Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dania jednogarnkowe, Obiady, Przepisy, Wieprzowina  /  9 marca, 2017

Gulasz miodowy

Wędrówki po kuchni
Dawniej gulasz był prostym daniem pasterskim. Na stokach gór obierano cebulę i smażono ją z kawałeczkami mięsa i słoniny. Dziś gulasz jest daniem, które możemy spotkać nawet w najbardziej wykwintnych restauracjach. Często pojawia się też w naszych domach w towarzystwie kaszy, ziemniaków czy chleba. Danie ma na tyle popularną i prostą formę, że właściwie w każdej kuchni świata znajdziemy potrawę przynajmniej podobną w przygotowaniu. Mięso pokrojone na mniejsze kawałki przyrządzone we własnym sosie i aromatycznymi przyprawami. Czasem w towarzystwie warzyw. To sycące danie obiadowe, które nie wymaga skomplikowanego przyrządzania. Zapraszam na aromatyczny gulasz w mojej wersji z dodatkiem miodu.
Przygotowanie15 min., min.
Gotowanie1 hour godz.
Czas całkowity1 hour godz. 15 min., min.
Drukuj
Porcje: 4
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Marynata

  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy *
  • 1 łyżka miodu płynnego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • ½ łyżeczki soli
  • pieprz czarny

Pozostałe składniki

  • 700 g szynki wieprzowej bez kości
  • 1 duża cebula
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 ½ łyżki mąki kukurydzianej
  • W misce mieszamy olej z wszystkimi przyprawami, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Szynkę kroimy w większą kostkę, wrzucamy do marynaty, mieszamy i odstawiamy przynajmniej na godzinę do lodówki. Przed przygotowaniem potrawy należy mięso wcześniej wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej przed smażeniem.
  • W garnku rozgrzewamy smalec, wrzucamy porcję mięsa i smażymy z każdej strony na dużym ogniu. Mięso powinno się lekko przyrumienić. Pamiętajmy, aby podczas smażenia nie mieszać co chwilę mięsa. Po wrzuceniu mięsa odczekajmy, aż usmaży się na jednej stronie, dopiero przemieszajmy. Porcja mięsa do smażenia wynosi tyle ile zmieści się na dnie garnka.
  • Do mięsa dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, zalewamy taką ilością wody, aby przykryło mięso. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i przykrywamy pokrywką. Dusimy około godziny, aż mięso będzie kruche i miękkie . W kubeczku w niewielkiej ilości wody rozrabiamy mąkę, dodajemy do gotującego się gulaszu i mieszamy. Jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gulasz podajemy z kaszą jęczmienną, gryczaną bądź z ziemniakami.

Odnośniki

  • * sprawdzi się tu zarówno musztarda klasyczna jak i miodowa

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

 

4.5 6 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Dania jednogarnkowe
  • Wieprzowina

Nawigacja wpisu

Libijska zupa Szorba Adas
Tort kufel piwa

Podobne wpisy

Schab w sosie morelowym z kaszą kuskus
Dania z kaszą, Obiady, Przepisy, Wieprzowina, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  22 lipca, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 37

Schab w sosie morelowym z kaszą kuskus

Domowa mielonka z papryką
Mięsa i wędliny, Przepisy, Swojskie wyroby  /  16 kwietnia, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 36

Domowa mielonka z papryką

Chili con carne
Dania jednogarnkowe, Kuchnia meksykańska, Mięso mielone, Obiady, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Wołownina  /  4 września, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 36

Chili con carne

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
15 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Sylwia
Sylwia
3 lata temu

Wygląda pysznie dziś zamarynuję a jutro upiekę szmalcu nie mam ale myślę że na maśle klarowanym da radę -pozdrawiam.

0
Odpowiedz
Necrontyr
Necrontyr
7 lata temu

Ale jaką musztarde? Bo gatunków jest od cholery

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  Necrontyr

Miodowa albo klasyczna

0
Odpowiedz
Martyna
Martyna
7 lata temu

Moje smaki <3 Czosnek, musztarda, miód <3

0
Odpowiedz
Julita
Julita
7 lata temu

Super pomysł na obiad, muszę kiedyś wypróbować 🙂

0
Odpowiedz
Justa
Justa
7 lata temu

Muszę przyznać, że nabrałam ochoty 😛

0
Odpowiedz
Justyna
Justyna
7 lata temu

Daaaawno nie robiłam gulaszu! Ale chyba jeszcze wykorzystam okazję, że wciąż zimno i mokro! Latem jakoś w ogóle rezygnuję z tego typu dań!

0
Odpowiedz
Olka
Olka
7 lata temu

Dla mnie, jako wegetarianki to kiepska opcja, ale mój mąż by nie pogardził 😉

0
Odpowiedz
Clinic Food
Clinic Food
7 lata temu

Wygląda pysznie 🙂

0
Odpowiedz
Sara Korzeniec
Sara Korzeniec
8 lata temu

Zapisuję sobie ten przepis i jak tylko kupię miód to wypróbuję! 🙂

0
Odpowiedz
janus
janus
8 lata temu

mega

0
Odpowiedz
Jud
Jud
8 lata temu

Ciekawe połączenie smakowe 🙂 Fajne danie na obiad 🙂

0
Odpowiedz
Ania
Ania
8 lata temu

Wygląda pysznie! Na pewno wypróbuję 🙂

0
Odpowiedz
Anka
Anka
8 lata temu

Nie wiem dlaczego gulasze mają taką złą opinię, powszechnie uważa się, że lądują tam same najgorsze rzeczy… co za niesprawiedliwość:) Ja natomiast uwieeeelbiam takie dania i masz rację: są w karcie dań nawet naprawdę drogich i dobrych knajp:) Twój przepis bardzo mi się podoba, może w weekend wypróbuję go na niedzielny obiad dla rodzinki:D

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 lata temu
Odpowiedź do  Anka

Dokładnie też tak uważam, gulasze są pyszne 🙂 Polecam danie

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
15
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz