• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Wypieki wytrawne  /  15 sierpnia, 2016

Francuskie ślimaki z cukinią

Wędrówki po kuchni
Moje zauroczenie ciastem francuskim nie mija. Po pierwsze jest bardzo smaczne - a to za sprawą swojej specyficznej, warstwowej struktury w postaci cieniutkich, delikatnych i smacznych listków. Po drugie ciasto francuskie to morze możliwości, bo świetnie sprawdza się w wypiekach słodkich jak i wytrawnych. Po trzecie czas - wystarczy 15 minut i przekąska gotowa. Dlatego zawsze w lodówce lub zamrażarce mam opakowanie gotowego ciasta. Dodatki do niego zawsze się znajdą - może to być domowy dżem, sezonowe owoce, szparagi, parówki czy cukinia. Niespodziewani goście na pewno nas nie zaskoczą.
Przygotowanie10 min.
Gotowanie25 min.
Czas całkowity35 min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 10
Calories:
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 małe młode cukinie
  • 150 g sera cheddar
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • oliwa z oliwek
  • pieprz biały
  • sól morska

Przygotowanie

  • Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż w cienkie, długie plastry. Delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek. Świetnie sprawdzi się tu oliwa w spray'u. Cukinie grillujemy na patelni grillowej z każdej strony. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki, rozwijamy na blacie krótszym bokiem w naszą stronę i posypujemy startym cheddarem.
  • Układamy pionowo plastry cukinii. Wierzch posypujemy czarnym sezamem i białym pieprzem. Zwijamy dość luźno w roladę, zaczynając od krótszego brzegu. Roladę kroimy na 1,5 cm kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 25 minut. Roladki powinny być rumiane. Podajemy gorące, choć na zimno smakują również znakomicie.

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

0 0 vote
Article Rating

Tagi

  • Ciasto francuskie
  • Cukinia

Zobacz wpisy

Kurczak po włosku w sosie Marinara
The Dark Hedges/Game of Thrones

Podobne wpisy

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 80

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 72

Tort Rafaello

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 68

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
27 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kamila z Z naciskiem na szczęscie
Kamila z Z naciskiem na szczęscie
7 miesięcy temu

Już wiem, co zrobię na najbliższym spotkaniu z moimi przyjaciółkami, jakie to musi być dobre!

0
Odpowiedz
Marta
Marta
7 miesięcy temu

Właśnie szukałam przepisu na coś w tym stylu.

0
Odpowiedz
Akademia Niemanudka
Akademia Niemanudka
7 miesięcy temu

Na samą myśl o nich zrobiłam się gladna.

0
Odpowiedz
Karolina z Zapowiedz
Karolina z Zapowiedz
7 miesięcy temu

5 stars
I ponownie! Prosty, szybki przepis i to jeszcze z cukinią i ciastem francuskim! 🙂 czego chcieć więcej? PS, tak jak pisałam, dziś jadłyśmy placuszki z porem. Mniam! 💜

0
Odpowiedz
Monika Kilijańska
Monika Kilijańska
7 miesięcy temu

Ostatnio mam wysyp cukini, więc każdy przepis z ich użyciem jest dla mnie na wagę złota!

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
1 rok temu

Twój blog dba o to,żebym w czasie koronawirusa nie zwariowala na samej owsiance i zupie pomidorowej 😛 inspirujesz mnie każdego dnia ♡

0
Odpowiedz
Blondekitsune
Blondekitsune
1 rok temu

Często robię takie ślimaczki 😀 lubię też wariant z pomidorami i szynką 🙂

0
Odpowiedz
Toukie
Toukie
1 rok temu

Również bardzo lubię ciasto francuskie. Można je wykorzystać na wiele sposobów.

Pozdrawiam

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
1 rok temu

A ja jakoś nie przepadam za ciastem francuskim. Może dlatego, że samodzielne przygotowanie jest pracochłonne, a z półproduktów staram się nie korzystać.

0
Odpowiedz
Ania W
Ania W
1 rok temu

wyglądają wspaniale i zapewne tak smakują 🙂 chętnie wypróbuję przepis!

0
Odpowiedz
Karola
Karola
1 rok temu

Robiłam podobne, ale z nadzieniem z fety, wydawały mi się trochę za słone. Z cheddarem myślę, że byłyby idealne. :)))

0
Odpowiedz
Aldona Zakrzewska
Aldona Zakrzewska
2 lat temu

Tak, ciasto francuskie to milion możliwości. Robiłam już z niego słodkie i pikantne rożki oraz tartę. Pora na slimaczki 🙂

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Aldona Zakrzewska

Polecam

0
Odpowiedz
nas3.pl
nas3.pl
2 lat temu

Nigdy czegoś takiego nie jadłem, chyba czas wrócic do kuchni:)

0
Odpowiedz
Caroline MissWonder
Caroline MissWonder
2 lat temu

Wyglądają pysznie! <3 🙂
Zawsze znajduje tu świetne przepisy i tym razem nie jest inaczej 🙂

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Caroline MissWonder

Dziękuję

0
Odpowiedz
Klaudia
Klaudia
2 lat temu

Wygląda smacznie. Zawsze wydawało mi się, że ślimaki są trudne do zrobienia. Jutro spróbuję zrobić z Twojego przepisu 🙂

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Klaudia

Polecam, są proste do zrobienia 🙂

0
Odpowiedz
Lifestylerka - Psychodietetyk
Lifestylerka - Psychodietetyk
2 lat temu

Ale smakowitości! Uwielbiam francuskie specjały.

0
Odpowiedz
shirin
shirin
3 lat temu

wspaniale wygladaja i smakuja pewnie jeszcze lepiej

0
Odpowiedz
s
s
3 lat temu

Wyglądają obłędnie chętnie bym takie zjadła.

0
Odpowiedz
Slow fix blog
Slow fix blog
3 lat temu

Wow! Świetny przepis – muszę wypróbować!

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
3 lat temu

Fajny pomysł. Ciasto francuskie super na wszelkie imprezy albo przekąski ma szybko. A w takiej formie jeszcze nie robiłam

0
Odpowiedz
Michał - czytajkomiksy.pl
Michał - czytajkomiksy.pl
3 lat temu

Wyglądają bardzo smakowicie 🙂

0
Odpowiedz
Małgosia z Dobre Zielsko
Małgosia z Dobre Zielsko
4 lat temu

Bardzo mi się podoba ta propozycja. 🙂

0
Odpowiedz
Anka
Anka
4 lat temu

Pięknie wyglądają, aż ślinka cieknie 🙂

0
Odpowiedz
Ziołami Malowane
Ziołami Malowane
4 lat temu

Jak one muszą smakować! Coś wspaniałego 🙂 Może w weekend zmobilizuję się aby wypróbować przepis… 🙂

0
Odpowiedz

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szparagi
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś

Facebook

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
#FB9072 Włochy to kraj, który kojarzy mi się z #FB9072 Włochy to kraj, który kojarzy mi się z hałasującymi cykadami, dobrym winem i wspaniałą kuchnią, która zachwyca różnorodnością smaków, dbałością o każdy składnik, a przede wszystkim prostotą. I właśnie tę prostotę uwielbiam. Dzisiejsze danie to kompozycja kilku prostych składników, z których powstało niebywale pyszne danie. Aromatyczny, maślany sos cytrynowy, solidnie doprawiony świeżo mielonym pieprzem, cudownie otula makaron, który w połączeniu z delikatnym mięsem łososia wynosi danie w inny wymiar pyszności. Dodatek świeżych liści czosnku niedźwiedziego nadaje daniu niezwykłej lekkości i świeżości. Zaskakujący smak, który z pewnością poczujecie w każdym kęsie! 
Makaron z łososiem w sosie cytrynowym z czosnkiem niedźwiedzim

Link w bio 😍 #salomon
#łosoś #wildgarlic #pasta #makaron #czosnekniedźwiedzi #lemonpasta #lemon #cytryna🍋 #omnomnom #jestpysznie #deliciouse
Prozdrowotne właściwości orkiszu były znane od Prozdrowotne właściwości orkiszu były znane od dawna, jednak przez ostatnie 20 lat ten gatunek zboża był raczej zapomniany. Wiele zmieniło się stosunkowo niedawno. Zdrowa żywność stała się popularna, a z nią orkisz. W rezultacie w sklepach pojawił się chleb orkiszowy, płatki orkiszowe, a nawet ciastka orkiszowe. Jednak nie spotkałam w sklepach chleba wypiekanego w 100% z mąki orkiszowej. Przeważnie są to wypieki z mieszanki mąki orkiszowej i pszennej, ze znaczną przewagą mąki zwykłej pszennej. Dlatego warto w domu upiec prawdziwy, orkiszowy bochenek chleba - pięknie pachnący, z chrupiącą skórką i niesamowitą strukturą.  Chleb orkiszowy 
https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/chleb-orkiszowy/ #bread
#homemadebread #chleb #domowychleb #chleborkiszowy
Jajka to przystawka, bez której Święta Wielkano Jajka to przystawka, bez której Święta Wielkanocne nie istnieją! Są ozdobą wielkanocnego stołu i w różnych odsłonach goszczą w każdym polskim domu. Wraz z pierwszym tchnieniem wiosny w lasach pojawia się czosnek niedźwiedzi, zwany również czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic. To roślina, której właściwości były już cenione w średniowieczu. Wierzono, że był on pierwszym posiłkiem niedźwiedzi budzących się ze snu zimowego - stąd nazwa rośliny. Drzemie w niej potężna moc lecznicza. Substancje zawarte w jej zielonych liściach posiadają fenomenalne korzyści zdrowotne. W Polsce roślina ta jest pod ochroną, można pozyskać czosnek jedynie z własnej hodowli. W Irlandii Północnej na szczęście można korzystać z tych dobrodziejstw do woli. O tej porze roku ogromne łany czosnku pokrywają niemalże całą powierzchnię ściółki leśnej. Spacerując po lesie unosi się delikatny zapach czosnku. Nasz ostatni spacer zaowocował właśnie pomysłem na tą przystawkę. Jeśli tylko uda Wam się zdobyć tą niebywale zdrową i smaczną roślinę - koniecznie spróbujcie. Jajka faszerowane czosnkiem niedźwiedzim

Link w bio #jajka #wildgarlic #czosnekniedzwiedzi #wielkanoc #easter #deliciouse
Hot Cross Buns – brytyjskie bułeczki wielkanocn Hot Cross Buns – brytyjskie bułeczki wielkanocne

Link do przepisu znajdziecie w bio  #bułeczki #jestpysznie #kuchniabrytyjska #wielkanoc #easter
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
27
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply