• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dania bezmięsne, Kuchnia francuska, Pizza, tarty, Przepisy, Wypieki wytrawne  /  6 sierpnia, 2016

Galette z cukinią i ricottą

Wędrówki po kuchni
Dziś zabieram Was w podróż. Nie zbyt daleką - do Francji, gdzie powstała wykwintna i bogata kuchnia “haute cuisine”, którą obecnie wypiera bardziej przystępna, lekka, ale równie elegancka “nouvelle cuisine”. Poza wyrafinowanymi potrawami kuchnia francuska proponuje również proste dania i takim daniem jest rustykalne galette. Popularne w wersji słodkiej z różnymi, sezonowymi owocami jak i w wersji wytrawnej, z różnymi nadzieniami. Dziś postawiłam na wytrawną wersję, która świetnie komponuje się z lekkim, czerwonym winem. Kruche i delikatne ciasto, pyszne nadzienie serowe i świeża cukinia - nieziemskie połączenie.
Przygotowanie15 min.
Gotowanie45 min.
Drukuj
Porcje: 4
Calories:
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Ciasto

    • 220 g mąki
    • 120 g zimnego masła
    • 2 łyżki kwaśniej śmietany
    • 3 łyżki zimnej wody
    • ⅓ łyżeczki soli

    Nadzienie

    • 1 średnia cukinia
    • 250 g sera ricotta
    • 25 g parmezanu
    • 25 g mozzarelli
    • 1 ząbek czosnku
    • ½ łyżeczki suszonej bazylii
    • pieprz kolorowy
    • sól

    Dodatkowo

    • 1 żółtko
    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

    Przygotowanie

      Ciasto

      • Do mąki dodajemy śmietanę, pokrojone masło, wodę i sól. Dość szybko zagniatamy jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce około godziny.

      Nadzienie

      • Cukinię dokładnie myjemy i kroimy na plasterki. Rozkładamy je na ręczniku papierowym i delikatnie solimy. Pozostawiamy tak na 30 minut. Po tym czasie cukinia puści sok, który usuwamy przykrywając plasterki cukinii drugim ręcznikiem papierowym.
      • Do ricotty dodajemy starty parmezan, mozzarellę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość doprawiamy bazylią, odrobiną soli i świeżo zmielonego, kolorowego pieprzu. Mieszamy do połączenia się składników.
      • Ciasto wałkujemy na okrąg o wymiarach 30 cm i przekładamy na papier do pieczenia. Na środek wykładamy nadzienie serowe i smarujemy nim całą powierzchnię pozostawiając 5 cm wolnego brzegu. Na nadzieniu serowym układamy plasterki cukinii zaczynając od zewnętrznej krawędzi. Plasterki cukinii powinny lekko zachodzić na siebie.
      • Smarujemy delikatnie cukinię oliwą z oliwek i posypujemy odrobiną świeżo zmielonego, kolorowego pieprzu. Brzeg ciasta zawijami do środka i smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną zimnej wody. Tak przygotowane galette wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 30-40 minut. Brzegi ciasta powinny być rumiane. Galette świetnie smakuje podany na ciepło jak i na zimno.
        Bon appétit !

      Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

      Adapted from Jo Cooks

      5 1 vote
      Article Rating

      Tagi

      • Cukinia
      • Dania bezmięsne
      • Kuchnia francuska
      • Wypieki wytrawne

      Zobacz wpisy

      Drożdżówki z serem i jeżynami
      Kurczak po włosku w sosie Marinara

      Podobne wpisy

      Tort waniliowo-malinowy
      Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 80

      Tort waniliowo-malinowy

      Tort Rafaello
      Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 72

      Tort Rafaello

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
      Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 68

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

      Subscribe
      Powiadom o
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      32 komentarzy
      Newest
      Oldest Most Voted
      Inline Feedbacks
      View all comments
      krystynabozenna
      krystynabozenna
      8 miesięcy temu

      Pięknie wygląda , jak dekoracja na stole i do tego smaczna na pewno 🙂

      0
      Odpowiedz
      Karolina z Zapowiedz
      Karolina z Zapowiedz
      8 miesięcy temu

      🤤🤤 Jak zwykle nie ma zawodu wchodząc do Was! Uwielbiam cukinię i na pewno ze smakiem skosztowałabym takiego rarytasu. Spróbuję i ja! 🙂 Do tej pory wszystko czego próbowałam od Was wychodziło idealnie! ❤️

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      8 miesięcy temu
      Reply to  Karolina z Zapowiedz

      Dziękuję i polecam 🙂

      0
      Odpowiedz
      Aleksandra
      Aleksandra
      8 miesięcy temu

      Jakiś czas temu wypróbowałam 🙂 Przepyszne

      0
      Odpowiedz
      Wiewiórka w okularach
      Wiewiórka w okularach
      8 miesięcy temu

      Wygląda jak zawsze obłędnie, aż się człowiek głodny robi. 🙂

      0
      Odpowiedz
      Marchewkowa Skandynawia
      Marchewkowa Skandynawia
      1 rok temu

      Az zglodnialam 😉 Ciekawe czy na mace zytniej tez wyjdzie ? 🙂

      0
      Odpowiedz
      Zołza z kitką
      Zołza z kitką
      1 rok temu

      Ależ bym takie cudo zjadła! Wygląda prze-apetycznie!

      0
      Odpowiedz
      toksyczna kosmetyczka
      toksyczna kosmetyczka
      1 rok temu

      Co za rozkosz dla podniebienia 🙂

      0
      Odpowiedz
      Ania| Stragan Zdrowia
      Ania| Stragan Zdrowia
      2 lat temu

      To zdecydowanie mój smak staram się teraz tylko robić spody do tarty na mąkach bezglutenowych

      0
      Odpowiedz
      Monika
      Monika
      3 lat temu

      Przepięknie wygląda 🙂

      0
      Odpowiedz
      Angela
      Angela
      3 lat temu

      Cudowny zestaw smakowy, jak dla mnie jest to typowa włoska tarta z cukiniami: parmezan, mozzarella no i ricotta ;-). Wyjątek stanowi kwaśna śmietana, której we Włoszech nie kupisz ;-). Jestem pewna,ze smakuje rewelacyjnie! Zjadłabym ją choćby już 😉

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      3 lat temu
      Reply to  Angela

      Dziękuję, od tarty różni się tym, że galette piecze się bez formy 🙂

      0
      Odpowiedz
      Kamila
      Kamila
      3 lat temu

      Wydaje się nie takie skomplikowane super do wypróbowania na wiosnę. Dodatkowy plus za bezmięsność 🙂

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      3 lat temu
      Reply to  Kamila

      Dziękuję i polecam 🙂

      0
      Odpowiedz
      Emily
      Emily
      3 lat temu

      Uwielbiam wszystko co przypomina wytrawną tartę 🙂 Na pewno wypróbuję ten przepis 🙂

      0
      Odpowiedz
      Tanie OCP
      Tanie OCP
      3 lat temu

      Dobre dobre ale mało chcemy więcej. Gdzie szukać więcej informacji na ten temat

      0
      Odpowiedz
      OCP kraj
      OCP kraj
      4 lat temu

      Dobry tekst brawo dla autora

      0
      Odpowiedz
      OCP
      OCP
      4 lat temu

      Ciekawe informacje muszę poczytać więcej

      0
      Odpowiedz
      gefion
      gefion
      4 lat temu

      Ciekawe informacje już dawno nie czytałem takiego fajnego artykułu.

      0
      Odpowiedz
      Zgłoszenie szkody liberty-direct
      Zgłoszenie szkody liberty-direct
      4 lat temu

      Ciekawe njusy muszę poczytać więcej na ten temat. Ktoś wie gdzie znajdę więcej info na ten temat

      0
      Odpowiedz
      Zgłoszenie szkody proama
      Zgłoszenie szkody proama
      4 lat temu

      Ciekawe informacje muszę przeczytać więcej na ten temat. Ktoś coś wie gdzie znajdę więcej informacji na ten temat

      0
      Odpowiedz
      rabarbarowo
      rabarbarowo
      4 lat temu

      Ale piękna! A smakować musi obłędnie, bo… jest cukinie, ricotta i pyszne ciasto, tyle mi wystarczy 😀

      0
      Odpowiedz
      kukułeczki
      kukułeczki
      4 lat temu

      Cukinia jest teraz częstym gościem u mnie w domu. Twoja tarta wygląda pysznie! ale narobiłaś ochoty.

      Pozdrawiam serdecznie

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      4 lat temu
      Reply to  kukułeczki

      Dziękuję, jest pyszna 🙂

      0
      Odpowiedz
      Emaliowany Czajnik
      Emaliowany Czajnik
      4 lat temu

      Tarta gościłam u mnie swego czasu minimum raz w tygodniu. Dawno już nic nie piekłam. Chyba czas do tego wrócić, zwłaszcza, że warzywa teraz są najlepsze.

      0
      Odpowiedz
      PAULA LUDWICZUK
      PAULA LUDWICZUK
      4 lat temu

      Uwielbiam takie połączenia <3 Muszę wypróbować!

      0
      Odpowiedz
      AniaGotuje
      AniaGotuje
      4 lat temu

      Wygląda prześlicznie!

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      4 lat temu
      Reply to  AniaGotuje

      Dziękuję 🙂

      0
      Odpowiedz
      Martynosia
      Martynosia
      4 lat temu

      Wyglada przepieknie – niezwykle apetycznie 🙂

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      4 lat temu
      Reply to  Martynosia

      Dziękuję 🙂

      0
      Odpowiedz
      dooseet
      dooseet
      4 lat temu

      oj, dawno nie robiłam tarty, a gallete to już od stu lat, musze to koniecznie nadrobić. Twoje wygląda pięknie:)

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      4 lat temu
      Reply to  dooseet

      Dziękuję 🙂

      0
      Odpowiedz

      Tagi

      • Boże Narodzenie
      • Ciasta biszkoptowe
      • Ciasta kruche
      • Ciasta ucierane
      • Ciasta z owocami
      • Ciasteczka
      • Ciasto francuskie
      • Cukinia
      • Czosnek niedźwiedzi
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania z ryżem
      • Desery
      • Drób
      • Jajka
      • Kapusta
      • Kokos
      • Kuchnia azjatycka
      • Kuchnia polska
      • Kuchnia włoska
      • Makarony
      • Maliny
      • Mięso mielone
      • Mleko kokosowe
      • Orzechy
      • Pieczarki
      • Pieczywo
      • Pierogi kluski naleśniki
      • Przetwory z warzyw
      • Rabarbar
      • Ryby i owoce morza
      • Sałatki
      • Serniki na zimno
      • Serniki pieczone
      • Szparagi
      • Szpinak
      • Torty
      • Truskawki
      • Wielkanoc
      • Wieprzowina
      • Wołowina
      • Zdrowo i Fit
      • Zupy klasyczne
      • Zupy kremy
      • Łosoś

      Facebook

      wedrowkipokuchni

      wedrowkipokuchni
      #FB9072 Włochy to kraj, który kojarzy mi się z #FB9072 Włochy to kraj, który kojarzy mi się z hałasującymi cykadami, dobrym winem i wspaniałą kuchnią, która zachwyca różnorodnością smaków, dbałością o każdy składnik, a przede wszystkim prostotą. I właśnie tę prostotę uwielbiam. Dzisiejsze danie to kompozycja kilku prostych składników, z których powstało niebywale pyszne danie. Aromatyczny, maślany sos cytrynowy, solidnie doprawiony świeżo mielonym pieprzem, cudownie otula makaron, który w połączeniu z delikatnym mięsem łososia wynosi danie w inny wymiar pyszności. Dodatek świeżych liści czosnku niedźwiedziego nadaje daniu niezwykłej lekkości i świeżości. Zaskakujący smak, który z pewnością poczujecie w każdym kęsie! 
Makaron z łososiem w sosie cytrynowym z czosnkiem niedźwiedzim

Link w bio 😍 #salomon
#łosoś #wildgarlic #pasta #makaron #czosnekniedźwiedzi #lemonpasta #lemon #cytryna🍋 #omnomnom #jestpysznie #deliciouse
      Prozdrowotne właściwości orkiszu były znane od Prozdrowotne właściwości orkiszu były znane od dawna, jednak przez ostatnie 20 lat ten gatunek zboża był raczej zapomniany. Wiele zmieniło się stosunkowo niedawno. Zdrowa żywność stała się popularna, a z nią orkisz. W rezultacie w sklepach pojawił się chleb orkiszowy, płatki orkiszowe, a nawet ciastka orkiszowe. Jednak nie spotkałam w sklepach chleba wypiekanego w 100% z mąki orkiszowej. Przeważnie są to wypieki z mieszanki mąki orkiszowej i pszennej, ze znaczną przewagą mąki zwykłej pszennej. Dlatego warto w domu upiec prawdziwy, orkiszowy bochenek chleba - pięknie pachnący, z chrupiącą skórką i niesamowitą strukturą.  Chleb orkiszowy 
https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/chleb-orkiszowy/ #bread
#homemadebread #chleb #domowychleb #chleborkiszowy
      Jajka to przystawka, bez której Święta Wielkano Jajka to przystawka, bez której Święta Wielkanocne nie istnieją! Są ozdobą wielkanocnego stołu i w różnych odsłonach goszczą w każdym polskim domu. Wraz z pierwszym tchnieniem wiosny w lasach pojawia się czosnek niedźwiedzi, zwany również czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic. To roślina, której właściwości były już cenione w średniowieczu. Wierzono, że był on pierwszym posiłkiem niedźwiedzi budzących się ze snu zimowego - stąd nazwa rośliny. Drzemie w niej potężna moc lecznicza. Substancje zawarte w jej zielonych liściach posiadają fenomenalne korzyści zdrowotne. W Polsce roślina ta jest pod ochroną, można pozyskać czosnek jedynie z własnej hodowli. W Irlandii Północnej na szczęście można korzystać z tych dobrodziejstw do woli. O tej porze roku ogromne łany czosnku pokrywają niemalże całą powierzchnię ściółki leśnej. Spacerując po lesie unosi się delikatny zapach czosnku. Nasz ostatni spacer zaowocował właśnie pomysłem na tą przystawkę. Jeśli tylko uda Wam się zdobyć tą niebywale zdrową i smaczną roślinę - koniecznie spróbujcie. Jajka faszerowane czosnkiem niedźwiedzim

Link w bio #jajka #wildgarlic #czosnekniedzwiedzi #wielkanoc #easter #deliciouse
      Hot Cross Buns – brytyjskie bułeczki wielkanocn Hot Cross Buns – brytyjskie bułeczki wielkanocne

Link do przepisu znajdziecie w bio  #bułeczki #jestpysznie #kuchniabrytyjska #wielkanoc #easter
      Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

      Archiwum

      • LIFESTYLE
      • ABC kuchni
      • Podróże
      • Autorka
      • Współpraca
      • Kontakt
      • Polityka prywatności i cookies
      • Elara Pro by LyraThemes.com
      • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
      Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
      Polityka prywatności i cookies

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled

      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

      Non-necessary

      Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

      SAVE & ACCEPT
      wpDiscuz
      32
      0
      Would love your thoughts, please comment.x
      ()
      x
      | Reply