Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Sekrety zdrowia  /  1 lipca, 2022

Jaki wpływ ma odżywianie na nasze samopoczucie?

Materiał zewnętrzny

Choć odżywianie służy głównie utrzymaniu zdrowia fizycznego, to nie można nie zgodzić się z tym, że potrafi wpływać na nasz stan emocjonalny. Wpływ jedzenia na samopoczucie obserwuje się nie tylko jako zadowolenie, kiedy czujemy sytość. Poszczególne produkty, które spożywamy, mogą wywierać określony wpływ na emocje.

Wpływ jedzenia na emocje — prawda czy mit?

Choć istnieje szereg badań na temat wpływu poszczególnych składników odżywczych na samopoczucie, to nie wszyscy dają im wiarę. Wśród wielu teorii na temat wpływu odżywiania na emocje jest też taka, że obiektywnie wpływ ten nie istnieje, a emocje po spożyciu jakichś produktów przypisujemy sobie sami, co ma być efektem placebo. Wystarczy przypomnieć sobie, gdy jako dziecko poczęstowani byliśmy ciastkiem czy kawałkiem czekolady. Słodki poczęstunek skojarzył się nam pozytywnie, dlatego później, jako osoby dorosłe, łączymy słodycze z przyjemnością. Zwolennicy teorii, jakoby jedzenie nie mogło modyfikować emocji, twierdzą, że rzekomy wpływ na samopoczucie jest czysto subiektywny i że jest kwestią tylko i wyłącznie naszej interpretacji czy pozytywnych wspomnień. Oczywiście, jest w tym sporo racji. Są osoby np. uzależnione od słodyczy i od smaku ulubionych smakołyków, co może mieć związek z wcześniejszymi doświadczeniami. Współpraca z psychodietetykiem i wdrożenie starannego doboru składników, np. poprzez catering dietetyczny z elementami diety ketogenicznej, mogą pomóc w pozbyciu się tego uzależnienia. Nie jest jednak prawdą, że produkty wcale nie wpływają na samopoczucie w sposób obiektywny. Wszak wspomniane słodycze z jakiegoś powodu w rzeczy samej kojarzą się pozytywnie, a może mieć to związek np. z tym, że gwałtownie podnoszą poziom glukozy lub serotoniny we krwi, co dodaje nam chwilowo przypływ energii. Innym wymownym przykładem może być alkohol w diecie — nie trzeba nikogo przekonywać, że wraz ze wzrostem alkoholowych procentów we krwi nasze samopoczucie zdecydowanie się zmienia. W zależności od indywidualnych czynników, mogą bądź to rozluźniać, powodować odprężenie, bądź przeciwnie, wywoływać pobudzenie i nadaktywność. Nadmiar alkoholu zaś dla wielu skończy się podobnie – złym samopoczuciem, bólami głowy i nadwrażliwością na dźwięki w trakcie trzeźwienia.

Po jakie produkty warto sięgać?

Przyjrzyjmy się bliżej temu, jak to się dzieje, że jedzenie wpływa na samopoczucie.

Zacznijmy od cukru. Wspomniany zastrzyk energii to rzeczywiście coś, co obserwuje się w przypadku spożywania węglowodanów, czyli właśnie cukrów. Jednak nie zawsze będą one wpływać na nas tak pozytywnie. Węglowodany dzielą się na proste i złożone. Te drugie są z punktu widzenia samopoczucia najkorzystniejsze. Cukry proste zaś, na krótko po spożyciu mogą wywoływać uczucie zmęczenia, senności, braku sił. Wynika to z faktu, że poziomy wahania glukozy po spożyciu węglowodanów prostych są gwałtowniejsze, niż w przypadku cukrów złożonych. Jeśli więc zależy nam na utrzymaniu produktywności zarówno fizycznej, jak i umysłowej, przez dłuższy czas po zjedzeniu węglowodanów, sięgajmy po:

  • warzywa ziemniaki, bataty, soczewicę, ciecierzycę, fasola, szpinak, pomidory, paprykę, rzodkiewki, brukselkę, kalafior, szparagi i inne
  • produkty zbożowe – kaszę gryczaną, jęczmienną, makaron razowy

Samopoczucie nie pozostaje obojętne również na tłuszcze, a to za sprawą ich wpływu na funkcjonowanie układu nerwowego. Tłuszcze wielonienasycone odgrywają ogromną rolę w prawidłowej pracy mózgu, który swoją drogą w dużej mierze zbudowany jest właśnie z lipidów. Tłuszcze biorą udział w prawidłowych przemianach i transporcie neuroprzekaźników takich jak dopamina i serotonina. Zaburzenia na tym gruncie mogą być bezpośrednią przyczyną zaburzeń nastroju, w tym rozwoju depresji. Warto więc sięgać po:

  • oleje, w tym lnianym, rzepakowy
  • tran (tłuszcz rybi)
  • ryby morskie
  • orzechy

Witaminy i minerały to także grupa składników odżywczych, która ma znaczenia dla gospodarki neurochemicznej. Wśród nich znajdują się:

  • witaminy z grupy B ( w tym szczególnie wit. B6, ale też B3, B5, B9 i B12)
  • witaminy C, E, D
  • żelazo i magnez
  • cynk, miedź, selen, mangan

Popularne ostatnimi czasy diety pudełkowe to kopalnie witamin i minerałów, bowiem proponują zbilansowane posiłki, za których kompozycje, o ile mowa o profesjonalnym cateringu, odpowiedzialni są profesjonalni dietetycy. Dodatkową korzyścią jest fakt, że posiłków nie trzeba przygotowywać samemu, a taka wygoda to kolejny powód do dobrego samopoczucia.

W powiedzeniu W zdrowym ciele zdrowy duch jest sporo racji. Nasze ciało pozostaje zdrowe między innymi dzięki dostarczaniu mu optymalnie skomponowanych posiłków. Jeśli zadbamy o to, co jemy, mamy większą szansę na idealne samopoczucie.

5 1 głos
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Nalewka z płatków róży
The Black Arch/Coast Road
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
15 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Robert
Robert
3 lata temu

Sprzedaje suplementy diety. Znajomi oczywiście pytają co brać na … i za każdym razem są zdziwieni jak pytam o podstawowe wyniki badań. Polacy mają w duszy zaprogramowanie korzystanie z tabletek ” nieśmiertelności”. Jakby istniała tabletka na wszystko. 95% nasze problemy wywodzą się z tego co jemy i jedliśmy przez lata wcześniej.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Robert

Zgodzę się. Suplementy łykane są garściami, a większosć osób nie zdaje sobie sprawy z tego, iż suplementacja powinna być prowadzona pod okiem fachowca i oparta o badania.

1
Odpowiedz
Anna
Anna
3 lata temu

Bardzo wazny artykul, zbyt malo o tym myslimy, ale to, co spozywamy, ma ogromny wplyw na nasze samopoczucie…

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Anna

Tak, temat ważny a często pomijny

0
Odpowiedz
Krzysiek
Krzysiek
3 lata temu

Zdecydowanie za mało zwracam uwagi na to co, jak i kiedy jem. Niestety brak czasu, życie w ciągłym biegu nie sprzyjają zdrowemu odżywianiu, a niestety to odbija się na wszsytkim. Samopoczuciu, zdrowiu, kondycji. Czas zadbać o siebie….

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Krzysiek

Masz rację, żyjemy w ciągłym biegu i przez to jemy często byle co

0
Odpowiedz
Krystyna
Krystyna
3 lata temu

Na pewno nasze samopoczucie zależy od tego co jem, jak zaczyna się wiosna i pojawia mnóstwo zieleniny, ziół w moim ogródku, to od razu samopoczucie mi się poprawia 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Krystyna

O tak! Ja też z utęsknieniem czekam zawsze na wiosnę

0
Odpowiedz
retromoderna
retromoderna
3 lata temu

Jedzenie ma oczywiście ogromny wpływ na nasze samopoczucie, zarówno fizyczne jak i psychiczne.

0
Odpowiedz
P. Kwiatkowska
P. Kwiatkowska
3 lata temu

Diety pudełkowe w ostatnim czasie są faktycznie popularne.

0
Odpowiedz
Martyna
Martyna
3 lata temu

To bardzo ważny, ale często pomijahy temat.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Martyna

Zgadzam się

0
Odpowiedz
donna
donna
3 lata temu

Ja np. nie przepadam za mięsem, moje samopoczucie stało się o wiele lepsze gdy go unikam 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  donna

Ja mięso lubię, ale też staram się je ograniczać 🙂

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
3 lata temu

Zdrowie z tego co słyszałam definiuje sie jako dobre samopoczucie zarówno fizyczne jak i psyhiczne.

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
15
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz