Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
ABC kuchni, Serniki pieczone, W kuchni, Wypieki  /  3 stycznia, 2020

Jak upiec idealny sernik

Wędrówki po kuchni

Sernik to niekwestionowany król deserów. Konkurować może z nim jedynie szarlotka! W naszej rodzinie jest to niewątpliwie deser, który uwielbiają wszyscy i gości na naszym stole dość często, nawet bez okazji. Wiele osób ma problem z przygotowaniem sernika lub zniechęca się po pierwszej nieudanej próbie, bowiem wypiek bywa kapryśny i często opada. Jaki jest sekret udanego sernika? W dużej mierze nie tkwi on w cukierniczym talencie, ale w doborze składników, odpowiednim sposobie pieczenia i przestrzeganiu prostych zasad. Przygotowałam dla Was kilka wskazówek, które z pewnością przybliżą Was do idealnego wypieku!

Najlepsze produkty gwarancją smaku

Zawsze powtarzam, że dobre produkty w kuchni to połowa sukcesu. Jeśli zadbacie o dobrej jakości masło, jajka czy śmietanę – sernik z pewnością odwdzięczy się Wam niebywałym smakiem!

Po pierwsze ser!

Sekret udanego sernika w dużej mierze zależy od wyboru sera. Ja jestem zwolennikiem dobrej jakości twarogu i zdecydowanie taki polecam do przygotowania sernika. Najlepiej sprawdzi się twaróg tłusty lub półtłusty, ale nie kwaśny w smaku. Sery chude lub beztłuszczowe mogą sprawić, że konsystencja sernika nie zwiąże się w zadowalającym stopniu. Jednak jeśli już dysponujecie takim serem, to trzeba dodać do masy odrobinę rozpuszczonego masła.
Twaróg należy zmielić dwukrotnie, a najlepiej trzykrotnie w maszynce do mięsa lub przecisnąć przez praskę. Obie metody wypróbowałam i sprawdzają się. Tak przygotowany ser gwarantuje nam, że sernik po upieczeniu będzie aksamitny i wilgotny.
Możecie oczywiście ułatwić sobie pracę i kupić twaróg od razu zmielony, taki z wiaderka. Należy jednak wtedy zwrócić uwagę na skład i jego konsystencję. Mimo iż producenci piszą ”ser na sernik” większość z nich niestety nie nadaje się na sernik pieczony, a ich skład pozostawia wiele do życzenia. Mają konsystencję serka homogenizowanego i z pewnością, z takiego produktu dobry, kremowy sernik nie wyjdzie! Jednak uparcie będę Was zachęcać, abyście dołożyli te dwa złote więcej i kupili dobry twaróg!

Po drugie jajka!

Na 1 kilogram sera nie powinno być ich mniej niż 3 sztuki. W starych przepisach na tradycyjne polskie serniki jest ich nawet aż 10! Często w przepisach spotykamy się z ubitymi białkami, które dodaje się do masy serowej. Ubite białka wnoszą do sernika dużo powietrza. Podczas pieczenia zwiększa on swoją objętość, staje się puszysty, ale niestety łatwo wtedy opada. Jeśli lubicie serniki puszyste i gąbczaste, dodajecie do masy ubite białka. Pamiętajcie jednak wtedy, że sernik prawdopodobnie opadnie. Ja nigdy nie ubijam białek, nawet jeśli w przepisie jest o tym mowa. Białka rozkłócam z żółtkami i bardzo krótko miksuję z masą serową tylko do połączenia się składników. Pamiętajcie, że byt długie miksowanie powoduje niepotrzebne napowietrzanie masy serowej. W efekcie końcowym sernik opadnie.

Konsystencja sernika

Uwaga! Do sernika nie dodajemy proszku do pieczenia! Jeśli chcecie uzyskać sernik o delikatnej, kremowej konsystencji dodajcie słodką śmietanę i serek mascarpone. Będzie znacznie kaloryczniej, ale i pyszniej. Śmietankę można zastąpić jogurtem greckim lub kwaśną śmietaną.
Jeżeli jednak gustujecie w sernikach ciut cięższych, dodajecie odrobinę proszku budyniowego lub mąki pszennej/ziemniaczanej. Należy jednak z nią uważać, bowiem zbyt duża ilość mąki spowoduje, że sernik będzie się kruszył.
Serniki przygotowane z tłustego, dobrze zmielonego twarogu bez dodatku mąki i śmietanki będą wysokie i zwarte. Ja najczęściej do przygotowania swoich serników używam zarówno śmietanki, mascarpone jak i obrobimy mąki. Jak dla mnie jest to sernik idealny!

Temperatura

Bardzo duże znaczenie ma temperatura składników, z których przygotowujemy sernik. Składniki takie jak jajka, masło, twaróg czy śmietana należy wyjąć z lodówki 2-3 godziny przed przystąpieniem do pieczenia ciasta, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.

Pieczenie

Sernik wstawiamy zawsze do nagrzanego piekarnika! Pieczemy go na środkowej pozycji/ruszcie w piekarniku. Temperatura przy pieczeniu sernika nie powinna być wyższa niż 180’C, najlepiej piec bez termoobiegu, czyli z grzaniem góra – dół. Lepiej piec sernik w niższej temperaturze 120-150’C, a wydłużyć jego czas pieczenia. To zdecydowanie minimalizuje tendencję do opadania ciasta.
Najlepszym sposobem na pieczenie sernika jest pieczenie w kąpieli wodnej i tą metodę stosuję dość często. Wystarczy zabezpieczyć formę do pieczenia z sernikiem z zewnątrz folią aluminiową, następnie włożyć do drugiej formy do połowy wysokości wypełnionej wodą i piec w temperaturze do 120 stopni. Woda rozgrzewa się do 100’C, potem zamienia się w parę wodną, dlatego sernik, pieczony tą metodą piecze się równomiernie i nie pęka. Jeżeli nie posiadacie drugiej formy, w którą możecie nalać wodę, wystarczy wstawić większe naczynie wypełnione wodą na dół piekarnika.
Podczas pieczenia sernika należy unikać niepotrzebnego otwierania piekarnika, ponieważ różnica temperatur może spowodować pęknięcia na powierzchni wypieku.

Jak sprawdzić, czy sernik jest upieczony

Sernika nie sprawdzamy patyczkiem! Dobry sernik jest zawsze wilgotny, więc ta metoda się nie sprawdzi.
Upieczony sernik powinien ściąć się po bokach, ale sam środek ciasta, powinien być miękki, lekko galaretkowaty. Wiele osób obawia się, że sernik jest niedopieczony i wydłuża czas pieczenia, co jest dużym błędem. Na tym etapie sernik jest idealnie wypieczony, ale dopiero po wystudzeniu ”dojdzie” i uzyska idealną konsystencję oraz wilgotność. Końcowy etap pieczenia też ma wpływ na opadanie sernika.
Kiedy sernik jest gotowy, nie wyjmujemy go z piekarnika! Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim sernik do wystudzenia. Ja pozostawiam sernik na godzinę, potem wyjmuję z piekarnika i po całkowity wystudzeniu wstawiam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Dobrze schłodzony sernik nabiera jednolitej konsystencji i dopiero wtedy można go kroić.

Przechowywanie

Sernik jest wilgotnym wypiekiem, łatwo więc pleśnieje. Należy przechowywać go w chłodnym miejscu. Zimą z powodzeniem możemy go przechowywać w chłodnym pomieszczeniu w domu (piwnica, garaż). Latem najlepszym rozwiązaniem będzie lodówka.
Sernik jest ciastem, które świetnie nadaje się do mrożenia. Wystarczy owinąć kawałki sernika folią spożywczą i zamrozić. Można go przechowywać przez dwa miesiące.

Podsumowanie

Sernik nie jest trudnym ciastem, ale z pewnością kapryśnym. Czasem jednak wszystko zależy również od piekarnika.
Zapewniam Was, że warto jednak podjąć wyzwanie i spróbować upiec sernik. Nawet jeśli za pierwszym razem nie wszystko pójdzie, tak jak trzeba, pamiętajcie, że człowiek na błędach się uczy i z każdym następnym sernikiem będzie lepiej.

Przepisy na serniki znajdziecie tu

4.4 14 votes
Article Rating

Tagi

  • Serniki pieczone

Nawigacja wpisu

Śledzie z porem i jabłkiem
Sernik na zimno z białą czekoladą i frużeliną wiśniową

Podobne wpisy

Sernik z białą czekoladą i lemon curd
Okazje, Przepisy, Serniki pieczone, Wielkanoc, Wypieki  /  23 kwietnia, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 44

Sernik z białą czekoladą i lemon curd

Kawowy sernik nowojorski
Przepisy, Serniki pieczone, USA, Wędrówki kulinarne, Wypieki  /  9 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 40

Kawowy sernik nowojorski

Sernik michałkowy
Przepisy, Serniki pieczone, Wypieki  /  16 marca, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 39

Sernik michałkowy

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
38 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Magda
Magda
4 lat temu

Bardzo cenne rady. Mam nadzieję, że mój następny sernik będzie tak piękny jak Twój

1
Odpowiedz
Kasia
Kasia
5 lat temu

Świetny wpis! Wielu rzeczy nie wiedziałam, choć robię serniki. rzeczywiście zastanawiałam się nieraz, czy to tak już jest, że sernik musi trochę opaś, ale widać, nie musi, następnym razem skorzystam z twoich rad

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lat temu
Reply to  Kasia

Super, że wpis się przydał. Pozdrawiam 🙂

0
Odpowiedz
Małgosia
Małgosia
5 lat temu

Uwielbiam sernik, moje ulubione ciasto. Sama jak próbowałam upiec to słabo. Albo za rzadki, albo za twardy. Za to na zimo jest super.

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
5 lat temu

Do sernika trzeba mieć serce… ja je kiedyś straciłam gdy mi pierwszy raz nie wyszedł i niestety nie mogę go odzyskać 🙂

0
Odpowiedz
Iga
Iga
5 lat temu

Apetycznie wygląda. Właśnie sobie uświadomiłam, że mogę zrobić polewę do ciasta z białej czekolady… dziękuję za inspirację 🙂

0
Odpowiedz
Irena -Hooltaye w podróży
Irena -Hooltaye w podróży
5 lat temu

Fajnie się czyta, fajnie patrzy, fajnie je.
Bardzo lubię serniki, ale muszą być naprawdę dobre.
Piec, nie upiekę bo nie upiekę i już-)
Idealny sernik mam u Ciebie-)))

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
5 lat temu

A czy jest jakaś opcja bez jajek?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lat temu
Reply to  blogierka

Nigdy nie próbowałam, ale są zamienniki jajek, więc pewnie się da 🙂

0
Odpowiedz
Olka
Olka
5 lat temu

Sernik piekłam raz. Wyszedł zjadliwy. Ale ponieważ mam tendencję do tworzeni zakalców (z sernika pewnie też by mi wyszedł), to omijam robienie ciast szerokim łukiem. 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lat temu
Reply to  Olka

Warto jednak próbować, to nie takie trudne 🙂

0
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
5 lat temu

Kochamy każdy rodzaj sernika i faktycznie konkuruje u nas tylko z szarlotką 😀 Nasze top 3 to 1- sernik, 2- szarlotka/jabłecznik, 3- brownie 😀

0
Odpowiedz
Marlena H.
Marlena H.
5 lat temu

Bardzo pomocne rady. Jestem osobą, która kocha serniki w różnej postaci. Lubię też je pięć i część porad stosuje u siebie. Najlepszy sernik jest ten, który od lat piecze moja babcia: „swojskie” jajka i twaróg, masło nigdy margaryna. Pyszny! Jego smak i zapach kojarzy mi się z dzieciństwem. Nawet kiedy ją piekę to mi taki pyszny nie wyjdzie jak babci. Czegoś w tym smaku brak. 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lat temu
Reply to  Marlena H.

Masz rację, dobre składniki to podstawa! A pewnie brakuje w tym serniku serca babci…

1
Odpowiedz
zaczytanamarzycielka8
zaczytanamarzycielka8
5 lat temu

Ja jeśli chodzi o pieczenie słodkości to ja jestem beztalencie totalne ;D

0
Odpowiedz
Chic by Kate
Chic by Kate
5 lat temu

Ciekawe informacje co do produktów jak robi się sernik. Ja nie pięke sernikow z tych produktów bo jestem weganka. Jak miałabyś jakieś rady co pieczenia weganskich sernikow, chętnie przeczytam o tym.

0
Odpowiedz
Olz
Olz
5 lat temu

Wygląda obłędnie:) niestety ciasta nie są moją mocną stroną, a z serników wychodzi mi tylko… ten na zimno 😀

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lat temu
Reply to  Olz

Warto jednak próbować 🙂

0
Odpowiedz
Marta
Marta
5 lat temu

Sernik to jedno z moich ulubionych ciast, ale sama nigdy go nie robiłam. Chodzę dookoła i czekam aż się przekonam 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lat temu
Reply to  Marta

Zachęcam do próby upieczenia 🙂

0
Odpowiedz
Emilia
Emilia
5 lat temu

O mniam, ale bym zjadła taki wilgotny sernik na cienkim kruchym cieście, fakt najlepiej twaróg samemu zmielić inny ma smak ja w tym roku nie mialam czasu i kupiłam w wiaderku twaróg z Włoszczowa i super wyszedł. Nigdy nie testowałam pieczenie w kąpieli wodnej. Dziękuję za rady.

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
5 lat temu

Kocham serniki, ale dopiero niedawno nauczyłam się je piec. Twoje wskazówki są dla mnie cenne.

0
Odpowiedz
Wiewiórka w okularach
Wiewiórka w okularach
5 lat temu

Podstawą każdego ciasta są świeże składniki, bez takich ani rusz. Jeśli chodzi o opadanie sernika, to ostatnio zaczęłam do swojego sernika dodawać Sernix i nagle przestał opadać, więc to chyba jednak działa. 😀

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lat temu
Reply to  Wiewiórka w okularach

Ja niestety sztucznych dodatków nie stosuję

-1
Odpowiedz
MamAsia
MamAsia
5 lat temu

Zawsze mi wychodził sernik, nawet jeśli opadł, był na równo z blaszką. Nie robiłam od roku, bo po przeprowadzce, okazało się, że piekarnik przypala… próbowałam wszystkiego już. Szkoda, kochamy serniki:)

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
5 lat temu

Przepisów na serniko jest bardzo dużo. Ale podstawą są dobre składniki, a zwłaszcza ser, on jest podstawą sukcesu 🙂

0
Odpowiedz
Dominika D.
Dominika D.
5 lat temu

Moja babcia jest specem od sernika 😉 Uwielbiam go

0
Odpowiedz
Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
5 lat temu

Uwielbiamy go pod każdą postacią 😀 są po prostu pyszne

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
5 lat temu

Sernik idealne ciasto na każdą okazję

0
Odpowiedz
Sikorkowe Pasje
Sikorkowe Pasje
5 lat temu

Same pyszności. Serniki są niezwykle smaczne. Jedynie musimy uważać jak przychodzi przyjaciółka, bo ona nie znosi w serniku rodzynek i musimy pamiętać żeby jej nie podawać sernika z rodzinkami.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lat temu
Reply to  Sikorkowe Pasje

No ta, dużo osób nie lubi rodzynek 🙂

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
5 lat temu

Ja bardzo lubię dodac do twarogu troche msscarpone. Moim zdaniem znacznie poprawia konsystencje. No i pieke zawszs s kąpieli wodnej

0
Odpowiedz
Miye's Imaginations
Miye's Imaginations
5 lat temu

Sernik to zdecydowanie moje ukochane ciasto. Cenne porady 🙂

0
Odpowiedz
Donna
Donna
5 lat temu

Sernik to jedno z moich ulubionych ciast 🙂 Bardzo go lubię. Dużo zależy właśnie od dobrego sera i piekarnika.

0
Odpowiedz
Oliwia
Oliwia
5 lat temu

Ale narobiłaś mi apetytu na tem sernik! Dzięki Twoim wskazowkom tym razem może wyjść lepiej :D. Pozdrawiam serdecznie!

0
Odpowiedz
Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia
5 lat temu

Świetne rady ! Wbrew pozorom idealny sernik nie jest tak łatwo upiec 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lat temu
Reply to  Marcepanowa kuchnia

Dokładnie tak 🙂

0
Odpowiedz
Newenglandblog.pl
Newenglandblog.pl
5 lat temu

Raz skusiłam się na „ser na sernik” – nigdy więcej. Tylko twaróg. Dziękuję za cenne rady.

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
38
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Odpowiedz