Według statystyk po puszki, konserwy czy szybkie gotowe dania obiadowe do podgrzania w mikrofalówce sięgamy coraz częściej. Często dzieje się to na wakacjach, gdy nie chcemy tracić czasu na gotowanie. Wiele osób jednak codziennie kupuje tak przygotowaną żywność do pracy, by nie musieć każdego dnia rano wstawać wcześnie i robić sobie kanapki czy ciekawsze, ale jednocześnie bardziej czasochłonne potrawy. Czy wśród takich dań można znaleźć wartościowe i zdrowe produkty?
Jakie można kupić gotowe dania obiadowe?
Wśród gotowych dań obiadowych jest bardzo szeroki wybór. Można zdecydować się na potrawy mrożone, chłodzone, pasteryzowane, suszone, liofilizowane czy sterylizowane, zarówno zupy, drugie dania, jak i desery, bez względu na to czy to tradycyjne dania kuchni polskiej czy bardziej egzotyczne potrawy. Wszystkie je łączy jedna wspólna cecha – może je szybko przygotować i od razu zjeść. Często takie gotowe dania obiadowe określa się również mianem wygodnej żywności, gdyż nie trzeba wkładać specjalnego wysiłku w jej przygotowanie.
Gotowe dania obiadowe – kryteria
Aby móc określić dane produkty jako gotowe dania obiadowe, które można sprzedawać i spożywać, taka przetworzona żywność musi spełniać pewne kryteria. Przede wszystkim musi być bezpieczna i trwała, a także musi gwarantować minimalny czas przyrządzania. Wiele produktów tego rodzaju nie dostarcza organizmowi żadnych wartościowych elementów w postaci witamin, minerałów, błonnika czy kwasów tłuszczowych. Z tego powodu należy szczególnie zwracać uwagę na zawartość takich produktów.
Jakie gotowe dania obiadowe wybierać?
Gotowe dania obiadowe można przygotować w różny sposób – jedną potrawę należy ugotować, inne wystarczy zalać wrzącą wodą, a kolejną podgrzać kilkadziesiąt sekund w mikrofalówce. Takie dania różnią się również wartością odżywczą. Potrawy liofilizowane (zupy czy desery) posiadające w składzie suszone owoce, warzywa czy mięso dostarczają zazwyczaj dość sporo składników mineralnych pochodzących z tych produktów. Jednocześnie dostarczają niewiele witaminy C, która zanika w procesie suszenia. Z tego też powodu zupy czy kisiele mogą być dodatkowo wzbogacone o tę witaminę. Natomiast jeśli potrawa zawiera substancje smakowo-zapachowe, takie jak na przykład glutaminian sodu, a do tego emulgatory, aromaty i barwniki, substancja stabilizujące i zagęszczające, a do tego jakieś przyprawy i np. makaron – zwykle nie posiada żadnych witamin ani minerałów. Dotyczy to również m.in. deserów z owocowymi aromatami czy barwnikami syntetycznymi. Warto wiedzieć, że dania utrwalane termicznie tracą cenne składniki. Potrawy rybne nie są uznawane przez dietetyków za pełnowartościowe, zaś mięsno-warzywne mogą dostarczyć organizmowi cenne minerały, białka i węglowodany, ale zawierają również sporo tłuszczu i soli. Podczas wyboru gotowych dań obiadowych zawsze zwracajmy uwagę na skład i wartości odżywcze zawarte w danym produkcie. Unikajmy tych pozbawionych zdrowych elementów i postawmy na naturalne składniki pełne składników odżywczych.
lubię od czasu do czasu gotowe dania, ale niestety zazwyczaj jest to kosztem ciężkości żołądka, jakoś jeszcze nie trafiłam na super dobre danie gotowe
Czasem lubię sięgnąc po takie sprawdzone gotowce, gdy nie mam czasu na gotowanie 🙂
Szkoda, że te statystyki wśród gotowych dań są coraz większe. Żyjemy w pędzie i szybko chcemy coś zjeść.
Ale i też zachęcają nas do tego, powoli staje się to niestety modelem życia.
To niestety ma znaczący wpływ na sięganie po gotowce.
Mam kilka sprawdzonych gotowców – zarówno pod względem smaku i składu. Wolę gotować sama, ale gdy czasu nie mam, a zjeść coś trzeba, to decyduje się na coś gotowego 🙂
ED Red z obrazka jest super, tylko ceny ma kosmiczne
Nie za często sięgam po gotowe dania obiadowe, nie jestem ich wielką miłośniczką.
Czasem wykorzystuję gotowe dania, nie jest aż taką purystką, aby odmawiać im udziału w diecie. 🙂
Rzadko korzystam już teraz z gotowców, ale kiedyś nagminnie je stosowałam.
Nie jadam gotowców, nie mam dobrego zdania o jedzeniu zamkniętym w konserwach, pojemnikach, foliach.
Są jednak sytuacje w życiu, gdzie trzeba skorzystać i z takiej opcji 🙂
Często korzystamy podczas wakacyjnych wypadów, lubimy przebywać w głuszy, a zatem ułatwiają nam życie przez kilka dni. 🙂
Nie jestem fanka gotowcow,ale przyznaje,ze czasami po nie siegam z braku czasu lub z ze zwyklego lenistwa 😛
Wydaje mi się, że siłą rzeczy rynek konsumentów wymusi, aby gotowe dania w puszkach miały jak najlepszy skład.
Mam dosc kiepska opinie o gotowych daniach, ale rozumiem, ze nie zawsze ma sie czas na gotowanie…
staram sie nie korzystać z gotowych produktów chyba ze są to uszka z mięsem 😀
Rzadko kiedy kupuję takie dania. Gdy nie gotuję sama, zamawiam posiłki z restauracji.
Gotowe dania są kontrowersyjne, ale czasem je jadam.
Nie korzystam z takich gotowych dań obiadowych.
Ciekawy wpis z przydatnymi informacjami, szczególnie dla zabieganych 🙂
Ja bardzo sporadycznie sięgam po tego typu rzeczy, najczęsciej jeśli już to pizzę.
Na pewno gotowe dania są różnej jakości. Warto zwracać uwagę na ich skład.