Mięso w połączeniu z owocami ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Ja i moja druga połowa na szczęście należymy do tej pierwszej grupy ludzi i często na naszym stole pojawiają się dania, czy sałatki z sezonowymi owocami. Dziś zaszalałam z morelami i finalnie powstało bardzo ciekawe i pyszne danie. Delikatny kurczak marynowany w aromatycznych przyprawach świetnie komponuje się z wytrawnym, słodko - kwaśnym sosem morelowym z nutą chilli. Lekko, zdrowo, sezonowo! Zachęcam Was do łączenia owoców z mięsem - taka kombinacja smaków może dostarczyć Wam zupełnie nowych, nieznanych dotąd wrażeń kulinarnych. Warto się o tym przekonać!
Porcje: 2
Kurczak
- 2 filety z kurczaka
- 3 łyżki soku pomarańczowego *
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu teriyaki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- ½ łyżeczki czosnku suszonego
- ½ łyżeczki cząbru suszonego
- ½ łyżeczki estragonu
- ⅓ łyżeczki ostrej papryki
Sos morelowy
- 600 g moreli
- 120 ml soku pomarańczowego *
- 1-2 łyżki miodu prawdziwego
- 1 łyżka masła
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki sosu teriyaki
- 1 płaska łyżeczka mąki kukurydzianej **
- ½ łyżeczki płatków chili
- ½ łyżeczki estragonu
- ½ łyżeczki cząbru
- pieprz biały
- sól
Dodatkowo
- 150 g ryżu basmati
Kurczak
- Filety kurczaka kroimy wzdłuż na wąskie paski. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i dodajemy do marynaty. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki przynajmniej na 3 godziny.
Sos morelowy
- Morele kroimy na połówki, usuwamy pestkę i obieramy ze skórki. Można zrobić to nożem, ale o wiele szybciej i łatwiej jest oddzielić miąższ od skórki za pomocą łyżeczki. Morele kroimy na mniejsze kawałki. Owoce, których używamy powinny być dojrzałe, ale wciąż jędrne.
- Szalotkę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę, czosnek oraz płatki chili i chwilę podsmażamy. Dodajemy morele oraz sok pomarańczowy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy gaz, dodajemy wszystkie przyprawy i miód. Ilość miodu zależy od tego jak kwaśne są morele. Tu musicie sami zbalansować smak słodyczy w sosie. Sos gotujemy na małym ogniu około 30 minut, aż morele całkowicie się rozpadną, a sos zredukuje się. Jeśli preferujecie gęstsze sosy pod koniec gotowania można dodać łyżeczkę mąki kukurydzianej.
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Kurczaka nadziewamy na patyczki od szaszłyków. Grillujemy na patelni grillowej bądź grillu elektrycznym. Podajemy z ryżem i sosem morelowym.
- * do przygotowania dania użyłam świeżego, 100% soku pomarańczowego z miąższem
- ** opcjonalnie, jeśli lubicie gęstsze sosy
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Patrząc na to przepyszne danie od razu zrobiłam się głodna.
Ten sos morelowy pewnie robi furore
Od razu zrobiłam się głodna 😀
Kusisz na IG, kusisz na FP kusisz i na blogu pysznościami 🙂
Do tej pory chętnie łączyłam kurczka (lub indyka) z morelami i rozmarynem, ale może skuszę się na Twoja wersję.
Wygląda smacznie! MNIAM! Takiego kurczaka w wydaniu z MORELAMI jeszcze nie jadłam i jestem ciekawa smaku.;)
Wygląda bardzo smakowicie
Brzmi i wygląda apetycznie tylko… pikantność – nie moja bajka.
Odrobina ostrej papryki przełamuje doskonale smak słodyczy. Nie jest bardzo pikantne, a i ostrość można sobie dopasować pod siebie 🙂
Nie mialam pomyslu na obiad, ale taki kurczak bedzie swietny 😀
Polecam
Ostatnio pogoda mało grillowa, ale Twoje dane wygląda pysznie
Danie przygotowałam na grillu elektrycznym 🙂
Bardzo lubie takie dania na słodko. Robiłam kurczaka z ananasem to teraz spróbuję z morelami
Polecam
Pikantny sos morelowy… Brzmi cudownie ??
Polecam!
Już sam sos morelowy brzmi obłędnie!
Wow, sos morelowy musi być genialny!
Ciekawe połączenie. Jeszcze nie jadłam kurczaka z sosem morelowym.
Warto spróbować
Świetny przepis, na pewno przepyszne danie 🙂
Brzmi przepysznie. Muszę spróbować!
Ja mam zawsze wątpliwości co do takich słodkich sosów, ale w wersji pikantnej może być 😉
Polecam, warto spróbować
Podoba mi się, że zwyczajnego kurczaka można przygotować na tyle sposób. Ten przepis wygląda ciekawie. Trzeba będzi zadziałać
Polecam
Musze wyprobowac u mnie kurczak jest w domu ulubionym mięsem.
Nigdy nie jadłam mięsa w sosie morelowym. Kusisz!!!
Czas wypróbować 🙂
Musze zrobić tego kurczaka 🙂 przepis wygląda super