• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Na zimno, Przepisy, Wielkanoc  /  12 stycznia, 2015

Jajka w sosie musztardowym z brokułem

Wędrówki po kuchni
Pamiętam czasy, gdy jajka w towarzystwie majonezu królowały niemalże na każdym, zakrapianym przyjęciu. Szybka przystawka cieszyła się dużym uznaniem gości. Ja jako dziecko nie bardzo za nią przepadałam. Dziś chciałabym Wam przedstawić jajka w nowej odsłonie - z brokułami i kremowym sosie musztardowym. Wystarczy kilka chwil, aby na Waszym stole zagościła pyszna przystawka, która z pewnością zachwyci Waszych gości, a zwykłe przyjęcie zamieni we wspaniałą ucztę.
Przygotowanie35 min.
Drukuj
Porcje: 4
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 8 jajek
  • 350 g brokułów
  • 50 g bekonu *
  • 150 ml śmietany 22 %
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki bulionu warzywnego
  • 3-4 łyżki musztardy
  • pieprz biały
  • szczypta cukru
  • sól

Przygotowanie

  • Jajka zalewamy zimną wodą, dodajemy odrobinę soli i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy jajka się zagotują, wyłączamy palnik i pozostawiamy jajka na 10 minut w wodzie. Po tym czasie przelewamy jajka zimną wodą i odstawiamy. Ten sposób gotowania jajek, zapewni nam idealnie ugotowane jajka na twardo bez szarej otoczki wokół żółtka.
  • Ostudzone jajka obieramy i kroimy na połówki. Brokuła dzielimy na różyczki i wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody. Blanszujemy około 5 minut i odcedzamy na sicie pozostawiając około 300 ml wody w której gotował się brokuł. Brokuła przelewamy zimną wodą, aby zachował piękny, zielony kolor.
  • Do rondelka wrzucamy boczek pokrojony w drobną kostkę. Smażymy do wytopienia się tłuszczu i przekładamy na talerz. Do tego samego rondelka wrzucamy masło. Kiedy masło się rozpuści i zacznie się smażyć dodajemy mąkę i energicznie mieszamy tak, aby powstała jasna zasmażka. Najlepiej do mieszania użyć trzepaczki. Nie przerywając mieszania dodajemy bulion, śmietankę i wodę z brokułów. Wody z brokułów dodajemy tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję sosu. Sos powinien być gładki, kremowy, konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego.
  • Sos doprowadzamy do wrzenia, dodajemy musztardę i przyprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem. Na półmisek wylewamy 3/4 sosu, układamy połówki jajek i różyczki brokuła. Wierzch dekorujemy pozostałym sosem i posypujemy bekonem.

Odnośniki

  • * użyłam angielskiego bekonu (back becon), czyli takiego bez tłuszczu wycinanego z innych obszarów mięsa wieprzowego, np. ze schabu

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Jajka faszerowane łososiem w wersji fit

0 0 vote
Article Rating

Tagi

  • Brokuł
  • Jajka
  • Wielkanoc

Zobacz wpisy

Bigos staropolski
Kalafiorowe stripsy

Podobne wpisy

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 70

Tort Rafaello

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 66

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
29 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Akacja
Akacja
9 miesięcy temu

Już wiem, co jemy w najbliższym czasie!

0
Odpowiedz
Ewa Smaś
Ewa Smaś
9 miesięcy temu

Zmodyfikowałabym tylko o usunięcie bekonu i mam potrawę na stół wielkanocny 😀

0
Odpowiedz
Wredotek
Wredotek
9 miesięcy temu

Wyglądają pysznie, ale tak bardzo nie lubię musztardy, że odpadam w tym przypadku.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 miesięcy temu
Reply to  Wredotek

Musztardę można zastąpić chrzanem 🙂

0
Odpowiedz
Edyta
Edyta
9 miesięcy temu

Już wiem jakie danie zrobię na święta 🙂

0
Odpowiedz
Ania W
Ania W
9 miesięcy temu

wyglądają rewelacyjnie! Jedyne, czego bym się pozbyła to boczek, ale całą resztę z przyjemnością bym zjadła 🙂

0
Odpowiedz
Marta
Marta
9 miesięcy temu

U nas nadal jajka z majonezem się pojawiają, każdy je lubi 🙂 Ale w takiej odsłonie jeszcze nie jadłam i chyba spróbuję zrobić 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 miesięcy temu
Reply to  Marta

Polecam coś nowego, coś innego 🙂

0
Odpowiedz
Miye
Miye
9 miesięcy temu

Musztarda to raczej nie dla mnie, ale jajka uwielbiam w każdej postaci.

0
Odpowiedz
Danka
Danka
1 rok temu

U mnie kiepsko z brokułami , ale sposób na jajka fajny. Tylko ja zawsze mam mało czasu:-)

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
1 rok temu

Wypróbuję Twój sposób gotowania jajek,
ja gotuję 3 minuty i też leż w ciepłej wodzie,
ale moje jajka są jednak duże…
Przepis do wypróbowania przy okazji robienia jajek 🙂
Pyszne, lubię takie dania 🙂

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  krystynabozenna

Dziękuję 🙂 Ja od dawna gotuję tak jajka i zawsze ta metoda się sprawdza 🙂

0
Odpowiedz
Łukasz Jarych
Łukasz Jarych
1 rok temu

Mmm przepyszne

0
Odpowiedz
Atrakcyjne wakacje
Atrakcyjne wakacje
1 rok temu

Co jakiś czas robimy bardzo podobne

0
Odpowiedz
Gocha
Gocha
1 rok temu

Ten boczek mnie zaintrygował ciekawe połaczenie tata wędzi wędliny i boczek więc wypróbuję.

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  Gocha

Polecam 🙂

0
Odpowiedz
Madzia
Madzia
1 rok temu

Co mnie podkusiło o tej porze tu wejść?? bosze jem oczami. Kocham jajka pod każdą postacią?

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  Madzia

Oj przepraszam 😀

0
Odpowiedz
Mama i Trio
Mama i Trio
1 rok temu

Pyszne połączenie 🙂 uwielbiam jajka z brokulami, ale dodatkowy sos musztardowy brzmi równie dobrze.

0
Odpowiedz
Monika Kilijańska
Monika Kilijańska
2 lat temu

Jajka – to co najlepsze w Święta Wielkiej Nocy.

0
Odpowiedz
Klaudia
Klaudia
2 lat temu

Idealny przepis na Wielkanoc i na co dzień! Ostatnio jestem bardzo “jejeczna” i szukam pomysłu na to, by bardziej te jajka urozmaicić. A tu proszę! Prosto, smacznie i cieszy oko! Dziękuję:)

0
Odpowiedz
Gosia
Gosia
2 lat temu

Wow idealna przestawka lubie takie reaktywacje w nowej odsłonie

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
2 lat temu

O, właśnie , przecież jajka mogą być z brokułem , którym ostatnio zajadam się 🙂

0
Odpowiedz
Karolina
Karolina
2 lat temu

Ja jako dziecko wrecz przeciwnie- uwielbiałam jajka w takiej odslonie. Zresztą do dziś mam słabość do jajek i majonezu. Dziękuję za fajny pomysł na odświeżenie przepisu ?

0
Odpowiedz
zpliszkasiwa.pl
zpliszkasiwa.pl
2 lat temu

Kocham jajka i kocham brokuły!!! Dlatego tak świetny przepis z pewnością wykorzystam w swoim menu. A tak btw: bardzo przyjemnie się ogląda Twoją stronę. Pozdrawiam.

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  zpliszkasiwa.pl

Dziękuję 🙂

0
Odpowiedz
NaturalnieAndzia
NaturalnieAndzia
3 lat temu

Mniam, ale mi zrobiłaś smaka. Będę musiała wypróbować i częściej tu zaglądać 🙂

0
Odpowiedz
Monika
Monika
3 lat temu

Pycha, koniecznie przepis zapisuje i bede dzialac 🙂

0
Odpowiedz
Klaudia / Ja Zwykła Matkaa
Klaudia / Ja Zwykła Matkaa
3 lat temu

Super propozycja na imprezę rodzinaną lub z przyjaciółmi. Lubimy brokuły więc przepis wypróbuję 🙂

0
Odpowiedz

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Rosół - dla niektórych jest nieodłącznym elem Rosół - dla niektórych jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Wiem, że każdy ma swój ulubiony przepis na rosół i każdy na pewno nazwie go najlepszym. Postanowiłam podzielić się swoim przepisem, swoim smakiem dzieciństwa. Jak zauważyłam, wiele gospodyń do rosołu dodaje żółte kostki rosołowe i przyprawy typu vegeta czy maggi, co przyprawia mnie o mdłości. Błagam Was nasze babcie nie miały takich przypraw, a rosół zawsze smakował genialnie. Jeżeli nie pożałujecie składników, nie będziecie zmuszeni dodawać glutaminianu sodu i innej chemii. Rosół nie jest skomplikowaną potrawą, ale wymaga powolnego gotowania i trzymania się kilku ważnych zasad. Wtedy właśnie jest idealny, aromatyczny, klarowny i nie za tłusty.  A Wy używacie kostek rosołowych?
 Przepis znajdziecie na blogu 😍 https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/rosol/ #rosół #kuchniapolska
Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Tagi

  • Babki
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

wpDiscuz
29
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply