Upalne dni w okresie letnim sprawiają, że często nie mamy apetytu. Jest to bardzo złudne, ponieważ tracimy dużo energii. Warto zatem zastanowić się, co jeść latem, by dostarczyć swojemu organizmowi odpowiednią ilość witamin i składników mineralnych.
Bierz z natury to, co najlepsze
Latem najlepiej jeść owoce i warzywa. Oczywiście takie dania można bardzo szybko i prosto przyrządzić. Soczewica brązowa połączona z grillowaną cukinią w połączeniu z sosem z jogurtu naturalnego do obiad wzmacniający układ odpornościowy. Wspomaga przemianę materii i dostarcza energii potrzebnej w czasie upałów. Do tego wystarczy dodać wędzonego łososia. Takie produkty bogate w witaminy i minerały są bardzo ważne na każdym etapie rozwoju. Menu pełne świeżych warzyw i owoców w sezonie letnim są częścią kuchni śródziemnomorskiej, która ceniona jest na całym świecie. W Polsce coraz więcej restauracji serwuje takie dania. Można także wybrać catering dietetyczny, który przygotowuje dania dopasowane do potrzeb każdego człowieka. Lekkie dania pozytywnie wpływają na procesy trawienne. Na początku warto zacząć od pożywnego śniadania. Kaszka owsiana i jogurt naturalny to idealny zestaw. Jako drugie śniadanie nadają się owoce: truskawki, śliwki oraz jagody. Na obiad bardzo dobrym rozwiązaniem jest pieczona ryba (źródło kwasu foliowego) oraz fasolka szparagowa.
Dania z kaszą – idealny sposób na zdrowy organizm
Kasza gryczna niepalona to składnik, który można wykorzystać w wielu ciekawych przepisach. Pamietajmy, bo urozmaicać swoje menu, inaczej szybko nam się znudzi. Zdrowe jedzenie wcale nie musi być niesmaczne. Duża dawka dobrych ziół, sos pomidorowy, grillowane lekkie mięso oraz warzywa – to najlepsze rozwiazanie w czasie, gdy na zewnątrz panuje wysoka temperatura. Pamiętajmy także, by często gasić pragnienie. Woda to najważniejszy element. Jest bardziej wartościowa niż słodkie gazowane napoje. Dania z kaszą można przygotować na wiele różnych sposobów. Dobrze doprawiona kasza z sosem to źródło błonnika. Zestaw różnorodnych potraw pozwala urozmaicić dietę osoby, która boryka się z rozmaitymi alergiami pokarmowymi lub chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Kasza jest bardzo nisko kaloryczna, dlatego nie trzeba się obawiać, że przybierzemy na wadze. Obecnie coraz więcej lekarzy oraz dietetyków podkreśla, że zdrowie zaczyna się od jelit, dlatego to, co jemy, ma ogromne znaczenie dla całego naszego organizmu. Warto o tym pamiętać, przy następnych zakupach.
Zapraszam również na pyszne Fit placuszki z cukinii i kaszy
U nas : jak najwiecej swiezych warzyw i owocow, na wszystkie sposoby 🙂
Kaszę bardzo lubimy, cukinia obrodziła, więc chętnie się zainspiruję, lubię latem eksperymentować z warzywami
Ja bez różnych kasz nie mogłabym funkcjonować, są u nas w kuchni od wielu lat i bardzo je doceniamy.
Różnorodność i bogactwo darów natury porwala na naprawdę bogate menu.
Lato to przede wszystkim czas warzyw i owoców i warto z tych dobrodziejstw korzystać.
Spodziewałam się trochą czegoś innego po tym wpisie 🙁
Ja w sumie żyje w takim kraju, gdzie trudno zauważyć sezonowość. Wszystkie warzywa i owoce dostępne są właściwie przez cały rok.
Jeśli jesteś tym co jesz- to ja latem zamieniam się w chłodnik 😀
U nas latem królują ryby i warzywa. Kasza też dość często gości, gdyż jemy ją naprzemiennie z innymi dodatkami. Dodatek ziół niezbędny w letniej, choć nie tylko, kuchni.
Trudno się nie zgodzić! Latem składam się głównie z truskawek, arbuza, czereśni, młodych ziemniaczków i koperku. 😀 Pozdrawiam, Kasia
Całe lato zajadamy się owocami i warzywami. W dodatku swoimi, prosto z ogródka.
Bardzo lubię latem sięgać po lekkie potrawy, dużo warzyw i owoców, chłodniki w upalne dni, placki z cukinii, sałatki.
Połączenie warzyw z kaszą zapowiada się świetnie, więc chętnie się skuszę.
Warzywa i owoce na pewno powinny znaleźć się w codziennej letniej diecie.
Nie pomyślałam o połączeniu soczewicy z grillowaną cukinią, dziękuję za inspirację 🙂 No i kasza – wiadomo, najlepsza do wielu dań.
Uwielbiam kaszę, różne jej rodzaje, chętnie przygotowuję, nie tylko latem, ale również w inne pory roku, w zasadzie co czwarty dzień coś z kaszą mamy. 🙂
U mnie też teraz królują kasze i makarony z warzywami. Idealna pora na lekkie dania.
Na pewno warto zwrócić uwagę na to co jemy. Kaszę bardzo lubię.