Lato pachnie, każdego dnia, bez wyjątku!. Pachnie słońcem, ciepłym wiatrem i orzeźwiającą lemoniadą. W powietrzu uniosi się zapach grillowanych potraw. Nad rozżarzonymi węglami skwierczą kiełbaski, szaszłyki i soczyste steki. Świetnym urozmaiceniem tych wszystkich mięsnych rarytasów są sezonowe warzywa. A z grilla smakują naprawdę obłędnie, bowiem grillowanie wydobywa z nich karmelizowany posmak, który pojawia się dopiero podczas pieczenia ich nad ogniem. Cebula nadaje się do tego wprost idealnie! Jest mięciutka, cudowanie skarmelizowana, pachnąca miodem i rozmarynem. W szczególności uwielbiam ją z aromatycznym stekiem czy karkówką, choć i solo smakuje fantastycznie. Poczuj ten smak na swoim grillu!
Porcje: 4
Składniki
- 4 średnie cebule *
- 2 łyżki ketchupu
- 1½ łyżki miodu płynnego
- 1 łyżka musztardy Dijon
- ½ łyżki octu balsamicznego
- ½ posiekanego rozmarynu
Dodatkowo
- 1 łyżeczka oleju
Przygotowanie
- Patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie przez pół godziny. W miseczce łączymy ketchup, miód, musztardę, ocet balsamiczny oraz rozmaryn. Całość mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Cebule obieramy z łupin i kroimy w plastry grubości około 1,5 cm. Plastry cebuli układamy płasko na desce do krojenia. Ostrożnie wbijamy wykałaczkę przez środek plastrów cebuli. Na jednym patyczku do szaszłyków nabijamy 2-3 krążki cebuli. Dokładnie smarujemy przygotowaną marynatą.
- Ruszt grilla smarujemy oliwą. Cebulę grillujemy na mocno rozgrzanym ruszcie, gdy płomienie samoistnie ustaną, a całe palenisko będzie wypełnione żarem. Podczas grillowania należy często obracać cebulę, za każdym razem smarując ją ponownie marynatą. Po około 20-25 minutach cebula powinna być miękka i mocno rumiana z widocznymi śladami zwęglenia.
Odnośniki
- * polecam użyć cebuli słodkiej
Uwagi dodatkowe
- poza sezonem można przygotować taką cebulę także w domu, na grillu elektrycznym
To jest mój autorski przepis. Jeśli kopiujesz-podaj źródło!
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.
Bardzo lubię krążki cebuli w panierce. Z grilla też chętnie bym spróbowała.
no i w sumie nie pomyślalam nigdy, żeby tak zrobić cebulkę, trzeba wypróbowac 🙂
Koniecznie 🙂
Ale połączenie smaków. Brzmi ciekawie. Początkowo myślałam, że to lizaki, taki mają kształt.
Cebulowe lizaki 😀
To fakt, warzywa z grilla mają obłędny smak.
Coś nowego, coś pysznego! Chętnie wypróbuje w najbliższy weekend
Poecam, są pyszne 🙂
Uwielbiam grilla. I mięsko i warzywka. Pysznie i zdrowo. A Twoja propozycja warta próby 👍
Bardzo polecam
Bardzo lubię grillowaną cebulę z przyprawami, z miodem jeszcze nie jadłam.
Pełen zaskok! Owszem, zdarzało mi się grillować samą cebulę, plus cukinię czy paprykę, ale w taki sposób jeszcze nigdy nie robiłam tego. Jak tylko pogoda u mnie się poprawi i maż wróci z wyjazdu, to odpalimy grilla i wykorzystam ten przepis.
Sposób warty wypróbowania więc jak najbardziej polecam
To miło, że taką cebulę można przygotować też w domu.
Grillowana celula na pewno jest idealna na letnie dni.
Prosto, smacznie, z ciekawą prezentacją, w sam raz na urozmaicenie wielu dań, nie tylko tych w grillowej odsłonie. 🙂
Dziękuję.
Czas grilla nadszedł, więc jest co grillować.
Wiele wspaniałycj potraw można wyczarować podczas grillowej uczty, właśnie takie z niczego najlepiej wpasowują się w klimat grillowania. 🙂
Na pewno znajdą się osoby, którym zasmakuje ta propozycja.