Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Na zimno, Okazje, Przekąski i przystawki, Przepisy, Wielkanoc  /  12 stycznia, 2015

Jajka w sosie musztardowym z brokułem

Wędrówki po kuchni
Pamiętam czasy, gdy jajka w towarzystwie majonezu królowały niemalże na każdym, zakrapianym przyjęciu. Szybka przystawka cieszyła się dużym uznaniem gości. Ja jako dziecko nie bardzo za nią przepadałam. Dziś chciałabym Wam przedstawić jajka w nowej odsłonie - z brokułami i kremowym sosie musztardowym. Wystarczy kilka chwil, aby na Waszym stole zagościła pyszna przystawka, która z pewnością zachwyci Waszych gości, a zwykłe przyjęcie zamieni we wspaniałą ucztę.
Przygotowanie35 min., min.
Drukuj
Porcje: 4
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 8 jajek
  • 350 g brokułów
  • 50 g bekonu *
  • 150 ml śmietany 22 %
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki bulionu warzywnego
  • 3-4 łyżki musztardy
  • pieprz biały
  • szczypta cukru
  • sól

Przygotowanie

  • Jajka zalewamy zimną wodą, dodajemy odrobinę soli i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy jajka się zagotują, wyłączamy palnik i pozostawiamy jajka na 10 minut w wodzie. Po tym czasie przelewamy jajka zimną wodą i odstawiamy. Ten sposób gotowania jajek, zapewni nam idealnie ugotowane jajka na twardo bez szarej otoczki wokół żółtka.
  • Ostudzone jajka obieramy i kroimy na połówki. Brokuła dzielimy na różyczki i wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody. Blanszujemy około 5 minut i odcedzamy na sicie pozostawiając około 300 ml wody w której gotował się brokuł. Brokuła przelewamy zimną wodą, aby zachował piękny, zielony kolor.
  • Do rondelka wrzucamy boczek pokrojony w drobną kostkę. Smażymy do wytopienia się tłuszczu i przekładamy na talerz. Do tego samego rondelka wrzucamy masło. Kiedy masło się rozpuści i zacznie się smażyć dodajemy mąkę i energicznie mieszamy tak, aby powstała jasna zasmażka. Najlepiej do mieszania użyć trzepaczki. Nie przerywając mieszania dodajemy bulion, śmietankę i wodę z brokułów. Wody z brokułów dodajemy tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję sosu. Sos powinien być gładki, kremowy, konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego.
  • Sos doprowadzamy do wrzenia, dodajemy musztardę i przyprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem. Na półmisek wylewamy 3/4 sosu, układamy połówki jajek i różyczki brokuła. Wierzch dekorujemy pozostałym sosem i posypujemy bekonem.

Odnośniki

  • * użyłam angielskiego bekonu (back becon), czyli takiego bez tłuszczu wycinanego z innych obszarów mięsa wieprzowego, np. ze schabu

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

0 0 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Brokuł
  • Jajka
  • Wielkanoc

Nawigacja wpisu

Bigos staropolski
Kalafiorowe stripsy

Podobne wpisy

Pasztet drobiowy
Boże Narodzenie, Mięsa i wędliny, Okazje, Przepisy, Swojskie wyroby, Wielkanoc  /  10 kwietnia, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 52

Pasztet drobiowy

Konfitura z czerwonej cebuli
Boże Narodzenie, Domowa spiżarnia, Okazje, Przetwory z warzyw, Wielkanoc  /  17 grudnia, 2014
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 42

Konfitura z czerwonej cebuli

Faszerowane pieczarki portobello z jajkiem przepiórczym
Na ciepło, Przekąski i przystawki, Przepisy, Śniadania, Wytrawnie  /  9 maja, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 42

Faszerowane pieczarki portobello z jajkiem przepiórczym

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
29 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Akacja
Akacja
5 lata temu

Już wiem, co jemy w najbliższym czasie!

0
Odpowiedz
Ewa Smaś
Ewa Smaś
5 lata temu

Zmodyfikowałabym tylko o usunięcie bekonu i mam potrawę na stół wielkanocny 😀

0
Odpowiedz
Wredotek
Wredotek
5 lata temu

Wyglądają pysznie, ale tak bardzo nie lubię musztardy, że odpadam w tym przypadku.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Wredotek

Musztardę można zastąpić chrzanem 🙂

0
Odpowiedz
Edyta
Edyta
5 lata temu

Już wiem jakie danie zrobię na święta 🙂

0
Odpowiedz
Ania W
Ania W
5 lata temu

wyglądają rewelacyjnie! Jedyne, czego bym się pozbyła to boczek, ale całą resztę z przyjemnością bym zjadła 🙂

0
Odpowiedz
Marta
Marta
5 lata temu

U nas nadal jajka z majonezem się pojawiają, każdy je lubi 🙂 Ale w takiej odsłonie jeszcze nie jadłam i chyba spróbuję zrobić 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Marta

Polecam coś nowego, coś innego 🙂

0
Odpowiedz
Miye
Miye
5 lata temu

Musztarda to raczej nie dla mnie, ale jajka uwielbiam w każdej postaci.

0
Odpowiedz
Danka
Danka
6 lata temu

U mnie kiepsko z brokułami , ale sposób na jajka fajny. Tylko ja zawsze mam mało czasu:-)

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
6 lata temu

Wypróbuję Twój sposób gotowania jajek,
ja gotuję 3 minuty i też leż w ciepłej wodzie,
ale moje jajka są jednak duże…
Przepis do wypróbowania przy okazji robienia jajek 🙂
Pyszne, lubię takie dania 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  krystynabozenna

Dziękuję 🙂 Ja od dawna gotuję tak jajka i zawsze ta metoda się sprawdza 🙂

0
Odpowiedz
Łukasz Jarych
Łukasz Jarych
6 lata temu

Mmm przepyszne

0
Odpowiedz
Atrakcyjne wakacje
Atrakcyjne wakacje
6 lata temu

Co jakiś czas robimy bardzo podobne

0
Odpowiedz
Gocha
Gocha
6 lata temu

Ten boczek mnie zaintrygował ciekawe połaczenie tata wędzi wędliny i boczek więc wypróbuję.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Gocha

Polecam 🙂

0
Odpowiedz
Madzia
Madzia
6 lata temu

Co mnie podkusiło o tej porze tu wejść?? bosze jem oczami. Kocham jajka pod każdą postacią?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Madzia

Oj przepraszam 😀

0
Odpowiedz
Mama i Trio
Mama i Trio
6 lata temu

Pyszne połączenie 🙂 uwielbiam jajka z brokulami, ale dodatkowy sos musztardowy brzmi równie dobrze.

0
Odpowiedz
Monika Kilijańska
Monika Kilijańska
7 lata temu

Jajka – to co najlepsze w Święta Wielkiej Nocy.

0
Odpowiedz
Klaudia
Klaudia
7 lata temu

Idealny przepis na Wielkanoc i na co dzień! Ostatnio jestem bardzo „jejeczna” i szukam pomysłu na to, by bardziej te jajka urozmaicić. A tu proszę! Prosto, smacznie i cieszy oko! Dziękuję:)

0
Odpowiedz
Gosia
Gosia
7 lata temu

Wow idealna przestawka lubie takie reaktywacje w nowej odsłonie

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
7 lata temu

O, właśnie , przecież jajka mogą być z brokułem , którym ostatnio zajadam się 🙂

0
Odpowiedz
Karolina
Karolina
7 lata temu

Ja jako dziecko wrecz przeciwnie- uwielbiałam jajka w takiej odslonie. Zresztą do dziś mam słabość do jajek i majonezu. Dziękuję za fajny pomysł na odświeżenie przepisu ?

0
Odpowiedz
zpliszkasiwa.pl
zpliszkasiwa.pl
7 lata temu

Kocham jajka i kocham brokuły!!! Dlatego tak świetny przepis z pewnością wykorzystam w swoim menu. A tak btw: bardzo przyjemnie się ogląda Twoją stronę. Pozdrawiam.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  zpliszkasiwa.pl

Dziękuję 🙂

0
Odpowiedz
NaturalnieAndzia
NaturalnieAndzia
8 lata temu

Mniam, ale mi zrobiłaś smaka. Będę musiała wypróbować i częściej tu zaglądać 🙂

0
Odpowiedz
Monika
Monika
8 lata temu

Pycha, koniecznie przepis zapisuje i bede dzialac 🙂

0
Odpowiedz
Klaudia / Ja Zwykła Matkaa
Klaudia / Ja Zwykła Matkaa
8 lata temu

Super propozycja na imprezę rodzinaną lub z przyjaciółmi. Lubimy brokuły więc przepis wypróbuję 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
29
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz