Hiszpania nie tylko zachwyca wspaniałymi zabytkami i gorącymi plażami, ale również wyśmienitą kuchnią. Gdy planujesz swoje wakacje właśnie w tym kraju, połącz podróże z odkrywaniem smacznych hiszpańskich specjałów. Zobacz, jakie dania warto wypróbować w różnych regionach Hiszpanii!
Walencja – Paella Zdecydowanie najsłynniejszą potrawą kojarzoną z Hiszpanią jest Paella, a w regionie Walencji dokładnie jest to Paella Valenciana. Jest ona przyrządzana z ryżu, a także mięsa kurczaka, królika, ślimaków i z zielonej fasoli. Charakterystyczny żółty kolor ryżu jest efektem dodania do niego szafranu – jednej z najdroższych przypraw na całym świecie, która pozyskiwana jest z kwiatów krokusów.
Andaluzja – Gazpacho Gdy wakacje zamierzasz spędzić w regionie Andaluzji, koniecznie wypróbuj tam Gazpacho. To lekka zupa, która idealnie nadaje się na gorące dni. Przyrządzana jest z pomidorów, papryki, czosnku, cebuli oraz z ogórków i podawana jest na zimno z grzankami i innymi dodatkami, na przykład serem feta.
Katalonia – Crema Catalana Tradycyjna kuchnia hiszpańska to nie tylko dania z mięs i ryb, ale również pyszne desery. Z jednego z nich słynie Katalonia, w której popularny jest Crema Catalana – krem budyniowy z cytryną i cynamonem, który wykończony jest chrupiącą warstwą podpalanego cukru.
Galicja – Pulpo a Feira i Tarta de Santiago W regionie Galicja, który znajduje się w północno-zachodniej Hiszpanii, popularne są w szczególności dania przyrządzane z ryb oraz z owoców morza. Tradycyjną potrawą Galicji jest Pulpo a Feira, czyli kałamarnica z plastrami ziemniaków, która przyrządzana jest w miedzianych kotłach i podawana na drewnianym talerzu. Na deser warto zamówić Tarta de Santiago – obsypane cukrem pudrem słodkie ciasto z migdałami, które zdobione jest charakterystycznym krzyżem św. Jakuba.
Kraj Basków – Bacalao al pil-pil Gdy zagraniczne podróże prowadzą Cię do Kraju Basków w Hiszpanii, koniecznie wypróbuj tam Bacalao al pil-pil – typowego dla tego regionu dania rybnego. Przyrządzane jest ono najczęściej z dorsza, czosnku i oliwy poprzez powolne duszenie, dzięki któremu powstaje bogaty i aromatyczny sos o kremowej konsystencji.
Madryt – Cocido Madrileño W trakcie pobytu w Madrycie warto zasmakować w Cocido Madrileño, czyli tradycyjnym gulaszu hiszpańskim. Jest on podawany jako trzy osobne dania – na początku jest to bogaty bulion z makaronem, następnie warzywa, a dokładnie ziemniaki, ciecierzyca, kapusta, marchewka, boćwinka i rzepa, a potem jest to mięso, głównie udziec wołowy i boczek.
Malaga – Espetos de Sardinas Wybierając się na plażę w Maladze warto zamówić popularną tam przekąskę, czyli Espetos de Sardinas. Są to szaszłyki z sardynek, które grillowane są nad ogniem i podawane z solą i sokiem z cytryny.
Wyspy Kanaryjskie – ziemniaki z sosem Mojo Picón i Escaldón de Gofio Tradycyjna kuchnia hiszpańska na Wyspach Kanaryjskich to przede wszystkim ziemniaki z sosem Mojo Picón i Escaldón de Gofio. Ziemniaki z sosem Mojo Picón to popularna przystawka, która podawana jest z sosem przyrządzanym z papryki z dodatkiem czosnku, octu i oliwy. Escaldón de Gofio to wywar rybny albo mięsny z mąką golfio z prażonej pszenicy lub kukurydzy, dzięki czemu ma kremową konsystencję. Dodaje się do niego również mięso i warzywa.
Wszystkie opisane regiony w Hiszpanii możesz zobaczyć w czasie wakacji z ITAKĄ!
Podróże po Hiszpanii to nie tylko odkrywanie pięknych miejsc, ale także smakowanie różnorodności kuchni regionalnej. Ciekawe, jakieby regiony warto odwiedzić, aby poznać prawdziwy smak serca Hiszpanii!
Każdy region Hiszpanii to świetny plan na podróż. Polecam indywidualne wyjazdy. Dotrzemy tam gdzie biuro podróży nie dociera.
Nigdy nie byłam – ale jest na liście moich marzeń!😃
Dobrze wiedzieć dokąd warto się tam wybrać.
Ależ swietny przewodnik po lokalnych specjałach. Tego często mi brakuje jak gdzieś wyjeżdżam. Super!
Bez wątpienia warto zwrócić uwagę na wspaniałości Hiszpanii.
Świetne zestawienie, hiszpańska kuchnia chyba stworzona jest pod moje podniebienie 😉 Kanaryjskie ziemniaczki z sosem są genialne i nie do podrobienia w domu! No i ogólnie ryby, owoce morza i warzywa, to jest to co lubię najbardziej!
Ja także uwielbiam kuchnię tego regionu, jest wyśmienita!
Nie byłam jeszcze w Hiszpanii. Wszystko jeszcze przede mną. Ale chętnie bym spróbowała wszystkich dań opisanych przez Ciebie.
Kuchnia hiszpańska jest wyjątkowa, więc na podróż jak najbardziej warto się skusić
Może kiedyś mi się to uda 🙂
Do Hiszpanii jeszcze nie dotarłam, ale dobrze wiedzieć co warto odwiedzić.
Hiszpania jest fajna i warto odwiedzić, tylko że jak dla mnie to jest tam za gorąco.
No tak, temperatury są dość wysokie, choć i w Polsce ostatnio temperatury jak i w Hiszpanii 🙂
Do Hiszpanii jeszcze nigdy nie dotarłam, więc tym chętniej zapoznałam się z tym artykułem.
Hiszpania ma bardzo bogata kuchnie, na pewno jest w czym wybierac, ale wybor jest trudny!
O tak, jest w czym wybierać zdecydowanie 🙂
Katalonia i Andaluzja to miejsca, w których chciałabym spędzić długi czas 🙂
Ja też 😀
Woow🤩wyczerpałaś temat znakomicie!👏
Na takim wyjeździe lokalne przysmaki to podstawa, przygotowywane ze świeżych składników, tradycyjne przepisy – tego nie da się podrobić w domu
Dokłądnie tak. W domu smakuje zupełnie inaczej
Bardzo fajny post, cieszę się że powstał. Ostatnio często gotuję hiszpańską kuchnię, bo mam znajome z hiszpanii i zaczęłam się od nich uczyć. Dokładniej jest z katalonii, także jedzenie jest cudowne.
Tak, mają wyjątkowo pyszne jedzenie 🙂