Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Desery, Przepisy, Wypieki  /  1 maja, 2012

Gruszki w winnym sosie

Wędrówki po kuchni
Gruszki to owoce, których właściwości i wartości odżywcze są nie do przecenienia. Jako jedne z nielicznych owoców, zawierają jod. Kiedy lato chyli się ku końcowi na straganach pojawią się różne odmiany tych wspaniałych owoców. Można przygotować z nich mnóstwo różnych przetworów, ciast czy deserów. Na niedzielne popołudnie przygotowałam z tych owoców elegancki deser - gruszki wolno gotowane w czerwonym winie z nutą cynamonu i goździków. Deser ma głęboki, rubinowy kolor i subtelny smak wina. Z pewnością znajdzie wielu amatorów.
Przygotowanie5 min., min.
Gotowanie40 min., min.
Czas całkowity45 min., min.
Drukuj
Porcje: 4
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 4 jędrne gruszki
  • 750 ml czerwonego wina
  • 300 g cukru
  • 3 goździki
  • 1 laska cynamonu

Przygotowanie

  • Gruszki starannie i cienko obieramy, zachowując ogonki. Do rondelka wlewamy wino, dodajemy cukier i przyprawy. Wino doprowadzamy do wrzenia, ostrożnie wkładamy gruszki ogonkami do góry i gotujemy na małym ogniu. Kiedy gruszki będą miękkie, lekko szkliste i nabiorą czerwonego koloru wyjmujemy je ostrożnie na talerz. Syrop nadal gotujemy do momentu, aż wyraźnie zgęstnieje. Sos odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu sos jeszcze zgęstnieje. Zimne gruszki podajemy polane winnym sosem.
    Smacznego!

Uwagi dodatkowe

  • kolor gruszek zależy od rodzaju użytego wina
  • do deseru świetnie pasuje gałka waniliowych lodów
  • bardzo ważne, aby w trakcie gotowania nie rozgotować owoców. Gruszki powinny pozostać wciąż jędrne

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 2 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Desery

Nawigacja wpisu

Waniliowa Panna Cotta
Zrazy po prowansalsku

Podobne wpisy

Mus czekoladowy
Desery, Karnawał, Kuchnia francuska, Okazje, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Wypieki  /  27 stycznia, 2013
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 37

Mus czekoladowy

Naleśniki kokosowe z frużeliną truskawkową
Dania bezmięsne, Desery, Kuchnia dla najmłodszych, Kuchnia polska, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Wypieki  /  22 lipca, 2016
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 35

Naleśniki kokosowe z frużeliną truskawkową

Ryż jaśminowy na mleku z truskawkami
Dania bezmięsne, Dania z ryżem, Desery, Kuchnia dla najmłodszych, Kuchnia polska, Obiady, Przepisy, Szybkie dania, Wędrówki kulinarne, Wypieki  /  17 czerwca, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 34

Ryż jaśminowy na mleku z truskawkami

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
2 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Bożena
Bożena
5 lata temu

Zazwyczaj jaki czas wystarczy, by gruszki były gotowe do wyjęcia z gotującego się wina?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Bożena

Ciężko to określić, bo to zależy od wielkości gruszek jak i odmiany.

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
2
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz