Wiśnie - smak pełnego lata! Uwielbiam je za ich soczysty, słodki smak z lekką nutą kwasowości. Zanurzone w gęstym, delikatnym, wiśniowym żelu smakują nieziemsko. Frużelina wiśniowa jest wspaniałym, owocowym dodatkiem do kremowego sernika, chrupiących gofrów, lodów i do czego jeszcze tylko zapragniecie. Choć przyznam, że lubię wyjadać ją łyżeczką wprost ze słoiczka. No cóż, trudno się powstrzymać. Wyjątkowo smakuje zimową porą, kiedy mróz na szybach maluje piękne wzory. Jest, jak pachnące wspomnienie lata. Nie może zabraknąć jej w mojej słoiczkowej spiżarni!
Składniki
- 2 kg dojrzałych wiśni *
- 280 g cukru **
- 150 ml zimnej wody
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
- Wiśnie płuczemy pod bieżącą wodą i przy pomocy drylownicy usuwamy pestki. Tak przygotowane wiśnie przekładamy do garnka, jednocześnie przesypując warstwowo je cukrem. Odstawiamy na dwie godziny, aby owoce puściły sok.
- Garnek z wiśniami stawiamy na palnik i doprowadzamy do wrzenia. Owoce gotujemy na średnim ogniu przez 2-3 minuty. W zimnej wodzie dokładnie rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną. Zwiększamy moc palnika na największy i dodajemy rozprowadzoną w wodzie mąkę. Mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Gdy owoce zgęstnieją, zdejmujemy z palnika.
- Gorącą frużelinę przekładamy do czystych i wyparzonych słoików, mocno dokręcamy. Pasteryzujemy przez 15 minut w garnku wypełnionym wodą do 3/4 wysokości słoików. Słoiki studzimy i przechowujemy w ciemny i suchym miejscu.
Odnośniki
- * waga wiśni przed drylowaniem** ilość cukru zależy od tego, jak kwaśne są owoce
Uwagi dodatkowe
- porady dotyczące udanych przetworów oraz pasteryzacji znajdziecie tu
- frużelinę można także przygotować z mrożonych wiśni
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.
Uwielbiam wiśnie pod każdą postacią:) dzięki za przepis
🙂
Bajecznie wygląda. Chyba zrobię 😋
Pyszności!!! Muszę spróbować przepis, coś dla mnie!
Bardzo polecam 🙂
Bardzo lubię wiśnie więc z pewnością taka frużelina by mi smakowała
A czy frużelinę mogę zrobić z mrożonych wiśni?
Jeśli tylko są wydrylowane, to jak najbardziej
Ale pyszności! Ostatnio mam ogromną ochotę na pichcenie nowości, muszę wypróbować tę propozycję! pozdrawiam!
Pyszna! Przyznam, że frużeliny robię rzadko, a przecież to taka wygoda.
Nigdy nie robiłam sama frużeliny, a widzę że to takie proste!
Bardzo proste, koniecznie spróbuj 🙂
Wspaniale się prezentuje! Też bym z chęcią wyjadała wprost ze słoiczka 🙂
Genialnie sprawdzą się jako dodatek do gofrów. Bardzo ją lubię.
Też uwielbiam frużelinę do gofrów 🙂
Przepis wydaje się prosty, więc chyba trzeba spróbować
Bardzo prosty i smaczny, polecam!
Frużelina z wiśni jest najlepsza! Nigdy jej sama nie robiłam, a jak widze to takie proste!
Bardzo proste, więc jeśli masz wiśnie to warto zrobić 🙂
Taką właśnie frużelinę kojarzę z goframi nad morzem. Przepis idealny więc może spróbuję
Bardzo polecam
Super przepis. A wiśnie uwielbiam. Kojarzą mi się z latem i dzieciństwem.