• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Szybkie dania
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Drób, Przepisy, Szybkie dania, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  13 marca, 2019

Grillowane kotlety drobiowe z czosnkiem niedźwiedzim i serem halloumi

Wędrówki po kuchni

Wraz z pierwszym tchnieniem wiosny w lasach pojawia się czosnek niedźwiedzi i rośnie aż do maja. W tym okresie staramy się maksymalnie korzystać z tego wyjątkowego daru natury. Z weekendowych spacerów po lesie zawsze przynosimy solidny bukiet tej niezwykle smacznej rośliny i zajadamy niemalże do wszystkiego. W tym okresie zastępuje nam sałatę czy szczypiorek. Jednak czosnek ma bardzo szerokie zastosowanie i można z niego wyczarować naprawdę wiele ciekawych i smacznych dań. Dziś zapraszam Was na lekki, zdrowy i pożywny obiad. Co powiecie na grillowane kotleciki drobiowe? - to brzmi dobrze. Z czosnkiem niedźwiedzim - brzmi jeszcze lepiej! Kotlety są bardzo delikatne, soczyste i aromatyczne. Świetnie smakują na ciepło, ale na zimno w towarzystwie ulubionej sałatki lub porcji warzyw możecie śmiało zapakować je do lunchboxa i posiłek do pracy gotowy. Gorąco polecam!
Przygotowanie15 min.
Gotowanie10 min.
Czas całkowity25 min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 5
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 110 g sera halloumi *
  • 45 g świeżego czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżki mielonych otrąb
  • 1 jajko M
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

  • Filety z kurczaka kroimy w bardzo drobną kostkę, przekładamy do miski. Do mięsa dodajemy otręby, jajko, posiekany świeży czosnek niedźwiedzi, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Ser halloumi drobno kruszymy i dodajemy do mięsa. Całość mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.
  • Patelnię grillową smarujemy odrobiną oleju i rozgrzewamy. Z mięsa formujemy 5 zgrabnych kotlecików i układamy na patelni. Kotlety grillujemy kilka minut z każdej strony. Podajemy gorące z ziemniakami i ulubioną surówką.

Odnośniki

  • * użyłam sera halloumi z dodatkiem chili

Uwagi dodatkowe

  • opcjonalnie możecie dodać odrobinę ulubionej przyprawy do drobiu/kurczaka. Pamiętajmy jednak, aby nie dawać jej zbyt wiele. To czosnek niedźwiedzi jest tematem przewodnim tego dania i nie wato zabijać jego smaku
  • jeśli nie macie sera halloumi z chilli polecam dodać do mięsa odrobinę płatków chilli

Jest to mój autorski przepis. Jeśli kopiujesz przepis – podaj źródło!

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 1 vote
Article Rating

Tagi

  • Czosnek niedźwiedzi
  • Drób

Zobacz wpisy

Pieczone kotlety mielone z indyka
Pasta jajeczna z awokado i czosnkiem niedźwiedzim

Podobne wpisy

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 68

Tort Rafaello

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 62

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
37 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Aga
Aga
10 miesięcy temu

Chętnie bym spróbowała nie jadłam jeszcze nic takiego

0
Odpowiedz
Aga
Aga
10 miesięcy temu

Chętnie bym spróbowała jak smakują nie jadłam jeszcze nic takiego

0
Odpowiedz
Sawka
Sawka
10 miesięcy temu

to lubię – pyszne, pachnące i pięknie podane

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
10 miesięcy temu

5 stars
Pyszne zdjęcie, zjadłabym od razu delektując się smakiem 🙂

0
Odpowiedz
Marta
Marta
11 miesięcy temu

A można kurczaka przemielić przez maszynkę zamiast kroić? Czy to już nie będzie tak samo smaczne?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
11 miesięcy temu
Reply to  Marta

Jeśli lubisz taką konsystencję to można. Ja wolę jednak kawałeczki mięsa 🙂

0
Odpowiedz
Świat Toli
Świat Toli
1 rok temu

Widzę, że czosnek niedźwiedzi jest na topie. Muszę go wreszcie spróbować.

0
Odpowiedz
Mokka
Mokka
1 rok temu

Ciekawa inspiracja. Często przyprawy i zioła prosto z łona natury są bardziej aromatyczne. Niestety jest coraz trudniej o takie miejsca, gdzie można bezpiecznie je zbierać. W Dolnej Saksonii nie ma z tym problemu. Lasy są obfite w dary natury na wyciągnięcie ręki:)

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  Mokka

W Irlandii Półn. jest zdecydowanie dużo takich miejsc 🙂

0
Odpowiedz
Olenka
Olenka
1 rok temu

Bardzo ciekawy przepis, ale osobiście nigdy wcześniej nie spotkałam się z takim serem. Nazwa nic mi nie mówi. Co do kotletów. Zawsze jadłam z mięsa typowo wołowego lub wieprzowego więc ten przepis zaciekawił mnie.

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  Olenka

Polecam spróbować, są naprawdę pyszne 🙂

0
Odpowiedz
Lik-czarter
Lik-czarter
1 rok temu

Wygląda smakowicie i na pewno tak też smakuje.
Super przepis czekam na więcej 🙂

0
Odpowiedz
Etteb
Etteb
1 rok temu

Tak szczerze to nawet nie wiem jak wyglada czosnek niedzwiedzi i nie mam pewnosci czy rosnie w Kanadzie , ale bede miec zadanie i sie dowiem. 🙂
Widzialam w sklepie ususzony wiec zakupie i ktoregos pieknego dnia wyprobuje Twoja wersje 🙂 , poniewaz zazwyczaj trzymalam sie jednej wersji 🙂
Dziekuje za przepis

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  Etteb

Suszony niestety nie ma tyle aromatu co świeży. Warto poszukać czy jest u Was świeży 🙂

0
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
1 rok temu

Nigdy nie miałyśmy okazji spróbować świeżego czosnku niedźwiedziego 🙂

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
1 rok temu

Czosnek niedźwiedzi – znam, jadłam, potrawa musi być pyszna, ale ser halloumi mnie zastanawia.. Nigdy nie słyszałam tej nazwy, Google pokazuje dość znajomy obrazek ale pewności nie mam..
Kotleciki wyglądają smacznie i chętnie wypróbuję przepis! 🙂
A czy chili można ewentualnie czymś zastąpić, aby nie uzyskać zbyt ostrej potrawy? Moja rodzina ma bardzo niską tolerancję na ostre jedzenie..

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  Joanna

Wystarczy użyć sera halloumi bez chilli 🙂

0
Odpowiedz
Magda M blog
Magda M blog
1 rok temu

Uwielbiam takie nietypowe połączenia! Pycha!

0
Odpowiedz
Świat Toli
Świat Toli
1 rok temu

Musze spróbować czosnku niedźwiedziego, bo nigdy nie jadłam.

0
Odpowiedz
Ewelina
Ewelina
1 rok temu

Dzięki za inspirację. Co prawda nie jem drobiu, ale coś innego wymyślę bo czosnku niedzwiedziego mam pod dostatkiem. Pozdrowienia

0
Odpowiedz
Spirulina
Spirulina
1 rok temu

Ciężko o czosnek niedźwiedzi w sklepach więc pozostaje spacer w któryś z weekendów 🙂 Co do pozostałych składników to ciekawa opcja z tym serem. Uwielbiam go, ale do zrobienia kotletów jeszcze go nie wykorzystywałem. Pomysł wart uwagi 🙂

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  Spirulina

Dziękuję i zachęcam do spróbowania tej wersji kotletów 🙂

0
Odpowiedz
Karolina / Nasze Babelkowo
Karolina / Nasze Babelkowo
1 rok temu
Reply to  Spirulina

Widze, ze czosnek niedzwiedzi jest ostatnio czestym gosciem na Twoim blogu 🙂 Nie mialam pojecia, ze mozna wykorzystac go do tylu roznych potraw.

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  Karolina / Nasze Babelkowo

Tak, sezon jest dość krótki więc staram się korzystać z tego cudu natury 🙂

0
Odpowiedz
Monika Kilijańska
Monika Kilijańska
1 rok temu

W takiej wersji kurczaka jeszcze nie jadłam.

0
Odpowiedz
Roksana www.kopanina.pl
Roksana www.kopanina.pl
1 rok temu

Wyglądają przepysznie, a czosnek niedźwiedzi jako dodatek wygląda na to, że jest bardzo uniwersalny.

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  Roksana www.kopanina.pl

Tak, czosnek niedźwiedzi jest bardzo uniwersalny 🙂

0
Odpowiedz
Donna
Donna
1 rok temu

Jeszcze nie jadłam takich kotlecików 🙂 Lubię czosnek niedzwiedzi 🙂

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  Donna

Zachęcam do spróbowania 🙂

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
1 rok temu

No w takim wydaniu mięsa bym nie odmówiła

0
Odpowiedz
Przemek
Przemek
1 rok temu

Może zrobię. 😀

0
Odpowiedz
Ela
Ela
1 rok temu

Przepis bardzo ciekawy – chyba błąd Ci się wkradł w sposobie przygotowania – “posiekany czosnek niedźwiedzi, otręby, przeciśnięty przez praskę czosnek”. To którego z nich użyć? A z przepisu pewnie skorzystam ?

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  Ela

Wszystko jest ok. Posiekany czosnek – chodzi o świeży czosnek niedźwiedzi, a przeciśnięty czosnek, to klasyczny ząbek czosnku 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
1 rok temu

Przepis chętnie wykorzystam, tak dla odmiany, urozmaicenia, kotlety powinny zasmakować. 🙂

0
Odpowiedz
Magda Mamit
Magda Mamit
1 rok temu

Zdecydowanie kupiłaś.mnie tym przepisem! Niedługo zrobię takie kotlety sama. 🙂

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  Magda Mamit

Świetnie! Daj znać jak smakowały 🙂

0
Odpowiedz
Anszpi
Anszpi
1 rok temu

Wyglądają apetycznie, jestem ciekawa czy smakowały by mi takie kotlety

0
Odpowiedz

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny! Tort League of Legends pienikowo-malinowy https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-league-of-legends-pienikowo-malinowy/ #tort #birthdaycakes #rasberry #speculaas #jestpysznie #omnomnom #formyson #leagueoflegends
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Tagi

  • Babki
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

wpDiscuz
37
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply