Klasyka polskiej kuchni – tradycyjne gołąbki z mięsem mielonym i ryżem, zawinięte w liście kapusty i polane sosem pomidorowym. Można spotkać także gołąbki z kapusty włoskiej, pieczone w piekarniku, gotowane bez sosu, czy oszukane. Gołąbki to danie, które niewątpliwie wszyscy chętnie zajadają. Jednak nie każdy chętnie je robi, gdyż są pracochłonne. Warto jednak od czasu do czasu zrobić przyjemność sobie i bliskim, którzy z pewnością ucieszą się z takiego obiadu.
Porcje: 14
Składniki
- 700 g mięsa mielonego wieprzowego
- 100 g ryżu
- 1 duża główka kapusty
- 2 jajka
- czarny pieprz
- sól
Sos pomidorowy
- 3 litry bulionu mięsnego
- 200 g koncentratu pomidorowego 30%
- 5 listków laurowych
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
- 3 łyżki mąki
- ½ łyżeczki cukru
- pieprz czarny
- sól
Przygotowanie
- Z kapusty wycinamy twardy głąb i nacinam liście u podstawy. Do dużego garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Ostrożnie wkładamy kapustę i zmniejszamy gaz. Kapusta powinna się parzyć, a nie gotować. Powoli zdejmujemy wierzchnie liście, które podczas parzenia same zaczynają odchodzić od główki kapusty. Kapustę należy co jakiś czas przekręcać w garnku.
- Ryż gotujemy na pół twardo w lekko osolonej wodzie. Odstawiamy do wystudzenia. Do miski wkładamy mięso, dodajemy ryż, jajka i doprawiamy do smaku przyprawami. Wyrabiamy do połączenia się składników.
- Na liście nakładamy niedużą ilość farszu, boki kapusty zawijamy do środka i zwijamy gołąbki. Na dnie garnka umieszczamy kilka liści kapusty i ciasno układamy gołąbki. Zalewamy bulionem, tak, aby gołąbki były przykryte. Dodajemy koncentrat pomidorowy, liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy gaz.
- Garnek przykrywamy pokrywką i dusimy gołąbki przez godzinę. Ugotowane gołąbki wyjmujemy na talerz. Mąkę rozprowadzamy w wodzie i dodajemy do sosu. Mieszamy, aż sos zgęstnieje. Gołąbki ponownie wkładamy do sosu.
Uwagi dodatkowe
- kapusta na gołąbki powinna być duża i nie za bardzo zbita
- gęstość sosu można regulować według własnych upodobań
- czas duszenia gołąbków zależy od tego czy kapusta jest starsza czy młoda
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Bardzo lubię jeść gołąbki, ale w sumie już dość długo nie gościły na naszym stole.
Kto nie lubi gołąbków! Niedawno robiłam takie jak moja babcia kiedyś. Smacznego!
Uwielbiam gołąbki od zawsze. Co prawda, nie wiem, kto wymyślił taką nazwę.
Bo gołębie źle mi się kojarzą, odkąd kiedyś okupowały mój balkon przez rok.
Danie wspaniałe, ja robię z włoskiej kapusty i z sosem pieczarkowym.
Pomidorowy kojarzy mi się z internatem.
Twoje wyglądają pysznie. Robić nie będę, prześlij mi parę, adres Ci podam 🙂
Z kapusty włoskiej też są pyszne, czasem robię 🙂
Bardzo często robię gołąbki, bardzo nam smakują i obiad gotowy na trzy dni. 🙂
Już dawno nie jadłam gołąbków 😉 ale mi smaka zrobiłaś! 🙂
U nas często gości ta potrawa. Z dużą ilością kminku.
Chyba zrobię je jutro ma obiad
Trudno się nie zgodzić – klasyka kuchni broni się sama. Często robię gołąbki jesienią i zimą 🙂
W moim rodzinnym domu Mama też robiła wspaniałe gołąbki,
bardzo je lubiłam 🙂
Kiedyś nie lubiłam gołąbków, miałam z nimi złe wspomnienia związane z jedzeniem w szkolnej stołówce. Teraz to danie mogłabym jeść, jeść i jeść 🙂
2 jajka, teraz mnie zaskoczyłaś. Ogólnie nie lubię odchodzic od kuchni tradycjonalnej, ale musze spróbować tej innowacji.
Od zawsze dodawałam jajka do farszu, tak jak do mielonych 🙂
na ich widok aż ślinka cieknie 🙂 szkoda że nie robi się ich tak szybko jak np jajecznicę ;P wtedy bym chyba codziennie jadła 🙂
Jedno z moich ulubionych polskich dań;) smak dzieciństwa!
Dawno nie robiłam gołąbków, muszę koniecznie zrobić,
narobiłaś mi apetytu i zainspirowałaś 🙂
Jakoś nigdy nie przepadalam za tym daniem, zdecydowanie bardziej wolę azjatycką opcję – Sajgonki <3
No nie moge ale bym, zjadła musze zrobic koniecznie
Jest to jedno z moich ulubionych dań, jednak w naszej tradycyjnej rodzinnej kuchni dodajemy grzyby i nie robimy sosu pomidorowego tylko mąż je z magą- ja i głowa rodu tj tato mój jemy albo ze śmietaną albo ja z jogurtem naturalnym. Jest to dość nietypowe upodobanie 🙂 ale tak mamy i w takich szczegółach tkwi oryginalność każdej rodzinki 🙂 Pozdrawiamy!
No muszę przyznać, że zaskakujące połączenie 🙂
Osobiście bardzo lubię gołąbki 🙂 Po przeczytaniu tego posta przyszła mi myśl, by wykonać je w weekend 🙂
Ale mam teraz smaka na gołąbki! Chociaż tych z mięsem nigdy nie lubiłam. Wolałam z grzybami 🙂
Mniam! wspaniała inspiracja na obiad!!
Takie gołąbki robiła moja Mama, pyszne, kalsyczny przepis i jaka wspaniały …
Aż mnie ochota wzięła, by zrobić.
Z kolei teściowa robiła je jakoś inaczej, bo dodawała nieugotowany ryż, taki suchy do mięsa
i tak je gotowała, też były dobre, ale smak z mojego domu lepiej mi odpowiadał.
Specjalnie wpadałam do Ciebie na te gołąbki właśnie :-))
Awesome article. Really Great.
Ale fajne gołąbki, bardzo smakowały, dzięki
Gołąbków dawno nie robiłam, narobiłaś mi smaka!! 🙂
jak dla mnie ostatnie chwile, żeby nacieszyć się tym cudownym daniem i najeść na zapas, bo gołąbki latem to trochę za ciężko 🙂
Piękna stronka, będę zaglądać: ) a na gołąbki od dawna mam chęć, ale coś się zabrać nie mogę!
Dziękuję i oczywiście jak najczęściej zapraszam 🙂
Tradycyjnie pyszne:)