• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Karnawał, Przepisy, USA  /  14 stycznia, 2016

Funnel Cakes

Wędrówki po kuchni
Funnel Cakes to przysmak pochodzący z Ameryki Północnej. Króluje na festynach, imprezach sportowych, targach czy nadmorskich kurortach. Tam właśnie można spotkać te przysmaki w dość dużych rozmiarach np talerza. W domu robi się zazwyczaj mniejsze czyli mini funnel cakes. Podaje się najczęściej z cukrem pudrem i gęstym, owocowym sosem. W naszej polskiej kuchni znany pod nazwą - chrust lany. Nazwa może być nie co mylna, gdyż w zupełności nie ma nic wspólnego ze znanym wszystkim delikatnym i chrupiącym chrustem. Funnel Cakes są mięciutkie, w smaku przypominają raczej pączki czy oponki i są naprawdę proste w wykonaniu i bardzo smaczne.
Przygotowanie15 min.
Gotowanie20 min.
Czas całkowity35 min.
Drukuj
5 from 4 votes
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 220 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 3 duże jajka
  • 16 g cukru waniliowego
  • 15 ml wódki
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • olej do smażenia
  • cukier puder

Przygotowanie

  • W dużym, szerokim garnku rozgrzewamy olej. Do miski wbijamy żółtka, białka pozostawiamy w drugiej misce. Do żółtek dodajemy cukier wanilinowy i ucieramy. Następnie stopniowo dodajmy mleko, mąkę i wódkę. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywno. Ubita pianę łączymy z masą jajeczną. Mieszamy delikatnie, najlepiej przy pomocy łyżki, do całkowitego połączenia się składników. Masa jest dość rzadka, ale taka ma być.
  • Ciasto przekładamy do lejka i na rozgrzanym oleju robimy okrągłe zawijasy. Wszystko zależy od Waszych potrzeb. Smażymy chwilę z obu stron na złoty kolor. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, odsączamy nadmiar oleju. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i polewamy sosem owocowym.
    Enjoy your meal!

Uwagi dodatkowe

  • chrust najlepiej smakuje po usmażeniu, jeszcze tego samego dnia
  • można użyć rękawa cukierniczego z tylką Wilton 12
  • można użyć grubej torebki foliowej, w której odcinamy róg

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 5 votes
Article Rating

Tagi

  • Karnawał
  • Kuchnia amerykańska

Nawigacja wpisu

Lasagne szpinakowa z białym serem
Łazanki z kapustą i pieczarkami

Podobne wpisy

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 90

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 85

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 73

Tort Rafaello

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
34 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Marzena
Marzena
1 rok temu

Mam zamiar to w końcu zrobić, raz jadłam i było przepyszne 😀

0
Odpowiedz
Ewelina
Ewelina
1 rok temu

Przepis wydaję się być bardzo łatwy, z przyjemnością wypróbuje. Uwielbiam takie łakocie. 🙂

0
Odpowiedz
Pojedztam.pl
Pojedztam.pl
1 rok temu

5 stars
Nie jadłam takiego przysmaku, jestem przekonana, że mógłby mi przypaść do gustu. Dziękuję za przepis.

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
2 lat temu

Nigdy nie jadłam takiego przysmaku, ale przepis nie jest jakiś skomplikowany. Spróbuję zrobić 🙂

0
Odpowiedz
SAWKA
SAWKA
2 lat temu

oczywiście!
i tu musi być zrobione odpowiednio. Kiedyś w jednej restauracji rekomendowanej jako hohoho 😉 zamówiłam sobie te słodycze i były tak nasiąknięte tłuszczem, że nie dało się jeść. Nie mówię, że sama robię lepsze haha, bo wcale chrustu nie robię – ale lubię jeść

0
Odpowiedz
Karolina Kosek
Karolina Kosek
2 lat temu

na pewno spróbuję! może nawet w weekend 😉 uwielbiam takie przekąski <3

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
2 lat temu

5 stars
Trzeba przyznać, że przepis nie jest skomplikowany 🙂
Warto wypróbować 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lat temu
Reply to  krystynabozenna

Oj warto 🙂

0
Odpowiedz
Blondekitsune
Blondekitsune
2 lat temu

Zapowiadają się bardzo apetycznie 🙂

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
2 lat temu

5 stars
To będzie świetny pomysł na przekąskę na przyjęcie urodzinowe! Muszę zapisać przepis!

0
Odpowiedz
Patrycja Czubak
Patrycja Czubak
2 lat temu

5 stars
Nigdy nie słyszałam o czymś takim, aż mi ślinka napłynęła do ust. 🙂

0
Odpowiedz
Anetaac
Anetaac
3 lat temu

Same pysznośći !!!!

0
Odpowiedz
Gusia
Gusia
3 lat temu

Muszą być pyszne! Cudowna przekąska ;D

0
Odpowiedz
Adam
Adam
3 lat temu

się już zabieram do roboty w kuchni – zobaczę jak mi wyjdzie

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
3 lat temu

Genialne! Planowałam w tym roku takie zrobić na tłusty czwartek zamiast tradycyjnych pączków.

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
3 lat temu
Reply to  Kasia

Polecam zdecydowanie 🙂

0
Odpowiedz
Dominika D.
Dominika D.
3 lat temu

Wygląda naprawdę przepysznie! Będę musiała kiedyś wypróbować ten przepis!

0
Odpowiedz
Magdalena
Magdalena
3 lat temu

Myślę, że tego typu przekąska świetnie nadaje się posiłek tuż przed dłuższym spacerem i/lub całodniową wycieczką. Wygląda mi to na taką małą słodycz tuż po … śniadaniu. Mniam:)*

0
Odpowiedz
Justyna
Justyna
3 lat temu

Uwielbiam Twoje przepisy 😀

0
Odpowiedz
Donna
Donna
3 lat temu

Smacznie to wygląda, do tego pyszna herbatka i wspaniała propozycja na deser 🙂

0
Odpowiedz
donna
donna
2 lat temu
Reply to  Donna

jeszcze tego nie jadłam 🙂

0
Odpowiedz
Bogumiła Bruś
Bogumiła Bruś
3 lat temu

Ale to smacznie wygląda @.@ Zjadłabym w tej chwili @.@

0
Odpowiedz
Gypsy_Girl_Recenzuje
Gypsy_Girl_Recenzuje
3 lat temu

Przepis spisany. Jutro będę robić. Naprawdę wygląda apetycznie.

0
Odpowiedz
Angelika
Angelika
3 lat temu

Wygląda ciekawie, ale nie jestem fanką chrustu, wiec chyba nie skorzystam z przepisu :/

0
Odpowiedz
Curly Claudie
Curly Claudie
4 lat temu

Oooo mamo! Pierwszy raz to widzę, a już mam ochotę pochłonąć porcję ze zdjęcia! Bardzo lubię takie nowości! Muszę tylko zastąpić czymś mąkę pszenną i biorę się za stworzenie tego cuda <3

0
Odpowiedz
Monika
Monika
4 lat temu

Wyglada niesamowicie pysznie <3

0
Odpowiedz
Ka Ewa
Ka Ewa
4 lat temu

Wyglądają smakowicie, ciekawa jestem czy udałaby się wersja bezglutenowa?

0
Odpowiedz
Katarzyna R
Katarzyna R
4 lat temu

Bardzo ciekawie wygląda, nie jadłam jeszcze takich pyszności, ale chętnie skosztuję 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
4 lat temu

Byłam ciekawa co to jest patrząc na zdjęcie , a teraz juz wiem :-))
Przepis jest dość prosty, aż kusi by zrobić samemu 🙂

0
Odpowiedz
Angelika
Angelika
4 lat temu

Ooo pierwszy raz słyszę o takim przysmaku.

0
Odpowiedz
Sikoreczka
Sikoreczka
4 lat temu

Mniam mniam. Przepis warty uwagi. Skuszę się by wypróbować na nadchodzącą domówkę. pozdrawiam

0
Odpowiedz
Tomasz
Tomasz
4 lat temu

Zapomniałaś podać przepis na wykonanie tej tuby z papieru po gazecie 🙂

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
4 lat temu
Reply to  Tomasz

Sądzę, że każdy sobie z tym poradzi 🙂

0
Odpowiedz
Happy Green Life
Happy Green Life
4 lat temu

Nie próbowałam nigdy takiego przysmaku, ale wygląda bardzo smakowicie i z przyjemnością wypróbuję ten przepis. Uwielbiam takie smakołyki 🙂

0
Odpowiedz

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Chorizo
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Facebook

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały pod bardzo słodką i wdzięczną nazwą. Nie były to ani pierogi leniwe, ani kluski, nazywaliśmy je leniuszkami. Dziś przywołują we mnie ciepłe wspomnienia dzieciństwa i kuchni mojej mamy. Kuchni prostej, nieprzekombinowanej, opartej na zdrowych, sezonowych produktach. A sezon na leniwe jest zawsze, nieprawdaż? To taki comfort food dzieciństwa, który pozwala na sentymentalną podróż w czasie i skutecznie wprowadza w dobry nastrój. Przygotowanie leniuszków zajmuje tylko kwadrans, a ileż dają rozkoszy podczas jedzenia! Są niezwykle delikatne, mięciutkie i cudownie serowe. W najprostszej wersji z bułką tartą i masełkiem smakują najlepiej. Można delektować się bez końca!  Kluski leniwe.  przepis w 1 komentarzu
#obiad #kluski #kuchniapolska #pysznie #delicious
Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, że dziś Bank Holiday i mam wolne odpaliłam domową piekarnię ❤️ I tak powstał wspaniały chlebek pszrnny na żytnim zakwasie. Niesamowity zapach rozniósł się po domu... #chleb #breadmaking #homemadebread #domowapiekarnia
Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny pod Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny podwieczorek? Te placuszki smakują wyjątkowo o każdej porze dnia. Niezwykle proste i ekspresowe w przygotowaniu i co najważniejsze prze-py-szne! Placuszki są jak małe chmurki o cudownym serowym smaku z lekko wyczuwalną cytrynową nutą. Chrupiące i jednocześnie bardzo kremowe. Warto się skusić od czasu do czasu na taką poranną, kulinarną rozpustę, prawda? Cytrynowe placuszki z ricotty

#placuszki #ricotta #jestpysznie #ricottaecioccolato #śniadaniemistrzów #podwieczorek  Link do przepisu w pierwszym komentarzu👇
Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek i makaronu! Prostą i niezwykle smaczną sałatkę, którą przygotujecie w kilka chwil! Jest kompozycją kilku niewyszukanych i ogólnodostępnych składników. W towarzystwie pożywnego makaronu znajdziecie delikatne mięso tuńczyka, chrupiący seler naciowy i kilka pysznych dodatków. Sałatka świetnie sprawdzi się nie tylko na lunch czy kolację. Jest idealna na każdą okazję!  #tuna #sałatki #makaron #tuńczyk Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Link do przepisu w 1 komentarzu
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Archiwum

  • Lifestyle
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
34
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply