Czy może być coś pyszniejszego niż pajda świeżego, chrupiącego pieczywa z plastrem pachnącego karczku? Już na samą myśl o takiej kanapce człowiek robi się głodny. Ten niepowtarzalny smak ciężko jest znaleźć na sklepowych półkach, dlatego często przygotowuję pieczoną karkówkę w domowym zaciszu. Wystarczy świeży kawałek mięsa od zaufanego dostawcy, garść aromatycznych przypraw i możemy cieszyć się zdrową, pozbawioną konserwantów i sztucznych dodatków wędliną. Karkówka dzięki długiemu marynowaniu w mieszance pachnących przypraw jest naprawdę wyjątkowa. Soczysta i krucha. Pełna smaku i aromatu. Prze-py-szna! Na świątecznym półmisku nie może jej zabraknąć.
Porcje: 39
Składniki
- 2 kg karkówki
- 10 ząbków czosnku
- 5 łyżek suszonego majeranku
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
- 2 płaskie łyżki soli
Dodatkowo
- 3 łyżki smalcu
Przygotowanie
- Karkówkę myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Obwiązujemy ściśle sznurkiem kuchennym.
- Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i przekładamy do moździerza. Dodajemy majeranek oraz pozostałe przyprawy. Ucieramy dokładnie do momentu, aż powstanie gęsta pasta. Tak przygotowaną marynatą nacieramy solidnie mięso. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na minimum 24 godziny.
- Karkówkę wyjmujemy z lodówki i przechowujemy w temperaturze pokojowej około 3 godzin. W dużym rondlu rozgrzewamy smalec i obsmażamy mięso z każdej strony. Karkówkę przekładamy do brytfanny i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160'C. Pieczemy przez 2 godziny. W połowie czasu pieczenia mięso należy obrócić na drugą stronę. Tak upieczoną karkówkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Uwagi dodatkowe
- karkówkę można także upiec w rękawie do pieczenia. Dzięki tej metodzie mamy pewność, że mięso nie będzie suche i spieczone. W tym wypadku temperatura pieczenia powinna wynosić 180'
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.
Na pewno pychotka wychodzi z takiego przepisu. Ja w sumie robię bardzo podobnie karkówkę, uwielbiam kiedy intensywnie przechodzi czosnkiem, ale zamiast majeranku dodaję rozmaryn lub tymianek.
szukam nowych pomysłów na obiad, a że moi panowie są mięsożerni to będzie jak znalazł
Cieszę się, że pomogłam 🙂
Ale mi zrobiłaś smaka a akurat jestem na diecie !!
Narobiłaś mi apetytu na taką świeżą pajdę z mięskiem! Chyba zaraz będę buszować w kuchni 😉
🙂
Smak warty poświęconego czasu. Pyszny dodatek do kanapki.
O rany, tak. Świeży chlebek, plaster karkówki i mamy coś prostego, ale pysznego. 😉
Dokładnie tak! 🙂
Nie zawsze trzeba właśnie udziwniać, by zachwycić się pysznym smakiem.
Ale mnie ślinka pociekła! Aż nabrałam ochoty, aby samej spróbować zrobić taką pyszotkę! Po nowym roku wybiorę się na zakupy i poszukam ładnej karkówki do tego przepisu 🙂
Świetny pomysł 🙂
Prezentuje się zacnie. U mnie w domu też często robimy domowe wędliny. Wiadomo, swoje to swoje!
Dziękuję. To prawda, że swoje najlepsze!
karkówka według tego przepisu musi być doskonała
Tego typu domowe wybory zawsze są o wiele pyszniejsze niż kupne.
I smakują wyjątkowo
Bardzo lubię takie domowe mięsa, wędliny, u mnie w domu rodzinnym to zawsze obowiązkowy punkt na święta. Twój przepis brzmi smakowicie. Pozdrawiam, Asia z Pisane z uśmiechem
Dziękuję. U mnie na święta też, ale i bez okazji czasem robię
Uwielbiam takie przepisy. Nie ma to jak samodzielnie przyrządzone mięsa.
Obok przepisu na taką karkówkę na pewno wiele osób nie przejdzie obojętnie.
Mam nadzieję
Podsunę rodzicom ten przepis, może skuszą się na jego wykorzystanie.
Ja czerwonego mięsa nie przyrządzam, ale mogę mojej mamie podrzucić ten przepis.
Często robię karkówkę w czerwonej japusciu lub Przyprawami korzennymi.
Brzmi fajnie 🙂
Wygląda smakowicie. U mnie w tym roku króluje indyk, bo akurat mama dostała od przyjaciół całego.
Indyk świetna sprawa 🙂
Na pewno warto jest wykorzystywać też takie staropolskie przepisy na karkówkę.
Jest przepyszna! Wszyscy zjedli ja ze smakiem ❤️😍
Na pewno wyprobuje na sylwestra. Twoje przepisy zawsze są pyszne i wcale nie tak skomplikowane, co uwielbiam 🙂
Bardzo polecam 🙂
Moja mama piecze myślę z podobnego przepisu – jest przepyszna!🤗