Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), podstawą prawidłowej diety człowieka powinny być warzywa i owoce. Nie ma tu znaczenia, czy sięgniemy po świeże, czy po mrożone warzywa i owoce, bo jedne i drugie są w stanie zaoferować nam zbliżone ilości witamin i innych składników cennych dla zdrowia. Warzywa mrożone mają jednak tę przewagę nad świeżymi, że pozwalają na przygotowanie fantastycznych dodatków do dań obiadowych dosłownie w kilka chwil. Sprawdź, jakie dodatki możesz przygotować, decydując się na konkretne mrożone warzywa lub mrożone mieszanki warzyw.
Mrożona marchewka mini, kalafior i mrożona fasolka szparagowa
Jeśli lubicie marchewkę, to z pewnością spodoba Wam się nasz sposób przyrządzania ślicznych, malutkich marchewek wprost z zamrażalnika. Mrożona marchewka mini przed zamrożeniem jest blanszowana, więc jej przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Wystarczy rozgrzać na patelni troszkę masła z miodem i startym imbirem. Potem wrzuca się minimarchewki, doprawia solą oraz pieprzem i dusi do miękkości. Po wyłożeniu na talerz warto posypać je prażonym sezamem.
Z kolei mrożony kalafior doskonale smakuje, gdy przygotujemy go na sposób grecki. Różyczki kalafiora najpierw trzeba wrzucić do osolonego wrzątku. Gdy staną się półtwarde, odcedzamy je i przekładamy na patelnię, na której wcześniej podsmażyliśmy cebulę i czosnek pokrojone w drobną kostkę. Dodajemy kalafior, pomidory z puszki, a potem doprawiamy solą, pieprzem i cynamonem. Całość dusimy do miękkości kalafiora.
Z kolei mrożona fasolka szparagowa cudownie smakuje w wydaniu może nieco koreańskim. Fasolkę trzeba ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Podczas gotowania fasoli trzeba zrobić sos, a w tym celu na patelni należy zeszklić cebulę i czosnek. Pod koniec smażenia dodajemy trzy rodzaje papryki w proszku: słodką, ostrą i wędzoną. Po chwili wlewamy szklankę wody i 3 łyżki sosu sojowego. Po 5 minutach od zagotowania próbujemy jak smakuje całość i ostatecznie doprawiamy, dodając odrobinę chili i szczyptę cukru. Na koniec wystarczy wrzucić do sosu ugotowaną fasolkę, wymieszać całość i podawać.
Groszek z marchewką lub mieszanka warzyw w stylu chińskim
Nie wszyscy lubią groszek z marchewką w tradycyjnym wydaniu, ale w prosty sposób można odmienić ten dodatek. Wystarczy podsmażyć na masełku i poddusić groszek z marchewką bez rozmrażania, a następnie przyprawić solą, odrobiną cukru i znaną i lubianą przez wielu przyprawą curry. Taki dodatek do obiadu odmieni całe danie.
Miłośnicy nieco orientalnych smaków z pewnością będą zachwyceni, gdy na ich talerzach pojawi się mrożona mieszanka warzyw w stylu chińskim. Warzywa wystarczy wrzucić na olej rozgrzany na patelni, a gdy będą już nieco miękkie, polać specjalnym sosem, który przygotowuje się z 6 łyżek wody, 3 łyżek sosu sojowego, łyżki keczupu, miodu i mąki ziemniaczanej. Całość trzeba przyprawić słodką i ostrą papryką oraz odrobiną chili.
Mrożone warzywa na patelnię
Każdemu możemy też polecić przygotowywanie gotowych mieszanek jarzyn. Mrożone warzywa na patelnię podbijają serca i żołądki Polaków, bo to doskonale dobrane do siebie jarzyny, a do każdego zestawu dołączony jest specjalny zestaw przypraw. Możemy więc sięgać po warzywa na patelnię w stylu włoskim, hiszpańskim i francuskim. Znajdzie się też coś dla zwolenników tradycyjnych polskich smaków. Warzywa na patelnię po polsku lub po wiejsku z pewnością będą idealne jako dodatek do tradycyjnych kotletów schabowych lub mielonych, bez których trudno nam wyobrazić sobie niedzielny obiad.
jakiś czas temu zakochałam się w warzywach na patelnie. Obiad z takim skłądnikiem jest zawsze smaczny i szybki, a to moje priorytety daniowe 😉
Jeśli chodzi o dodatki to lubię różne propozycje, ale najbardziej chyba marchewkę.
u mnie wygrałaby zdecydowanie marchewka z groszkiem, a najlepiej sama marchewka 🙂
Bardzo lubię samą marchewkę lub z groszkiem, kapustę kiszoną. Pycha.
Azjatycka kuchnia zawsze na propsie – ale ciekawostką jest przepis koreański! Dzięki, chętnie skorzystam 🙂
Ja uwielbiam i marchewkę z groszkiem i fasolkę i warzywa na patelnie. Sama też może warzywa i robię z nich wlasną mieszankę. 🙂
O tak! mini marchewki z miodem i imbirem to pyszota. Często wychodzę z marketu z taką mrożonką 😀 Zimą wszelkie mrożonki sprawdzają się.