Jabłka rumienią się w sadzie, dojrzewa czarny bez, jarzębina i głóg. Zaczynają kwitnąć wrzosy, rozchodniki, a w lesie pojawiają się grzyby. Słońce jeszcze mocno grzeje, choć wieczory są już znacznie chłodniejsze. Powietrze wydaje się nie co gęstsze, mniej przejrzyste. Babie lato rozpuszcza swoje długie nici i wędruje z wiatrem po świecie obwieszczając wszystkim nadchodzącą wczesną jesień. Dla mnie ta pora kojarzy się również z pomidorami, które grzeją się na długich tyczkach w ostatnich promieniach słońca i papryką, która przybiera kolory jesieni. Ta jakże cudowna pora roku była inspiracją mojego dania, na które Was zapraszam. Dobry kawałek mięsa w połączeniu z delikatnym, ale jakże aromatycznym sosem tworzy niesamowicie pyszne danie.
Porcje: 4
Składniki
- 4 grube plastry karkówki
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 250 ml bulionu mięsnego
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 mała cebula
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka oliwy
- ½ łyżeczki cukru
- papryka słodka
- majeranek
- pieprz czarny
- sól
Przygotowanie
- Karkówkę lekko rozbijamy tłuczkiem. Delikatnie posypujemy pieprzem, solą i nacieramy słodką papryką oraz majerankiem. Następnie każdy kawałek mięsa smarujemy oliwą. Na dobrze rozgrzaną patelnię układamy mięso i podsmażamy na dużym ogniu tak, aby karkówka z każdej strony była rumiana. Mięso przekładamy na talerz. Patelnię deglasujemy bulionem. Dodajemy posiekaną cebulę, układamy karkówkę, dodajemy gałązki świeżego tymianku i liść laurowy. Dusimy pod przykryciem około 25-30 minut.
- Po tym czasie dodajemy pomidory i gotujemy przez kolejne 20 minut. Karkówkę ponownie wyjmujemy na talerz, usuwamy z sosu gałązki tymianku, liść laurowy i blendujemy sos. Mięso z powrotem wkładamy do sosu, dodajemy pokrojoną w cienkie paseczki paprykę, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i cukrem. Gotujemy całość około 5 minut, aż papryka zmięknie. Karkówkę możemy podać z ziemniakami, choć makaron chyba też świetnie się sprawdzi.
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Ciekawy przepis dla mięsożerców xd Ostatnio mojemu mężowi gdzieś zasmakowała karkówka to może sobie zrobi 🙂
Zgłodniałam od oglądania tego zdjęcia ,kocham takie potrawy !
O matko, zjadłabym kiedyś takie dobroci 😀 Jednak póki co mi takiego jedzenia nie wolno jeść, więc póki co obejdę się smakiem 😉 Ale przepis sobie zapiszę na przyszłość 😉
Mój mąż uwielbia karkówkę, pod każdą postacią, muszę mu przygotować w takiej wersji 🙂
Ostatnio też używam dużo papryki i pomidorów, które zresztą bardzo lubię, ale najsmaczniejsze są jesienią właśnie 🙂
W sumie nie takie trudne do zrobienia chętnie spróbuję👍
Karkówki nie lubię, ale moja druga połowa tak, więc to coś dla niego 🙂
Niemalze poczułam ten zapach. Pyszności, musze na dniach zrobić bo mąż lhbi a juz dawno nie było 😅
Wygląda bardzo apetycznie. Koniecznie muszę przetestować Twój przepis.
Lubię takie sycące potrawy z karkówki – to chyba po polędwicy moje ulubione mięso.
miałam coś miłego napisać o karkówce 😉 i papryce, ale nie mogę! Bo jak tylko zobaczę słowa „czarny bez” to aż mnie trzęsie. Mam w ogrodzie, co roku koleżanki obiecują przyjść, zerwać kwiatki i zrobić nalewki. Nie przychodzą. W jesieni, gdy biorę siekierę łkają pod cholernym chaszczem w obronie. A ptaszyska objadają się czarnymi bzami i ob…ją moje białe ściany granatowymi kleksami.
No, to się wyżaliłam 😉
pozdrawiam
Ja z chęcią jadłabym to do kaszy gryczanej.
Takiej formy karkówki jeszcze nie robiłam muszę koniecznie spróbować.
Bardzo rzadko jadam mięso, ale niedługo mam miec mięsożernych gości.
Bardzo fajny pomysł na pyszne danie.
Ugoszczę ich karkówką w sosie-)
Pozdrawiam!
Świetny przepis 🙂 Wypróbowałam i wyszło przepyszne. Polecam.
Uwielbiam mięso z karkówki, najlepiej smakuje mi oczywiście z sosem czosnkowym, ale warto otworzyć się na nowe smaki i spróbować czegoś nowego 🙂
Kocham mięso ?
A czy mogą być świeże pomidory? Jest ich teraz mnóstwo 🙂
Jasne, że można 🙂
Gdybym tylko jadł mięso, nie zawahałbym się skosztować właśnie tego przepisu!!!
Zabrzmiało palce lizać :-)))
MNIAM to musi byc pyszne 🙂
Podrzucę przepis mojej mamie, ona lubi bardzo karkówkę.
Prosto i pysznie 🙂 moja druga połowa to typowy mięsożerca, więc ten przepis na pewno przypadnie mu do gustu 🙂
Ten wstęp jest tak dobrze i smacznie napisany, że nabrałam jeszcze większej ochoty na tę potrawę 🙂
Dziękuję 🙂
Wyglada bardzo apetycznie, az chyba sie skusze i zrobie 🙂
Karkówka w sosie paprykowo – pomidorowym to danie tak proste i dobre, że jeżeli ktoś nie jadł musi natychmiast o zmienić 😉
Ja za karkówką nie przepadam , ale panowie w mojej rodzinie to i owszem. Myślę,że zaskoczę ich taką, Twoją, zdrowszą wersją ulubionego miąska:) Super:)