Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dania jednogarnkowe, Klasyczne, Kuchnia węgierska, Obiady, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Wołownina, Zupy  /  25 lutego, 2016

Gulyásleves – węgierska zupa gulaszowa

Wędrówki po kuchni
Dziś zapraszam Was w niezwykłą podróż smaków do kraju, gdzie królową kuchni jest papryka. Węgry i jedna z najpopularniejszych potraw czyli zupa gulaszowa. Na Węgrzech zwana jest gulyásleves lub krócej gulyás. Aromatyczna zupa wyróżniająca się intensywną barwą oraz nutą czosnku, pomidorów i dużej ilości papryki. Od wieków gulasz był gęstą, zawiesistą zupą o pikantnym smaku, z dodatkiem ziemniaków i różnego rodzaju mięsa: wieprzowego, baraniego czy wołowego oraz warzyw: papryki i pomidorów. Gulyásleves nie należy do lekkich zup, wprost przeciwnie - podczas gotowania nie żałujemy smalcu i śmietany, które mają zapewnić odpowiednią kaloryczność i wyborny smak - tak rzecze madziarska tradycja i trudno się z nią nie zgodzić. Zupa gulaszowa narodziła się na rozległych terenach stepów, gdzie węgierscy pasterze spędzali długie dnie i noce pilnując swoich stad. Zmuszeni zostali przez nieprzychylne warunki tamtejszej przyrody, posilać się czymś ciepłym, rozgrzewającym i pożywnym. W XIX wieku, początkowo proste pasterskie danie, w końcu zagościło na salonach i stołach mieszczańskich i do dziś tam pozostało. U nas w kraju również dobrze znane, choć często modyfikowane. Polacy rzadko trzymają się pierwotnej receptury i do tradycyjnych składników dodają najczęściej majeranek, kminek, cząber oraz czerwone wino. Często także zastępują typowe mięso tym, które jest aktualnie pod ręką. W zupełności nie ma potrzeby dodawania zbędnych składników. W oryginalnym wydaniu jest genialna, rozgrzewająca i aromatyczna. Dodatek Tarhonya (zacierek) sprawia, że zupa jest bardzo pożywna i syta. Jeżeli jeszcze nie byliście w węgierskiej restauracji na gulyásleves z prawdziwego zdarzenia, to zapewniam - ta zupa Was tam przeniesie!
Przygotowanie1 hour godz.
Gotowanie1 hour godz.
Czas całkowity2 hours godz.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 8
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 1 kg rostbefu wołowego *
  • 3 litry bulionu wołowego
  • 3 duże czerwone papryki
  • 4 pomidory
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 łyżek papryki wędzonej łagodnej **
  • 2-3 łyżki papryki wędzonej ostrej **
  • 2-3 łyżki śmietany 18 %
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 liście laurowe
  • pieprz czarny
  • sól

Tarhonya

  • 1 małe jajko
  • 4 łyżki mąki
  • sól

Przygotowanie

  • Dzień wcześniej wołowinę kroimy w kostkę, dodajemy 3 łyżki papryki wędzonej łagodnej i czosnek przeciśnięty przez praskę, roztarty z 1/2 łyżeczki soli. Mieszamy, aby mięso dokładnie pokryło się przyprawami. Przykrywamy i odstawiamy na całą noc do lodówki.
  • Paprykę myjemy, kroimy na ćwiartki i oczyszczamy z nasion. Dno blachy do pieczenia wykładamy pergaminem i układamy paprykę skórką do góry. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczmy około 30-40 minut. Skórka papryki powinna być lekko spalona. Paprykę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Następnie usuwamy z niej skórkę i kroimy w paski.

Tarhonya

  • Do mąki dodajemy jajko i sól. Wyrabiamy ciasto o dość zwartej konsystencji (musi być dużo twardsze niż na makaron). Dłonie obtaczamy w mące. Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki i formujemy malutkie kluseczki. Gotujemy je w lekko osolonej wodzie od 1,5 do 2 minut w zależności od wielkości klusek.
  • Cebule i ziemniaki obieramy. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki, a ziemniaki w kostkę. W garnku rozgrzewamy smalec. Zdejmujemy garnek z ognia i pozwalamy zawartości lekko przestygnąć. Następnie dodajemy 3 łyżki papryki wędzonej łagodnej, mieszamy i ponownie stawiamy na ogniu, powoli doprowadzają do ponownego smażenia się smalcu.
  • Dodajemy cebulę, zamarynowane mięso i mieszamy. Podsmażamy chwilę, następnie zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, zmniejszamy ogień i gotujemy. Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy ziemniaki, pokrojone pomidory i wędzoną ostrą paprykę. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy pieczoną paprykę i śmietanę. Śmietanę przed dodaniem do zupy należy zahartować. Gotujemy jeszcze kwadrans, aby smaki się połączyły. Pod koniec gotowania dodajemy wcześniej przygotowane zacierki.
    Jó étvágyat!!!

