Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dania bezmięsne, Kuchnia francuska, Obiady, Pizza, tarty, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Wypieki wytrawne  /  6 sierpnia, 2016

Galette z cukinią i ricottą

Wędrówki po kuchni
Dziś zabieram Was w podróż. Nie zbyt daleką - do Francji, gdzie powstała wykwintna i bogata kuchnia “haute cuisine”, którą obecnie wypiera bardziej przystępna, lekka, ale równie elegancka “nouvelle cuisine”. Poza wyrafinowanymi potrawami kuchnia francuska proponuje również proste dania i takim daniem jest rustykalne galette. Popularne w wersji słodkiej z różnymi, sezonowymi owocami jak i w wersji wytrawnej, z różnymi nadzieniami. Dziś postawiłam na wytrawną wersję, która świetnie komponuje się z lekkim, czerwonym winem. Kruche i delikatne ciasto, pyszne nadzienie serowe i świeża cukinia - nieziemskie połączenie.
Przygotowanie15 min., min.
Gotowanie45 min., min.
Drukuj
Porcje: 4
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Ciasto

  • 220 g mąki
  • 120 g zimnego masła
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany
  • 3 łyżki zimnej wody
  • ⅓ łyżeczki soli

Nadzienie

  • 1 średnia cukinia
  • 250 g sera ricotta
  • 25 g parmezanu
  • 25 g mozzarelli
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • pieprz kolorowy
  • sól

Dodatkowo

  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Przygotowanie

    Ciasto

    • Do mąki dodajemy śmietanę, pokrojone masło, wodę i sól. Dość szybko zagniatamy jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce około godziny.

    Nadzienie

    • Cukinię dokładnie myjemy i kroimy na plasterki. Rozkładamy je na ręczniku papierowym i delikatnie solimy. Pozostawiamy tak na 30 minut. Po tym czasie cukinia puści sok, który usuwamy przykrywając plasterki cukinii drugim ręcznikiem papierowym.
    • Do ricotty dodajemy starty parmezan, mozzarellę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość doprawiamy bazylią, odrobiną soli i świeżo zmielonego, kolorowego pieprzu. Mieszamy do połączenia się składników.
    • Ciasto wałkujemy na okrąg o wymiarach 30 cm i przekładamy na papier do pieczenia. Na środek wykładamy nadzienie serowe i smarujemy nim całą powierzchnię pozostawiając 5 cm wolnego brzegu. Na nadzieniu serowym układamy plasterki cukinii zaczynając od zewnętrznej krawędzi. Plasterki cukinii powinny lekko zachodzić na siebie.
    • Smarujemy delikatnie cukinię oliwą z oliwek i posypujemy odrobiną świeżo zmielonego, kolorowego pieprzu. Brzeg ciasta zawijami do środka i smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną zimnej wody. Tak przygotowane galette wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 30-40 minut. Brzegi ciasta powinny być rumiane. Galette świetnie smakuje podany na ciepło jak i na zimno.
      Bon appétit !

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    Adapted from Jo Cooks

    4.5 2 votes
    Article Rating

    Tagi

    • Cukinia
    • Dania bezmięsne
    • Kuchnia francuska
    • Ricotta
    • Wypieki wytrawne

    Nawigacja wpisu

    Drożdżówki z serem i jeżynami
    Kurczak po włosku w sosie Marinara

    Podobne wpisy

    Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem
    Dania bezmięsne, Fusion, Kuchnia polska, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Wędrówki kulinarne  /  15 kwietnia, 2020
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 64

    Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem

    Sos z cukinii i papryki na zimę
    Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z warzyw  /  20 sierpnia, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

    Sos z cukinii i papryki na zimę

    Fit placuszki z cukinii i kaszy
    Dania bezmięsne, Dania z kaszą, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Szybkie dania, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  6 sierpnia, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 43

    Fit placuszki z cukinii i kaszy

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    34 komentarzy
    najnowszy
    najstarszy oceniany
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Barbara
    Barbara
    1 rok temu

    Wygada bardzo apetacznie,chetnie zrobie.,ale czy nie bedzie to za mdle?Czy mozna uzyc ciasta Francuskiego albo drozdzowego?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Reply to  Barbara

    Zapewniam, że nie jest mdłe. Myślę, że można zastąpić dobrym ciastem francuskim 🙂

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    4 lat temu

    Pięknie wygląda , jak dekoracja na stole i do tego smaczna na pewno 🙂

    0
    Odpowiedz
    Karolina z Zapowiedz
    Karolina z Zapowiedz
    4 lat temu

    🤤🤤 Jak zwykle nie ma zawodu wchodząc do Was! Uwielbiam cukinię i na pewno ze smakiem skosztowałabym takiego rarytasu. Spróbuję i ja! 🙂 Do tej pory wszystko czego próbowałam od Was wychodziło idealnie! ❤️

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lat temu
    Reply to  Karolina z Zapowiedz

    Dziękuję i polecam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Aleksandra
    Aleksandra
    4 lat temu

    Jakiś czas temu wypróbowałam 🙂 Przepyszne

    0
    Odpowiedz
    Wiewiórka w okularach
    Wiewiórka w okularach
    4 lat temu

    Wygląda jak zawsze obłędnie, aż się człowiek głodny robi. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Marchewkowa Skandynawia
    Marchewkowa Skandynawia
    5 lat temu

    Az zglodnialam 😉 Ciekawe czy na mace zytniej tez wyjdzie ? 🙂

    0
    Odpowiedz
    Zołza z kitką
    Zołza z kitką
    5 lat temu

    Ależ bym takie cudo zjadła! Wygląda prze-apetycznie!

    0
    Odpowiedz
    toksyczna kosmetyczka
    toksyczna kosmetyczka
    5 lat temu

    Co za rozkosz dla podniebienia 🙂

    0
    Odpowiedz
    Ania| Stragan Zdrowia
    Ania| Stragan Zdrowia
    6 lat temu

    To zdecydowanie mój smak staram się teraz tylko robić spody do tarty na mąkach bezglutenowych

    0
    Odpowiedz
    Monika
    Monika
    7 lat temu

    Przepięknie wygląda 🙂

    0
    Odpowiedz
    Angela
    Angela
    7 lat temu

    Cudowny zestaw smakowy, jak dla mnie jest to typowa włoska tarta z cukiniami: parmezan, mozzarella no i ricotta ;-). Wyjątek stanowi kwaśna śmietana, której we Włoszech nie kupisz ;-). Jestem pewna,ze smakuje rewelacyjnie! Zjadłabym ją choćby już 😉

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    7 lat temu
    Reply to  Angela

    Dziękuję, od tarty różni się tym, że galette piecze się bez formy 🙂

    0
    Odpowiedz
    Kamila
    Kamila
    7 lat temu

    Wydaje się nie takie skomplikowane super do wypróbowania na wiosnę. Dodatkowy plus za bezmięsność 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    7 lat temu
    Reply to  Kamila

    Dziękuję i polecam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Emily
    Emily
    7 lat temu

    Uwielbiam wszystko co przypomina wytrawną tartę 🙂 Na pewno wypróbuję ten przepis 🙂

    0
    Odpowiedz
    Tanie OCP
    Tanie OCP
    7 lat temu

    Dobre dobre ale mało chcemy więcej. Gdzie szukać więcej informacji na ten temat

    0
    Odpowiedz
    OCP kraj
    OCP kraj
    8 lat temu

    Dobry tekst brawo dla autora

    0
    Odpowiedz
    OCP
    OCP
    8 lat temu

    Ciekawe informacje muszę poczytać więcej

    0
    Odpowiedz
    gefion
    gefion
    8 lat temu

    Ciekawe informacje już dawno nie czytałem takiego fajnego artykułu.

    0
    Odpowiedz
    Zgłoszenie szkody liberty-direct
    Zgłoszenie szkody liberty-direct
    8 lat temu

    Ciekawe njusy muszę poczytać więcej na ten temat. Ktoś wie gdzie znajdę więcej info na ten temat

    0
    Odpowiedz
    Zgłoszenie szkody proama
    Zgłoszenie szkody proama
    8 lat temu

    Ciekawe informacje muszę przeczytać więcej na ten temat. Ktoś coś wie gdzie znajdę więcej informacji na ten temat

    0
    Odpowiedz
    rabarbarowo
    rabarbarowo
    8 lat temu

    Ale piękna! A smakować musi obłędnie, bo… jest cukinie, ricotta i pyszne ciasto, tyle mi wystarczy 😀

    0
    Odpowiedz
    kukułeczki
    kukułeczki
    8 lat temu

    Cukinia jest teraz częstym gościem u mnie w domu. Twoja tarta wygląda pysznie! ale narobiłaś ochoty.

    Pozdrawiam serdecznie

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    8 lat temu
    Reply to  kukułeczki

    Dziękuję, jest pyszna 🙂

    0
    Odpowiedz
    Emaliowany Czajnik
    Emaliowany Czajnik
    8 lat temu

    Tarta gościłam u mnie swego czasu minimum raz w tygodniu. Dawno już nic nie piekłam. Chyba czas do tego wrócić, zwłaszcza, że warzywa teraz są najlepsze.

    0
    Odpowiedz
    PAULA LUDWICZUK
    PAULA LUDWICZUK
    8 lat temu

    Uwielbiam takie połączenia <3 Muszę wypróbować!

    0
    Odpowiedz
    AniaGotuje
    AniaGotuje
    8 lat temu

    Wygląda prześlicznie!

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    8 lat temu
    Reply to  AniaGotuje

    Dziękuję 🙂

    0
    Odpowiedz
    Martynosia
    Martynosia
    8 lat temu

    Wyglada przepieknie – niezwykle apetycznie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    8 lat temu
    Reply to  Martynosia

    Dziękuję 🙂

    0
    Odpowiedz
    dooseet
    dooseet
    8 lat temu

    oj, dawno nie robiłam tarty, a gallete to już od stu lat, musze to koniecznie nadrobić. Twoje wygląda pięknie:)

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    8 lat temu
    Reply to  dooseet

    Dziękuję 🙂

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śledzie

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    34
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x
    | Odpowiedz