Moje zauroczenie ciastem francuskim nie mija. Po pierwsze jest bardzo smaczne - a to za sprawą swojej specyficznej, warstwowej struktury w postaci cieniutkich, delikatnych i smacznych listków. Po drugie ciasto francuskie to morze możliwości, bo świetnie sprawdza się w wypiekach słodkich jak i wytrawnych. Po trzecie czas - wystarczy 15 minut i przekąska gotowa. Dlatego zawsze w lodówce lub zamrażarce mam opakowanie gotowego ciasta. Dodatki do niego zawsze się znajdą - może to być domowy dżem, sezonowe owoce, szparagi, parówki czy cukinia. Niespodziewani goście na pewno nas nie zaskoczą.
Porcje: 10
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego *
- 2 małe młode cukinie
- 150 g sera cheddar
- 2 łyżki czarnego sezamu
- oliwa z oliwek
- pieprz biały
- sól morska
Przygotowanie
- Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż w cienkie, długie plastry. Delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek. Świetnie sprawdzi się tu oliwa w spray'u. Cukinie grillujemy na patelni grillowej z każdej strony. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki, rozwijamy na blacie krótszym bokiem w naszą stronę i posypujemy startym cheddarem.
- Układamy pionowo plastry cukinii. Wierzch posypujemy czarnym sezamem i białym pieprzem. Zwijamy dość luźno w roladę, zaczynając od krótszego brzegu. Roladę kroimy na 1,5 cm kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 25 minut. Roladki powinny być rumiane. Podajemy gorące, choć na zimno smakują również znakomicie.
Odnośniki
- * użyłam dobrej jakości ciasta francuskiego, na maśle, bez sztucznych dodatków
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Już wiem, co zrobię na najbliższym spotkaniu z moimi przyjaciółkami, jakie to musi być dobre!
Właśnie szukałam przepisu na coś w tym stylu.
Na samą myśl o nich zrobiłam się gladna.
I ponownie! Prosty, szybki przepis i to jeszcze z cukinią i ciastem francuskim! 🙂 czego chcieć więcej? PS, tak jak pisałam, dziś jadłyśmy placuszki z porem. Mniam! 💜
Ostatnio mam wysyp cukini, więc każdy przepis z ich użyciem jest dla mnie na wagę złota!
Twój blog dba o to,żebym w czasie koronawirusa nie zwariowala na samej owsiance i zupie pomidorowej 😛 inspirujesz mnie każdego dnia ♡
Często robię takie ślimaczki 😀 lubię też wariant z pomidorami i szynką 🙂
Również bardzo lubię ciasto francuskie. Można je wykorzystać na wiele sposobów.
Pozdrawiam
A ja jakoś nie przepadam za ciastem francuskim. Może dlatego, że samodzielne przygotowanie jest pracochłonne, a z półproduktów staram się nie korzystać.
wyglądają wspaniale i zapewne tak smakują 🙂 chętnie wypróbuję przepis!
Robiłam podobne, ale z nadzieniem z fety, wydawały mi się trochę za słone. Z cheddarem myślę, że byłyby idealne. :)))
Tak, ciasto francuskie to milion możliwości. Robiłam już z niego słodkie i pikantne rożki oraz tartę. Pora na slimaczki 🙂
Polecam
Nigdy czegoś takiego nie jadłem, chyba czas wrócic do kuchni:)
Wyglądają pysznie! <3 🙂
Zawsze znajduje tu świetne przepisy i tym razem nie jest inaczej 🙂
Dziękuję
Wygląda smacznie. Zawsze wydawało mi się, że ślimaki są trudne do zrobienia. Jutro spróbuję zrobić z Twojego przepisu 🙂
Polecam, są proste do zrobienia 🙂
Ale smakowitości! Uwielbiam francuskie specjały.
wspaniale wygladaja i smakuja pewnie jeszcze lepiej
Wyglądają obłędnie chętnie bym takie zjadła.
Wow! Świetny przepis – muszę wypróbować!
Fajny pomysł. Ciasto francuskie super na wszelkie imprezy albo przekąski ma szybko. A w takiej formie jeszcze nie robiłam
Wyglądają bardzo smakowicie 🙂
Bardzo mi się podoba ta propozycja. 🙂
Pięknie wyglądają, aż ślinka cieknie 🙂
Jak one muszą smakować! Coś wspaniałego 🙂 Może w weekend zmobilizuję się aby wypróbować przepis… 🙂