Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
ABC kuchni, Przepisy, W kuchni  /  31 października, 2022

Jak urozmaicić kawę? Poznaj najciekawsze dodatki

Materiał zewnętrzny

Kawa może być nie tylko wyjątkowo pysznym napojem pobudzającym, ale również niezwykle smacznym deserem. W takim przypadku wystarczy urozmaicić esencję o kilka ciekawych dodatków. Sprawdź, jakie są najpopularniejsze produkty, które pozwalają na przekształcenie zwykłego espresso w wyjątkowo smaczną przekąskę.

Dodatki do kawy – jakie są najlepsze?

Dodatki do kawy służą przede wszystkim urozmaiceniu smaku pobudzającego napoju. Należy więc pamiętać, że ostateczny wybór warto podjąć, uwzględniając swoje indywidualne preferencje. Tylko wtedy, pobudzająca esencja zamieni się w pyszną słodkość, która szybko stanie się ulubioną propozycją, idealną na poprawę humoru.

Bita śmietana

Bita śmietana to smak, który kojarzy się z deserami lodowymi i wypiekami. Produkt ten jednak idealnie nadaje się również do podbicia smaku kawy. Dzięki słodkiej bitej śmietanie pobudzający napój staje się pysznym deserem, którym można poczęstować gości podczas przyjęcia. Dodatek można zakupić w postaci gotowej lub przygotować samodzielnie w domu używając do tego:

  • schłodzonej w lodówce słodką śmietankę,
  • cukru pudru,
  • miksera.

Syrop smakowy

Syropy smakowe to idealne dodatki do kawy, które sprawdzają się zarówno jesienią czy zimą, jak i latem i wiosną. W zależności od sezonu warto wybrać taki smak, który idealnie odzwierciedla daną porę roku. W chłodniejsze dni można zdecydować się na syropy na bazie przypraw korzennych lub opcje czekoladowe. Gdy na dworze panuje nieco wyższa temperatura, lepiej pokusić się o dodatki owocowe. Należy jednak pamiętać, aby wybierać te warianty, które dobrze będą współgrały z goryczkowym smakiem kawy. 

Kolorowa posypka

Zarówno w przypadku dodatku do kawy w postaci bitej śmietany, jak i syropu smakowego, świetną opcją jest połączenie ich z kolorową posypką. Zazwyczaj są to produkty, które w konsystencji są chrupkie, a co za tym idzie, są one gwarancją miłego zaskoczenia w trakcie spożywania napoju. Bitą śmietanę lub kawę z dodatkiem syropu można urozmaicić zarówno posypkami przypominającymi malutkie, kolorowe cukierki, jak i bardziej naturalnymi i zdrowszymi alternatywami np. startą czekoladą czy wiórkami kokosowymi. Wiele ciekawych propozycji można znaleźć w ofercie sklepu Cafe Silesia.

Alkohol

Kawa może być wzbogacona również o inne, bardziej nieoczywiste smaki. Przykładem jest połączenie espresso z alkoholem. Zestawienie obu wariantów jest gwarancją uzyskania niezwykle pysznego drinka. Dzięki temu propozycja ta doskonale sprawdza się jako poczęstunek dla dorosłych gości w trakcie przyjęcia urodzinowego lub innych ważnych uroczystości.

Jak przygotować kawę na słodko?

Decydując się na przygotowanie pysznego deseru z wykorzystaniem kawy, należy pamiętać nie tylko o dobraniu odpowiedniego dodatku. Podstawą, o którą trzeba zadbać, jest odpowiednio przygotowana esencja pobudzająca. Warto wybrać świeżo mielony produkt, charakteryzujący się najwyższą jakością. Ziarnista Kawa z Włoch zmielona tuż przed podaniem jej gościom zapewni najlepsze walory smakowe, podbijając swoim aromatem kubki smakowe. Tak przygotowana podstawa urozmaicona pysznym dodatkiem w postaci bitej śmietany, alkoholu, syropu lub posypki będzie stanowiła idealny deser na każdą okazję.

5 1 głos
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Chrupiące gofry
Carpaccio z buraka
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
24 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Marlena Hr
Marlena Hr
2 lata temu

Ja do kawy często dodaje cynamon lub startą gorzką czekoladę. Zdarza się, że wrzucam po prostu do kawy kostkę czekolady. 😉

0
Odpowiedz
Anna
Anna
2 lata temu

Najczęściej dodaję do kawy mleko skondensowane, alkohol lub marshmallow. Ale najlepsza kawa dla mnie to mocna i czarna.

0
Odpowiedz
Donna
Donna
2 lata temu

Raz na jakiś czas lubię taką kawę z dodatkami i ładnie podaną – z alkoholem takiego połączenia jeszcze nie piłam.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Donna

Warto spróbować tej wersji z alkoholem 🙂

0
Odpowiedz
Anna - kobietyprzykawie.pl
Anna - kobietyprzykawie.pl
2 lata temu

Bardzo fajne porady, często dodaję posypkę czy bitą śmietanę jak są u mnie goście. Sama jednak wolę mniej słodką wersję. 🙂

Ostatnio edytowano 2 lata temu przez Anna - kobietyprzykawie.pl
0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Anna - kobietyprzykawie.pl

Ja raczej też gustuje w tych mniej słodkich 🙂

0
Odpowiedz
Mangomania
Mangomania
2 lata temu

Moja sis jest smakoszką kaw z dodatkami podam jej link może któraś z propozycji będzie dla niej nowością.

0
Odpowiedz
Miye
Miye
2 lata temu

My bardzo lubimy takie z przyprawami korzennymi, są świetne!

0
Odpowiedz
Martyna
Martyna
2 lata temu

Kolorowa posypka byłaby dla mnie naprawdę świetnym dodatkiem.

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
2 lata temu

Ja rzadko kawę pijam ale zdarzyło mi się specjalnie wypić z… łakomstwa. Kawa z dodatkiem to potrafi dać duzą przyjemność

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  czerwonafilizanka

Trochę przyjemności od czasu do czasu się należy 🙂

0
Odpowiedz
Pojedztam.pl
Pojedztam.pl
2 lata temu

Połączenie bitej śmietany ze śmietaną i kawą jest niezwykle udane.

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
2 lata temu

Bita śmietana jest jedną z pysznych propozycji na urozmaicenie kawy.

0
Odpowiedz
marcjanna
marcjanna
2 lata temu

ja najbardziej lubię syropy smakowe do kawy, posypką też nie pogardzę, no ale, to wszystko niestety okazyjnie w ramach deseru 🙂

0
Odpowiedz
Miye
Miye
2 lata temu
Odpowiedź do  marcjanna

Nie mogę doczekać się świąt, kiedy w ramach rozpusty kupię sobie syrop piernikowy, pycha!

0
Odpowiedz
Karolina/Nasze Bąbelkowo
Karolina/Nasze Bąbelkowo
2 lata temu

Ja najbardziej lubię kawę z mlekiem i bitą śmietaną, ale opcje alkoholowe też są pyszne 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Karolina/Nasze Bąbelkowo

Też preferuję z mlekiem, ale migdałowym 🙂

0
Odpowiedz
Mangomania
Mangomania
2 lata temu

Ja rzadko urozmaicam sobie kawę różnymi dodatkami, lubię jednak jej naturalny aromat.

0
Odpowiedz
Polonka54
Polonka54
2 lata temu

Akurat w moim przypadku bita śmietana i jakieś słodkości odpadają, ale coś korzennego i owszem. Kiedyś zostałam poczęstowana taką właśnie kawą i jabłecznikiem polanym ciepłym sosem. Smak całości korzenny. Niebo w gębie, za przeproszeniem. Od tamtej pory jest to mój ulubiony sposób delektowania się kawą.
Pozdrawiam serdecznie…

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Polonka54

Korzenne smaki też są pyszne 🙂

0
Odpowiedz
Magda
Magda
2 lata temu

Ja ostatnio zaczęłam dodawać kardamon i taka kawa jest naprawdę smaczna a do tego zdrowa

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Magda

Muszę spróbować 🙂

0
Odpowiedz
Patrycja
Patrycja
2 lata temu

Bardzo lubię naturalny smak kawy jednak od czasu do czasu robię sobie kawę z cynamonem, syropami, czekoladową posypką albo pianką….

0
Odpowiedz
Miye
Miye
2 lata temu
Odpowiedź do  Patrycja

Również jestem miłośniczką smaku kawy, ale zrobienie z niej słodkości to zawsze dobry pomysł.

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
24
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz