Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Kuchnia hiszpańska, Podróże, Podróże małe i duże  /  14 sierpnia, 2023

Hiszpania – podróże i kuchnia. Jakie regiony odwiedzić?

Materiał zewnętrzny

Hiszpania nie tylko zachwyca wspaniałymi zabytkami i gorącymi plażami, ale również wyśmienitą kuchnią. Gdy planujesz swoje wakacje właśnie w tym kraju, połącz podróże z odkrywaniem smacznych hiszpańskich specjałów. Zobacz, jakie dania warto wypróbować w różnych regionach Hiszpanii!

Walencja – Paella Zdecydowanie najsłynniejszą potrawą kojarzoną z Hiszpanią jest Paella, a w regionie Walencji dokładnie jest to Paella Valenciana. Jest ona przyrządzana z ryżu, a także mięsa kurczaka, królika, ślimaków i z zielonej fasoli. Charakterystyczny żółty kolor ryżu jest efektem dodania do niego szafranu – jednej z najdroższych przypraw na całym świecie, która pozyskiwana jest z kwiatów krokusów.

Andaluzja – Gazpacho Gdy wakacje zamierzasz spędzić w regionie Andaluzji, koniecznie wypróbuj tam Gazpacho. To lekka zupa, która idealnie nadaje się na gorące dni. Przyrządzana jest z pomidorów, papryki, czosnku, cebuli oraz z ogórków i podawana jest na zimno z grzankami i innymi dodatkami, na przykład serem feta.

Katalonia – Crema Catalana Tradycyjna kuchnia hiszpańska to nie tylko dania z mięs i ryb, ale również pyszne desery. Z jednego z nich słynie Katalonia, w której popularny jest Crema Catalana – krem budyniowy z cytryną i cynamonem, który wykończony jest chrupiącą warstwą podpalanego cukru.

Galicja – Pulpo a Feira i Tarta de Santiago W regionie Galicja, który znajduje się w północno-zachodniej Hiszpanii, popularne są w szczególności dania przyrządzane z ryb oraz z owoców morza. Tradycyjną potrawą Galicji jest Pulpo a Feira, czyli kałamarnica z plastrami ziemniaków, która przyrządzana jest w miedzianych kotłach i podawana na drewnianym talerzu. Na deser warto zamówić Tarta de Santiago – obsypane cukrem pudrem słodkie ciasto z migdałami, które zdobione jest charakterystycznym krzyżem św. Jakuba.

Kraj Basków – Bacalao al pil-pil Gdy zagraniczne podróże prowadzą Cię do Kraju Basków w Hiszpanii, koniecznie wypróbuj tam Bacalao al pil-pil – typowego dla tego regionu dania rybnego. Przyrządzane jest ono najczęściej z dorsza, czosnku i oliwy poprzez powolne duszenie, dzięki któremu powstaje bogaty i aromatyczny sos o kremowej konsystencji.

Madryt – Cocido Madrileño W trakcie pobytu w Madrycie warto zasmakować w Cocido Madrileño, czyli tradycyjnym gulaszu hiszpańskim. Jest on podawany jako trzy osobne dania – na początku jest to bogaty bulion z makaronem, następnie warzywa, a dokładnie ziemniaki, ciecierzyca, kapusta, marchewka, boćwinka i rzepa, a potem jest to mięso, głównie udziec wołowy i boczek.

Malaga – Espetos de Sardinas Wybierając się na plażę w Maladze warto zamówić popularną tam przekąskę, czyli Espetos de Sardinas. Są to szaszłyki z sardynek, które grillowane są nad ogniem i podawane z solą i sokiem z cytryny.

Wyspy Kanaryjskie – ziemniaki z sosem Mojo Picón i Escaldón de Gofio Tradycyjna kuchnia hiszpańska na Wyspach Kanaryjskich to przede wszystkim ziemniaki z sosem Mojo Picón i Escaldón de Gofio. Ziemniaki z sosem Mojo Picón to popularna przystawka, która podawana jest z sosem przyrządzanym z papryki z dodatkiem czosnku, octu i oliwy. Escaldón de Gofio to wywar rybny albo mięsny z mąką golfio z prażonej pszenicy lub kukurydzy, dzięki czemu ma kremową konsystencję. Dodaje się do niego również mięso i warzywa.

Wszystkie opisane regiony w Hiszpanii możesz zobaczyć w czasie wakacji z ITAKĄ!

 

5 1 vote
Article Rating

Nawigacja wpisu

Słodko-kwaśny sos na zimę
Sałatka z czerwonej kapusty na zimę
Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
24 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Julia
Julia
1 rok temu

Podróże po Hiszpanii to nie tylko odkrywanie pięknych miejsc, ale także smakowanie różnorodności kuchni regionalnej. Ciekawe, jakieby regiony warto odwiedzić, aby poznać prawdziwy smak serca Hiszpanii!

0
Odpowiedz
Anna
Anna
1 rok temu

Każdy region Hiszpanii to świetny plan na podróż. Polecam indywidualne wyjazdy. Dotrzemy tam gdzie biuro podróży nie dociera.

0
Odpowiedz
Aga
Aga
1 rok temu

Nigdy nie byłam – ale jest na liście moich marzeń!😃

0
Odpowiedz
P...
P...
1 rok temu

Dobrze wiedzieć dokąd warto się tam wybrać.

0
Odpowiedz
KonfabulaPL
KonfabulaPL
1 rok temu

Ależ swietny przewodnik po lokalnych specjałach. Tego często mi brakuje jak gdzieś wyjeżdżam. Super!

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
1 rok temu

Bez wątpienia warto zwrócić uwagę na wspaniałości Hiszpanii.

0
Odpowiedz
Anna - Kropla Morza
Anna - Kropla Morza
1 rok temu

Świetne zestawienie, hiszpańska kuchnia chyba stworzona jest pod moje podniebienie 😉 Kanaryjskie ziemniaczki z sosem są genialne i nie do podrobienia w domu! No i ogólnie ryby, owoce morza i warzywa, to jest to co lubię najbardziej!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  Anna - Kropla Morza

Ja także uwielbiam kuchnię tego regionu, jest wyśmienita!

0
Odpowiedz
Żyć nie umierać
Żyć nie umierać
1 rok temu

Nie byłam jeszcze w Hiszpanii. Wszystko jeszcze przede mną. Ale chętnie bym spróbowała wszystkich dań opisanych przez Ciebie.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  Żyć nie umierać

Kuchnia hiszpańska jest wyjątkowa, więc na podróż jak najbardziej warto się skusić

0
Odpowiedz
Żyć nie umierać
Żyć nie umierać
1 rok temu
Reply to  Wędrówki po kuchni

Może kiedyś mi się to uda 🙂

0
Odpowiedz
Pojedztam
Pojedztam
1 rok temu

Do Hiszpanii jeszcze nie dotarłam, ale dobrze wiedzieć co warto odwiedzić.

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
1 rok temu

Hiszpania jest fajna i warto odwiedzić, tylko że jak dla mnie to jest tam za gorąco.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  krystynabozenna

No tak, temperatury są dość wysokie, choć i w Polsce ostatnio temperatury jak i w Hiszpanii 🙂

0
Odpowiedz
Sisters92
Sisters92
1 rok temu

Do Hiszpanii jeszcze nigdy nie dotarłam, więc tym chętniej zapoznałam się z tym artykułem.

0
Odpowiedz
Anna
Anna
1 rok temu

Hiszpania ma bardzo bogata kuchnie, na pewno jest w czym wybierac, ale wybor jest trudny!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  Anna

O tak, jest w czym wybierać zdecydowanie 🙂

0
Odpowiedz
Katarzyna
Katarzyna
1 rok temu

Katalonia i Andaluzja to miejsca, w których chciałabym spędzić długi czas 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  Katarzyna

Ja też 😀

0
Odpowiedz
Aga
Aga
1 rok temu

Woow🤩wyczerpałaś temat znakomicie!👏

0
Odpowiedz
Marysia K
Marysia K
1 rok temu

Na takim wyjeździe lokalne przysmaki to podstawa, przygotowywane ze świeżych składników, tradycyjne przepisy – tego nie da się podrobić w domu

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  Marysia K

Dokłądnie tak. W domu smakuje zupełnie inaczej

0
Odpowiedz
Angela
Angela
1 rok temu

Bardzo fajny post, cieszę się że powstał. Ostatnio często gotuję hiszpańską kuchnię, bo mam znajome z hiszpanii i zaczęłam się od nich uczyć. Dokładniej jest z katalonii, także jedzenie jest cudowne.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  Angela

Tak, mają wyjątkowo pyszne jedzenie 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
24
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Odpowiedz