Okres jesienno-zimowy, gdy szczególnie dzieci, ale także dorośli często borykają się z przeziębieniem, grypą i innymi chorobami, to trudny czas dla każdej rodziny. W przypadku pierwszych objawów, takich jak ból gardła czy katar, zwykle sięgamy po rozgrzewającą herbatę z miodem i cytryną. I słusznie, bo te składniki to doskonałe źródło witamin i minerałów. Warto jednak wiedzieć, że wzmacniać odporność przy pomocy miodu można przez cały rok. Zobacz, jakie miody najlepiej się do tego nadają.
Wspomaganie odporności naturalnymi sposobami to doskonały sposób na wzmacnianie organizmu przez cały rok. Jednym z najpopularniejszych sposobów jest właśnie apiterapia – czyli terapia z wykorzystaniem miodu i innych produktów pszczelich. Miód spadziowy, rzepakowy, lipowy, akacjowy – który z nich wybrać do wzmacniania odporności? Dowiesz się z poniższego artykułu
Miód spadziowy – bogactwo minerałów i aminokwasów
Miód jako środek wspomagający przy chorobie i przeziębieniu zyskał swoją sławę dzięki zawartym w nim składnikom o prozdrowotnych właściwościach. Może mieć działanie przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, a nawet przeciwbólowe. Jednak istnieje rodzaj miodu nazywany często miodem “królewskim”, który zawiera aż 9 razy więcej takich składników i biopierwiastków niż miody nektarowe. To miód spadziowy Łysoń. Dzięki swoim właściwościom antyseptycznym i antybakteryjnym pozwala przy regularnym stosowaniu uzyskać wysoki poziom odporności na różnego rodzaju infekcje bakteryjne, a nawet wirusowe. Co więcej, miód spadziowy warto dodawać do herbaty lub kawy, ponieważ wykazuje on m.in. właściwości detoksykacyjne co ma szczególne znaczenie podczas spożywania alkoholu, nadmiernej ilości kawy, czy w przypadku sięgania po tytoń.
Miód rzepakowy – idealny dla dzieci
Jeśli szukasz miodu, który będzie wzmacniał odporność, a jednocześnie smakował wszystkim domownikom, w tym także dzieciakom, to zdecydowanie warto wziąć pod uwagę naturalny miód rzepakowy Łysoń. To jeden z najpopularniejszych w Polsce rodzajów miodu, a zarazem jeden z cieszących się największym uznaniem wśród najmłodszych. To właśnie dzieci chodzące do żłobka, przedszkola czy szkoły podstawowej są najbardziej narażone na infekcje i wirusy, dlatego warto podawać im miód rzepakowy przez cały rok. Stanowi nieocenioną pomoc w walce z różnymi schorzeniami, jest bogaty w witaminy z grupy B, K oraz C oraz żelazo. Wspomaga także leczenie górnych dróg oddechowych, łagodząc objawy kaszlu.
Miody z dodatkami – supermoc dla odporności
Choć miód sam w sobie stanowi cenne źródło witamin i aminokwasów pomocnych w budowaniu odporności, w okresie jesienno-zimowym można dodatkowo wybrać różnego rodzaju miody z dodatkami. Propolis, żurawina, pyłek kwiatowy czy mleczko pszczele dodane do ulubionego miodu, dodatkowo wzmocnią jego prozdrowotne właściwości. Takie gotowe miody z dodatkami możesz kupić na przykład w sklepie internetowym pasiekalyson.pl, by wzmacniać swoją odporność z podwójną mocą.
U nas różne miody są przez cały rok dostępne, najbardziej cenimy sobie spadziowy.
Zawsze myslalam, ze najwazniejsze miec sprawdzone zrodlo. A okauje sie ze rodzaje tez sa wazne:) bardzo ciekawa informacja
Źródło wiadomo bardzo ważne, ale rodzaj miodu także 🙂
uwielbiam miody zwłaszcza akacjowy
Moim odkryciem ostatnio był miod chabrowy i uwielbiam go. Poza tym jeszcze wrzosowy i lawendowy mnie przekonuje 🙂
Chabrowy jest wyjątkowy 🙂
Miód sadziowy to obok miodu gryczanego to dwa moje ulubione miody. Moje kubki smakowe cenią sobie spadź iglastą szczególnie.
Gryczany również bardzo lubię
Ja kocham lekko gorzkawy miód gryczany czy wrzosowy. Lubię go dodawać np. do kawy, którą zawsze piję na słodko.
A ja przyznam, że gryczanego wyjątkowo nie lubię, tak jak wszystkie inne mi pasują, tak ten nie.
Miód do kawy jest bardzo popularny w cyklu Zwiadowcy Johna Flanagana.
NIe wiedzialam, ze jest az tyle rodzajow miodu, zapisuje sobie w razie czego 🙂
Warto zapisać, bo może się przydać 🙂
Dobrze wiedzieć, bo do tej pory wybierałam po prostu jakikolwiek naturalny miód i nie zagłębiałam się w szczegóły.
A jest tyle rodzai miodu, że warto popróbować 🙂
W sumie to się nigdy nie zastanawiałam nas właściwościami danego miodu raczej sugerowałam się smakiem
Warto zgłęgić właściwiści miodów 🙂
Wspieranie odporności jest bardzo ważne i dobrze jest dbać o to przez cały rok.
Zgadza się
Miód jest bardzo zdrowy i nie sposób się z tym nie zgodzić. Dobrze wiedzieć jaki wybrać.
Ja kiedyś próbowałam sławnego miodu manuka i nie wiem czy faktycznie ma takie cudowne działanie jak o nim mówią, ale w smaku był obłędny.
Tak, jest wyjątkowo pyszny 🙂
Z polskich natomiast moim ulubionym miodem jest wrzosowy.
Miód to naturalny wspomagacz zdrowia. Najbardziej lubię wrzosowy, spadziowy i kasztanowy.
U mnie najchętniej spożywany to faceliowy