• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Jagnięcina, Kuchnia grecka, Szybkie dania, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  7 sierpnia, 2020

Grillowane kofty jagnięce

Wędrówki po kuchni
Chętni na daleką podróż pełną smaku? Jeśli tak, to zapraszam Was na kofty (Köfte) - fantastyczne danie prosto z półwyspu Balkańskiego! Najczęściej przygotowuje się je z jagnięciny bądź baraniny, rzadziej z wołowiny. Ja postawiłam na delikatną jagnięcinę, pochodzącą z irlandzkich, zielonych pastwisk. Osobiście bardzo cenię sobie to mięso, bowiem posiada wiele właściwości, które korzystnie wpływają na zdrowie, jest lekkostrawne, dietetyczne i bardzo smaczne. Kofty smakują wspaniale! Paleta aromatycznych przypraw nadaje im niepowtarzalny smak i aromat. Uzupełnieniem tego dania jest orzeźwiający i lekki sos na bazie jogurtu greckiego oraz świeża, prosta sałatka. Wspaniały, lekki i aromatyczny obiad, który z pewnością przeniesie Was na greckie wyspy!
Przygotowanie20 min.
Gotowanie10 min.
Czas całkowity30 min.
Drukuj
5 from 3 votes
Porcje: 4
Calories:
Autor: Wędrówki po kuchni

Składniki

    Kofty

    • 500 g mielonej jagnięciny *
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka kolendry mielonej
    • 1 łyżeczka papryki słodkiej
    • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
    • 2 łyżki posiekanej mięty
    • 2 łyżki oliwy Extra Vergine
    • 1 łyżeczka soli
    • ½ łyżeczki cynamonu
    • ½ łyżeczki pieprzu czarnego

    Sos tzaziki

    • 200 g jogurtu greckiego
    • 1 ogórek długi
    • 2 łyżki posiekanej mięty
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki oliwy extra Vergine

    Sałatka

    • 1 sałata rzymska
    • 1 cebula czerwona
    • 3 łyżki sera feta

    Dodatkowo

    • 4 chlebki pita

    Przygotowanie

      Kofty

      • Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie przez pół godziny. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieloną jagnięcinę przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę, miętę, oliwę oraz pozostałe przyprawy. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Z tak przygotowanego mięsa formujemy na patyczkach do szaszłyków 8 zgrabnych, lekko podłużnych kotlecików.

      Sos tzaziki

      • Ogórka obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odstawiamy na pół godziny, aby ogórek puścił wodę. Do jogurtu dodajemy posiekaną miętę, odciśnięty ogórek, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Mieszamy do połączenia się składników.

      Sałatka

      • Sałatkę rwiemy na mniejsze części. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i pokruszony ser feta. Lekko mieszamy.
      • Grill elektryczny rozgrzewamy i lekko smarujemy jego powierzchnię oliwą. Grillujemy kofty po 3-4 minut z każdej strony, aż będą rumiane. Pamiętajmy, aby zbyt długo ich nie grillować, ponieważ mięso będzie twarde. Tak przygotowane kofty podajemy z sałatką, sosem tzaziki oraz chlebkiem pita. Świetnie się tu sprawdzi również tortilla.

      Odnośniki

      • *użyłam jagnięciny o zawartości 20% tłuszczu

      Uwagi dodatkowe

      - kofty można również przygotować na grillu ogrodowym
      - z tej porcji wyszło mi 8 niedużych koft

      Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

      5 1 vote
      Article Rating

      Tagi

      • Jagnięcina
      • Kuchnia grecka

      Zobacz wpisy

      Czy olej CBD pomoże w leczeniu bólu?
      Dżem ananasowy

      Podobne wpisy

      Sałatka ziemniaczana z bobem i sosem jogurtowo-musztardowym
      Grill, Przepisy, Sałatki, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  20 maja, 2019
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 60

      Sałatka ziemniaczana z bobem i sosem jogurtowo-musztardowym

      Sałatka z kaszą sorgo, pieczoną fetą i malinami
      Sałatki, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  3 czerwca, 2020
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 53

      Sałatka z kaszą sorgo, pieczoną fetą i malinami

      Fit ciasto dyniowe
      Ciasta ucierane, Na słodko, Przepisy, Wypieki, Zdrowo i Fit  /  2 maja, 2019
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 50

      Fit ciasto dyniowe

      Subscribe
      Powiadom o
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      36 komentarzy
      Newest
      Oldest Most Voted
      Inline Feedbacks
      View all comments
      Gulosus
      Gulosus
      7 miesięcy temu

      Świetny przepis! Warto pamiętać, iż w kuchni bliskowschodniej stosuje się częściej miętę gatunku Mentha spicata, a nie tak popularnego u nas mieszańca Menta x piperita.

      0
      Odpowiedz
      Anna
      Anna
      7 miesięcy temu

      Wygląda pysznie, chętnie bym spróbowała.

      0
      Odpowiedz
      Beata punktsiedzenia.pl
      Beata punktsiedzenia.pl
      7 miesięcy temu

      Uwielbiam kofty, zamawiam je gdzie się da 🙂

      0
      Odpowiedz
      Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
      Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
      8 miesięcy temu

      Patrząc na takie przepisy przypominają mi się nasze podróże 🙂

      0
      Odpowiedz
      Angelika
      Angelika
      8 miesięcy temu

      Jeszcze nigdy nie jadłam jagnięciny,ale chyba pora nadrobić, bo danie wygląda obłędnie

      0
      Odpowiedz
      Magda M. blog
      Magda M. blog
      8 miesięcy temu

      Uwielbiam kofty, ale przyznam, że jagnięcych nigdy nie robiłam. Jakoś ciężko mi sięgać po mięso, którego nie znam i nie wiem, jak się z nim obchodzić 😉

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      8 miesięcy temu
      Reply to  Magda M. blog

      Jagnięcię trzeba umieć doprawić, jednak to nic trudnego, zachęcam do spróbowania 🙂

      0
      Odpowiedz
      Agnieszka Szczygieł
      Agnieszka Szczygieł
      8 miesięcy temu

      Dobrze, że sos jest do nich lekki 🙂

      0
      Odpowiedz
      Paulina Kwiatkowska
      Paulina Kwiatkowska
      8 miesięcy temu

      5 stars
      Te chlebaki pita wyglądają bardzo smacznie, pycha!

      0
      Odpowiedz
      Kasika
      Kasika
      8 miesięcy temu

      5 stars
      Uwielbiam kofty ze Sphinxa! Nie sądziłam, że je się tak prosto robi, zapiszę sobie ten przepis. A czy można je wsadzić np. do piekarnika albo usmażyć po prostu na patelni, nawet bez patyczków? Czy to jakoś wpłynie na smak?

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      8 miesięcy temu
      Reply to  Kasika

      Oczywiście, że w piekarniku, na patelni grillowej również wyjdą 🙂

      1
      Odpowiedz
      Kamila
      Kamila
      8 miesięcy temu

      5 stars
      Super przepis 🙂 Wygląda mega smakowicie. Idealna rzecz na grilla 🙂

      0
      Odpowiedz
      pojedztam.pl
      pojedztam.pl
      8 miesięcy temu

      5 stars
      Jagnięciny nigdy nie jadłyśmy i raczej szybko się to nie zmieni, ale danie wygląda pysznie.

      0
      Odpowiedz
      alexxia_pe
      alexxia_pe
      8 miesięcy temu

      Uwielbiam mięso w każdej postaci ,ten przepis bardzo fajny 😉 a potrawa na zdjęciach wygląda tak smakowicie że aż ślinka leci na sam widok 😉

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      8 miesięcy temu
      Reply to  alexxia_pe

      Dziękuję i polecam 🙂

      0
      Odpowiedz
      Life by Marcelka
      Life by Marcelka
      8 miesięcy temu

      Nigdy nie jadłam takiej potrawy, ale chętnie bym ją wyprobowala

      0
      Odpowiedz
      Agaman
      Agaman
      8 miesięcy temu

      To jest tak cudowne tak pięknie wygląda,że żal byłoby nie spróbować ♡

      0
      Odpowiedz
      Ciekawska Magdalena
      Ciekawska Magdalena
      8 miesięcy temu

      Wygląda bardzo smakowicie i kusząco

      0
      Odpowiedz
      Bookendorfina
      Bookendorfina
      8 miesięcy temu

      Pomysł podchwytuję na spotkania z przyjaciółmi w ramach grillowych rozmów. 🙂

      0
      Odpowiedz
      Marta
      Marta
      8 miesięcy temu

      Uwielbiam 😍 podaje z ogórkiem z czerwona cebulą sumakiem i odrobiną oliwy 💕

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      8 miesięcy temu
      Reply to  Marta

      Mniamm, też brzmi pysznie 🙂

      0
      Odpowiedz
      Anna
      Anna
      7 miesięcy temu
      Reply to  Marta

      Tej wersji też chętnie bym spróbowała. 🙂

      0
      Odpowiedz
      Irena -Hooltaye w podróży
      Irena -Hooltaye w podróży
      8 miesięcy temu

      5 stars
      Kocham jagnięcinę, chociaż bardzo rzadko ją jadam.
      Świetny przepis, podobne danie jadłam w Iranie.
      Wszystkie składniki genialne i smakowite.Na tym talerzu poezja.
      Idę polować do sklepów na jagnięcinę 🙂

      0
      Odpowiedz
      Akacja
      Akacja
      8 miesięcy temu

      Bardzo apetyczne danie. Szukałam czegoś nowego na grilla. To mam.

      0
      Odpowiedz
      Sylwia
      Sylwia
      8 miesięcy temu

      wow, taki apetyczny talerz wygląda po mistrzowsku!

      0
      Odpowiedz
      krystynabozenna
      krystynabozenna
      8 miesięcy temu

      5 stars
      Przy tych wysokich temperaturach grecka kuchnia jak najbardziej by pasowała i u nas 🙂

      0
      Odpowiedz
      Bookendorfina
      Bookendorfina
      8 miesięcy temu
      Reply to  krystynabozenna

      Tak, lekkie sałatki, z odrobiną mięsa, to najlepsze na upalne dni. 🙂

      0
      Odpowiedz
      krystynabozenna
      krystynabozenna
      8 miesięcy temu
      Reply to  Bookendorfina

      5 stars
      Z podkreśleniem na lekkie, bo u nas dawno takich upałów nie było, nawet w zeszłe lata…

      0
      Odpowiedz
      Sikorkowe Pasje
      Sikorkowe Pasje
      8 miesięcy temu

      Małgosiu jak zawsze tu smacznie pysznie i zdrowo oraz kolorowo. Paluszki lizać.

      0
      Odpowiedz
      Joanna
      Joanna
      8 miesięcy temu

      Wygląda i brzmi smakowicie! Nigdy nie jadłam takiej potrawy

      0
      Odpowiedz
      Akacja
      Akacja
      8 miesięcy temu
      Reply to  Joanna

      5 stars
      Też nie jadłam, więc czas spróbować.

      0
      Odpowiedz
      Karolina z Zapowiedz
      Karolina z Zapowiedz
      8 miesięcy temu

      Czy będę psychofanką jak znowu napiszę, że Was kocham? 😍 wyglada wszystko pysznie i chociaż nie przepadam za jagnięciną, to pewnie i tak bym się skusiła, bo wyglada cudownie! I uwielbiam sos tzatziki ❤️ Nawet był dziś na obiad ❤️

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      8 miesięcy temu
      Reply to  Karolina z Zapowiedz

      Dziękuję. Kiedyś też nie przepadałam za jagnięciną 🙂

      0
      Odpowiedz
      Bookendorfina
      Bookendorfina
      8 miesięcy temu
      Reply to  Wędrówki po kuchni

      A mnie od początku podszedł jej smak, ale może dlatego, że dość sporo w dzieciństwie jej jadłam, zatem przyjęłam to, jako coś naturalnego.

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      8 miesięcy temu
      Reply to  Bookendorfina

      No to pewnie dlatego 🙂

      0
      Odpowiedz
      Marlena H.
      Marlena H.
      8 miesięcy temu

      5 stars
      To danie wygląda mega smacznie! Chętnie sprobowałabym go. Na pewno jest pyszne. ☺

      0
      Odpowiedz

      Tagi

      • Boże Narodzenie
      • Ciasta biszkoptowe
      • Ciasta kruche
      • Ciasta ucierane
      • Ciasta z owocami
      • Ciasteczka
      • Ciasto francuskie
      • Cukinia
      • Czosnek niedźwiedzi
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania z ryżem
      • Desery
      • Drób
      • Jajka
      • Kapusta
      • Kokos
      • Kuchnia azjatycka
      • Kuchnia polska
      • Kuchnia włoska
      • Makarony
      • Maliny
      • Mięso mielone
      • Mleko kokosowe
      • Orzechy
      • Pieczarki
      • Pieczywo
      • Pierogi kluski naleśniki
      • Przetwory z warzyw
      • Rabarbar
      • Ryby i owoce morza
      • Sałatki
      • Serniki na zimno
      • Serniki pieczone
      • Szparagi
      • Szpinak
      • Torty
      • Truskawki
      • Wielkanoc
      • Wieprzowina
      • Wołowina
      • Zdrowo i Fit
      • Zupy klasyczne
      • Zupy kremy
      • Łosoś

      Facebook

      wedrowkipokuchni

      wedrowkipokuchni
      #FB9072 Włochy to kraj, który kojarzy mi się z #FB9072 Włochy to kraj, który kojarzy mi się z hałasującymi cykadami, dobrym winem i wspaniałą kuchnią, która zachwyca różnorodnością smaków, dbałością o każdy składnik, a przede wszystkim prostotą. I właśnie tę prostotę uwielbiam. Dzisiejsze danie to kompozycja kilku prostych składników, z których powstało niebywale pyszne danie. Aromatyczny, maślany sos cytrynowy, solidnie doprawiony świeżo mielonym pieprzem, cudownie otula makaron, który w połączeniu z delikatnym mięsem łososia wynosi danie w inny wymiar pyszności. Dodatek świeżych liści czosnku niedźwiedziego nadaje daniu niezwykłej lekkości i świeżości. Zaskakujący smak, który z pewnością poczujecie w każdym kęsie! 
Makaron z łososiem w sosie cytrynowym z czosnkiem niedźwiedzim

Link w bio 😍 #salomon
#łosoś #wildgarlic #pasta #makaron #czosnekniedźwiedzi #lemonpasta #lemon #cytryna🍋 #omnomnom #jestpysznie #deliciouse
      Prozdrowotne właściwości orkiszu były znane od Prozdrowotne właściwości orkiszu były znane od dawna, jednak przez ostatnie 20 lat ten gatunek zboża był raczej zapomniany. Wiele zmieniło się stosunkowo niedawno. Zdrowa żywność stała się popularna, a z nią orkisz. W rezultacie w sklepach pojawił się chleb orkiszowy, płatki orkiszowe, a nawet ciastka orkiszowe. Jednak nie spotkałam w sklepach chleba wypiekanego w 100% z mąki orkiszowej. Przeważnie są to wypieki z mieszanki mąki orkiszowej i pszennej, ze znaczną przewagą mąki zwykłej pszennej. Dlatego warto w domu upiec prawdziwy, orkiszowy bochenek chleba - pięknie pachnący, z chrupiącą skórką i niesamowitą strukturą.  Chleb orkiszowy 
https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/chleb-orkiszowy/ #bread
#homemadebread #chleb #domowychleb #chleborkiszowy
      Jajka to przystawka, bez której Święta Wielkano Jajka to przystawka, bez której Święta Wielkanocne nie istnieją! Są ozdobą wielkanocnego stołu i w różnych odsłonach goszczą w każdym polskim domu. Wraz z pierwszym tchnieniem wiosny w lasach pojawia się czosnek niedźwiedzi, zwany również czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic. To roślina, której właściwości były już cenione w średniowieczu. Wierzono, że był on pierwszym posiłkiem niedźwiedzi budzących się ze snu zimowego - stąd nazwa rośliny. Drzemie w niej potężna moc lecznicza. Substancje zawarte w jej zielonych liściach posiadają fenomenalne korzyści zdrowotne. W Polsce roślina ta jest pod ochroną, można pozyskać czosnek jedynie z własnej hodowli. W Irlandii Północnej na szczęście można korzystać z tych dobrodziejstw do woli. O tej porze roku ogromne łany czosnku pokrywają niemalże całą powierzchnię ściółki leśnej. Spacerując po lesie unosi się delikatny zapach czosnku. Nasz ostatni spacer zaowocował właśnie pomysłem na tą przystawkę. Jeśli tylko uda Wam się zdobyć tą niebywale zdrową i smaczną roślinę - koniecznie spróbujcie. Jajka faszerowane czosnkiem niedźwiedzim

Link w bio #jajka #wildgarlic #czosnekniedzwiedzi #wielkanoc #easter #deliciouse
      Hot Cross Buns – brytyjskie bułeczki wielkanocn Hot Cross Buns – brytyjskie bułeczki wielkanocne

Link do przepisu znajdziecie w bio  #bułeczki #jestpysznie #kuchniabrytyjska #wielkanoc #easter
      Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

      Archiwum

      • LIFESTYLE
      • ABC kuchni
      • Podróże
      • Autorka
      • Współpraca
      • Kontakt
      • Polityka prywatności i cookies
      • Elara Pro by LyraThemes.com
      • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
      Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
      Polityka prywatności i cookies

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled

      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

      Non-necessary

      Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

      SAVE & ACCEPT
      wpDiscuz
      36
      0
      Would love your thoughts, please comment.x
      ()
      x
      | Reply