Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Kuchnia polska, Mięso mielone, Obiady, Przepisy, Wędrówki kulinarne  /  8 kwietnia, 2016

Gołąbki

Wędrówki po kuchni
Klasyka polskiej kuchni – tradycyjne gołąbki z mięsem mielonym i ryżem, zawinięte w liście kapusty i polane sosem pomidorowym. Można spotkać także gołąbki z kapusty włoskiej, pieczone w piekarniku, gotowane bez sosu, czy oszukane. Gołąbki to danie, które niewątpliwie wszyscy chętnie zajadają. Jednak nie każdy chętnie je robi, gdyż są pracochłonne. Warto jednak od czasu do czasu zrobić przyjemność sobie i bliskim, którzy z pewnością ucieszą się z takiego obiadu.
Przygotowanie1 hour godz.
Gotowanie1 hour godz.
Czas całkowity2 hours godz.
Drukuj
5 from 3 votes
Porcje: 14
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 700 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 100 g ryżu
  • 1 duża główka kapusty
  • 2 jajka
  • czarny pieprz
  • sól

Sos pomidorowy

  • 3 litry bulionu mięsnego
  • 200 g koncentratu pomidorowego 30%
  • 5 listków laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 łyżki mąki
  • ½ łyżeczki cukru
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

  • Z kapusty wycinamy twardy głąb i nacinam liście u podstawy. Do dużego garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Ostrożnie wkładamy kapustę i zmniejszamy gaz. Kapusta powinna się parzyć, a nie gotować. Powoli zdejmujemy wierzchnie liście, które podczas parzenia same zaczynają odchodzić od główki kapusty. Kapustę należy co jakiś czas przekręcać w garnku.
  • Ryż gotujemy na pół twardo w lekko osolonej wodzie. Odstawiamy do wystudzenia. Do miski wkładamy mięso, dodajemy ryż, jajka i doprawiamy do smaku przyprawami. Wyrabiamy do połączenia się składników.
  • Na liście nakładamy niedużą ilość farszu, boki kapusty zawijamy do środka i zwijamy gołąbki. Na dnie garnka umieszczamy kilka liści kapusty i ciasno układamy gołąbki. Zalewamy bulionem, tak, aby gołąbki były przykryte. Dodajemy koncentrat pomidorowy, liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy gaz.
  • Garnek przykrywamy pokrywką i dusimy gołąbki przez godzinę. Ugotowane gołąbki wyjmujemy na talerz. Mąkę rozprowadzamy w wodzie i dodajemy do sosu. Mieszamy, aż sos zgęstnieje. Gołąbki ponownie wkładamy do sosu.

Uwagi dodatkowe

  • kapusta na gołąbki powinna być duża i nie za bardzo zbita
  • gęstość sosu można regulować według własnych upodobań
  • czas duszenia gołąbków zależy od tego czy kapusta jest starsza czy młoda

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

1.5 2 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Kuchnia polska
  • Mięso mielone
  • Wieprzowina

Nawigacja wpisu

Sekrety udanego ciasta drożdżowego
Kremowa zupa pomidorowa z tortellini

Podobne wpisy

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem
Dania bezmięsne, Fusion, Kuchnia polska, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Wędrówki kulinarne  /  15 kwietnia, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 74

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem

Klopsiki w cukinii na grilla
Grill, Mięso mielone, Obiady, Okazje, Przepisy, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  18 sierpnia, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 39

Klopsiki w cukinii na grilla

Zupa lasagne
Klasyczne, Kuchnia włoska, Mięso mielone, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Zupy  /  25 maja, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 39

Zupa lasagne

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
31 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Pojedztam
Pojedztam
3 lata temu

Bardzo lubię jeść gołąbki, ale w sumie już dość długo nie gościły na naszym stole.

0
Odpowiedz
Anna
Anna
5 lata temu

Kto nie lubi gołąbków! Niedawno robiłam takie jak moja babcia kiedyś. Smacznego!

0
Odpowiedz
Irena -Hooltaye w podróży
Irena -Hooltaye w podróży
5 lata temu

5 stars
Uwielbiam gołąbki od zawsze. Co prawda, nie wiem, kto wymyślił taką nazwę.
Bo gołębie źle mi się kojarzą, odkąd kiedyś okupowały mój balkon przez rok.
Danie wspaniałe, ja robię z włoskiej kapusty i z sosem pieczarkowym.
Pomidorowy kojarzy mi się z internatem.
Twoje wyglądają pysznie. Robić nie będę, prześlij mi parę, adres Ci podam 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Irena -Hooltaye w podróży

Z kapusty włoskiej też są pyszne, czasem robię 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
5 lata temu

Bardzo często robię gołąbki, bardzo nam smakują i obiad gotowy na trzy dni. 🙂

0
Odpowiedz
donna
donna
5 lata temu

Już dawno nie jadłam gołąbków 😉 ale mi smaka zrobiłaś! 🙂

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
5 lata temu

U nas często gości ta potrawa. Z dużą ilością kminku.

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
5 lata temu

Chyba zrobię je jutro ma obiad

0
Odpowiedz
Paulina Wu
Paulina Wu
5 lata temu

5 stars
Trudno się nie zgodzić – klasyka kuchni broni się sama. Często robię gołąbki jesienią i zimą 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
5 lata temu

5 stars
W moim rodzinnym domu Mama też robiła wspaniałe gołąbki,
bardzo je lubiłam 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
5 lata temu

Kiedyś nie lubiłam gołąbków, miałam z nimi złe wspomnienia związane z jedzeniem w szkolnej stołówce. Teraz to danie mogłabym jeść, jeść i jeść 🙂

0
Odpowiedz
Agnieszka Ciemińska
Agnieszka Ciemińska
5 lata temu

2 jajka, teraz mnie zaskoczyłaś. Ogólnie nie lubię odchodzic od kuchni tradycjonalnej, ale musze spróbować tej innowacji.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Agnieszka Ciemińska

Od zawsze dodawałam jajka do farszu, tak jak do mielonych 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
5 lata temu

na ich widok aż ślinka cieknie 🙂 szkoda że nie robi się ich tak szybko jak np jajecznicę ;P wtedy bym chyba codziennie jadła 🙂

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
7 lata temu

Jedno z moich ulubionych polskich dań;) smak dzieciństwa!

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
7 lata temu

Dawno nie robiłam gołąbków, muszę koniecznie zrobić,
narobiłaś mi apetytu i zainspirowałaś 🙂

0
Odpowiedz
oLGA
oLGA
7 lata temu

Jakoś nigdy nie przepadalam za tym daniem, zdecydowanie bardziej wolę azjatycką opcję – Sajgonki <3

0
Odpowiedz
Gosia B
Gosia B
7 lata temu

No nie moge ale bym, zjadła musze zrobic koniecznie

0
Odpowiedz
Kinga Kulczycka
Kinga Kulczycka
7 lata temu

Jest to jedno z moich ulubionych dań, jednak w naszej tradycyjnej rodzinnej kuchni dodajemy grzyby i nie robimy sosu pomidorowego tylko mąż je z magą- ja i głowa rodu tj tato mój jemy albo ze śmietaną albo ja z jogurtem naturalnym. Jest to dość nietypowe upodobanie 🙂 ale tak mamy i w takich szczegółach tkwi oryginalność każdej rodzinki 🙂 Pozdrawiamy!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  Kinga Kulczycka

No muszę przyznać, że zaskakujące połączenie 🙂

0
Odpowiedz
Urodzianka.pl
Urodzianka.pl
7 lata temu

Osobiście bardzo lubię gołąbki 🙂 Po przeczytaniu tego posta przyszła mi myśl, by wykonać je w weekend 🙂

0
Odpowiedz
Globfoterka
Globfoterka
7 lata temu

Ale mam teraz smaka na gołąbki! Chociaż tych z mięsem nigdy nie lubiłam. Wolałam z grzybami 🙂

0
Odpowiedz
Iwona
Iwona
7 lata temu

Mniam! wspaniała inspiracja na obiad!!

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
7 lata temu

Takie gołąbki robiła moja Mama, pyszne, kalsyczny przepis i jaka wspaniały …
Aż mnie ochota wzięła, by zrobić.
Z kolei teściowa robiła je jakoś inaczej, bo dodawała nieugotowany ryż, taki suchy do mięsa
i tak je gotowała, też były dobre, ale smak z mojego domu lepiej mi odpowiadał.
Specjalnie wpadałam do Ciebie na te gołąbki właśnie :-))

0
Odpowiedz
cours de theatre paris
cours de theatre paris
8 lata temu

Awesome article. Really Great.

0
Odpowiedz
Dagmara
Dagmara
9 lata temu

Ale fajne gołąbki, bardzo smakowały, dzięki

0
Odpowiedz
Agnieszka Wilk
Agnieszka Wilk
9 lata temu

Gołąbków dawno nie robiłam, narobiłaś mi smaka!! 🙂

0
Odpowiedz
Paznokcie Lublin
Paznokcie Lublin
9 lata temu

jak dla mnie ostatnie chwile, żeby nacieszyć się tym cudownym daniem i najeść na zapas, bo gołąbki latem to trochę za ciężko 🙂

0
Odpowiedz
Asia
Asia
9 lata temu

Piękna stronka, będę zaglądać: ) a na gołąbki od dawna mam chęć, ale coś się zabrać nie mogę!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 lata temu
Odpowiedź do  Asia

Dziękuję i oczywiście jak najczęściej zapraszam 🙂

0
Odpowiedz
Lena
Lena
9 lata temu

Tradycyjnie pyszne:)

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
31
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz