Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dania jednogarnkowe, Kuchnia polska, Obiady, Przepisy, Wędrówki kulinarne  /  4 marca, 2015

Kapusta z grochem

Wędrówki po kuchni
Kapusta z grochem to danie typowo zimowe, gdyż jest bardzo pożywne i sycące. Idealnie ugotowana potrawa powinna być lekko kwaśna, solidnie doprawiona czarnym pieprzem i majerankiem. Groch nie powinien się całkowicie rozpaść. Lekko wyczuwalne ziarenka grochu są jak najbardziej wskazane. To ostatni moment na gotowanie zimowych dań, ponieważ niebawem zawita do nas długo wyczekiwana wiosna.
Przygotowanie30 min., min.
Gotowanie1 hour godz.
Czas całkowity1 hour godz. 30 min., min.
Drukuj
5 from 1 vote
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 400 g grochu żółtego
  • 300 g boczku
  • 2 duże cebule
  • 4 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • majeranek
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

  • Dzień wcześniej groch zalewamy zimną wodą, tak aby był całkowicie przykryty. Odstawiamy, aby groch napęczniał. Kolejnego dnia uzupełniamy groch zimną wodą, jeśli jest taka potrzeba i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu się grochu usuwamy powstałą pianę, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na małym ogniu do momentu aż groch będzie miękki, ale częściowo pozostanie w całości.
  • Kapustę kwaszoną kroimy, zalewamy zimną wodą tak, aby kapusta była przykryta. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy do miękkości. W tym czasie obieramy cebule i drobno siekamy. Boczek kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i wytapiamy go. Kiedy boczek lekko się zrumieni, dodajemy cebulę i smażymy na średnim ogniu około 2-3 minut.
  • Do ugotowanej kapusty dodajemy groch oraz boczek z cebulą. Doprawiamy do smaku solidna porcją świeżo mielonego pieprzu, otartym majerankiem i solą. Całość mieszamy i gotujemy bez przykrycia około 15 minut, aby nadmiar wody odparował. Kapustę z grochem podajemy ze świeżym pieczywem.

Uwagi dodatkowe

  • nie żałujmy pieprzu, kapusta z grochem nie może być mdła
  • majeranek też spełnia tu ważną rolę, dlatego powinno się go znaleźć dość sporo w potrawie

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 3 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Dania jednogarnkowe
  • Kapusta
  • Kuchnia polska

Nawigacja wpisu

Babka nagietkowo-pomarańczowa
Sałatka farmerska

Podobne wpisy

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem
Dania bezmięsne, Fusion, Kuchnia polska, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Wędrówki kulinarne  /  15 kwietnia, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 64

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem

Pierogi ruskie
Dania bezmięsne, Kuchnia polska, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Wędrówki kulinarne  /  3 marca, 2013
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 37

Pierogi ruskie

Łazanki z kapustą i pieczarkami
Dania bezmięsne, Dania z makaronem, Kuchnia polska, Obiady, Przepisy, Szybkie dania, Wędrówki kulinarne  /  14 stycznia, 2016
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 37

Łazanki z kapustą i pieczarkami

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
13 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lata temu

O właśnie, zupełnie zapomniałam, że zamroziłam świąteczną kapustę z grochem, dziś odmrażam i cieszę smakowitym obiadem. 🙂

0
Odpowiedz
Karolina
Karolina
4 lata temu

5 stars
nie jest to moje ulubione danie, ale od święta zdarza mi się jeść, ogólnie bardzo lubię samą kapustę także długo nie musisz mnie namawiać 😉

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
4 lata temu

Całkiem zapomniałam o tym daniu! Kupię groch i zrobię na obiad z ziemniakami!

0
Odpowiedz
paulina
paulina
7 lata temu

Wygląda pysznie!

0
Odpowiedz
Dorota | Coach for Flow
Dorota | Coach for Flow
7 lata temu

Zawsze tylko słyszałam o tej potrawie, jako o jednej z najbardziej popularnych potraw wigilijnych. U mnie w domu się jej nie robiło. Niedawno jednak dane mi było u kogoś spróbować i baaardzo mi smakowała. Zastanawiam się też, jakby smakowała z kapustą słodką?

0
Odpowiedz
Justyna
Justyna
7 lata temu

Mnie też kapusta z grochem kojarzy się z wigilijnym daniem, w dodatku dość mitycznym bo u mnie w domu nigdy się go nie jadło. Ten przepis sprawia jednak, że mam ochotę spróbować. Pogoda jest idealna na takie jedzenie… No i majeranek…Mniam….

0
Odpowiedz
Konceptualnik
Konceptualnik
7 lata temu

Mniammm mniamm. Jadłabym takie pyszności. 😀

0
Odpowiedz
Jull Krajewska
Jull Krajewska
7 lata temu

Zjadłabym…uhhh ale mój żołądek będzie krzyczał pare dni po tym 😛 Ale jest to warte grzechu 😀

0
Odpowiedz
Dziewczyna z agencji
Dziewczyna z agencji
7 lata temu

Pytanko mam – boczek do kapusty z grochem? Rozumiem, że to danie na 1 i 2 dzień świąt a nie na Wigilię? Na pewno z boczkiem smakuje o wiele lepiej, ale nie jest to wtedy typowo wigilijna potrawa. Muszę spróbować. Ślinka mi cieknie 😀

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  Dziewczyna z agencji

A gdzie jest napisane, że to danie wigilijne? U nas na co dzień robi się kapustę z grochem 😉

0
Odpowiedz
Przemek
Przemek
7 lata temu

Cudowne połączenie, ciekawe skąd powiedzenie sugerujące, że tego nie da się połączyć. Pamiętam z dzieciństwa oburzenie matki jak żółty ser smarowałem musztardą.

0
Odpowiedz
Michalina | jakchcetomoge.pl
Michalina | jakchcetomoge.pl
7 lata temu

Uwielbiam! Bardzo kojarzy mi się z Wigilią <3

0
Odpowiedz
Pokularna
Pokularna
7 lata temu

Uwielbiam, wręcz kocham. Bardzo chętnie bym zjadła <3 Pyszota <3

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
13
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz