Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Obiady, Przepisy, Wieprzowina  /  30 sierpnia, 2016

Karkówka w sosie paprykowo – pomidorowym

Wędrówki po kuchni
Jabłka rumienią się w sadzie, dojrzewa czarny bez, jarzębina i głóg. Zaczynają kwitnąć wrzosy, rozchodniki, a w lesie pojawiają się grzyby. Słońce jeszcze mocno grzeje, choć wieczory są już znacznie chłodniejsze. Powietrze wydaje się nie co gęstsze, mniej przejrzyste. Babie lato rozpuszcza swoje długie nici i wędruje z wiatrem po świecie obwieszczając wszystkim nadchodzącą wczesną jesień. Dla mnie ta pora kojarzy się również z pomidorami, które grzeją się na długich tyczkach w ostatnich promieniach słońca i papryką, która przybiera kolory jesieni. Ta jakże cudowna pora roku była inspiracją mojego dania, na które Was zapraszam. Dobry kawałek mięsa w połączeniu z delikatnym, ale jakże aromatycznym sosem tworzy niesamowicie pyszne danie.
Przygotowanie15 min., min.
Gotowanie55 min., min.
Czas całkowity1 hour godz. 10 min., min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 4
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 4 grube plastry karkówki
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 250 ml bulionu mięsnego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 mała cebula
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka oliwy
  • ½ łyżeczki cukru
  • papryka słodka
  • majeranek
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

  • Karkówkę lekko rozbijamy tłuczkiem. Delikatnie posypujemy pieprzem, solą i nacieramy słodką papryką oraz majerankiem. Następnie każdy kawałek mięsa smarujemy oliwą. Na dobrze rozgrzaną patelnię układamy mięso i podsmażamy na dużym ogniu tak, aby karkówka z każdej strony była rumiana. Mięso przekładamy na talerz. Patelnię deglasujemy bulionem. Dodajemy posiekaną cebulę, układamy karkówkę, dodajemy gałązki świeżego tymianku i liść laurowy. Dusimy pod przykryciem około 25-30 minut.
  • Po tym czasie dodajemy pomidory i gotujemy przez kolejne 20 minut. Karkówkę ponownie wyjmujemy na talerz, usuwamy z sosu gałązki tymianku, liść laurowy i blendujemy sos. Mięso z powrotem wkładamy do sosu, dodajemy pokrojoną w cienkie paseczki paprykę, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i cukrem. Gotujemy całość około 5 minut, aż papryka zmięknie. Karkówkę możemy podać z ziemniakami, choć makaron chyba też świetnie się sprawdzi.

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 3 głosy
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Sałatka z cappelletti i brokułem na ostro
Kokosowo – malinowa fantazja
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
29 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Beata Herbata
Beata Herbata
4 lata temu

Ciekawy przepis dla mięsożerców xd Ostatnio mojemu mężowi gdzieś zasmakowała karkówka to może sobie zrobi 🙂

0
Odpowiedz
alexxia.pe
alexxia.pe
4 lata temu

5 stars
Zgłodniałam od oglądania tego zdjęcia ,kocham takie potrawy !

0
Odpowiedz
AMN
AMN
4 lata temu

O matko, zjadłabym kiedyś takie dobroci 😀 Jednak póki co mi takiego jedzenia nie wolno jeść, więc póki co obejdę się smakiem 😉 Ale przepis sobie zapiszę na przyszłość 😉

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
4 lata temu

Mój mąż uwielbia karkówkę, pod każdą postacią, muszę mu przygotować w takiej wersji 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
4 lata temu

5 stars
Ostatnio też używam dużo papryki i pomidorów, które zresztą bardzo lubię, ale najsmaczniejsze są jesienią właśnie 🙂

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
4 lata temu

W sumie nie takie trudne do zrobienia chętnie spróbuję👍

0
Odpowiedz
Donna
Donna
4 lata temu

Karkówki nie lubię, ale moja druga połowa tak, więc to coś dla niego 🙂

0
Odpowiedz
Ania
Ania
4 lata temu

Niemalze poczułam ten zapach. Pyszności, musze na dniach zrobić bo mąż lhbi a juz dawno nie było 😅

0
Odpowiedz
codziennosckobiety
codziennosckobiety
5 lata temu

Wygląda bardzo apetycznie. Koniecznie muszę przetestować Twój przepis.

0
Odpowiedz
Monika Monime.pl
Monika Monime.pl
5 lata temu

Lubię takie sycące potrawy z karkówki – to chyba po polędwicy moje ulubione mięso.

0
Odpowiedz
SAWKA
SAWKA
5 lata temu

miałam coś miłego napisać o karkówce 😉 i papryce, ale nie mogę! Bo jak tylko zobaczę słowa „czarny bez” to aż mnie trzęsie. Mam w ogrodzie, co roku koleżanki obiecują przyjść, zerwać kwiatki i zrobić nalewki. Nie przychodzą. W jesieni, gdy biorę siekierę łkają pod cholernym chaszczem w obronie. A ptaszyska objadają się czarnymi bzami i ob…ją moje białe ściany granatowymi kleksami.
No, to się wyżaliłam 😉
pozdrawiam

0
Odpowiedz
Monika Kilijańska
Monika Kilijańska
5 lata temu

Ja z chęcią jadłabym to do kaszy gryczanej.

0
Odpowiedz
damazprowincji
damazprowincji
5 lata temu

Takiej formy karkówki jeszcze nie robiłam muszę koniecznie spróbować.

0
Odpowiedz
Iren-Hooltayewpodrozy
Iren-Hooltayewpodrozy
5 lata temu

Bardzo rzadko jadam mięso, ale niedługo mam miec mięsożernych gości.
Bardzo fajny pomysł na pyszne danie.
Ugoszczę ich karkówką w sosie-)
Pozdrawiam!

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
6 lata temu

Świetny przepis 🙂 Wypróbowałam i wyszło przepyszne. Polecam.

0
Odpowiedz
Kociel
Kociel
6 lata temu

Uwielbiam mięso z karkówki, najlepiej smakuje mi oczywiście z sosem czosnkowym, ale warto otworzyć się na nowe smaki i spróbować czegoś nowego 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
6 lata temu

Kocham mięso ?

0
Odpowiedz
Agrafka Geografka
Agrafka Geografka
6 lata temu

A czy mogą być świeże pomidory? Jest ich teraz mnóstwo 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Agrafka Geografka

Jasne, że można 🙂

0
Odpowiedz
WiejskieInspiracje.pl
WiejskieInspiracje.pl
6 lata temu

Gdybym tylko jadł mięso, nie zawahałbym się skosztować właśnie tego przepisu!!!

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
7 lata temu

Zabrzmiało palce lizać :-)))

0
Odpowiedz
aldia.arcadia
aldia.arcadia
7 lata temu

MNIAM to musi byc pyszne 🙂

0
Odpowiedz
Anika
Anika
7 lata temu

Podrzucę przepis mojej mamie, ona lubi bardzo karkówkę.

0
Odpowiedz
Aleksandra - Cooking Monster
Aleksandra - Cooking Monster
8 lata temu

Prosto i pysznie 🙂 moja druga połowa to typowy mięsożerca, więc ten przepis na pewno przypadnie mu do gustu 🙂

0
Odpowiedz
rabarbarowo
rabarbarowo
8 lata temu

Ten wstęp jest tak dobrze i smacznie napisany, że nabrałam jeszcze większej ochoty na tę potrawę 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 lata temu
Odpowiedź do  rabarbarowo

Dziękuję 🙂

0
Odpowiedz
Martynosia
Martynosia
8 lata temu

Wyglada bardzo apetycznie, az chyba sie skusze i zrobie 🙂

0
Odpowiedz
Kobiecemysli
Kobiecemysli
8 lata temu

Karkówka w sosie paprykowo – pomidorowym to danie tak proste i dobre, że jeżeli ktoś nie jadł musi natychmiast o zmienić 😉

0
Odpowiedz
Ala Res WYSPA SZCZĘŚLIWA
Ala Res WYSPA SZCZĘŚLIWA
8 lata temu

Ja za karkówką nie przepadam , ale panowie w mojej rodzinie to i owszem. Myślę,że zaskoczę ich taką, Twoją, zdrowszą wersją ulubionego miąska:) Super:)

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
29
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz