Gruszki to owoce, których właściwości i wartości odżywcze są nie do przecenienia. Jako jedne z nielicznych owoców, zawierają jod. Kiedy lato chyli się ku końcowi na straganach pojawią się różne odmiany tych wspaniałych owoców. Można przygotować z nich mnóstwo różnych przetworów, ciast czy deserów. Na niedzielne popołudnie przygotowałam z tych owoców elegancki deser - gruszki wolno gotowane w czerwonym winie z nutą cynamonu i goździków. Deser ma głęboki, rubinowy kolor i subtelny smak wina. Z pewnością znajdzie wielu amatorów.
Porcje: 4
Składniki
- 4 jędrne gruszki
- 750 ml czerwonego wina
- 300 g cukru
- 3 goździki
- 1 laska cynamonu
Przygotowanie
- Gruszki starannie i cienko obieramy, zachowując ogonki. Do rondelka wlewamy wino, dodajemy cukier i przyprawy. Wino doprowadzamy do wrzenia, ostrożnie wkładamy gruszki ogonkami do góry i gotujemy na małym ogniu. Kiedy gruszki będą miękkie, lekko szkliste i nabiorą czerwonego koloru wyjmujemy je ostrożnie na talerz. Syrop nadal gotujemy do momentu, aż wyraźnie zgęstnieje. Sos odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu sos jeszcze zgęstnieje. Zimne gruszki podajemy polane winnym sosem.Smacznego!
Uwagi dodatkowe
- kolor gruszek zależy od rodzaju użytego wina
- do deseru świetnie pasuje gałka waniliowych lodów
- bardzo ważne, aby w trakcie gotowania nie rozgotować owoców. Gruszki powinny pozostać wciąż jędrne
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Zazwyczaj jaki czas wystarczy, by gruszki były gotowe do wyjęcia z gotującego się wina?
Ciężko to określić, bo to zależy od wielkości gruszek jak i odmiany.