Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
ABC kuchni  /  29 marca, 2021

Jak przygotować najlepsze naleśniki?

Materiał Zewnętrzny

Każdy lubi naleśniki. Jest tak dlatego, że można je przygotować w wielu, różnych rodzajach – począwszy od tych na słodko, na przykład z twarogiem i śmietaną, albo z dżemem, poprzez te wytrawne – na grubych naleśnikach, polanych syropem klonowym – kończąc. W tym artykule podzielimy się kilkoma pomysłami jak zrobić dobrze nasze naleśniki: począwszy od zaproponowania wielu nowych ich odmian – na przyjrzeniu się patelniom stricte do tego przeznaczonym.

Nowe podejście do naleśników

Wielu z nas zdecydowanie znudziły się już tradycyjne naleśniki z dżemem, czy pokropionym śmietaną – twarogiem. Chcemy więc czegoś nowego, bardziej wykwintnego. Czy można więc samodzielnie, w domu – łatwo i przyjemnie przygotować naleśniki, które swoim smakiem wybiją się mocno nad to, co do tej pory jedliśmy?

Jakie są najnowsze pomysły na naleśniki?

Oto kilka pomysłów na proste w przygotowaniu, a co ważniejsze – przepyszne naleśniki wytrawne. Co warte podkreślenia – to ich ciasta nie dodajemy cukru, który źle współgrałby ze słoną i ostrą zawartością. Podstawowym wytrawnym naleśnikiem będzie więc ten z żółtym serem i ziołami. Możemy dodać do niego także plastry szynki, boczku, lub pokrojoną w kostkę i usmażoną pierś kurczaka.

Jeśli jednak nie jemy mięsa – spróbować możemy także wytrawnych naleśników wegańskich. Dobrymi i łatwymi w przygotowaniu będzie na przykład odmiana z warzywami jak brokuły, ziemniaki, cebula. Liście szpinaku dobrze współgrać tu będą z twarogiem i śmietaną. Innym pomysłem jest przygotowanie farszu z pasty z ciecierzycy.

Patelnie do naleśników

Jeżeli chcemy, żeby nasze naleśniki nabrały nowego, wyrazistego smaku i aromatu – wypróbować powinniśmy patelnie, które specjalnie przeznaczone są w myślą o tej potrawie. Co ciekawe wielu, nawet największych amatorów naleśników nie zdaje sobie sprawy o ich istnieniu – a przecież korzysta się z nich w kuchniach dobrych restauracji, które w swoim menu oferują właśnie naleśniki.

Dlaczego warto korzystać z patelni do naleśników?

Warto wiedzieć, że naleśniki smażone na niedopasowanych do nich patelniach znacznie łatwiej i szybciej się przypalają. Dzieje się tak szczególnie na patelniach, które pozbawione są powłok nieprzywierających, pomyślanych specjalnie o smażeniu naleśników. W efekcie podczas każdego ich smażenia zdarzają się nam na pewno naleśniki przypalone, albo na odwrót – o zbyt płynnej konsystencji. Na patelni stricte przeznaczonej zaś do tego dania – nie mielibyśmy podobnych kłopotów.

Warto wybrać patelnię do naleśników wykonaną ze stali nierdzewnej – będzie ona znacznie bardziej odporna na uszkodzenia i odkształcenia powodowane gorącem, a co ważniejsze – nie będzie ona zachodzić w reakcję z przygotowywanymi na nich naleśnikami.

Podsumowanie

Jak więc widzimy na przygotowywane przez nas naleśniki wpływ mają przeróżne czynniki. Jeśli zdecydujemy się na wypróbowanie nowych, wytrawnych odmian naleśników – to przygotować je powinniśmy na patelniach stricte z myślą o nich zaprojektowanych, takich, jakie używane są w profesjonalnych restauracjach, w których menu podawane są wspomniane naleśniki.

Przepisy na najlepsze naleśniki znajdziecie tu

4 5 głosy
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Nadmiar soli w diecie i jej przedawkowanie – sygnały, które wysyła organizm, świadczące o nadmiarze
Jaki dodatek do obiadu wybrać – marchewka z groszkiem czy może fasolka szparagowa?
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
33 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Bożena
Bożena
4 lata temu

Pycha, kocham naleśniki i taka dobra patelnia na pewno by mi się przydała …

0
Odpowiedz
Bernadeta
Bernadeta
4 lata temu

Do tej pory wydawało mi się ze ciasto to tajemnica sukcesu udanych naleśników, ale odkąd kupiłam sobie dobra patelnie to wiem ze żeby coś upiec to jeszcze trzeba mieć do tego dobry sprzęt.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
18 dni temu
Odpowiedź do  Bernadeta

I przepis i patelnia jest bardzo wazna 🙂

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
4 lata temu

właśnie spojrzałam na moją patelnię do naleśników, koniecznie muszę kupić nową i wypróbować najnowsze trendy 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
18 dni temu
Odpowiedź do  Koralina

🙂

0
Odpowiedz
Marysia K
Marysia K
4 lata temu

W dzieciństwie nie lubiłam naleśników, a teraz chętnie się nimi zajadam. Najlepsze robi mój brat i fakt ma do tego specjalną patelnie.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
18 dni temu
Odpowiedź do  Marysia K

Ja też jakoś nie przedadałam w dzieciństwie za naleśnikami, a dziś bardzo lubię 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
4 lata temu

Do naleśników używam patelni tytanowej i uważam, że jest najlepsza. Ceramiczna musi mieć bardzo dobrą powłokę, a więc musi być bardzo droga. Inaczej na dłużej nie posłuży. Sprawdziłam.

0
Odpowiedz
Viola z My British Journey
Viola z My British Journey
4 lata temu

Patelnia w przypadku naleśników to podstawa ! Mam szczęście posiadać taką jedną niedużą ale za to cudnie nie przywierającą ciasta. Naleśniki lubią wszyscy w moim domu a najbardziej chyba mój pan małżonek, często robię w różnych wersjach na słodko,czy słono, z owocami czy warzywami lub mięskiem.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
18 dni temu
Odpowiedź do  Viola z My British Journey

Dobra patelnia to klucz do udanych naleśników 🙂

0
Odpowiedz
Bogumiła
Bogumiła
4 lata temu

Ja też korzystam z patelni do naleśników, to niebo a ziemia! Poważnie, częściej robię naleśniki i na różne sposoby ^^

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
18 dni temu
Odpowiedź do  Bogumiła

Super

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
4 lata temu

Nalesniki sa jak omlety codzien inna wersja 🙂 no ale tak,bez odpowiedniej patelni juz nie jest tak latwo i przyjemnie.

0
Odpowiedz
Edyta
Edyta
4 lata temu

Uwielbiam naleśniki. U mnie w domu najczęściej na dwa soposoby. Syn na słodko z owocami, a my z mężem ze szpinakiem i kuczakiem 🙂 Patelni do naleśników mam trzy, o różnych wymiarach. Jak już robię, to zawsze cały stos!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
18 dni temu
Odpowiedź do  Edyta

Aż trzy – no super!

0
Odpowiedz
Papierowa Łowczyni
Papierowa Łowczyni
4 lata temu

Ja to uwielbiam racuchy. Na naleśnik musi przyjść mi ochota. Nie posiadam takiej patelni, bo też jeżeli robi się takie danie raz na ruski rok to trochę w moim przypadku zakup się szybko nie zwróci. Jednak dla koneserów tego dania, jest to rzecz jak piszesz niezbędna i warto ją kupić. W szczególności jak piszesz, jest tyle wariacji naleśnikowych, że starczy na okrągły rok 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lata temu
Odpowiedź do  Papierowa Łowczyni

Racuchy również bardzo lubię, zwłaszcza te w wykonaniu mojej mamy, albo córki, chętnie od czasu do czasu się nimi delektuję, zwłaszcza, kiedy są udekorowane własnoręcznie przygotowaną marmoladą. 🙂

0
Odpowiedz
Irena -Hooltaye w podróży
Irena -Hooltaye w podróży
4 lata temu

Dla mnie najważniejsza w naleśnikach to patelnia. Cena nie gra roli.
Uwielbiam naleśniki, ale już od dawna używam bardzo mało cukru, a właściwie nie mam go w domu. Niestety ilość cukru we wszelkich produktach jest nieprawdopodobna.
Naleśniki można robić na sto sposobów i osobiście lubię eksperymenty. Fajnie, że podałaś propozycje, wykorzystam 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Irena -Hooltaye w podróży

Masz rację – naleśniki można przygotować na milion sposobów, a dobra patelnia jest do tego niezbędna 🙂

1
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
4 lata temu

Też stosujemy odpowiednią patelnię 🙂 A Mąż już od lat robi cudowne naleśniki

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
18 dni temu
Odpowiedź do  Aleksandra

Wspaniale

0
Odpowiedz
Czarny
Czarny
4 lata temu

„Każdy lubi naleśniki.” Przypomniał mi się cytat z jakiejś bajki (Shrek?): „Znasz kogoś, kogo spytasz: masz ochotę na naleśnika? A ten odpowie: nie, nie mam…” Tam chyba nie chodziło o naleśniki, lecz o ptysie, ale i tak każdy lubi naleśniki 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lata temu
Odpowiedź do  Czarny

Jeszcze nie poznałam osoby, która by ich nie lubiła, uniwersalne danie, które można podac na rózne sposoby, tradycyjne, z farszem, czy najbardziej wymyślone. 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
18 dni temu
Odpowiedź do  Czarny

O tak – nie znam nigoko, kto by nie lubił naleśników 😀

0
Odpowiedz
Pojedztam.pl
Pojedztam.pl
4 lata temu

Mamy w domu patelnię tylko do naleśników i faktycznie super się sprawdza.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lata temu

Przyznam, że moja zwykła wielofunkcyjna patelnia, w zasadzie już od wieków wykorzystywana, wciąż wyśmienicie się sprawdza, naleśniki nie przywierają, ładnie się przyrumieniają, zatem na razie nie planuję zakupu nowej. 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
18 dni temu
Odpowiedź do  Bookendorfina

To super 🙂

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
4 lata temu

OO, ja chcę taką patelnie- może z nią naucze się robić naleśniki 🙂

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
4 lata temu

Dobra patelnia to w przypadku naleśników podstawa. Przy źle dobranaej patelni najlepszy przepis nic nie będzie wart.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
18 dni temu
Odpowiedź do  Akacja

Zgadzam się

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
4 lata temu

Dla mnie specjalna patelnia do naleśników to must have w kuchni, nawet jeśli naleśniki robi się rzadko 🙂

0
Odpowiedz
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
4 lata temu

Do zrobienia naleśników używam wyłącznie patelni do tego przeznaczonych. Naleśniki są ładne, o zgrabnym kształcie. Bardzo ważne jest jaka jest powłoka na patelni. Moim zdaniem warto dodać 5 zł więcej i cieszyć się porządnym naczyniem.

1
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
18 dni temu
Odpowiedź do  Pieprzyć z Fantazją

Dokładnie tak 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
33
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz