Portobello! Za tą wdzięczną i melodyjną nazwą kryją się pieczarki. Od tych klasycznych różnią się przede wszystkim kolorem i smakiem. Są bardziej aromatyczne, mięsiste i dużo większe, dzięki czemu świetnie nadają się do faszerowania. Zachwycają swoim wyglądem jak i smakiem. Dziś prezentuję Wam pyszne danie w roli głównej z tą wspaniałą, ciemną pieczarką o głębokim smaku. Wypełnioną po brzegi delikatnym, serowym nadzieniem z przepiórczym jajkiem. To lekkie, ale sycące i aromatyczne danie, znakomicie sprawdzi się na przystawkę, uroczysty obiad czy śniadanie, czy elegancką kolację. Wspaniale smakują zarówno na ciepło, jak i zimno. Gorąco Wam polecam!
Porcje: 4
Składniki
- 4 pieczarki portobello
- 4 jajka przepiórcze
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki wody
Nadzienie
- 180 g ricotty
- 1 średnia cukinia
- 30 g parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko M
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 1 łyżka natki pietruszki
- pieprz biały
- sól
Dodatkowo
- 4 kromki chleba tostowego
- 2 garście rukoli
Przygotowanie
- Pieczarki oczyszczamy i odcinamy nóżki, które kroimy w małą kostkę. Cukinie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Usuwamy ze środka gniazdo nasienne i kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy warzywa i podsmażamy do momentu, aż nadmiar płynu odparuje. Do ricotty dodajemy starty parmezan, czosnek przeciśnięty przez praskę, przesmażone warzywa, posiekaną natkę oraz pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy. Pamiętajmy, że pieczarki są mdłe, więc farsz należy dobrze doprawić solą.
- Tak przygotowanym farszem nadziewamy każdą pieczarkę. Na dno naczynia wlewamy wodę z oliwą i układamy pieczarki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy góra - dół przez 15 minut. Po tym czasie na każdą pieczarkę wybijamy jajko i wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut. Jajko powinno być ścięte, ale żółtko płynne. Gotowe pieczarki podajemy z rukolą i grzankami z chleba tostowego.Smacznego!
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Chętnie skorzystam z przepisu. Pieczarki w różnej formie mogłabym jeść codziennie. 🙂
Bardzo polecam, są pyszne 🙂
Zjadłabym teraz na śniadanie!
Ale… muszę wykorzystać kurki. Będzie jajecznica z kurkami…
Myślę że temu nie da się oprzeć
U Ciebie zawsze jest ciekawie. Nawet pieczarki mają piękne nazwy 🙂 A samo danie super! Lubię takie połączenia
Dziękuję 🙂
Też jestem pewna, że mi zasmakują.
Zrobiłam się bardzo głodna 🙂
Wolałabym ze zwykłym, kurzym jajkiem 🙂
PORTOBELLO to pieczarki?! aż sprawdzę zaraz w słowniku
Oczywiście, że tak 🙂
Małgosiu u Ciebie zawsze apetycznie i smacznie na blogu. Faszerowane pieczarki bardzo smakowicie wyglądają – muszę spróbować zrobić.
Ależ mi narobiliście apetytu. Dawno nie przygotowywałam nic z pieczarek, tym chętniej skorzystam z przepisu.
Bardzo proszę 🙂
U Ciebie to tak apetycznie wygląda, a u mnie różnie wychodzą takie rzeczy 🙂
Bardzo lubie tego typu dania
Jeszcze nigdy nie mieliśmy okazji próbować jaja przepiórki
Bardzo ciekawe danie – niby proste a jednak coś ma w sobie 🙂
Lubię pieczarki, więc sanie na pewno by mi smakowało 🙂
Pieczarki są bardzo specyficzne, ale ja je lubię, dlatego bardzo chętnie wypróbuję ten przepis 🙂
Zdecydowanie polecam 🙂
Slicznie to wyglada z takim małym jajeczkiem. Cudny pomysl
Dziękuję 🙂
Wyglądają naprawdę przepysznie, ale to musi być niezwykle misterna robota. Jajeczka przepiórcze są pyszne. A gdzie znajdę te pieczarki „portobello”?
Dziękuję. Pieczarki portobello znajdziesz w każdym markecie 🙂
Właśnie się zastanawialiśmy gdzie je kupić 🙂
Pieczarek jeszcze nie nadziewałam 🙂 Chętnie spróbuję, bo wygląda smakowicie
Gorąco polecam 🙂
To zapewne było pyszne śniadanie.
Smacznego!
Uwielbiam pieczarki w każdej postaci.
Ale to musi być dobre 🙂
Ale świetny pomysł, rewelacyjnie wygląda, pyszne połączenie 🙂
o takich nadziewanych jeszcze nie jadłam. Pozdrawiam serdecznie.
Polecam, bo są pyszne 🙂
Takie pieczarki mogłabym zaserwować
Nie przepadam za grzybami, więc raczej nie skorzystam tym razem z przepisu.
Ciekawy przepis na szybką przekąskę. Super jak zawsze!
Uwielbiam faszerowane pieczarki, ale takiej wersji i w takim rozmiarze jeszcze nie jadłam. Wygląda pucha!
Gorąco polecam 🙂
No super, jakie pyszności.
Jaja przepiórcze uwielbiam, ale zawsze je gotowałam do sałatek.
Ilość cholesterolu zatka mi wszystko, ale dla takiego przysmaku się poświęcę.
Już kupiłam tabletki wspomagające wątrobę.Chociaż jaja przepiórcze mają go mniej.
Będę musiała jeszcze kilo rukoli zjeść, a nie dwie garście.
Damy radę 🙂
Super pomysł, bo już nie wiem co jeść, żeby coś jeść.
Pozdrawiam! 🙂
Dziękuję i oczywiście polecam to pyszne i proste danie!
Świetna przekąska!