Odnośniki

  • * można użyć antrykotu, pręgi wołowej
  • ** papryka w potrawach węgierskich jest wszechobecna, więc nie zrażajcie się jej ilością

Uwagi dodatkowe

  • smalcu nie należy zastępować olejem czy masłem
  • w węgierskich potrawach bardzo ważne jest, aby opanować sztukę smażenia papryki. Nie można tak po prostu wrzucić jej na skwierczący tłuszcz. W papryce znajduje się cukier, który w wysokiej temperaturze ulega karmelizacji, a następnie przypaleniu i nabiera gorzkiego smaku. By tego uniknąć należy przed dodaniem papryki do potrawy zestawić patelnię lub garnek z ognia i pozwolić zawartości lekko przestygnąć. Następnie dodać paprykę, zamieszać i ponownie stawiając na ogniu powoli doprowadzić do smażenia. Tak przygotowane danie będzie miało właściwy, słodkawo-ostry smak papryki bez cienia goryczki.

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4.1 11 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Dania jednogarnkowe
  • Kuchnia węgierska
  • Wołowina
  • Zupy klasyczne

Nawigacja wpisu

Tripoline al ragù z wołowiną
Babciny rosół

Podobne wpisy

Befsztyk tatarski
Na zimno, Przekąski i przystawki, Przepisy  /  15 lipca, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 59

Befsztyk tatarski

Zupa lasagne
Klasyczne, Kuchnia włoska, Mięso mielone, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Zupy  /  25 maja, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 39

Zupa lasagne

Tajska zupa dyniowa z kurczakiem
Klasyczne, Kuchnia azjatycka, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Wytrawnie, Zdrowo i Fit, Zupy  /  28 października, 2016
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 38

Tajska zupa dyniowa z kurczakiem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
34 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Agnieszka
Agnieszka
4 lata temu

5 stars
Ja co prawda robię ją troszkę inaczej, ale sama gulaszowa jest przepyszna. Najlepiej smakuje przyrządzona w kociołku nad ogniskiem.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lata temu

Bardzo lubię takie dania, często modysikuję przepis, zamieniam składniki, ale zawsze pysznie smakują. 🙂

0
Odpowiedz
Marlena H.
Marlena H.
4 lata temu

5 stars
Choć nieczęsto jadem mięso, to dają potrawę bardzo lubię. Mam większość składników, więc być może spróbuję ją przygotować.

0
Odpowiedz
Skucinskaart
Skucinskaart
4 lata temu

Nie jadłam jeszcze tej zupy , muszę kiedyś spróbować . Wygląda bardzo apetycznie . Podoba mi również ceramiczna miseczka . Pozdrawiam

0
Odpowiedz
Papierowa Łowczyni
Papierowa Łowczyni
4 lata temu

Wygląda bardzo apetycznie. Jem ją już teraz oczami. Idealna zupa na chłodne dni.

0
Odpowiedz
Ola
Ola
5 lata temu

Rewelacja. Pyszne danie na jesienne smutki i szare dni.

0
Odpowiedz
ladymamma.pl
ladymamma.pl
5 lata temu

Moje smaki! Zdecydowanie! <3 Uwielbiam takie zupy w szczególności w okresie jesienno – zimowym!

0
Odpowiedz
Newenglandblog.pl
Newenglandblog.pl
5 lata temu

Idealna zupa na zimne dni. Skorzystam z Twojego przepisu.

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
5 lata temu

Kocham zupkę ostatnio często u mnie goszczą chętnie ta zrobię

0
Odpowiedz
izabela
izabela
5 lata temu

Bardzo ciekawy przepis nie próbowałam

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
7 lata temu

Bardzo ciekawy przepis aż kusi by spróbować, zapisuję go sobie i przy okazji zrobię 🙂
Dziękuję 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  krystynabozenna

Polecam, zupa naprawdę smakuje wyjątkowo 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  krystynabozenna

Polecam 🙂

1
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
7 lata temu

Uwielbiam zupę gulasz owa trzeba zrobić dziś na obiad

0
Odpowiedz
Ania W
Ania W
7 lata temu

idealna zupa na chłodne, jesienne dni! Dziękuję za inspirację i wspaniałe przepisy 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  Ania W

🙂

0
Odpowiedz
marta
marta
7 lata temu

Zjedzona.
Wg mnie, wystarczy.
Zrobiona z połowy ilości mięsa (w zupełności wystarczy) i bez smalcu.

Ale i tak wyśmienita.

Bardzo polecam

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  marta

Smalec musi być – jest nośnikiem smaku. Mięsa tez musi być odpowiednia ilość, bo to w sumie nie gulasz, nie zupa

0
Odpowiedz
Jan
Jan
7 lata temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

Cała prawda i tylko prawda pozdrawiam Jan

0
Odpowiedz
Szpila
Szpila
7 lata temu
Odpowiedź do  marta

Co bez smalcu gulaszowa ? To Twoja jest tylko z nazwy, bo TŁUSZCZ jest nośnikiem smaku . zapewniam nic nie będzie tak pachniało jak i smakowało jak orginał pozdrawiam

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lata temu
Odpowiedź do  Szpila

Myślę, że przepis można dostosowywać do własnych potrzeb, w końcu nie chodzi o nazwę, lecz smak, taki jaki lubimy najbardziej, czyż nie?

0
Odpowiedz
smiling
smiling
7 lata temu
Odpowiedź do  marta

Można zjeść byle co ale nie byle jak zrobione i podane. smiling

0
Odpowiedz
Maria
Maria
7 lata temu

Bardzo często gotuję taką zupę i wlasnie przeczytalam cos waznego- „ta zupa nie potrzebuje zbędnych skladników”. Będe pamiętala, nie trzeba dodawać pieczarek i innych dodatkow, bo się zrobi jarzynowa:)

0
Odpowiedz
mrs Calluna
mrs Calluna
7 lata temu

Bardzo lubię węgierską kuchnię, nie tylko gulasz 🙂

0
Odpowiedz
Magda | Eat Me Drink Me
Magda | Eat Me Drink Me
7 lata temu

Ohhh jadłam podobną na Węgrzech! Idealna zupa na zimę, rozgrzewająca 😀
Ja jestem fanką papryki w węgierskich potrawach i zupełnie mi ona już nie przeszkadza. 🙂

0
Odpowiedz
Agata
Agata
7 lata temu

Jak dla mnie zbyt mięsnie, ale zdjęcia robisz boskie – ostatnio bardzo zwracam na to uwagę!

0
Odpowiedz
Kasia H.
Kasia H.
7 lata temu

Kocham Węgry i uwielbiam węgierską kuchnię! Tam to się chyba nazywa Bobgulas 🙂

0
Odpowiedz
Ula - książkowe powroty
Ula - książkowe powroty
8 lata temu

O, taka zupa to akurat coś dla mojego TŻ. 😀 Uwielbia tego typu dania. Ja nie jestem miłośniczką czerwonego mięsa i nawet wołowina mnie nie przekonuje, ale może się przełamię i spróbuję ją zrobić, bo przepis wydaje się być naprawdę świetny. 🙂

0
Odpowiedz
Mayka.ok
Mayka.ok
8 lata temu

Wiem, co ugotuje na obiad 😀 Tego było mi trzeba 🙂

0
Odpowiedz
Michał
Michał
8 lata temu

Uwielbiam tego typu dania.

0
Odpowiedz
Debora
Debora
8 lata temu

Thanks for the outstanding advice, it actually is useful.

0
Odpowiedz
jak muffinki
jak muffinki
8 lata temu

Wygląda ok. Trudno się je robi?
Świetnie wygląda! Długo się je robi?

0
Odpowiedz
Ola
Ola
9 lata temu

Witam. Robialm ta zupe z tego przepisu 2 razy , dzisiaj robie po raz trzeci . Smak ten zupy jest wlasnie takim jak mi bardzo odpowiada , jest bardzo pyszna, rozgrzewajacą zupą . Dziekuje za tak praktyczne porady jak i za ten przepis… polecam kazdemu 🙂
ps. nie jest napisane ile sztuk cebuli
Pozdrawiam. Ola

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 lata temu
Odpowiedź do  Ola

Dziękuję za opinię i informację o braku cebuli 🙂 Czasem coś człowiekowi umknie. Cieszę się, że zupa smakuje. Ja również ją uwielbiam. Jeśli Olu posiadasz zdjęcie swojej zupy i masz ochotę się nim podzielić, to bardzo proszę o przesłanie. Umieszczę go w specjalnym albumie. Pozdrawiam

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
34
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz