• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Szybkie dania
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Na ciepło, Przepisy, Śniadania, Wytrawnie  /  9 maja, 2020

Faszerowane pieczarki portobello z jajkiem przepiórczym

Wędrówki po kuchni
Portobello! Za tą wdzięczną i melodyjną nazwą kryją się pieczarki. Od tych klasycznych różnią się przede wszystkim kolorem i smakiem. Są bardziej aromatyczne, mięsiste i dużo większe, dzięki czemu świetnie nadają się do faszerowania. Zachwycają swoim wyglądem jak i smakiem. Dziś prezentuję Wam pyszne danie w roli głównej z tą wspaniałą, ciemną pieczarką o głębokim smaku. Wypełnioną po brzegi delikatnym, serowym nadzieniem z przepiórczym jajkiem. To lekkie, ale sycące i aromatyczne danie, znakomicie sprawdzi się na przystawkę, uroczysty obiad czy śniadanie, czy elegancką kolację. Wspaniale smakują zarówno na ciepło, jak i zimno. Gorąco Wam polecam!
Przygotowanie10 min.
Gotowanie25 min.
Czas całkowity35 min.
Drukuj
5 from 6 votes
Porcje: 4
Autor: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 4 pieczarki portobello
  • 4 jajka przepiórcze
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki wody

Nadzienie

  • 180 g ricotty
  • 1 średnia cukinia
  • 30 g parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko M
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • pieprz biały
  • sól

Dodatkowo

  • 4 kromki chleba tostowego
  • 2 garście rukoli

Przygotowanie

  • Pieczarki oczyszczamy i odcinamy nóżki, które kroimy w małą kostkę. Cukinie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Usuwamy ze środka gniazdo nasienne i kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy warzywa i podsmażamy do momentu, aż nadmiar płynu odparuje.
    Do ricotty dodajemy starty parmezan, czosnek przeciśnięty przez praskę, przesmażone warzywa, posiekaną natkę oraz pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy. Pamiętajmy, że pieczarki są mdłe, więc farsz należy dobrze doprawić solą.
  • Tak przygotowanym farszem nadziewamy każdą pieczarkę. Na dno naczynia wlewamy wodę z oliwą i układamy pieczarki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy góra - dół przez 15 minut. Po tym czasie na każdą pieczarkę wybijamy jajko i wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut. Jajko powinno być ścięte, ale żółtko płynne. Gotowe pieczarki podajemy z rukolą i grzankami z chleba tostowego.
    Smacznego!

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 1 vote
Article Rating

Tagi

  • Cukinia
  • Jajka
  • Pieczarki

Zobacz wpisy

Zakwas żytni
Sałatka ze szparagami, wędzonym twarogiem i dressingiem truskawkowym

Podobne wpisy

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 68

Tort Rafaello

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 62

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
39 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Anna
5 miesięcy temu

Zjadłabym teraz na śniadanie!
Ale… muszę wykorzystać kurki. Będzie jajecznica z kurkami…

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
6 miesięcy temu

Myślę że temu nie da się oprzeć

0
Odpowiedz
Katarzyna
Katarzyna
7 miesięcy temu

5 stars
U Ciebie zawsze jest ciekawie. Nawet pieczarki mają piękne nazwy 🙂 A samo danie super! Lubię takie połączenia

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 miesięcy temu
Reply to  Katarzyna

Dziękuję 🙂

0
Odpowiedz
Olga
Olga
8 miesięcy temu

Zrobiłam się bardzo głodna 🙂

0
Odpowiedz
toukie
toukie
8 miesięcy temu

Wolałabym ze zwykłym, kurzym jajkiem 🙂

1
Odpowiedz
Sawka
Sawka
8 miesięcy temu

PORTOBELLO to pieczarki?! aż sprawdzę zaraz w słowniku

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 miesięcy temu
Reply to  Sawka

Oczywiście, że tak 🙂

0
Odpowiedz
Sikorkowe Pasje
Sikorkowe Pasje
8 miesięcy temu

Małgosiu u Ciebie zawsze apetycznie i smacznie na blogu. Faszerowane pieczarki bardzo smakowicie wyglądają – muszę spróbować zrobić.

0
Odpowiedz
CzteryFajery.pl - blog kulinarny
CzteryFajery.pl - blog kulinarny
8 miesięcy temu

Ależ mi narobiliście apetytu. Dawno nie przygotowywałam nic z pieczarek, tym chętniej skorzystam z przepisu.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 miesięcy temu
Reply to  CzteryFajery.pl - blog kulinarny

Bardzo proszę 🙂

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
8 miesięcy temu

U Ciebie to tak apetycznie wygląda, a u mnie różnie wychodzą takie rzeczy 🙂

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
8 miesięcy temu

Bardzo lubie tego typu dania

0
Odpowiedz
Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
8 miesięcy temu

Jeszcze nigdy nie mieliśmy okazji próbować jaja przepiórki

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
8 miesięcy temu

Bardzo ciekawe danie – niby proste a jednak coś ma w sobie 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
8 miesięcy temu

5 stars
Lubię pieczarki, więc sanie na pewno by mi smakowało 🙂

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
8 miesięcy temu

5 stars
Pieczarki są bardzo specyficzne, ale ja je lubię, dlatego bardzo chętnie wypróbuję ten przepis 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 miesięcy temu
Reply to  Koralina

Zdecydowanie polecam 🙂

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
8 miesięcy temu

Slicznie to wyglada z takim małym jajeczkiem. Cudny pomysl

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 miesięcy temu
Reply to  Kasia

Dziękuję 🙂

0
Odpowiedz
Monika (Mama na całego)
Monika (Mama na całego)
8 miesięcy temu

Wyglądają naprawdę przepysznie, ale to musi być niezwykle misterna robota. Jajeczka przepiórcze są pyszne. A gdzie znajdę te pieczarki “portobello”?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 miesięcy temu
Reply to  Monika (Mama na całego)

Dziękuję. Pieczarki portobello znajdziesz w każdym markecie 🙂

0
Odpowiedz
Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
8 miesięcy temu
Reply to  Wędrówki po kuchni

Właśnie się zastanawialiśmy gdzie je kupić 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
8 miesięcy temu

Pieczarek jeszcze nie nadziewałam 🙂 Chętnie spróbuję, bo wygląda smakowicie

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 miesięcy temu
Reply to  Aleksandra

Gorąco polecam 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
8 miesięcy temu

To zapewne było pyszne śniadanie.
Smacznego!

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
8 miesięcy temu

Uwielbiam pieczarki w każdej postaci.

0
Odpowiedz
Ann
Ann
8 miesięcy temu

Ale to musi być dobre 🙂

0
Odpowiedz
Słodko Słodka
Słodko Słodka
8 miesięcy temu

Ale świetny pomysł, rewelacyjnie wygląda, pyszne połączenie 🙂

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
8 miesięcy temu

o takich nadziewanych jeszcze nie jadłam. Pozdrawiam serdecznie.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 miesięcy temu
Reply to  czerwonafilizanka

Polecam, bo są pyszne 🙂

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
8 miesięcy temu

Takie pieczarki mogłabym zaserwować

0
Odpowiedz
Dominika D.
Dominika D.
8 miesięcy temu

Nie przepadam za grzybami, więc raczej nie skorzystam tym razem z przepisu.

0
Odpowiedz
Mariusz
Mariusz
8 miesięcy temu

5 stars
Ciekawy przepis na szybką przekąskę. Super jak zawsze!

0
Odpowiedz
MARLENA H.
MARLENA H.
8 miesięcy temu

5 stars
Uwielbiam faszerowane pieczarki, ale takiej wersji i w takim rozmiarze jeszcze nie jadłam. Wygląda pucha!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 miesięcy temu
Reply to  MARLENA H.

Gorąco polecam 🙂

0
Odpowiedz
Irena - Hooltaye w podróży
Irena - Hooltaye w podróży
8 miesięcy temu

5 stars
No super, jakie pyszności.
Jaja przepiórcze uwielbiam, ale zawsze je gotowałam do sałatek.
Ilość cholesterolu zatka mi wszystko, ale dla takiego przysmaku się poświęcę.
Już kupiłam tabletki wspomagające wątrobę.Chociaż jaja przepiórcze mają go mniej.
Będę musiała jeszcze kilo rukoli zjeść, a nie dwie garście.
Damy radę 🙂
Super pomysł, bo już nie wiem co jeść, żeby coś jeść.
Pozdrawiam! 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 miesięcy temu
Reply to  Irena - Hooltaye w podróży

Dziękuję i oczywiście polecam to pyszne i proste danie!

0
Odpowiedz
Patrycja Reszko
Patrycja Reszko
8 miesięcy temu

Świetna przekąska!

0
Odpowiedz

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny! Tort League of Legends pienikowo-malinowy https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-league-of-legends-pienikowo-malinowy/ #tort #birthdaycakes #rasberry #speculaas #jestpysznie #omnomnom #formyson #leagueoflegends
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Tagi

  • Babki
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

wpDiscuz
39
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply