Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dodatki do obiadu, Grill, Kuchnia grecka, Okazje, Przepisy, Surówki i warzywa, Wędrówki kulinarne, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  21 czerwca, 2020

Grecka sałatka z ogórków

Wędrówki po kuchni
Surówki i obiadowe sałatki są nieodłącznym elementem drugiego dania. To orzeźwiający, pyszny, a przede wszystkim zdrowy dodatek. Dla mnie obiad bez surówki jest niekompletnym daniem, dlatego zawsze na talerzu musi znaleźć się solidna porcja chrupiących, sezonowych warzyw. Bohaterem tej sałatki jest zielony ogórek i kilka niewyszukanych dodatków. Przeważnie to zielone warzywo ląduje w klasycznej mizerii. Dziś w nowej odsłonie z dodatkiem marynowanej cebuli i wspaniałego, kremowego sosu jogurtowego inspirowanego tzatziki. Sałatka jest świeża, chrupiąca, lekka i przepyszna! Zakochaliśmy się w niej od pierwszego kęsa!
Przygotowanie20 min., min.
Czas całkowity20 min., min.
Drukuj
5 from 3 votes
Porcje: 5
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 2-3 ogórki długie
  • 1 duża czerwona cebula
  • 60 ml oliwy extra virgine
  • 1½ łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego

Sos

  • 240 g gęstego jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 pęczek kopru
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
  • sól

Przygotowanie

  • Cebulę kroimy w piórka, dodajemy oliwę, oregano oraz ocet winny. Mieszamy i odstawiamy na bok, aby cebula się zamarynowała. W tym czasie ogórki dokładnie myjemy (ja dodatkowo sparzyłam skórkę wrzątkiem) i kroimy w cienkie półplasterki. Znaczenie ma tu sposób pokrojenia ogórków. Tarka, czy szatkownica się tu nie sprawdzi. Ogórki w tym wypadku najlepiej jest pokroić nożem, gdyż zbyt cienkie nie będą już tak chrupiące i pyszne.
  • Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek. Mieszamy całość do połączenia się składników.
    Do ogórków dodajemy marynowaną cebulę razem z marynatą. Dodajemy sos i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.

Uwagi dodatkowe

- ogórki można odcisnąć z nadmiaru wody, ja tego nigdy nie robię
- sekretem tej sałatki jest sos, dlatego polecam użyć dobrego, prawdziwego jogurtu greckiego

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4.1 8 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Ogórek
  • Surówki i warzywa
  • Zdrowo i Fit

Nawigacja wpisu

Dunseverick Castle
Sernik na zimno z morelową żelką

Podobne wpisy

Fit ciasto dyniowe
Ciasta ucierane, Na słodko, Przepisy, Wypieki, Zdrowo i Fit  /  2 maja, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 55

Fit ciasto dyniowe

Fit placuszki z cukinii i kaszy
Dania bezmięsne, Dania z kaszą, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Szybkie dania, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  6 sierpnia, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 43

Fit placuszki z cukinii i kaszy

Łosoś z maślanym sosem cytrynowym i szparagami
Obiady, Przepisy, Ryby i owoce morza, Szybkie dania, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  13 czerwca, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 41

Łosoś z maślanym sosem cytrynowym i szparagami

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
35 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Martyna i Paulina
Martyna i Paulina
4 lata temu

Już niebawem będziemy miały ogórki na działce, więc przepis sprawdzi się idealnie.

0
Odpowiedz
Agnieszka Szczygieł
Agnieszka Szczygieł
4 lata temu

Uwielbiam takie połączenia 🙂 Pyszności. Mniam 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
4 lata temu

Takie sałatki są bardzo dobrym dodatkiem do letnich dań lub samodzielną potrawą.
Pysznie ją skomponowałaś.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Anna

Dziękuję 🙂

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
4 lata temu

Troche jak mizeria tyle że z jogurtem 🙂

-1
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  blogierka

No nie do końca, sos jest zupełnie inny przez co za tym idzie i smak 🙂

3
Odpowiedz
Ania
Ania
4 lata temu

Wygląda bardzo apetycznie, idealna na letnie podwieczorki

0
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
4 lata temu

O tak, chrupiący element do obiadu w postaci sałatki to pyszny dodatek 🙂 A z jogurtem greckim zamiast majonezu czy innego tłustego sosu jest o wiele lepsza 🙂

2
Odpowiedz
Kasia
Kasia
4 lata temu

Wygląda bardzo smacznie, spróbowałabym zamienić jogurt na wegański 🙂

0
Odpowiedz
Irena -Hooltaye w podróży
Irena -Hooltaye w podróży
4 lata temu

5 stars
Takie sałatki to dla mnie!
Właściwie, co ja mam się męczyć z tymi ogórkami i sosem.
Pakuję walizkę i jadę do Ciebie.
Najem się za wszystkie czasy, tylko torty głęboko pochowaj 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Irena -Hooltaye w podróży

Zapraszam 🙂 Obecnie tortów nie robię, więc czuj się bezpieczna 🙂

0
Odpowiedz
Irena -Hooltaye w podróży
Irena -Hooltaye w podróży
4 lata temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

No i to mi pasuje 🙂

0
Odpowiedz
Miye
Miye
4 lata temu

Brzmi smacznie! Bardzo lubię taką kuchnię 🙂

0
Odpowiedz
Magdalena Walczak
Magdalena Walczak
4 lata temu

Połączenie smaku nowoczesności i smaku dzieciństwa 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lata temu
Odpowiedź do  Magdalena Walczak

Oj tak, u mnie też to jeden ze smaków dzieciństwa. 🙂

0
Odpowiedz
Świat toli
Świat toli
4 lata temu

Prosty przepis, a takie pyszności.

1
Odpowiedz
Katarzyna
Katarzyna
4 lata temu

5 stars
Prawdziwie grecka sałatka. Pycha!

1
Odpowiedz
Magda
Magda
4 lata temu

Pysznie, trochę jak grecka odmiana mizerii, idealna na upalny dzień 🙂

1
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lata temu

Lubię takie smaki, zatem bardzo chętnie podchwytuję przepis. 🙂

0
Odpowiedz
Bukku-recenzje
Bukku-recenzje
4 lata temu

Baardzo ciekawa 😀 teraz ograniczam mięso i jem więcej warzyw więc jak najbardziej zapisuję przepis 😀

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Bukku-recenzje

Polecam, jest mega pyszna 🙂

1
Odpowiedz
Justyna
Justyna
4 lata temu

Chętnie przyrządzę sobie taką sałatkę, teraz sezon w pełni dlatego skorzystam z Twojego pomysłu

0
Odpowiedz
Marta
Marta
4 lata temu

Uwielbiam taką sałatkę, chociaż w czerwcu sięgam chętniej po ogórki gruntowe.

0
Odpowiedz
Słodko Słodka
Słodko Słodka
4 lata temu

Prosto i smacznie, do tego moje smaki 🙂

0
Odpowiedz
Wiewiórka w okularach
Wiewiórka w okularach
4 lata temu

Wygląda naprawdę apetycznie, muszę zapisać sobie ten przepis. 🙂

0
Odpowiedz
Gulosus
Gulosus
4 lata temu

Nie sądziłem, iż tak estetycznie można tego typu sałatkę wykonać.

Ostatnio edytowano 4 lata temu przez Gulosus
0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
3 lata temu
Odpowiedź do  Gulosus

Niby proste składniki, pozornie nic ciekawego, a jednak właśnie ta prostota dostarcza dobrego smaku. 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
4 lata temu

Często jeżdżę do Grecji, ale nie znam takiej sałatki i nigdy jej nie spotkałam.
Czy to jest oryginalny grecki przepis?
W każdym razie na lato na pewno smaczna.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Anna

Myślę, że bardziej inspirowany kuchnią grecką 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
4 lata temu

Prosta i pyszna sałatka 🙂 Ostatnio brakuje mi pomysłów na takie rzeczy, więc chętnie skorzystam.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Aleksandra

Bardzo polecam, jest świetna 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
4 lata temu

5 stars
Pyszna , to coś dla mnie, uwielbiam takie sałątki 🙂

0
Odpowiedz
Tomasz
Tomasz
4 lata temu

Uwielbiam sałatki greckie, ale jeszcze takiej nie próbowałem

0
Odpowiedz
agaman
agaman
4 lata temu

taka nowa lekka odsłona klasycznej mizerii 🙂 na grilla nie byłaby zła, do obiadu swietna i nawet na jakąs przegryzkę równiez 🙂

0
Odpowiedz
CzteryFajery.pl - blog kulinarny
CzteryFajery.pl - blog kulinarny
4 lata temu

Dla mnie prawie ideał, ale pod warunkiem, że pominę oregano. Nie pasuje mi do tego zestawu składników

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
35
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz