Gołąbki to tradycyjna polska potrawa, jednak jej przygotowanie jest bardzo pracochłonne. Gotowanie kapusty, zawijanie mięsa i długie duszenie. Jednak nie zawsze mamy czas na przygotowanie tej jakże smacznej potrawy. Dlatego dziś zapraszam Was na prostszą i szybszą wersję tego dania - gołąbki bez zawijania. Smakują na prawdę fantastycznie, a dodatek kapusty sprawia, że danie ma świetną teksturę i jest bardzo soczyste.
Porcje: 5
Składniki
Gołąbki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 500 g białej kapusty
- 100 g ryżu
- 2-3 łyżki otrąb mielonych *
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- pieprz czarny
- sól
Sos
- 750 ml przecieru pomidorowego
- 250 ml bulionu
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki cukru
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- majeranek
- papryka ostra
- pieprz czarny
- sól
Dodatkowo
- olej do smażenia
Przygotowanie
Gołąbki
- Kapustę białą bardzo drobno szatkujemy lub ścieramy na tarce (jest to chyba najlepszy sposób). Kapustę delikatnie solimy i odstawiamy na około 20 minut. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, skracając czas gotowania o 6-8 minut. Powinien być lekko twardy, gdyż dogotuje się w sosie.
- Cebulę bardzo drobno siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju do momentu, aż cebulka się zeszkli. Do mięsa mielonego dodajemy cebulę, jajka, odciśniętą w dłoniach kapustę i ryż. Doprawiamy do smaku przyprawami i wszystko razem dokładnie mieszamy. Formujemy około 12 okrągłych kotlecików. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i podsmażamy krótko przygotowane kotleciki z obu stron.
Sos
- Cebulę obieramy, drobno siekamy. W szerokim rondelku rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy cebulkę, aż się zeszkli. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy przecier pomidorowy, ziele angielskie, liście laurowe i pozostałe przyprawy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 30 – 40 minut.
- Pod koniec gotowania zdejmujemy pokrywkę, aby sos mógł odparować i zgęstnieć. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku. Gołąbki wkładamy do sosu i gotujemy na małym ogniu około 5 minut. Gotowe podajemy z tłuczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.
Odnośniki
- * można zastąpić bułką tartą lub kaszą manną
Uwagi dodatkowe
- do potrawy można użyć mięsa wołowo-wieprzowego
- sos po długim gotowaniu powinien mieć odpowiednią gęstość i nie ma potrzeby, aby dodatkowo zagęszczać go mąką
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Wow, zapisałam sobie ten przepis,
muszę koniecznie zrobić,
bo gołąbki lubię bardzo, ale takich jeszcze nie robiłam 🙂
Polecam, są pyszne 🙂
Dodatek otrab mnie zaskoczył..zdrowo ?
Uwielbiam takie gołąbki 🙂
Smak mojego dzieciństwa i jedno z moich ulubionych dań 😀
Jakie pyszne 🙂 Słyszałam o takich gołąbkach ,
ale nigdy nie robiłam, a to po prostu smaży się jak kotllety 🙂
Ślinka cieknie na samą myśl 🙂
Od kilku dni czeka na mnie przepis na gołąbki z parowaru i myśle że w końcu muszę się za nie zabrać bo naprawdę bym je wciągnęła.
I really enjoy the post.Really looking forward to read more. Really Cool.