Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Grill, Jagnięcina, Kuchnia grecka, Obiady, Okazje, Szybkie dania, Wędrówki kulinarne, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  7 sierpnia, 2020

Grillowane kofty jagnięce

Wędrówki po kuchni
Chętni na daleką podróż pełną smaku? Jeśli tak, to zapraszam Was na kofty (Köfte) - fantastyczne danie prosto z półwyspu Balkańskiego! Najczęściej przygotowuje się je z jagnięciny bądź baraniny, rzadziej z wołowiny. Ja postawiłam na delikatną jagnięcinę, pochodzącą z irlandzkich, zielonych pastwisk. Osobiście bardzo cenię sobie to mięso, bowiem posiada wiele właściwości, które korzystnie wpływają na zdrowie, jest lekkostrawne, dietetyczne i bardzo smaczne. Kofty smakują wspaniale! Paleta aromatycznych przypraw nadaje im niepowtarzalny smak i aromat. Uzupełnieniem tego dania jest orzeźwiający i lekki sos na bazie jogurtu greckiego oraz świeża, prosta sałatka. Wspaniały, lekki i aromatyczny obiad, który z pewnością przeniesie Was na greckie wyspy!
Przygotowanie20 min., min.
Gotowanie10 min., min.
Czas całkowity30 min., min.
Drukuj
5 from 3 votes
Porcje: 4
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

Kofty

  • 500 g mielonej jagnięciny *
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 2 łyżki oliwy Extra Vergine
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego

Sos tzaziki

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 ogórek długi
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy extra Vergine

Sałatka

  • 1 sałata rzymska
  • 1 cebula czerwona
  • 3 łyżki sera feta

Dodatkowo

  • 4 chlebki pita

Przygotowanie

    Kofty

    • Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie przez pół godziny. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieloną jagnięcinę przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę, miętę, oliwę oraz pozostałe przyprawy. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Z tak przygotowanego mięsa formujemy na patyczkach do szaszłyków 8 zgrabnych, lekko podłużnych kotlecików.

    Sos tzaziki

    • Ogórka obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odstawiamy na pół godziny, aby ogórek puścił wodę. Do jogurtu dodajemy posiekaną miętę, odciśnięty ogórek, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Mieszamy do połączenia się składników.

    Sałatka

    • Sałatkę rwiemy na mniejsze części. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i pokruszony ser feta. Lekko mieszamy.
    • Grill elektryczny rozgrzewamy i lekko smarujemy jego powierzchnię oliwą. Grillujemy kofty po 3-4 minut z każdej strony, aż będą rumiane. Pamiętajmy, aby zbyt długo ich nie grillować, ponieważ mięso będzie twarde. Tak przygotowane kofty podajemy z sałatką, sosem tzaziki oraz chlebkiem pita. Świetnie się tu sprawdzi również tortilla.

    Odnośniki

    • *użyłam jagnięciny o zawartości 20% tłuszczu

    Uwagi dodatkowe

    - kofty można również przygotować na grillu ogrodowym
    - z tej porcji wyszło mi 8 niedużych koft

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    5 2 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Jagnięcina
    • Kuchnia grecka

    Nawigacja wpisu

    Czy olej CBD pomoże w leczeniu bólu?
    Dżem ananasowy

    Podobne wpisy

    Kremowa sałatka grecka z kurczakiem
    Kuchnia grecka, Przekąski i przystawki, Przepisy, Sałatki, Wędrówki kulinarne, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  21 września, 2017
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 32

    Kremowa sałatka grecka z kurczakiem

    Keftedes, czyli pulpeciki po grecku
    Dania mięsne, Kuchnia grecka, Mięso mielone, Obiady, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Wieprzowina, Wołownina  /  16 stycznia, 2015
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 30

    Keftedes, czyli pulpeciki po grecku

    Marokańskie klopsiki z kuskusem
    Azjatycka, Dania mięsne, Dania z kaszą, Jagnięcina, Kuchnia arabska, Kuchnia azjatycka, Mięso mielone, Obiady, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Wołownina  /  7 marca, 2024
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 24

    Marokańskie klopsiki z kuskusem

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    36 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Gulosus
    Gulosus
    4 lata temu

    Świetny przepis! Warto pamiętać, iż w kuchni bliskowschodniej stosuje się częściej miętę gatunku Mentha spicata, a nie tak popularnego u nas mieszańca Menta x piperita.

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    4 lata temu

    Wygląda pysznie, chętnie bym spróbowała.

    0
    Odpowiedz
    Beata punktsiedzenia.pl
    Beata punktsiedzenia.pl
    4 lata temu

    Uwielbiam kofty, zamawiam je gdzie się da 🙂

    0
    Odpowiedz
    Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
    Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
    4 lata temu

    Patrząc na takie przepisy przypominają mi się nasze podróże 🙂

    0
    Odpowiedz
    Angelika
    Angelika
    4 lata temu

    Jeszcze nigdy nie jadłam jagnięciny,ale chyba pora nadrobić, bo danie wygląda obłędnie

    0
    Odpowiedz
    Magda M. blog
    Magda M. blog
    4 lata temu

    Uwielbiam kofty, ale przyznam, że jagnięcych nigdy nie robiłam. Jakoś ciężko mi sięgać po mięso, którego nie znam i nie wiem, jak się z nim obchodzić 😉

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Magda M. blog

    Jagnięcię trzeba umieć doprawić, jednak to nic trudnego, zachęcam do spróbowania 🙂

    0
    Odpowiedz
    Agnieszka Szczygieł
    Agnieszka Szczygieł
    4 lata temu

    Dobrze, że sos jest do nich lekki 🙂

    0
    Odpowiedz
    Paulina Kwiatkowska
    Paulina Kwiatkowska
    4 lata temu

    5 stars
    Te chlebaki pita wyglądają bardzo smacznie, pycha!

    0
    Odpowiedz
    Kasika
    Kasika
    4 lata temu

    5 stars
    Uwielbiam kofty ze Sphinxa! Nie sądziłam, że je się tak prosto robi, zapiszę sobie ten przepis. A czy można je wsadzić np. do piekarnika albo usmażyć po prostu na patelni, nawet bez patyczków? Czy to jakoś wpłynie na smak?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Kasika

    Oczywiście, że w piekarniku, na patelni grillowej również wyjdą 🙂

    1
    Odpowiedz
    Kamila
    Kamila
    4 lata temu

    5 stars
    Super przepis 🙂 Wygląda mega smakowicie. Idealna rzecz na grilla 🙂

    0
    Odpowiedz
    pojedztam.pl
    pojedztam.pl
    4 lata temu

    5 stars
    Jagnięciny nigdy nie jadłyśmy i raczej szybko się to nie zmieni, ale danie wygląda pysznie.

    0
    Odpowiedz
    alexxia_pe
    alexxia_pe
    4 lata temu

    Uwielbiam mięso w każdej postaci ,ten przepis bardzo fajny 😉 a potrawa na zdjęciach wygląda tak smakowicie że aż ślinka leci na sam widok 😉

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  alexxia_pe

    Dziękuję i polecam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Life by Marcelka
    Life by Marcelka
    4 lata temu

    Nigdy nie jadłam takiej potrawy, ale chętnie bym ją wyprobowala

    0
    Odpowiedz
    Agaman
    Agaman
    4 lata temu

    To jest tak cudowne tak pięknie wygląda,że żal byłoby nie spróbować ♡

    0
    Odpowiedz
    Ciekawska Magdalena
    Ciekawska Magdalena
    4 lata temu

    Wygląda bardzo smakowicie i kusząco

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    4 lata temu

    Pomysł podchwytuję na spotkania z przyjaciółmi w ramach grillowych rozmów. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Marta
    Marta
    4 lata temu

    Uwielbiam 😍 podaje z ogórkiem z czerwona cebulą sumakiem i odrobiną oliwy 💕

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Marta

    Mniamm, też brzmi pysznie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Marta

    Tej wersji też chętnie bym spróbowała. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Irena -Hooltaye w podróży
    Irena -Hooltaye w podróży
    4 lata temu

    5 stars
    Kocham jagnięcinę, chociaż bardzo rzadko ją jadam.
    Świetny przepis, podobne danie jadłam w Iranie.
    Wszystkie składniki genialne i smakowite.Na tym talerzu poezja.
    Idę polować do sklepów na jagnięcinę 🙂

    0
    Odpowiedz
    Akacja
    Akacja
    4 lata temu

    Bardzo apetyczne danie. Szukałam czegoś nowego na grilla. To mam.

    0
    Odpowiedz
    Sylwia
    Sylwia
    4 lata temu

    wow, taki apetyczny talerz wygląda po mistrzowsku!

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    4 lata temu

    5 stars
    Przy tych wysokich temperaturach grecka kuchnia jak najbardziej by pasowała i u nas 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    4 lata temu
    Odpowiedź do  krystynabozenna

    Tak, lekkie sałatki, z odrobiną mięsa, to najlepsze na upalne dni. 🙂

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Bookendorfina

    5 stars
    Z podkreśleniem na lekkie, bo u nas dawno takich upałów nie było, nawet w zeszłe lata…

    0
    Odpowiedz
    Sikorkowe Pasje
    Sikorkowe Pasje
    4 lata temu

    Małgosiu jak zawsze tu smacznie pysznie i zdrowo oraz kolorowo. Paluszki lizać.

    0
    Odpowiedz
    Joanna
    Joanna
    4 lata temu

    Wygląda i brzmi smakowicie! Nigdy nie jadłam takiej potrawy

    0
    Odpowiedz
    Akacja
    Akacja
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Joanna

    5 stars
    Też nie jadłam, więc czas spróbować.

    0
    Odpowiedz
    Karolina z Zapowiedz
    Karolina z Zapowiedz
    4 lata temu

    Czy będę psychofanką jak znowu napiszę, że Was kocham? 😍 wyglada wszystko pysznie i chociaż nie przepadam za jagnięciną, to pewnie i tak bym się skusiła, bo wyglada cudownie! I uwielbiam sos tzatziki ❤️ Nawet był dziś na obiad ❤️

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Karolina z Zapowiedz

    Dziękuję. Kiedyś też nie przepadałam za jagnięciną 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

    A mnie od początku podszedł jej smak, ale może dlatego, że dość sporo w dzieciństwie jej jadłam, zatem przyjęłam to, jako coś naturalnego.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Bookendorfina

    No to pewnie dlatego 🙂

    0
    Odpowiedz
    Marlena H.
    Marlena H.
    4 lata temu

    5 stars
    To danie wygląda mega smacznie! Chętnie sprobowałabym go. Na pewno jest pyszne. ☺

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śledzie

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    36
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz