Funnel Cakes to przysmak pochodzący z Ameryki Północnej. Króluje na festynach, imprezach sportowych, targach czy nadmorskich kurortach. Tam właśnie można spotkać te przysmaki w dość dużych rozmiarach np talerza. W domu robi się zazwyczaj mniejsze czyli mini funnel cakes. Podaje się najczęściej z cukrem pudrem i gęstym, owocowym sosem. W naszej polskiej kuchni znany pod nazwą - chrust lany. Nazwa może być nie co mylna, gdyż w zupełności nie ma nic wspólnego ze znanym wszystkim delikatnym i chrupiącym chrustem. Funnel Cakes są mięciutkie, w smaku przypominają raczej pączki czy oponki i są naprawdę proste w wykonaniu i bardzo smaczne.
Składniki
- 220 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 3 duże jajka
- 16 g cukru waniliowego
- 15 ml wódki
- szczypta soli
Dodatkowo
- olej do smażenia
- cukier puder
Przygotowanie
- W dużym, szerokim garnku rozgrzewamy olej. Do miski wbijamy żółtka, białka pozostawiamy w drugiej misce. Do żółtek dodajemy cukier wanilinowy i ucieramy. Następnie stopniowo dodajmy mleko, mąkę i wódkę. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywno. Ubita pianę łączymy z masą jajeczną. Mieszamy delikatnie, najlepiej przy pomocy łyżki, do całkowitego połączenia się składników. Masa jest dość rzadka, ale taka ma być.
- Ciasto przekładamy do lejka i na rozgrzanym oleju robimy okrągłe zawijasy. Wszystko zależy od Waszych potrzeb. Smażymy chwilę z obu stron na złoty kolor. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, odsączamy nadmiar oleju. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i polewamy sosem owocowym.Enjoy your meal!
Uwagi dodatkowe
- chrust najlepiej smakuje po usmażeniu, jeszcze tego samego dnia
- można użyć rękawa cukierniczego z tylką Wilton 12
- można użyć grubej torebki foliowej, w której odcinamy róg
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Mam zamiar to w końcu zrobić, raz jadłam i było przepyszne 😀
Przepis wydaję się być bardzo łatwy, z przyjemnością wypróbuje. Uwielbiam takie łakocie. 🙂
Nie jadłam takiego przysmaku, jestem przekonana, że mógłby mi przypaść do gustu. Dziękuję za przepis.
Nigdy nie jadłam takiego przysmaku, ale przepis nie jest jakiś skomplikowany. Spróbuję zrobić 🙂
oczywiście!
i tu musi być zrobione odpowiednio. Kiedyś w jednej restauracji rekomendowanej jako hohoho 😉 zamówiłam sobie te słodycze i były tak nasiąknięte tłuszczem, że nie dało się jeść. Nie mówię, że sama robię lepsze haha, bo wcale chrustu nie robię – ale lubię jeść
na pewno spróbuję! może nawet w weekend 😉 uwielbiam takie przekąski <3
Trzeba przyznać, że przepis nie jest skomplikowany 🙂
Warto wypróbować 🙂
Oj warto 🙂
Zapowiadają się bardzo apetycznie 🙂
To będzie świetny pomysł na przekąskę na przyjęcie urodzinowe! Muszę zapisać przepis!
Nigdy nie słyszałam o czymś takim, aż mi ślinka napłynęła do ust. 🙂
Same pysznośći !!!!
Muszą być pyszne! Cudowna przekąska ;D
się już zabieram do roboty w kuchni – zobaczę jak mi wyjdzie
Genialne! Planowałam w tym roku takie zrobić na tłusty czwartek zamiast tradycyjnych pączków.
Polecam zdecydowanie 🙂
Wygląda naprawdę przepysznie! Będę musiała kiedyś wypróbować ten przepis!
Myślę, że tego typu przekąska świetnie nadaje się posiłek tuż przed dłuższym spacerem i/lub całodniową wycieczką. Wygląda mi to na taką małą słodycz tuż po … śniadaniu. Mniam:)*
Uwielbiam Twoje przepisy 😀
Smacznie to wygląda, do tego pyszna herbatka i wspaniała propozycja na deser 🙂
jeszcze tego nie jadłam 🙂
Ale to smacznie wygląda @.@ Zjadłabym w tej chwili @.@
Przepis spisany. Jutro będę robić. Naprawdę wygląda apetycznie.
Wygląda ciekawie, ale nie jestem fanką chrustu, wiec chyba nie skorzystam z przepisu :/
Oooo mamo! Pierwszy raz to widzę, a już mam ochotę pochłonąć porcję ze zdjęcia! Bardzo lubię takie nowości! Muszę tylko zastąpić czymś mąkę pszenną i biorę się za stworzenie tego cuda <3
Wyglada niesamowicie pysznie <3
Wyglądają smakowicie, ciekawa jestem czy udałaby się wersja bezglutenowa?
Bardzo ciekawie wygląda, nie jadłam jeszcze takich pyszności, ale chętnie skosztuję 🙂
Byłam ciekawa co to jest patrząc na zdjęcie , a teraz juz wiem :-))
Przepis jest dość prosty, aż kusi by zrobić samemu 🙂
Ooo pierwszy raz słyszę o takim przysmaku.
Mniam mniam. Przepis warty uwagi. Skuszę się by wypróbować na nadchodzącą domówkę. pozdrawiam
Zapomniałaś podać przepis na wykonanie tej tuby z papieru po gazecie 🙂
Sądzę, że każdy sobie z tym poradzi 🙂
Nie próbowałam nigdy takiego przysmaku, ale wygląda bardzo smakowicie i z przyjemnością wypróbuję ten przepis. Uwielbiam takie smakołyki 🙂