Pamiętam czasy, gdy jajka w towarzystwie majonezu królowały niemalże na każdym, zakrapianym przyjęciu. Szybka przystawka cieszyła się dużym uznaniem gości. Ja jako dziecko nie bardzo za nią przepadałam. Dziś chciałabym Wam przedstawić jajka w nowej odsłonie - z brokułami i kremowym sosie musztardowym. Wystarczy kilka chwil, aby na Waszym stole zagościła pyszna przystawka, która z pewnością zachwyci Waszych gości, a zwykłe przyjęcie zamieni we wspaniałą ucztę.
Porcje: 4
Składniki
- 8 jajek
- 350 g brokułów
- 50 g bekonu *
- 150 ml śmietany 22 %
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki bulionu warzywnego
- 3-4 łyżki musztardy
- pieprz biały
- szczypta cukru
- sól
Przygotowanie
- Jajka zalewamy zimną wodą, dodajemy odrobinę soli i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy jajka się zagotują, wyłączamy palnik i pozostawiamy jajka na 10 minut w wodzie. Po tym czasie przelewamy jajka zimną wodą i odstawiamy. Ten sposób gotowania jajek, zapewni nam idealnie ugotowane jajka na twardo bez szarej otoczki wokół żółtka.
- Ostudzone jajka obieramy i kroimy na połówki. Brokuła dzielimy na różyczki i wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody. Blanszujemy około 5 minut i odcedzamy na sicie pozostawiając około 300 ml wody w której gotował się brokuł. Brokuła przelewamy zimną wodą, aby zachował piękny, zielony kolor.
- Do rondelka wrzucamy boczek pokrojony w drobną kostkę. Smażymy do wytopienia się tłuszczu i przekładamy na talerz. Do tego samego rondelka wrzucamy masło. Kiedy masło się rozpuści i zacznie się smażyć dodajemy mąkę i energicznie mieszamy tak, aby powstała jasna zasmażka. Najlepiej do mieszania użyć trzepaczki. Nie przerywając mieszania dodajemy bulion, śmietankę i wodę z brokułów. Wody z brokułów dodajemy tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję sosu. Sos powinien być gładki, kremowy, konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego.
- Sos doprowadzamy do wrzenia, dodajemy musztardę i przyprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem. Na półmisek wylewamy 3/4 sosu, układamy połówki jajek i różyczki brokuła. Wierzch dekorujemy pozostałym sosem i posypujemy bekonem.
Odnośniki
- * użyłam angielskiego bekonu (back becon), czyli takiego bez tłuszczu wycinanego z innych obszarów mięsa wieprzowego, np. ze schabu
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Już wiem, co jemy w najbliższym czasie!
Zmodyfikowałabym tylko o usunięcie bekonu i mam potrawę na stół wielkanocny 😀
Wyglądają pysznie, ale tak bardzo nie lubię musztardy, że odpadam w tym przypadku.
Musztardę można zastąpić chrzanem 🙂
Już wiem jakie danie zrobię na święta 🙂
wyglądają rewelacyjnie! Jedyne, czego bym się pozbyła to boczek, ale całą resztę z przyjemnością bym zjadła 🙂
U nas nadal jajka z majonezem się pojawiają, każdy je lubi 🙂 Ale w takiej odsłonie jeszcze nie jadłam i chyba spróbuję zrobić 😉
Polecam coś nowego, coś innego 🙂
Musztarda to raczej nie dla mnie, ale jajka uwielbiam w każdej postaci.
U mnie kiepsko z brokułami , ale sposób na jajka fajny. Tylko ja zawsze mam mało czasu:-)
Wypróbuję Twój sposób gotowania jajek,
ja gotuję 3 minuty i też leż w ciepłej wodzie,
ale moje jajka są jednak duże…
Przepis do wypróbowania przy okazji robienia jajek 🙂
Pyszne, lubię takie dania 🙂
Dziękuję 🙂 Ja od dawna gotuję tak jajka i zawsze ta metoda się sprawdza 🙂
Mmm przepyszne
Co jakiś czas robimy bardzo podobne
Ten boczek mnie zaintrygował ciekawe połaczenie tata wędzi wędliny i boczek więc wypróbuję.
Polecam 🙂
Co mnie podkusiło o tej porze tu wejść?? bosze jem oczami. Kocham jajka pod każdą postacią?
Oj przepraszam 😀
Pyszne połączenie 🙂 uwielbiam jajka z brokulami, ale dodatkowy sos musztardowy brzmi równie dobrze.
Jajka – to co najlepsze w Święta Wielkiej Nocy.
Idealny przepis na Wielkanoc i na co dzień! Ostatnio jestem bardzo „jejeczna” i szukam pomysłu na to, by bardziej te jajka urozmaicić. A tu proszę! Prosto, smacznie i cieszy oko! Dziękuję:)
Wow idealna przestawka lubie takie reaktywacje w nowej odsłonie
O, właśnie , przecież jajka mogą być z brokułem , którym ostatnio zajadam się 🙂
Ja jako dziecko wrecz przeciwnie- uwielbiałam jajka w takiej odslonie. Zresztą do dziś mam słabość do jajek i majonezu. Dziękuję za fajny pomysł na odświeżenie przepisu ?
Kocham jajka i kocham brokuły!!! Dlatego tak świetny przepis z pewnością wykorzystam w swoim menu. A tak btw: bardzo przyjemnie się ogląda Twoją stronę. Pozdrawiam.
Dziękuję 🙂
Mniam, ale mi zrobiłaś smaka. Będę musiała wypróbować i częściej tu zaglądać 🙂
Pycha, koniecznie przepis zapisuje i bede dzialac 🙂
Super propozycja na imprezę rodzinaną lub z przyjaciółmi. Lubimy brokuły więc przepis wypróbuję 🙂