie 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
5 lata temu

5 stars
Lubię pieczarki, więc sanie na pewno by mi smakowało 🙂

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
5 lata temu

5 stars
Pieczarki są bardzo specyficzne, ale ja je lubię, dlatego bardzo chętnie wypróbuję ten przepis 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Koralina

Zdecydowanie polecam 🙂

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
5 lata temu

Slicznie to wyglada z takim małym jajeczkiem. Cudny pomysl

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Kasia

Dziękuję 🙂

0
Odpowiedz
Monika (Mama na całego)
Monika (Mama na całego)
5 lata temu

Wyglądają naprawdę przepysznie, ale to musi być niezwykle misterna robota. Jajeczka przepiórcze są pyszne. A gdzie znajdę te pieczarki „portobello”?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Monika (Mama na całego)

Dziękuję. Pieczarki portobello znajdziesz w każdym markecie 🙂

0
Odpowiedz
Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
5 lata temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

Właśnie się zastanawialiśmy gdzie je kupić 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
5 lata temu

Pieczarek jeszcze nie nadziewałam 🙂 Chętnie spróbuję, bo wygląda smakowicie

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Aleksandra

Gorąco polecam 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
5 lata temu

To zapewne było pyszne śniadanie.
Smacznego!

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
5 lata temu

Uwielbiam pieczarki w każdej postaci.

0
Odpowiedz
Ann
Ann
5 lata temu

Ale to musi być dobre 🙂

0
Odpowiedz
Słodko Słodka
Słodko Słodka
5 lata temu

Ale świetny pomysł, rewelacyjnie wygląda, pyszne połączenie 🙂

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
5 lata temu

o takich nadziewanych jeszcze nie jadłam. Pozdrawiam serdecznie.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  czerwonafilizanka

Polecam, bo są pyszne 🙂

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
5 lata temu

Takie pieczarki mogłabym zaserwować

0
Odpowiedz
Dominika D.
Dominika D.
5 lata temu

Nie przepadam za grzybami, więc raczej nie skorzystam tym razem z przepisu.

0
Odpowiedz
Mariusz
Mariusz
5 lata temu

5 stars
Ciekawy przepis na szybką przekąskę. Super jak zawsze!

0
Odpowiedz
MARLENA H.
MARLENA H.
5 lata temu

5 stars
Uwielbiam faszerowane pieczarki, ale takiej wersji i w takim rozmiarze jeszcze nie jadłam. Wygląda pucha!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  MARLENA H.

Gorąco polecam 🙂

0
Odpowiedz
Irena - Hooltaye w podróży
Irena - Hooltaye w podróży
5 lata temu

5 stars
No super, jakie pyszności.
Jaja przepiórcze uwielbiam, ale zawsze je gotowałam do sałatek.
Ilość cholesterolu zatka mi wszystko, ale dla takiego przysmaku się poświęcę.
Już kupiłam tabletki wspomagające wątrobę.Chociaż jaja przepiórcze mają go mniej.
Będę musiała jeszcze kilo rukoli zjeść, a nie dwie garście.
Damy radę 🙂
Super pomysł, bo już nie wiem co jeść, żeby coś jeść.
Pozdrawiam! 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Irena - Hooltaye w podróży

Dziękuję i oczywiście polecam to pyszne i proste danie!

0
Odpowiedz
Patrycja Reszko
Patrycja Reszko
5 lata temu

Świetna przekąska!

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
42
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz