Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Mięso mielone, Obiady, Przepisy, Wieprzowina  /  19 stycznia, 2015

Gołąbki bez zawijania

Wędrówki po kuchni
Gołąbki to tradycyjna polska potrawa, jednak jej przygotowanie jest bardzo pracochłonne. Gotowanie kapusty, zawijanie mięsa i długie duszenie. Jednak nie zawsze mamy czas na przygotowanie tej jakże smacznej potrawy. Dlatego dziś zapraszam Was na prostszą i szybszą wersję tego dania - gołąbki bez zawijania. Smakują na prawdę fantastycznie, a dodatek kapusty sprawia, że danie ma świetną teksturę i jest bardzo soczyste.
Przygotowanie25 min., min.
Gotowanie40 min., min.
Czas całkowity1 hour godz. 5 min., min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 5
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Gołąbki

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 500 g białej kapusty
  • 100 g ryżu
  • 2-3 łyżki otrąb mielonych *
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • pieprz czarny
  • sól

Sos

  • 750 ml przecieru pomidorowego
  • 250 ml bulionu
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki cukru
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • majeranek
  • papryka ostra
  • pieprz czarny
  • sól

Dodatkowo

  • olej do smażenia

Przygotowanie

    Gołąbki

    • Kapustę białą bardzo drobno szatkujemy lub ścieramy na tarce (jest to chyba najlepszy sposób). Kapustę delikatnie solimy i odstawiamy na około 20 minut. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, skracając czas gotowania o 6-8 minut. Powinien być lekko twardy, gdyż dogotuje się w sosie.
    • Cebulę bardzo drobno siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju do momentu, aż cebulka się zeszkli. Do mięsa mielonego dodajemy cebulę, jajka, odciśniętą w dłoniach kapustę i ryż. Doprawiamy do smaku przyprawami i wszystko razem dokładnie mieszamy. Formujemy około 12 okrągłych kotlecików. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i podsmażamy krótko przygotowane kotleciki z obu stron.

    Sos

    • Cebulę obieramy, drobno siekamy. W szerokim rondelku rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy cebulkę, aż się zeszkli. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy przecier pomidorowy, ziele angielskie, liście laurowe i pozostałe przyprawy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 30 – 40 minut.
    • Pod koniec gotowania zdejmujemy pokrywkę, aby sos mógł odparować i zgęstnieć. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku. Gołąbki wkładamy do sosu i gotujemy na małym ogniu około 5 minut. Gotowe podajemy z tłuczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.

    Odnośniki

    • * można zastąpić bułką tartą lub kaszą manną

    Uwagi dodatkowe

    • do potrawy można użyć mięsa wołowo-wieprzowego
    • sos po długim gotowaniu powinien mieć odpowiednią gęstość i nie ma potrzeby, aby dodatkowo zagęszczać go mąką

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    4.5 2 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Mięso mielone
    • Wieprzowina

    Nawigacja wpisu

    Keftedes, czyli pulpeciki po grecku
    Muffiny a’la pączki

    Podobne wpisy

    Klopsiki w cukinii na grilla
    Grill, Mięso mielone, Obiady, Okazje, Przepisy, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  18 sierpnia, 2015
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 39

    Klopsiki w cukinii na grilla

    Zupa lasagne
    Klasyczne, Kuchnia włoska, Mięso mielone, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Zupy  /  25 maja, 2015
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 39

    Zupa lasagne

    Schab w sosie morelowym z kaszą kuskus
    Dania z kaszą, Obiady, Przepisy, Wieprzowina, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  22 lipca, 2020
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 37

    Schab w sosie morelowym z kaszą kuskus

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    8 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    5 lata temu

    5 stars
    Wow, zapisałam sobie ten przepis,
    muszę koniecznie zrobić,
    bo gołąbki lubię bardzo, ale takich jeszcze nie robiłam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  krystynabozenna

    Polecam, są pyszne 🙂

    0
    Odpowiedz
    Patrycja
    Patrycja
    7 lata temu

    Dodatek otrab mnie zaskoczył..zdrowo ?

    0
    Odpowiedz
    Słodkie okruszki
    Słodkie okruszki
    7 lata temu

    Uwielbiam takie gołąbki 🙂

    0
    Odpowiedz
    Justa
    Justa
    7 lata temu

    Smak mojego dzieciństwa i jedno z moich ulubionych dań 😀

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    7 lata temu

    Jakie pyszne 🙂 Słyszałam o takich gołąbkach ,
    ale nigdy nie robiłam, a to po prostu smaży się jak kotllety 🙂
    Ślinka cieknie na samą myśl 🙂

    0
    Odpowiedz
    Olga - Rodzina ze Szczecina
    Olga - Rodzina ze Szczecina
    7 lata temu

    Od kilku dni czeka na mnie przepis na gołąbki z parowaru i myśle że w końcu muszę się za nie zabrać bo naprawdę bym je wciągnęła.

    0
    Odpowiedz
    cours de theatre paris
    cours de theatre paris
    8 lata temu

    I really enjoy the post.Really looking forward to read more. Really Cool.

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śliwki

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    8
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz