Dziś zabieram Was w podróż. Nie zbyt daleką - do Francji, gdzie powstała wykwintna i bogata kuchnia “haute cuisine”, którą obecnie wypiera bardziej przystępna, lekka, ale równie elegancka “nouvelle cuisine”. Poza wyrafinowanymi potrawami kuchnia francuska proponuje również proste dania i takim daniem jest rustykalne galette. Popularne w wersji słodkiej z różnymi, sezonowymi owocami jak i w wersji wytrawnej, z różnymi nadzieniami. Dziś postawiłam na wytrawną wersję, która świetnie komponuje się z lekkim, czerwonym winem. Kruche i delikatne ciasto, pyszne nadzienie serowe i świeża cukinia - nieziemskie połączenie.
Porcje: 4
Składniki
Ciasto
- 220 g mąki
- 120 g zimnego masła
- 2 łyżki kwaśniej śmietany
- 3 łyżki zimnej wody
- ⅓ łyżeczki soli
Nadzienie
- 1 średnia cukinia
- 250 g sera ricotta
- 25 g parmezanu
- 25 g mozzarelli
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki suszonej bazylii
- pieprz kolorowy
- sól
Dodatkowo
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Przygotowanie
Ciasto
- Do mąki dodajemy śmietanę, pokrojone masło, wodę i sól. Dość szybko zagniatamy jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce około godziny.
Nadzienie
- Cukinię dokładnie myjemy i kroimy na plasterki. Rozkładamy je na ręczniku papierowym i delikatnie solimy. Pozostawiamy tak na 30 minut. Po tym czasie cukinia puści sok, który usuwamy przykrywając plasterki cukinii drugim ręcznikiem papierowym.
- Do ricotty dodajemy starty parmezan, mozzarellę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość doprawiamy bazylią, odrobiną soli i świeżo zmielonego, kolorowego pieprzu. Mieszamy do połączenia się składników.
- Ciasto wałkujemy na okrąg o wymiarach 30 cm i przekładamy na papier do pieczenia. Na środek wykładamy nadzienie serowe i smarujemy nim całą powierzchnię pozostawiając 5 cm wolnego brzegu. Na nadzieniu serowym układamy plasterki cukinii zaczynając od zewnętrznej krawędzi. Plasterki cukinii powinny lekko zachodzić na siebie.
- Smarujemy delikatnie cukinię oliwą z oliwek i posypujemy odrobiną świeżo zmielonego, kolorowego pieprzu. Brzeg ciasta zawijami do środka i smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną zimnej wody. Tak przygotowane galette wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 30-40 minut. Brzegi ciasta powinny być rumiane. Galette świetnie smakuje podany na ciepło jak i na zimno.Bon appétit !
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Jo Cooks
Wygada bardzo apetacznie,chetnie zrobie.,ale czy nie bedzie to za mdle?Czy mozna uzyc ciasta Francuskiego albo drozdzowego?
Zapewniam, że nie jest mdłe. Myślę, że można zastąpić dobrym ciastem francuskim 🙂
Pięknie wygląda , jak dekoracja na stole i do tego smaczna na pewno 🙂
🤤🤤 Jak zwykle nie ma zawodu wchodząc do Was! Uwielbiam cukinię i na pewno ze smakiem skosztowałabym takiego rarytasu. Spróbuję i ja! 🙂 Do tej pory wszystko czego próbowałam od Was wychodziło idealnie! ❤️
Dziękuję i polecam 🙂
Jakiś czas temu wypróbowałam 🙂 Przepyszne
Wygląda jak zawsze obłędnie, aż się człowiek głodny robi. 🙂
Az zglodnialam 😉 Ciekawe czy na mace zytniej tez wyjdzie ? 🙂
Ależ bym takie cudo zjadła! Wygląda prze-apetycznie!
Co za rozkosz dla podniebienia 🙂
To zdecydowanie mój smak staram się teraz tylko robić spody do tarty na mąkach bezglutenowych
Przepięknie wygląda 🙂
Cudowny zestaw smakowy, jak dla mnie jest to typowa włoska tarta z cukiniami: parmezan, mozzarella no i ricotta ;-). Wyjątek stanowi kwaśna śmietana, której we Włoszech nie kupisz ;-). Jestem pewna,ze smakuje rewelacyjnie! Zjadłabym ją choćby już 😉
Dziękuję, od tarty różni się tym, że galette piecze się bez formy 🙂
Wydaje się nie takie skomplikowane super do wypróbowania na wiosnę. Dodatkowy plus za bezmięsność 🙂
Dziękuję i polecam 🙂
Uwielbiam wszystko co przypomina wytrawną tartę 🙂 Na pewno wypróbuję ten przepis 🙂
Dobre dobre ale mało chcemy więcej. Gdzie szukać więcej informacji na ten temat
Dobry tekst brawo dla autora
Ciekawe informacje muszę poczytać więcej
Ciekawe informacje już dawno nie czytałem takiego fajnego artykułu.
Ciekawe njusy muszę poczytać więcej na ten temat. Ktoś wie gdzie znajdę więcej info na ten temat
Ciekawe informacje muszę przeczytać więcej na ten temat. Ktoś coś wie gdzie znajdę więcej informacji na ten temat
Ale piękna! A smakować musi obłędnie, bo… jest cukinie, ricotta i pyszne ciasto, tyle mi wystarczy 😀
Cukinia jest teraz częstym gościem u mnie w domu. Twoja tarta wygląda pysznie! ale narobiłaś ochoty.
Pozdrawiam serdecznie
Dziękuję, jest pyszna 🙂
Tarta gościłam u mnie swego czasu minimum raz w tygodniu. Dawno już nic nie piekłam. Chyba czas do tego wrócić, zwłaszcza, że warzywa teraz są najlepsze.
Uwielbiam takie połączenia <3 Muszę wypróbować!
Wygląda prześlicznie!
Dziękuję 🙂
Wyglada przepieknie – niezwykle apetycznie 🙂
Dziękuję 🙂
oj, dawno nie robiłam tarty, a gallete to już od stu lat, musze to koniecznie nadrobić. Twoje wygląda pięknie:)
Dziękuję 🙂