Kawa może być nie tylko wyjątkowo pysznym napojem pobudzającym, ale również niezwykle smacznym deserem. W takim przypadku wystarczy urozmaicić esencję o kilka ciekawych dodatków. Sprawdź, jakie są najpopularniejsze produkty, które pozwalają na przekształcenie zwykłego espresso w wyjątkowo smaczną przekąskę.
Dodatki do kawy – jakie są najlepsze?
Dodatki do kawy służą przede wszystkim urozmaiceniu smaku pobudzającego napoju. Należy więc pamiętać, że ostateczny wybór warto podjąć, uwzględniając swoje indywidualne preferencje. Tylko wtedy, pobudzająca esencja zamieni się w pyszną słodkość, która szybko stanie się ulubioną propozycją, idealną na poprawę humoru.
Bita śmietana
Bita śmietana to smak, który kojarzy się z deserami lodowymi i wypiekami. Produkt ten jednak idealnie nadaje się również do podbicia smaku kawy. Dzięki słodkiej bitej śmietanie pobudzający napój staje się pysznym deserem, którym można poczęstować gości podczas przyjęcia. Dodatek można zakupić w postaci gotowej lub przygotować samodzielnie w domu używając do tego:
- schłodzonej w lodówce słodką śmietankę,
- cukru pudru,
- miksera.
Syrop smakowy
Syropy smakowe to idealne dodatki do kawy, które sprawdzają się zarówno jesienią czy zimą, jak i latem i wiosną. W zależności od sezonu warto wybrać taki smak, który idealnie odzwierciedla daną porę roku. W chłodniejsze dni można zdecydować się na syropy na bazie przypraw korzennych lub opcje czekoladowe. Gdy na dworze panuje nieco wyższa temperatura, lepiej pokusić się o dodatki owocowe. Należy jednak pamiętać, aby wybierać te warianty, które dobrze będą współgrały z goryczkowym smakiem kawy.
Kolorowa posypka
Zarówno w przypadku dodatku do kawy w postaci bitej śmietany, jak i syropu smakowego, świetną opcją jest połączenie ich z kolorową posypką. Zazwyczaj są to produkty, które w konsystencji są chrupkie, a co za tym idzie, są one gwarancją miłego zaskoczenia w trakcie spożywania napoju. Bitą śmietanę lub kawę z dodatkiem syropu można urozmaicić zarówno posypkami przypominającymi malutkie, kolorowe cukierki, jak i bardziej naturalnymi i zdrowszymi alternatywami np. startą czekoladą czy wiórkami kokosowymi. Wiele ciekawych propozycji można znaleźć w ofercie sklepu Cafe Silesia.
Alkohol
Kawa może być wzbogacona również o inne, bardziej nieoczywiste smaki. Przykładem jest połączenie espresso z alkoholem. Zestawienie obu wariantów jest gwarancją uzyskania niezwykle pysznego drinka. Dzięki temu propozycja ta doskonale sprawdza się jako poczęstunek dla dorosłych gości w trakcie przyjęcia urodzinowego lub innych ważnych uroczystości.
Jak przygotować kawę na słodko?
Decydując się na przygotowanie pysznego deseru z wykorzystaniem kawy, należy pamiętać nie tylko o dobraniu odpowiedniego dodatku. Podstawą, o którą trzeba zadbać, jest odpowiednio przygotowana esencja pobudzająca. Warto wybrać świeżo mielony produkt, charakteryzujący się najwyższą jakością. Ziarnista Kawa z Włoch zmielona tuż przed podaniem jej gościom zapewni najlepsze walory smakowe, podbijając swoim aromatem kubki smakowe. Tak przygotowana podstawa urozmaicona pysznym dodatkiem w postaci bitej śmietany, alkoholu, syropu lub posypki będzie stanowiła idealny deser na każdą okazję.
Ja do kawy często dodaje cynamon lub startą gorzką czekoladę. Zdarza się, że wrzucam po prostu do kawy kostkę czekolady. 😉
Najczęściej dodaję do kawy mleko skondensowane, alkohol lub marshmallow. Ale najlepsza kawa dla mnie to mocna i czarna.
Raz na jakiś czas lubię taką kawę z dodatkami i ładnie podaną – z alkoholem takiego połączenia jeszcze nie piłam.
Warto spróbować tej wersji z alkoholem 🙂
Bardzo fajne porady, często dodaję posypkę czy bitą śmietanę jak są u mnie goście. Sama jednak wolę mniej słodką wersję. 🙂
Ja raczej też gustuje w tych mniej słodkich 🙂
Moja sis jest smakoszką kaw z dodatkami podam jej link może któraś z propozycji będzie dla niej nowością.
My bardzo lubimy takie z przyprawami korzennymi, są świetne!
Kolorowa posypka byłaby dla mnie naprawdę świetnym dodatkiem.
Ja rzadko kawę pijam ale zdarzyło mi się specjalnie wypić z… łakomstwa. Kawa z dodatkiem to potrafi dać duzą przyjemność
Trochę przyjemności od czasu do czasu się należy 🙂
Połączenie bitej śmietany ze śmietaną i kawą jest niezwykle udane.
Bita śmietana jest jedną z pysznych propozycji na urozmaicenie kawy.
ja najbardziej lubię syropy smakowe do kawy, posypką też nie pogardzę, no ale, to wszystko niestety okazyjnie w ramach deseru 🙂
Nie mogę doczekać się świąt, kiedy w ramach rozpusty kupię sobie syrop piernikowy, pycha!
Ja najbardziej lubię kawę z mlekiem i bitą śmietaną, ale opcje alkoholowe też są pyszne 🙂
Też preferuję z mlekiem, ale migdałowym 🙂
Ja rzadko urozmaicam sobie kawę różnymi dodatkami, lubię jednak jej naturalny aromat.
Akurat w moim przypadku bita śmietana i jakieś słodkości odpadają, ale coś korzennego i owszem. Kiedyś zostałam poczęstowana taką właśnie kawą i jabłecznikiem polanym ciepłym sosem. Smak całości korzenny. Niebo w gębie, za przeproszeniem. Od tamtej pory jest to mój ulubiony sposób delektowania się kawą.
Pozdrawiam serdecznie…
Korzenne smaki też są pyszne 🙂
Ja ostatnio zaczęłam dodawać kardamon i taka kawa jest naprawdę smaczna a do tego zdrowa
Muszę spróbować 🙂
Bardzo lubię naturalny smak kawy jednak od czasu do czasu robię sobie kawę z cynamonem, syropami, czekoladową posypką albo pianką….
Również jestem miłośniczką smaku kawy, ale zrobienie z niej słodkości to zawsze dobry pomysł.