Kapusta z grochem to danie typowo zimowe, gdyż jest bardzo pożywne i sycące. Idealnie ugotowana potrawa powinna być lekko kwaśna, solidnie doprawiona czarnym pieprzem i majerankiem. Groch nie powinien się całkowicie rozpaść. Lekko wyczuwalne ziarenka grochu są jak najbardziej wskazane. To ostatni moment na gotowanie zimowych dań, ponieważ niebawem zawita do nas długo wyczekiwana wiosna.
Składniki
- 1 kg kapusty kiszonej
- 400 g grochu żółtego
- 300 g boczku
- 2 duże cebule
- 4 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- majeranek
- pieprz czarny
- sól
Przygotowanie
- Dzień wcześniej groch zalewamy zimną wodą, tak aby był całkowicie przykryty. Odstawiamy, aby groch napęczniał. Kolejnego dnia uzupełniamy groch zimną wodą, jeśli jest taka potrzeba i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu się grochu usuwamy powstałą pianę, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na małym ogniu do momentu aż groch będzie miękki, ale częściowo pozostanie w całości.
- Kapustę kwaszoną kroimy, zalewamy zimną wodą tak, aby kapusta była przykryta. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy do miękkości. W tym czasie obieramy cebule i drobno siekamy. Boczek kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i wytapiamy go. Kiedy boczek lekko się zrumieni, dodajemy cebulę i smażymy na średnim ogniu około 2-3 minut.
- Do ugotowanej kapusty dodajemy groch oraz boczek z cebulą. Doprawiamy do smaku solidna porcją świeżo mielonego pieprzu, otartym majerankiem i solą. Całość mieszamy i gotujemy bez przykrycia około 15 minut, aby nadmiar wody odparował. Kapustę z grochem podajemy ze świeżym pieczywem.
Uwagi dodatkowe
- nie żałujmy pieprzu, kapusta z grochem nie może być mdła
- majeranek też spełnia tu ważną rolę, dlatego powinno się go znaleźć dość sporo w potrawie
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
O właśnie, zupełnie zapomniałam, że zamroziłam świąteczną kapustę z grochem, dziś odmrażam i cieszę smakowitym obiadem. 🙂
nie jest to moje ulubione danie, ale od święta zdarza mi się jeść, ogólnie bardzo lubię samą kapustę także długo nie musisz mnie namawiać 😉
Całkiem zapomniałam o tym daniu! Kupię groch i zrobię na obiad z ziemniakami!
Wygląda pysznie!
Zawsze tylko słyszałam o tej potrawie, jako o jednej z najbardziej popularnych potraw wigilijnych. U mnie w domu się jej nie robiło. Niedawno jednak dane mi było u kogoś spróbować i baaardzo mi smakowała. Zastanawiam się też, jakby smakowała z kapustą słodką?
Mnie też kapusta z grochem kojarzy się z wigilijnym daniem, w dodatku dość mitycznym bo u mnie w domu nigdy się go nie jadło. Ten przepis sprawia jednak, że mam ochotę spróbować. Pogoda jest idealna na takie jedzenie… No i majeranek…Mniam….
Mniammm mniamm. Jadłabym takie pyszności. 😀
Zjadłabym…uhhh ale mój żołądek będzie krzyczał pare dni po tym 😛 Ale jest to warte grzechu 😀
Pytanko mam – boczek do kapusty z grochem? Rozumiem, że to danie na 1 i 2 dzień świąt a nie na Wigilię? Na pewno z boczkiem smakuje o wiele lepiej, ale nie jest to wtedy typowo wigilijna potrawa. Muszę spróbować. Ślinka mi cieknie 😀
A gdzie jest napisane, że to danie wigilijne? U nas na co dzień robi się kapustę z grochem 😉
Cudowne połączenie, ciekawe skąd powiedzenie sugerujące, że tego nie da się połączyć. Pamiętam z dzieciństwa oburzenie matki jak żółty ser smarowałem musztardą.
Uwielbiam! Bardzo kojarzy mi się z Wigilią <3
Uwielbiam, wręcz kocham. Bardzo chętnie bym zjadła <3 Pyszota <3