• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Wypieki wytrawne  /  15 sierpnia, 2016

Francuskie ślimaki z cukinią

Wędrówki po kuchni
Moje zauroczenie ciastem francuskim nie mija. Po pierwsze jest bardzo smaczne - a to za sprawą swojej specyficznej, warstwowej struktury w postaci cieniutkich, delikatnych i smacznych listków. Po drugie ciasto francuskie to morze możliwości, bo świetnie sprawdza się w wypiekach słodkich jak i wytrawnych. Po trzecie czas - wystarczy 15 minut i przekąska gotowa. Dlatego zawsze w lodówce lub zamrażarce mam opakowanie gotowego ciasta. Dodatki do niego zawsze się znajdą - może to być domowy dżem, sezonowe owoce, szparagi, parówki czy cukinia. Niespodziewani goście na pewno nas nie zaskoczą.
Przygotowanie10 min.
Gotowanie25 min.
Czas całkowity35 min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 10
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 małe młode cukinie
  • 150 g sera cheddar
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • oliwa z oliwek
  • pieprz biały
  • sól morska

Przygotowanie

  • Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż w cienkie, długie plastry. Delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek. Świetnie sprawdzi się tu oliwa w spray'u. Cukinie grillujemy na patelni grillowej z każdej strony. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki, rozwijamy na blacie krótszym bokiem w naszą stronę i posypujemy startym cheddarem.
  • Układamy pionowo plastry cukinii. Wierzch posypujemy czarnym sezamem i białym pieprzem. Zwijamy dość luźno w roladę, zaczynając od krótszego brzegu. Roladę kroimy na 1,5 cm kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 25 minut. Roladki powinny być rumiane. Podajemy gorące, choć na zimno smakują również znakomicie.

0 0 vote
Article Rating

Tagi

  • Ciasto francuskie
  • Cukinia

Zobacz wpisy

Kurczak po włosku w sosie Marinara
The Dark Hedges/Game of Thrones

Podobne wpisy

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 70

Tort Rafaello

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 66

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
27 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kamila z Z naciskiem na szczęscie
Kamila z Z naciskiem na szczęscie
4 miesięcy temu

Już wiem, co zrobię na najbliższym spotkaniu z moimi przyjaciółkami, jakie to musi być dobre!

0
Odpowiedz
Marta
Marta
4 miesięcy temu

Właśnie szukałam przepisu na coś w tym stylu.

0
Odpowiedz
Akademia Niemanudka
Akademia Niemanudka
4 miesięcy temu

Na samą myśl o nich zrobiłam się gladna.

0
Odpowiedz
Karolina z Zapowiedz
Karolina z Zapowiedz
4 miesięcy temu

5 stars
I ponownie! Prosty, szybki przepis i to jeszcze z cukinią i ciastem francuskim! 🙂 czego chcieć więcej? PS, tak jak pisałam, dziś jadłyśmy placuszki z porem. Mniam! 💜

0
Odpowiedz
Monika Kilijańska
Monika Kilijańska
4 miesięcy temu

Ostatnio mam wysyp cukini, więc każdy przepis z ich użyciem jest dla mnie na wagę złota!

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
10 miesięcy temu

Twój blog dba o to,żebym w czasie koronawirusa nie zwariowala na samej owsiance i zupie pomidorowej 😛 inspirujesz mnie każdego dnia ♡

0
Odpowiedz
Blondekitsune
Blondekitsune
1 rok temu

Często robię takie ślimaczki 😀 lubię też wariant z pomidorami i szynką 🙂

0
Odpowiedz
Toukie
Toukie
1 rok temu

Również bardzo lubię ciasto francuskie. Można je wykorzystać na wiele sposobów.

Pozdrawiam

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
1 rok temu

A ja jakoś nie przepadam za ciastem francuskim. Może dlatego, że samodzielne przygotowanie jest pracochłonne, a z półproduktów staram się nie korzystać.

0
Odpowiedz
Ania W
Ania W
1 rok temu

wyglądają wspaniale i zapewne tak smakują 🙂 chętnie wypróbuję przepis!

0
Odpowiedz
Karola
Karola
1 rok temu

Robiłam podobne, ale z nadzieniem z fety, wydawały mi się trochę za słone. Z cheddarem myślę, że byłyby idealne. :)))

0
Odpowiedz
Aldona Zakrzewska
Aldona Zakrzewska
2 lat temu

Tak, ciasto francuskie to milion możliwości. Robiłam już z niego słodkie i pikantne rożki oraz tartę. Pora na slimaczki 🙂

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Aldona Zakrzewska

Polecam

0
Odpowiedz
nas3.pl
nas3.pl
2 lat temu

Nigdy czegoś takiego nie jadłem, chyba czas wrócic do kuchni:)

0
Odpowiedz
Caroline MissWonder
Caroline MissWonder
2 lat temu

Wyglądają pysznie! <3 🙂
Zawsze znajduje tu świetne przepisy i tym razem nie jest inaczej 🙂

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Caroline MissWonder

Dziękuję

0
Odpowiedz
Klaudia
Klaudia
2 lat temu

Wygląda smacznie. Zawsze wydawało mi się, że ślimaki są trudne do zrobienia. Jutro spróbuję zrobić z Twojego przepisu 🙂

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Klaudia

Polecam, są proste do zrobienia 🙂

0
Odpowiedz
Lifestylerka - Psychodietetyk
Lifestylerka - Psychodietetyk
2 lat temu

Ale smakowitości! Uwielbiam francuskie specjały.

0
Odpowiedz
shirin
shirin
3 lat temu

wspaniale wygladaja i smakuja pewnie jeszcze lepiej

0
Odpowiedz
s
s
3 lat temu

Wyglądają obłędnie chętnie bym takie zjadła.

0
Odpowiedz
Slow fix blog
Slow fix blog
3 lat temu

Wow! Świetny przepis – muszę wypróbować!

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
3 lat temu

Fajny pomysł. Ciasto francuskie super na wszelkie imprezy albo przekąski ma szybko. A w takiej formie jeszcze nie robiłam

0
Odpowiedz
Michał - czytajkomiksy.pl
Michał - czytajkomiksy.pl
3 lat temu

Wyglądają bardzo smakowicie 🙂

0
Odpowiedz
Małgosia z Dobre Zielsko
Małgosia z Dobre Zielsko
4 lat temu

Bardzo mi się podoba ta propozycja. 🙂

0
Odpowiedz
Anka
Anka
4 lat temu

Pięknie wyglądają, aż ślinka cieknie 🙂

0
Odpowiedz
Ziołami Malowane
Ziołami Malowane
4 lat temu

Jak one muszą smakować! Coś wspaniałego 🙂 Może w weekend zmobilizuję się aby wypróbować przepis… 🙂

0
Odpowiedz

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Rosół - dla niektórych jest nieodłącznym elem Rosół - dla niektórych jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Wiem, że każdy ma swój ulubiony przepis na rosół i każdy na pewno nazwie go najlepszym. Postanowiłam podzielić się swoim przepisem, swoim smakiem dzieciństwa. Jak zauważyłam, wiele gospodyń do rosołu dodaje żółte kostki rosołowe i przyprawy typu vegeta czy maggi, co przyprawia mnie o mdłości. Błagam Was nasze babcie nie miały takich przypraw, a rosół zawsze smakował genialnie. Jeżeli nie pożałujecie składników, nie będziecie zmuszeni dodawać glutaminianu sodu i innej chemii. Rosół nie jest skomplikowaną potrawą, ale wymaga powolnego gotowania i trzymania się kilku ważnych zasad. Wtedy właśnie jest idealny, aromatyczny, klarowny i nie za tłusty.  A Wy używacie kostek rosołowych?
 Przepis znajdziecie na blogu 😍 https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/rosol/ #rosół #kuchniapolska
Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Tagi

  • Babki
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

wpDiscuz
27
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply