Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Boże Narodzenie, Mięsa i wędliny, Przepisy, Swojskie wyroby, Wielkanoc  /  13 grudnia, 2022

Karkówka pieczona po staropolsku

Wędrówki po kuchni
Czy może być coś pyszniejszego niż pajda świeżego, chrupiącego pieczywa z plastrem pachnącego karczku? Już na samą myśl o takiej kanapce człowiek robi się głodny. Ten niepowtarzalny smak ciężko jest znaleźć na sklepowych półkach, dlatego często przygotowuję pieczoną karkówkę w domowym zaciszu. Wystarczy świeży kawałek mięsa od zaufanego dostawcy, garść aromatycznych przypraw i możemy cieszyć się zdrową, pozbawioną konserwantów i sztucznych dodatków wędliną. Karkówka dzięki długiemu marynowaniu w mieszance pachnących przypraw jest naprawdę wyjątkowa. Soczysta i krucha. Pełna smaku i aromatu. Prze-py-szna! Na świątecznym półmisku nie może jej zabraknąć.
Przygotowanie15 min., min.
Gotowanie2 hours godz.
Marynowanie1 day d
Czas całkowity1 day d 2 hours godz. 15 min., min.
Drukuj
5 from 5 votes
Porcje: 39
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 2 kg karkówki
  • 10 ząbków czosnku
  • 5 łyżek suszonego majeranku
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 2 płaskie łyżki soli

Dodatkowo

  • 3 łyżki smalcu

Przygotowanie

  • Karkówkę myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Obwiązujemy ściśle sznurkiem kuchennym.
  • Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i przekładamy do moździerza. Dodajemy majeranek oraz pozostałe przyprawy. Ucieramy dokładnie do momentu, aż powstanie gęsta pasta. Tak przygotowaną marynatą nacieramy solidnie mięso. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na minimum 24 godziny.
  • Karkówkę wyjmujemy z lodówki i przechowujemy w temperaturze pokojowej około 3 godzin. W dużym rondlu rozgrzewamy smalec i obsmażamy mięso z każdej strony. Karkówkę przekładamy do brytfanny i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160'C. Pieczemy przez 2 godziny. W połowie czasu pieczenia mięso należy obrócić na drugą stronę. Tak upieczoną karkówkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Uwagi dodatkowe

  • karkówkę można także upiec w rękawie do pieczenia. Dzięki tej metodzie mamy pewność, że mięso nie będzie suche i spieczone. W tym wypadku temperatura pieczenia powinna wynosić 180'

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.

4 3 głosy
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Owoce jako istotny składnik w zbilansowanej diecie dziecka
Ziemniaki – ich właściwości oraz zastosowanie
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
38 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Żyć nie umierać
Żyć nie umierać
2 lata temu

Na pewno pychotka wychodzi z takiego przepisu. Ja w sumie robię bardzo podobnie karkówkę, uwielbiam kiedy intensywnie przechodzi czosnkiem, ale zamiast majeranku dodaję rozmaryn lub tymianek.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
23 dni temu
Odpowiedź do  Żyć nie umierać

Brzmi również pysznie 🙂

0
Odpowiedz
Kinga
Kinga
2 lata temu

szukam nowych pomysłów na obiad, a że moi panowie są mięsożerni to będzie jak znalazł

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Kinga

Cieszę się, że pomogłam 🙂

0
Odpowiedz
Magda
Magda
2 lata temu

Ale mi zrobiłaś smaka a akurat jestem na diecie !!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
23 dni temu
Odpowiedź do  Magda

Plasterek nie zaszkodzi 😀

0
Odpowiedz
Karolina/Nasze Bąbelkowo
Karolina/Nasze Bąbelkowo
2 lata temu

Narobiłaś mi apetytu na taką świeżą pajdę z mięskiem! Chyba zaraz będę buszować w kuchni 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Karolina/Nasze Bąbelkowo

🙂

0
Odpowiedz
Marysia K
Marysia K
2 lata temu

Smak warty poświęconego czasu. Pyszny dodatek do kanapki.

0
Odpowiedz
Irena
Irena
2 lata temu

O rany, tak. Świeży chlebek, plaster karkówki i mamy coś prostego, ale pysznego. 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Irena

Dokładnie tak! 🙂

1
Odpowiedz
Martyna K
Martyna K
2 lata temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

5 stars
Nie zawsze trzeba właśnie udziwniać, by zachwycić się pysznym smakiem.

0
Odpowiedz
Żyć nie umierać
Żyć nie umierać
2 lata temu

Ale mnie ślinka pociekła! Aż nabrałam ochoty, aby samej spróbować zrobić taką pyszotkę! Po nowym roku wybiorę się na zakupy i poszukam ładnej karkówki do tego przepisu 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Żyć nie umierać

Świetny pomysł 🙂

0
Odpowiedz
Maryk Krzysiak
Maryk Krzysiak
2 lata temu

Prezentuje się zacnie. U mnie w domu też często robimy domowe wędliny. Wiadomo, swoje to swoje!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Maryk Krzysiak

Dziękuję. To prawda, że swoje najlepsze!

0
Odpowiedz
Ewa
Ewa
2 lata temu

karkówka według tego przepisu musi być doskonała

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
23 dni temu
Odpowiedź do  Ewa

My ją uwielbiamy

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
2 lata temu

Tego typu domowe wybory zawsze są o wiele pyszniejsze niż kupne.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Paulina

I smakują wyjątkowo

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
2 lata temu

Bardzo lubię takie domowe mięsa, wędliny, u mnie w domu rodzinnym to zawsze obowiązkowy punkt na święta. Twój przepis brzmi smakowicie. Pozdrawiam, Asia z Pisane z uśmiechem

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Joanna

Dziękuję. U mnie na święta też, ale i bez okazji czasem robię

0
Odpowiedz
KonfabulaPL
KonfabulaPL
2 lata temu

Uwielbiam takie przepisy. Nie ma to jak samodzielnie przyrządzone mięsa.

0
Odpowiedz
P. Kwiatkowska
P. Kwiatkowska
2 lata temu

5 stars
Obok przepisu na taką karkówkę na pewno wiele osób nie przejdzie obojętnie.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  P. Kwiatkowska

Mam nadzieję

0
Odpowiedz
P. Kwiatkowska
P. Kwiatkowska
2 lata temu

5 stars
Podsunę rodzicom ten przepis, może skuszą się na jego wykorzystanie.

0
Odpowiedz
Mangomania
Mangomania
2 lata temu

Ja czerwonego mięsa nie przyrządzam, ale mogę mojej mamie podrzucić ten przepis.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
23 dni temu
Odpowiedź do  Mangomania

Super

0
Odpowiedz
Instytut Designu
Instytut Designu
2 lata temu

Często robię karkówkę w czerwonej japusciu lub Przyprawami korzennymi.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Instytut Designu

Brzmi fajnie 🙂

0
Odpowiedz
Miye
Miye
2 lata temu

Wygląda smakowicie. U mnie w tym roku króluje indyk, bo akurat mama dostała od przyjaciół całego.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Miye

Indyk świetna sprawa 🙂

0
Odpowiedz
Kiti
Kiti
2 lata temu

5 stars
Na pewno warto jest wykorzystywać też takie staropolskie przepisy na karkówkę.

0
Odpowiedz
Ada
Ada
2 lata temu

5 stars
Jest przepyszna! Wszyscy zjedli ja ze smakiem ❤️😍

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
23 dni temu
Odpowiedź do  Ada

Fantastycznie!

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
2 lata temu

Na pewno wyprobuje na sylwestra. Twoje przepisy zawsze są pyszne i wcale nie tak skomplikowane, co uwielbiam 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Agaman

Bardzo polecam 🙂

0
Odpowiedz
Aga
Aga
2 lata temu

Moja mama piecze myślę z podobnego przepisu – jest przepyszna!🤗

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
38
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz