Chętni na daleką podróż pełną smaku? Jeśli tak, to zapraszam Was na kofty (Köfte) - fantastyczne danie prosto z półwyspu Balkańskiego! Najczęściej przygotowuje się je z jagnięciny bądź baraniny, rzadziej z wołowiny. Ja postawiłam na delikatną jagnięcinę, pochodzącą z irlandzkich, zielonych pastwisk. Osobiście bardzo cenię sobie to mięso, bowiem posiada wiele właściwości, które korzystnie wpływają na zdrowie, jest lekkostrawne, dietetyczne i bardzo smaczne. Kofty smakują wspaniale! Paleta aromatycznych przypraw nadaje im niepowtarzalny smak i aromat. Uzupełnieniem tego dania jest orzeźwiający i lekki sos na bazie jogurtu greckiego oraz świeża, prosta sałatka. Wspaniały, lekki i aromatyczny obiad, który z pewnością przeniesie Was na greckie wyspy!
Porcje: 4
Składniki
Kofty
- 500 g mielonej jagnięciny *
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 2 łyżki posiekanej mięty
- 2 łyżki oliwy Extra Vergine
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego
Sos tzaziki
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 ogórek długi
- 2 łyżki posiekanej mięty
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy extra Vergine
Sałatka
- 1 sałata rzymska
- 1 cebula czerwona
- 3 łyżki sera feta
Dodatkowo
- 4 chlebki pita
Przygotowanie
Kofty
- Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie przez pół godziny. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieloną jagnięcinę przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę, miętę, oliwę oraz pozostałe przyprawy. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Z tak przygotowanego mięsa formujemy na patyczkach do szaszłyków 8 zgrabnych, lekko podłużnych kotlecików.
Sos tzaziki
- Ogórka obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odstawiamy na pół godziny, aby ogórek puścił wodę. Do jogurtu dodajemy posiekaną miętę, odciśnięty ogórek, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Mieszamy do połączenia się składników.
Sałatka
- Sałatkę rwiemy na mniejsze części. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i pokruszony ser feta. Lekko mieszamy.
- Grill elektryczny rozgrzewamy i lekko smarujemy jego powierzchnię oliwą. Grillujemy kofty po 3-4 minut z każdej strony, aż będą rumiane. Pamiętajmy, aby zbyt długo ich nie grillować, ponieważ mięso będzie twarde. Tak przygotowane kofty podajemy z sałatką, sosem tzaziki oraz chlebkiem pita. Świetnie się tu sprawdzi również tortilla.
Odnośniki
- *użyłam jagnięciny o zawartości 20% tłuszczu
Uwagi dodatkowe
- kofty można również przygotować na grillu ogrodowym
- z tej porcji wyszło mi 8 niedużych koft
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Świetny przepis! Warto pamiętać, iż w kuchni bliskowschodniej stosuje się częściej miętę gatunku Mentha spicata, a nie tak popularnego u nas mieszańca Menta x piperita.
Wygląda pysznie, chętnie bym spróbowała.
Uwielbiam kofty, zamawiam je gdzie się da 🙂
Patrząc na takie przepisy przypominają mi się nasze podróże 🙂
Jeszcze nigdy nie jadłam jagnięciny,ale chyba pora nadrobić, bo danie wygląda obłędnie
Uwielbiam kofty, ale przyznam, że jagnięcych nigdy nie robiłam. Jakoś ciężko mi sięgać po mięso, którego nie znam i nie wiem, jak się z nim obchodzić 😉
Jagnięcię trzeba umieć doprawić, jednak to nic trudnego, zachęcam do spróbowania 🙂
Dobrze, że sos jest do nich lekki 🙂
Te chlebaki pita wyglądają bardzo smacznie, pycha!
Uwielbiam kofty ze Sphinxa! Nie sądziłam, że je się tak prosto robi, zapiszę sobie ten przepis. A czy można je wsadzić np. do piekarnika albo usmażyć po prostu na patelni, nawet bez patyczków? Czy to jakoś wpłynie na smak?
Oczywiście, że w piekarniku, na patelni grillowej również wyjdą 🙂
Super przepis 🙂 Wygląda mega smakowicie. Idealna rzecz na grilla 🙂
Jagnięciny nigdy nie jadłyśmy i raczej szybko się to nie zmieni, ale danie wygląda pysznie.
Uwielbiam mięso w każdej postaci ,ten przepis bardzo fajny 😉 a potrawa na zdjęciach wygląda tak smakowicie że aż ślinka leci na sam widok 😉
Dziękuję i polecam 🙂
Nigdy nie jadłam takiej potrawy, ale chętnie bym ją wyprobowala
To jest tak cudowne tak pięknie wygląda,że żal byłoby nie spróbować ♡
Wygląda bardzo smakowicie i kusząco
Pomysł podchwytuję na spotkania z przyjaciółmi w ramach grillowych rozmów. 🙂
Uwielbiam 😍 podaje z ogórkiem z czerwona cebulą sumakiem i odrobiną oliwy 💕
Mniamm, też brzmi pysznie 🙂
Tej wersji też chętnie bym spróbowała. 🙂
Kocham jagnięcinę, chociaż bardzo rzadko ją jadam.
Świetny przepis, podobne danie jadłam w Iranie.
Wszystkie składniki genialne i smakowite.Na tym talerzu poezja.
Idę polować do sklepów na jagnięcinę 🙂
Bardzo apetyczne danie. Szukałam czegoś nowego na grilla. To mam.
wow, taki apetyczny talerz wygląda po mistrzowsku!
Przy tych wysokich temperaturach grecka kuchnia jak najbardziej by pasowała i u nas 🙂
Tak, lekkie sałatki, z odrobiną mięsa, to najlepsze na upalne dni. 🙂
Z podkreśleniem na lekkie, bo u nas dawno takich upałów nie było, nawet w zeszłe lata…
Małgosiu jak zawsze tu smacznie pysznie i zdrowo oraz kolorowo. Paluszki lizać.
Wygląda i brzmi smakowicie! Nigdy nie jadłam takiej potrawy
Też nie jadłam, więc czas spróbować.
Czy będę psychofanką jak znowu napiszę, że Was kocham? 😍 wyglada wszystko pysznie i chociaż nie przepadam za jagnięciną, to pewnie i tak bym się skusiła, bo wyglada cudownie! I uwielbiam sos tzatziki ❤️ Nawet był dziś na obiad ❤️
Dziękuję. Kiedyś też nie przepadałam za jagnięciną 🙂
A mnie od początku podszedł jej smak, ale może dlatego, że dość sporo w dzieciństwie jej jadłam, zatem przyjęłam to, jako coś naturalnego.
No to pewnie dlatego 🙂
To danie wygląda mega smacznie! Chętnie sprobowałabym go. Na pewno jest pyszne. ☺