Czosnek niedźwiedzi - prawdziwy cud natury i właściwie pierwsza nowalijka, która pojawia się w lasach już w marcu. Sezon jest dość krótki, więc staramy się go dobrze wykorzystać, dlatego pędzę do Was z kolejnym przepisem. Dziś będzie wyjątkowo smacznie i zdrowo! Bohaterem tego dania jest grillowany łosoś, muśnięty marynatą pomarańczową. Podany na wspaniałym, aromatycznym duszonym czosnku niedźwiedzim. Danie zdecydowanie skradło nasze serca i z pewnością posmakuje nie tylko smakoszom dzikiej kuchni.
Porcje: 2
Składniki
Grillowany łosoś
- 2 filety z łososia pacyficznego każdy po 120 g
- 1 mała pomarańcza
- 2 łyżki miodu
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
Duszony czosnek niedźwiedzi
- 200 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- pieprz biały
- sól
Dodatkowo
- plastry pomarańczy do dekoracji
Przygotowanie
Grillowany łosoś
- Z pomarańczy wyciskamy sok, dodajemy miód, sos sojowy, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy. Marynatę umieszczamy w torebce strunowej, dodajemy łososia, zamykamy torebkę i odstawiamy na 30 minut, aby łosoś się zamarynował.
Duszony czosnek niedźwiedzi
- Szalotkę drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę, po chwili dodajemy czosnek i podsmażamy, aby szalotka lekko się zeszkliła. Następnie dodajemy posiekany czosnek niedźwiedzi i doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Dusimy krótką chwilę, tak aby czosnek tylko zmiękł, a składniki połączyły się. Długie duszenie powoduje, że czosnek traci swoje zdrowotne właściwości.
- Rozgrzewamy patelnię grillową smarujemy delikatnie oliwą i układamy na niej łososia. Grillujemy 2-4 minuty z każdej strony. Czas grillowania zależy od grubości ryby. Na talerz wykładamy porcję duszonego czosnku, na nim układamy kawałek łososia. Danie podajemy z ziemniakami.
- Plastry pomarańczy do dekoracji poddusiłam na patelni z odrobiną soku pomarańczowego i miodu.
Uwagi dodatkowe
- łosoś bałtycki czy atlantycki jest gatunkiem zagrożonym. Warto więc wybrać łososia pacyficznego, którego populacja nie jest zagrożona wyginięciem i posiada certyfikat MSC
To jest mój autorski przepis. Jeśli kopiujesz – podaj źródło!
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Ogólnie nie przepadam za rybami, więc tym razem się nie skuszę.
Bardzo ciekawy przepis – zapisuję i na pewno o wykorzystam. Akurat mam łososia w domu i czosnek niedźwiedzi. Uwielbiam go tak samo jak Ty.
Super i życzę smacznego 🙂
widzac ilośc przepisów z czosnkiem niedźwiedzim domyślam się , że naprawdę lubisz go tak bardzo jak ja 🙂 ten przepis tez zapisuje 🙂
Sezon wykorzystuję na maksa 🙂
Chyba nie miałam okazji jeść liści czosnku niedźwidziego. Jestem bardzo ciekawa jak smakuje.
Mąż nie lubi ryb, a ja nie przepadam mimo to chętnie podziobię i skosztuję tej pyszności.
Łosoś jest w naszym domu przysmakiem, szczególnie dla dzieci choć w tej wersji jeszcze nie próbowaliśmy.
Kocham łososia, a tu jeszcze tak cudownie podany!
Dziękuję
Bardzo ciekawy przepis, z cytrusami zazwyczaj jem grillowaną pierś z kaczki – ryby nigdy. Zdarza mi się jeść grillowanego łososia ze szpinakiem. Ale chętnie wypróbuję Twój przepis. Mam akurat łososia w lodówce na jutrzejszy obiad.
Zdecydowanie polecam 🙂
Gdzie ty znajdujesz tyle czosnku niedźwiedziego?! ja też chcę!
Wygląda obłędnie! Uwielbiam ryby, a już w szczególności łososia 🙂 Palce lizać.
Łosoś jest zdecydowanie jedną z moich ulubionych ryb. Choć wiele lat nie chciałam jeść ich w ogóle, to jednak do łososia w ostateczności się przekonałam 🙂
Wygląda cudownie ? ślinka sama cieknie ?
Całosc prezentuje sie pysznie i świetnie wizualnie 🙂 Podane jak w najlepszej restauracji 🙂
Dziękuję 🙂
Uwielbiam łososia, a w takim połączeniu jeszcze go nie jadłam w wolej chwili koniecznie będę musiała spróbować wyczarować takie cudo!
Z całego serca polecam 🙂
Moje kubki smakowe szaleją! 😉 Kocham Łososia, czosnek zresztą również 🙂
Gdzie można dostać taki czosnek? Uwielbiam łososia chociaż zwykle robię najprościej jak się da – piekę w przyprawach, do tego ziemniaki i surówka. Zatem fajnie znaleźć nowy sposób na łososia.
Czosnek niedźwiedzi właśnie pojawił się w polskich lasach, aczkolwiek jest pod częściową ochroną. Można posadzić w przydomowym ogródku 🙂
Gdybym mogla w moim kraju zdobyc – czosnek niedzwiedzi ? Ale , nietety nie .
Dziekuje za przepis i mam pytanie __ zamiast czosnku niedziwedziego , mozna zmienic na szpinak ? Hmmm … ?
Zawsze przygotowuje lososia z cytryna i koperkiem i zapiekam w piekarniku.
Lubie Twoje przepisy 🙂
Jasne, że można zastąpić szpinakiem z dodatkiem zwykłego czosnku 🙂
uwielbiam czosnek niedźwiedzi… 🙂
Uwielbiam łososia. Pyszności. To moja ulubiona potrawa.
Uwielbiam łososia! A ten wygląda przepysznie! Muszę się rozjerzec też za czosnkiem niedźwiedzim – nigdy go nie jadłam.
Dziękuję. Sezon na czosnek niedźwiedzi zaczął się, warto poszukać 🙂
Przepis super, z ryb jem tylko łososia i ewentualnie wedzona makrele 😀 Cały czas szukam roznych wariantow jedzenia lososia – zapiekanki, makarony itd Bardzo spodobal mi sie ten przepis. Jest prosty i szybki co dodatkowo jest wielkim atutem 😀
Dziękuję. Zdecydowanie przepis jest prosty, szybki, smaczny no i zdrowy 🙂