Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
ABC kuchni  /  29 marca, 2021

Jaki dodatek do obiadu wybrać – marchewka z groszkiem czy może fasolka szparagowa?

Materiał Zewnętrzny

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), podstawą prawidłowej diety człowieka powinny być warzywa i owoce. Nie ma tu znaczenia, czy sięgniemy po świeże, czy po mrożone warzywa i owoce, bo jedne i drugie są w stanie zaoferować nam zbliżone ilości witamin i innych składników cennych dla zdrowia. Warzywa mrożone mają jednak tę przewagę nad świeżymi, że pozwalają na przygotowanie fantastycznych dodatków do dań obiadowych dosłownie w kilka chwil. Sprawdź, jakie dodatki możesz przygotować, decydując się na konkretne mrożone warzywa lub mrożone mieszanki warzyw.

Mrożona marchewka mini, kalafior i mrożona fasolka szparagowa

Jeśli lubicie marchewkę, to z pewnością spodoba Wam się nasz sposób przyrządzania ślicznych, malutkich marchewek wprost z zamrażalnika. Mrożona marchewka mini przed zamrożeniem jest blanszowana, więc jej przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Wystarczy rozgrzać na patelni troszkę masła z miodem i startym imbirem. Potem wrzuca się minimarchewki, doprawia solą oraz pieprzem i dusi do miękkości. Po wyłożeniu na talerz warto posypać je prażonym sezamem.

Z kolei mrożony kalafior doskonale smakuje, gdy przygotujemy go na sposób grecki. Różyczki kalafiora najpierw trzeba wrzucić do osolonego wrzątku. Gdy staną się półtwarde, odcedzamy je i przekładamy na patelnię, na której wcześniej podsmażyliśmy cebulę i czosnek pokrojone w drobną kostkę. Dodajemy kalafior, pomidory z puszki, a potem doprawiamy solą, pieprzem i cynamonem. Całość dusimy do miękkości kalafiora.

Z kolei mrożona fasolka szparagowa cudownie smakuje w wydaniu może nieco koreańskim. Fasolkę trzeba ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Podczas gotowania fasoli trzeba zrobić sos, a w tym celu na patelni należy zeszklić cebulę i czosnek. Pod koniec smażenia dodajemy trzy rodzaje papryki w proszku: słodką, ostrą i wędzoną. Po chwili wlewamy szklankę wody i 3 łyżki sosu sojowego. Po 5 minutach od zagotowania próbujemy jak smakuje całość i ostatecznie doprawiamy, dodając odrobinę chili i szczyptę cukru. Na koniec wystarczy wrzucić do sosu ugotowaną fasolkę, wymieszać całość i podawać.

Groszek z marchewką lub mieszanka warzyw w stylu chińskim

Nie wszyscy lubią groszek z marchewką w tradycyjnym wydaniu, ale w prosty sposób można odmienić ten dodatek. Wystarczy podsmażyć na masełku i poddusić groszek z marchewką bez rozmrażania, a następnie przyprawić solą, odrobiną cukru i znaną i lubianą przez wielu przyprawą curry. Taki dodatek do obiadu odmieni całe danie.

Miłośnicy nieco orientalnych smaków z pewnością będą zachwyceni, gdy na ich talerzach pojawi się mrożona mieszanka warzyw w stylu chińskim. Warzywa wystarczy wrzucić na olej rozgrzany na patelni, a gdy będą już nieco miękkie, polać specjalnym sosem, który przygotowuje się z 6 łyżek wody, 3 łyżek sosu sojowego, łyżki keczupu, miodu i mąki ziemniaczanej. Całość trzeba przyprawić słodką i ostrą papryką oraz odrobiną chili.

Mrożone warzywa na patelnię

Każdemu możemy też polecić przygotowywanie gotowych mieszanek jarzyn. Mrożone warzywa na patelnię podbijają serca i żołądki Polaków, bo to doskonale dobrane do siebie jarzyny, a do każdego zestawu dołączony jest specjalny zestaw przypraw. Możemy więc sięgać po warzywa na patelnię w stylu włoskim, hiszpańskim i francuskim. Znajdzie się też coś dla zwolenników tradycyjnych polskich smaków. Warzywa na patelnię po polsku lub po wiejsku z pewnością będą idealne jako dodatek do tradycyjnych kotletów schabowych lub mielonych, bez których trudno nam wyobrazić sobie niedzielny obiad.

5 1 głos
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Jak przygotować najlepsze naleśniki?
Babka z kruszonką orzechową
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
7 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Koralina
Koralina
3 lata temu

jakiś czas temu zakochałam się w warzywach na patelnie. Obiad z takim skłądnikiem jest zawsze smaczny i szybki, a to moje priorytety daniowe 😉

0
Odpowiedz
Paulina K
Paulina K
4 lata temu

Jeśli chodzi o dodatki to lubię różne propozycje, ale najbardziej chyba marchewkę.

0
Odpowiedz
Life by Marcelka
Life by Marcelka
4 lata temu

u mnie wygrałaby zdecydowanie marchewka z groszkiem, a najlepiej sama marchewka 🙂

0
Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska
Paulina Kwiatkowska
4 lata temu

Bardzo lubię samą marchewkę lub z groszkiem, kapustę kiszoną. Pycha.

0
Odpowiedz
Oleg
Oleg
4 lata temu

Azjatycka kuchnia zawsze na propsie – ale ciekawostką jest przepis koreański! Dzięki, chętnie skorzystam 🙂

0
Odpowiedz
MarlenaH.
MarlenaH.
4 lata temu

Ja uwielbiam i marchewkę z groszkiem i fasolkę i warzywa na patelnie. Sama też może warzywa i robię z nich wlasną mieszankę. 🙂

0
Odpowiedz
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
4 lata temu

O tak! mini marchewki z miodem i imbirem to pyszota. Często wychodzę z marketu z taką mrożonką 😀 Zimą wszelkie mrożonki sprawdzają się.

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
7
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz